Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

Edit nie widziałem twojego pniaczka ale może zrób z niego stolik :)

mozna by, ale trzeba by wychodzic po drabinie :lol:

ma ponad 2m wysokości

jak bedę w domu to wrzuce fotkę :wink:

o to trzeba by go było zakopać 1,5 metra i byłby wspaniały stolik na wysokość 0,5m :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: zdjęcie napewno rozjaśni sytuację, ale już mogę powiedzieć że widziałem i jest dużyyyyyyyyyyyy

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w jakiej kolejności należy wykonywać instalacje ?

u mnie najpierw była elektryka potem woda, kanaliza i gaz, potem tynki no i ogrzewanie i podłogowka.

Najlepiej jednak, aby elektryka była po wodzie kanalizie i gazie.

U mnie w kilku miejscach trzeba było przerabiać elektrykę, ale naszczęście robił mąż i w zasadzie w tych miejscach były wykute rowki pod peszle. No ale trzeba było kuć nowe i na nowo planować część instalacji

Najlepiej jednak, aby elektryka była po wodzie kanalizie i gazie.

A dlaczego? Wodę się puszcza przecież w posadzkach, kanaliza to wiadomo gdzie idzie bo wiemy gdzie mają być wszystkie "odbiorniki" sanitarne, a gaz to raptem jedna rurka.

U mnie na pewno będzie prąd pierwszy. Muszę zsynchronizować instalację prąd/alarm z montażem okien i drzwi (złodzieje).

Edit przyznaj się ile czasu robiliście własnymi ręcami instalację elektryczną ?

Mam taki sam zamiar tylko się obawiam, że jak mogę pracować nad tym w weekendy, a w tygodniu będę wchodził w temat dopiero koło 18:00 to potrwa to pół roku .....

Poza tym muszę was chyba zaprosić na jakąś kawę z nadzieją na jakieś "elektryczne doszkolenie" :D

u mnie najpierw była elektryka potem woda, kanaliza i gaz, potem tynki no i ogrzewanie i podłogowka.

no o takiej kolejności słyszałem właśnie i wydaje mi się że w sumie ok, ale czy przed tynkami montuje się w ścianie te wejścia na kaloryfery czy poprostu zostawia się tam nieotynkowane a po wykonaniu instalacji CO gipsuje się tam ubytki ?

Edit przyznaj się ile czasu robiliście własnymi ręcami instalację elektryczną ?

Mam taki sam zamiar tylko się obawiam, że jak mogę pracować nad tym w weekendy, a w tygodniu będę wchodził w temat dopiero koło 18:00 to potrwa to pół roku .....

Poza tym muszę was chyba zaprosić na jakąś kawę z nadzieją na jakieś "elektryczne doszkolenie" :D

Trochę to trwało...... no ale kilka tysięcy zostało w kieszeni. Mąż też nie jest elektrykiem (kończył szkołę elktryczną ponad 10lat temu) i właściwie nie pracował w tym zawodzie. U nas to tez było tak na raty 2-3 dni w tygodniu. Potem była długa przerwa z powodu choroby. Zaczęliśmy chyba poczatkiem października a skończyliśmy pod koniec listopada. Ale takiej prawdziwej pracy to myslę, że było ze 2 tygodnie. Nam też przeszkadzała pogoda (mróz, wilgoć)kable sztywne, że nie dało sie ich wygiąć, gips nie sechł... :cry:

Ale zmordowaliśmy temat. Pewnie nie jest to zrobione tak jakby zrobiła to firmano ale cóż. Teraz mąż sam mówi, że kilka rzeczy zrobił by już inaczej.

no o takiej kolejności słyszałem właśnie i wydaje mi się że w sumie ok, ale czy przed tynkami montuje się w ścianie te wejścia na kaloryfery czy poprostu zostawia się tam nieotynkowane a po wykonaniu instalacji CO gipsuje się tam ubytki ?

u mnie nic nie zostawiali. Myślę, że jak przyjdą instalatorzy to poprostu rozprują w tych miejscach ścianę a potem trzeba to bedzie poprawić.

Teraz mąż sam mówi, że kilka rzeczy zrobił by już inaczej.

To może znaleźlibyście kiedyś z chwilkę czasu, żeby podzielić się doświadczeniami prądowymi ?

W końcu daleko do siebie nie mamy ...

Można by zrobić jakieś małe spotkanko ...

Może ktoś jeszcze miałby jeszcze ochotę się bliżej zapoznać :D

u mnie nic nie zostawiali. Myślę, że jak przyjdą instalatorzy to poprostu rozprują w tych miejscach ścianę a potem trzeba to bedzie poprawić.

a wracając do tematu tynków, to u Was cały czas robią ??

metodą zwykłą chyba nie maszynowo ?

wysychają ściany czy raczej są problemy z tym ?

mróz jest groźny dla takich tynków ?

OGC

trzeba by pomyśleć

http://images25.fotosik.pl/119/f44f49cb7e806543med.jpg nie żebym nie zapraszał do siebie, ale jakoś tak troszkę błotko mam wszędzie, obuwie podstawowe to gumiaki

a to sprawca

http://images28.fotosik.pl/120/59983078bc424ba1med.jpg

a wracając do tematu tynków, to u Was cały czas robią ??

metodą zwykłą chyba nie maszynowo ?

wysychają ściany czy raczej są problemy z tym ?

mróz jest groźny dla takich tynków ?

OGC

trzeba by pomyśleć

robią robią... strasznie się guzdrzą bo robić nie ma kto. wszystko robią ręcznie i dlatego trochę to trwa. Miałam nadzieję, że zdąrzę przed mrozami jeszcze z wylewką, ale stoi to pod znakiem zapytania, bo juz końcem tygodnia maja chwycić mrozy i to podobno w nocy spore. Więc modle się, żeby udało im się skończyć tynki.

spotkanie mile widziane.. :wink:

lbryndal

Rzeczywiście krajobraz masz "błotnisty"

Cud, że się tam u ciebie nie zakopują te autka.

Przypomniało mi się coś.

Ostatnio byliśmy z dzieciakami u znajomych. Też robią/wykańczają dom.

No i mieli takie podobne błoto na ogrodzie.

Moje najmłodsze dziecko (3.5 roku) poleciało się oczywiście bawić w tym błocie.

Wołamy na nią: "Emi wracaj do nas, nie chodź po tym błocie" a ona stoi w miejscu ... i zaczyna płakać. Okazało się że wlazła w takie błoto, że nie można było potem butów wyciągnąć :lol:

Spotkanie.

Czyli domek lbryndal'a na razie odpada (nie kupiłem jeszcze gumowców).

Proponuję wprosić się do Edit. Ma już najwięcej do pokazania.

Edit co ty na to ?

nie widze problemu :wink:

czym chata bogata.... :lol:

warunki spartańskie jak wiecie bo okien brak prądu też (chociaż mam kabelek od sąsiada, więc woda na kawkę się znajdzie), jak macie ochotę to zapraszam. :p

Uprzedzam jednak, że jedyny dzień kiedy mogę sie tam pojawić za dnia to jest sobota popołudniu lub niedziela. :(

Witam. Mam pytanko dotyczące ocieplenia poddasza:tzn: wełna (20+5),regipsy,zrobienie stryszku wraz ze schodkami na niego, powierzchnia ok 230 m2. Dostaliśmy wycene za całość 22000 z czego 13700 to materiał.Co powiecie o tej kwocie.Warto? Bardzo proszę o szybka pomoc ,bo decyzje musimy podjąć na dniach. Z góry dziękuję

Czesc,

35 zl owszem za ocieplenie+karton gips, w miejscach w ktorych bedzie tylko ocieplenie i ewentualnie wybicie deskami uslyszalem cene ok 15 zl za metr.

pzdr

witam, czy ktoś jest zorientowany w cenach Maxa i porothermu na okolicznych (okołowieliczkowych) składach. Na składzie w Gdowie max 3,80zł i straszą szaleństwem podobnym do tego z ostatniej wiosny.

Mam dobre doswiadczenia ze skladem MIXBUD w Wieliczce ul. Jedynaka. Placisz i odbierasz (przywoza ci) kiedy chcesz. Mozna placic przelewem.

Pzdr

Witam!

U Kowalczyka na Sierczy max-3,5 (Wienerberger) jeszcze niedawno sprzedawali po 3zł (Leier) Thermopor- 5,85 (25cm) i 5,2 (30) również przewidują szaleństwo cenowe. Dla zainteresowanych telefon- 12 6515312

Ceny aktualne- mam ich za miedzą i również buduję.

A teraz może sie przedstawię: Ja Katarzyna z mężem mym Przemysławem budujemy dom w Zabłociu (Gm. BIskupice) Obecnie jesteśmy na etapie stawiania dachu...a psychicznie jesteśmy wykonczeni przez pogodę.

Bardzo się ciesze, że Was znalazłam. Chętnie dołączę do grupy wsparcia.

Do tej pory zaglądałam na forum do wątka poświeconego naszemu projektowi Wspaniały (z Muratora), ale któż nas lepiej zrozumie w kwestii przeżyć związanych z pozwoleniami na budowę (starostwo wielickie), przebojów z Enionem ( pan M.) i z szaleństwem na lokalnym rynku materiałów budowlanych, niż ci którzy zdołali stawić czoło tym trudnościom.

Na początek

DUŻA BUŹKA!!!

Pozdrawiam

Kasia