Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ogólnie widzę, że na większości domów jest dachówka a mi wydaje się że to drogi interes jest.

Cementowa dachówka nie jest taka droga...

no może i nie jest droga, ale jakoś nie przemawiają do mnie.

a ceny blach to w sumie dochodzą do cen najtańszej dachówki ceramicznej.

oj muszę pomyśleć ale narazie obstaję za blachodachówką z powłoka poliestrową.

Witam

Ogólnie widzę, że na większości domów jest dachówka a mi wydaje się że to drogi interes jest.

najlepiej zrób wyceny w kilku składach obu wariantów czyli blachodachówki i dachówki. Wtedy będziesz miał jasne jaka jest różnica cenowa. U Ciebie dach jest bardzo prosty dwuspadowy więc dachówka ceramiczna nie powinna byc droga. W przypadku dachówki cenę znacznie podnoszą gąsiory, trójniki itp. a u Ciebi dużo tego nie bedzie.

Ja w zasadzie od początku myślałam tylko o dachówce ceramicznej. Położyłam robena plus miedziany i jestem bardzo zadowolona. Ta dachówka wyszła mi najtaniej. :wink:

Witam, w przyszłym roku mam zamiar popełnić finansowe i psychiczne sepuku tj. zacząć budowę domu. W związku z tym mam pytanie do budowniczych w stanie zaawansowanym:

1. czy jeśli kupuję gotowy projekt w firmie oddalonej znacznie od miejsca zamieszkania to jak uzgodnić np. zmiany w projekcie bez wizyty w tej firmie. Innymi słowy: czy można to zrobić na odległość czy też trzeba zatrudnić miejscowego projektanta/architekta. Jeśli druga opcja proszę o namiary do solidnych projektantów z okolic Wieliczki.

2. Jakiego polecacie geodetę z Wieliczki? Ile płaciliście za mapki, wytyczenie działki, domu itp?

Pozdrawiam, czekam na życzliwe podpowiedzi.

Witam

najlepiej zrób wyceny w kilku składach obu wariantów czyli blachodachówki i dachówki. Wtedy będziesz miał jasne jaka jest różnica cenowa. U Ciebie dach jest bardzo prosty dwuspadowy więc dachówka ceramiczna nie powinna byc droga. W przypadku dachówki cenę znacznie podnoszą gąsiory, trójniki itp. a u Ciebi dużo tego nie bedzie.

Ja w zasadzie od początku myślałam tylko o dachówce ceramicznej. Położyłam robena plus miedziany i jestem bardzo zadowolona. Ta dachówka wyszła mi najtaniej. :wink:

w sumie to racja

a mam pytanie długo trzeba czekać na realizację zamówienia ??

Witam, w przyszłym roku mam zamiar popełnić finansowe i psychiczne sepuku tj. zacząć budowę domu. W związku z tym mam pytanie do budowniczych w stanie zaawansowanym:

1. czy jeśli kupuję gotowy projekt w firmie oddalonej znacznie od miejsca zamieszkania to jak uzgodnić np. zmiany w projekcie bez wizyty w tej firmie. Innymi słowy: czy można to zrobić na odległość czy też trzeba zatrudnić miejscowego projektanta/architekta. Jeśli druga opcja proszę o namiary do solidnych projektantów z okolic Wieliczki.

2. Jakiego polecacie geodetę z Wieliczki? Ile płaciliście za mapki, wytyczenie działki, domu itp?

Pozdrawiam, czekam na życzliwe podpowiedzi.

To może ja napiszę jak to u mnie wyglądało

Projekt zamówiłam przez internet,zmian w projekcie gotowym dokonał mój kier.bud.między innymi przeprojektował więzbę na krokwiwą z kratownicy,a to poważna zmiana.

Za mapki płaciłam 600 zł a za wytyczenie domu 350 zł.

kier.buda nie polecam( w ogóle nie interesuje się budową) a do geodety numer gdzieś mi się zapodział.

To tyle :roll: pozdrawiam.

lbryndal

http://www.blachstal.pl

Polecam blachodachówke matową powlekaną poliestrem.Cena za m2 to 25.50 z folią ochronną.Niemiecka bądz belgijska.

Za 2m gąsiora zapłacisz 30 zł.

Możez wysłać mi projekt dachu,albo wymiary to zrobię Ci wycene.

a to będzie tak:

dach dwuspadowy

długość dachu - 11.6m

długość krokwi przewiduję jakoś 7m

no i będzie jeszcze daszek nad wejściem, ale to mi narazie trudno ocenić ile tego będzie

czyli jeden spad to będzie 11.6m x 7m i drugi taki sam

do tego wiadomo gąsiory płotki śnieżne i inne bajery by się przydały jakieś stopnie choć, żeby dojść do komina

2 kominy będą więc pewnie jakieś obróbki dookoła nich wskazane