Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA WIELICKA (Powiat Wielicki)

Recommended Posts

pyta czy mam skrzynkę a ja, że jaką skrzynkę, myślałem że w opłacie za kW mam zapewnione wszystko wraz ze skrzynką, a on, że skrzynkę uziemioną mam mieć we własnym zakresie a jak nie to on mi założy tyle tylko że to będzie kosztowało 900zł - skrzynka + 350zł uziemienie.

Ale którą skrzynkę? Tą w ogrodzeniu, czy już u ciebie w domu?

U mnie firma, która wygrała przetarg zrobiła cały przyłącz (projekt, uzgodnienia w ZUDP, kabel ze słupa w ziemię, wysoka dwuczęściowa skrzynka w ogrodzeniu) w cenie opłat za kilowaty. Nic im nie dopłacałem. Natomiast instalacja od złącza do domu to już inna bajka.

Zadzwoń do ENION'u. Dziwne mi się to wydaje.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od słupa do licznika nic cie nie powinno obchodzidzić , płacisz tylko enionowi za kilowat (liczniki są z reguły montowane w skrzynkach w lini ogrodzenia ). Natomiast doprowadzenie od skrzynki płacisz we własnym zakresie. Ja doprowadzałem prad do blaszaka ziemią na okres budowy i płaciłem 1200 zł w skład wchodziło kabel ok 15 m skrzynka rbetka i robocizna.

a Ty masz skrzynkę w ogrodzeniu a ja mam skrzynkę na słupie może dlatego różnica (103,12 zł/1kW netto x 13kW=1340,56zł netto)

a ile wzięli za to przyłącze od domu do skrzynki ??

konieczne jest na to PnB czy to nie jest konieczne ? różne opinie słyszałem

Od skrzynki do domu mam 15m- za robotę (prąd prowadził pod ziemia w peszlu) z materiałami i duza rozdzielinicą wział 1700- w wiatrołapie zrobił oczywiście tez 2 kontakty i siłe, Żałatwił tez za nas wszelkie sprawy z papierkową robota-porządny facet.

Co do PnB to my sami robilśmy projekt i daliśmy do Enionu-oni nam prąd zrobili do skrzynki a reszte juz mielismy na projekcie i mogliśmy od razu zrobic

lbryndal,

wynika z tego że krk women ma przyłącz kablowy(129,67zł za kW) a Ty napowietrzny (103,12zł za kW) stąd różnica w cenie,

ale za to przy kablowym szafka czyli jak to oni zwą "układ pomiarowo–rozliczeniowy i zabezpieczenia przedlicznikowe wraz z obudową i z wyposażeniem" jest gratis a przy napowietrznym nie,

też się wkurzałam na tą dyskryminację - sytuację miałam identyczną jak Ty - pociągnęli kawałek kabla po słupie i zamontowali szafkę która sama musałam kupić :evil:

a Ty masz skrzynkę w ogrodzeniu a ja mam skrzynkę na słupie może dlatego różnica (103,12 zł/1kW netto x 13kW=1340,56zł netto)

a ile wzięli za to przyłącze od domu do skrzynki ??

konieczne jest na to PnB czy to nie jest konieczne ? różne opinie słyszałem

Od skrzynki do domu mam 15m- za robotę (prąd prowadził pod ziemia w peszlu) z materiałami i duza rozdzielinicą wział 1700- w wiatrołapie zrobił oczywiście tez 2 kontakty i siłe, Żałatwił tez za nas wszelkie sprawy z papierkową robota-porządny facet.

Co do PnB to my sami robilśmy projekt i daliśmy do Enionu-oni nam prąd zrobili do skrzynki a reszte juz mielismy na projekcie i mogliśmy od razu zrobic

no i dzisiaj się dowiedziałem właśnie jak to jest.

a jest tak:

- jeśli na warunkach jest skrzynka w ogrodzeniu, a prąd ziemią ze słupa do tej skrzynki to wtedy płaci się za kW do enionu i oni wszystko pokrywają czyli koszt skrzynki i reszty materiałów

- jeśli w warunkach jest skrzynka z licznikiem na słupie to jest kicha bo wtedy za skrzynkę płacić muszę sobie sam a oni tylko w ramach przetargu wykonują podłączenie te kilka metrów w dół do skrzynki

nie wiem jak to jest, ale poprostu porażka bo ludzie mają po 20m ze słupa do skrzynki w ogrodzeniu i jeszcze skrzynki wypaśne podwójne albo jeszcze inne czary mary i nie płacą nic za to , a ja mam 3 m kabla w dół do skrzynki i muszę sobie zapłacić za skrzynkę sam.

wczoraj koleś mi powiedział, że za 900zł skrzynkę może mi założyć i za 350 ją uziemić, pojechałem do 2 hurtowni elektrycznych i powiedzieli mi że koszt materiałów to jest 600zł max za wszystko, śmiechu warte gość chciał mnie skroić 600zł za materiały i 650zł za założenie tego i podbicie papierka.

pytałem jednego elektryka już o podłączenie skrzynki to powiedział mi, że około 1000zł coś by to kosztowało co też jest dużą sumą bo 400zł za 1h roboty to przesada trochę dla mnie, a do drugiego mam się zgłosić po świętach i dowiedzieć co i jak.

wynika z tego że krk women ma przyłącz kablowy(129,67zł za kW) a Ty napowietrzny (103,12zł za kW) stąd różnica w cenie,

ale za to przy kablowym szafka czyli jak to oni zwą "układ pomiarowo–rozliczeniowy i zabezpieczenia przedlicznikowe wraz z obudową i z wyposażeniem" jest gratis a przy napowietrznym nie,

też się wkurzałam na tą dyskryminację - sytuację miałam identyczną jak Ty - pociągnęli kawałek kabla po słupie i zamontowali szafkę która sama musałam kupić :evil:

dokładnie jest tak jak piszesz Mariku

a mam pytanie jak to było z podłączeniem od skrzynki do domu ?

robi się to samemu ?

ile za to kroją ?

u nas to było robione dwuetapowo bo najpierw mieliśmy podpiętą rozdzielnię budowlaną do głównej skrzynki licznikowej na słupie i stamtąd ciągnęliśmy prąd podczas budowy

dopiero na etapie robienia wewnętrznej instalacji elektrycznej elektryk który nam ją robił pociągnął kabel z rozdzielni w domu do skrzynki licznikowej na słupie (koszt to cena kabla plus cena kopania rowu(choć to można było samemu :) ) a następnie elektryk który robił nam przyłącz (musi być z uprawnieniami z Enionu) zgłosił do Enionu wniosek o pozwolenie na przeniesienie z rozdzielni budowlanej do skrzynki w domu, przepiął kabelki i skasował 200zł

u nas to było robione dwuetapowo bo najpierw mieliśmy podpiętą rozdzielnię budowlaną do głównej skrzynki licznikowej na słupie i stamtąd ciągnęliśmy prąd podczas budowy

dopiero na etapie robienia wewnętrznej instalacji elektrycznej elektryk który nam ją robił pociągnął kabel z rozdzielni w domu do skrzynki licznikowej na słupie (koszt to cena kabla plus cena kopania rowu(choć to można było samemu :) ) a następnie elektryk który robił nam przyłącz (musi być z uprawnieniami z Enionu) zgłosił do Enionu wniosek o pozwolenie na przeniesienie z rozdzielni budowlanej do skrzynki w domu, przepiął kabelki i skasował 200zł

i tylko tyle wziął 200zł hmm to nie dużo

a skąd on jest i ile bierze za zrobienie instalacji ??

A propos wz i planu zagospodarowania w Gminie Gdów. Plan zagospodarowania tworzomy jest dla poszczególnych miejscowości. Dla Liplasu już jest, natomiast dla Gdowa nie ma. Dlatego sytuacja z "nieważnością" wuzetki raczej mi się nie przytrafi. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo chyba wyszłabym z siebie :evil: . Przeszłam niemało, czekając prawie rok.

A propos adaptacji projektu - ja dzisiaj pytałam naprzeciwko policji i usłyszałam cenę 1400zł za dom bez zmian i po 500 za przyłącza. I jestem zaskoczona, że przy ośrodku jest taniej, bo pani Verey (domyślam się, że u niej pytałeś) ma opinię drogiej architektki.

Zgadza się dla każdej miejscowości osobno. Projekt planu zagospdarowania dla mojej miescowości dopiero teraz gmina wysłała do Krakowa, a juz nie przyjmuja wniosków o wydanie WZ-tki. Ja czekam do cierpliwie do maja i kupuje materiał. pozdrawiam i nara.

200 wziął ten od przyłącza - który tylko kabel z jednej skrzynki (budowlanej) do drugiej-tej w domu przepiął (musi mieć uprawnienia i zgodę Enionu na grzebanie przy liczniku)

samo kopanie i położenie kabla pomiędzy skrzynką na słupie a tą w domu robił mi "mój" elektryk od instalacji wewnętrznej i ten kosztował mnie 13 tys. za całość (oswietlenie, gniazdka, tv, telefon, internet, domofon, kino domowe, alarm, rozdzielnica, biały montaż), plus ekstra za to kopanie właśnie ( 20zł za m)

200 wziął ten od przyłącza - który tylko kabel z jednej skrzynki (budowlanej) do drugiej-tej w domu przepiął (musi mieć uprawnienia i zgodę Enionu na grzebanie przy liczniku)

samo kopanie i położenie kabla pomiędzy skrzynką na słupie a tą w domu robił mi "mój" elektryk od instalacji wewnętrznej i ten kosztował mnie 13 tys. za całość (oswietlenie, gniazdka, tv, telefon, internet, domofon, kino domowe, alarm, rozdzielnica, biały montaż), plus ekstra za to kopanie właśnie ( 20zł za m)

a miał on jakiś cennik za punkt czy walnął za całość cenę i już

ile z tych 13 kółek jest za robociznę a ile za materiały ?

Kupował ktoś może okna w IDEON-ie we Wieliczce ?? sprzedają okna oknoplastu

dostałem ofertę od nich i z innej firmy co sprzedaje oknoplast i całkiem inne oferty dostałem na te same okna. duża różnica jest w cenie montażu (25zł/m u jednych a u drugich 17zł), ale i różne są wyceny na okna, upusty inne i tym samym lepsza jest jedna od drugiej - okna na sumę około 12 000zł a różnica między jedną a drugą firmą 700zł

i jeszcze jedna sprawa

ma ktoś drzwi wejściowe ze świetlikiem u góry ?

ja mam zrobiony otwór pod drzwi wejściowe takie wysokie bo chciałem zachować jedną linię okien i drzwi, ale właśnie konieczne będzie wykonanie przęswietlenia.

myslałem o luxferach ale to chyba trochęlipnie by wyglądało

no i znalazłem jeszcze ofertę firmy AFB robiątakie drzwi tylko cena chyba będzie słona, po nowym roku będędzwonił i pytał, zobaczymy.

prawie /99%/ bardzo mocno się zastanawiam na HELIOSEM z extradom. A ty co bedziesz budować?

Ładny ten helios. Ja przeszłam przez całą masę projektów, aktualnie skłaniam się ku SP-1505. Tu link: http://www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1505&idk=3&strona=&str=projekty.php.

Ja przed projektem postawiłam takie warunki:

- prosty (tani) dach

- taras z boku domu, bo z tyłu mamy mało miejsca

- kotłownia odizolowana od mieszkania, najlepiej za garażem

- powierzchnia użytkowa do 140 m kw.

- dodatkowy pokój na dole

Oczywiście że podobają mi się lukarny, wole oczka, załamania w dachu i tym podobne czary, ale to wszystko podraża koszty budowy. tak więc najprawdopodobniej będzie to ten dom. A wcześniej rozważałam m.in. dom pod pistacją i dom w mandarynkach z archonu.

dostałem ofertę od nich i z innej firmy co sprzedaje oknoplast i całkiem inne oferty dostałem na te same okna. duża różnica jest w cenie montażu (25zł/m u jednych a u drugich 17zł), ale i różne są wyceny na okna, upusty inne i tym samym lepsza jest jedna od drugiej - okna na sumę około 12 000zł a różnica między jedną a drugą firmą 700zł

i jeszcze jedna sprawa

ma ktoś drzwi wejściowe ze świetlikiem u góry ?

ja mam zrobiony otwór pod drzwi wejściowe takie wysokie bo chciałem zachować jedną linię okien i drzwi, ale właśnie konieczne będzie wykonanie przęswietlenia.

myslałem o luxferach ale to chyba trochęlipnie by wyglądało

no i znalazłem jeszcze ofertę firmy AFB robiątakie drzwi tylko cena chyba będzie słona, po nowym roku będędzwonił i pytał, zobaczymy.

ja zamówiłam właśnie okna w IDEONIE na Piłsudskiego.

odnośnie drzwi to ja też mam takie wysokie (230), ale, że na świetlik to trochę za mało to jeszcze poszerzyłam je do 130 i świetlik bedzie z boku a drzwi poprostu wysokie na 230.

Ładne drzwi maja w Multimarze na Poniatowskiego w Wieliczce i cena całkiem przystepna, ale jak dla mnie trochę za cienkie bo 6cm. Biorą z tej firmy http://www.kozlowski-drewno.pl

zmartwiliscie mnie z tą skrzynką bo ja też mam na słupie no i wychodzi na to, że trzeba bedzie ja samemu sobie zasponsorować. :cry:

Ibryndal my robiliśmy prąd sami i na materiały wydaliśmy 1700 zł. wszystko w peszlach, łącznie z dwoma rozdzielniami. Brak jest natomiast jeszcze wyposażenia rozdzielni no i wszystkich gniazdek i kontaktów. Nie montowalismy tego jeszcze żeby uniknąć kradzieży.

i jeszcze jedna sprawa ma ktoś drzwi wejściowe ze świetlikiem u góry ?

ja zamówiłam właśnie okna w IDEONIE na Piłsudskiego.

odnośnie drzwi to ja też mam takie wysokie (230), ale, że na świetlik to trochę za mało to jeszcze poszerzyłam je do 130 i świetlik bedzie z boku a drzwi poprostu wysokie na 230.

Ładne drzwi maja w Multimarze na Poniatowskiego w Wieliczce i cena całkiem przystepna, ale jak dla mnie trochę za cienkie bo 6cm. Biorą z tej firmy http://www.kozlowski-drewno.pl

zmartwiliscie mnie z tą skrzynką bo ja też mam na słupie no i wychodzi na to, że trzeba bedzie ja samemu sobie zasponsorować. :cry:

Ibryndal my robiliśmy prąd sami i na materiały wydaliśmy 1700 zł. wszystko w peszlach, łącznie z dwoma rozdzielniami. Brak jest natomiast jeszcze wyposażenia rozdzielni no i wszystkich gniazdek i kontaktów. Nie montowalismy tego jeszcze żeby uniknąć kradzieży.

co do okien to własnie duża różnica jest na korzyść IDEONU, jeszcze jedziemy dzisiaj do jednych i drugich i ostateczna decyzja nastąpi

gdzie okna kupujesz ? czy może robisz u jakiegoś stolarza ?

co do skrzynki to też siewkurzyłem, ale już jest lepiej bo koszt kompletnej skrzynki z materiałami do uziemienia max 600zł wynosi, na 2 hurtowniach pytałem, tylko potrzebny jest ktoś kto zrobi pomiar uziemienia podbije protokół i ewentualnie montaż zabezpieczeń.

prąd może i bym zrobił sam jakbym się uparł, ale jakoś się boję bo nie mam doświadczenia w tej materii. jeśli mogę to napiszę na priva i kilka pytań podeślę to może Twój mąż odpowie mi na nie.

jeden koleś mi powiedział za robociznę 1500zł około

gdzie okna kupujesz ? czy może robisz u jakiegoś stolarza ?

chodziło chyba o drzwi.....

muszę robić u stolarza bo są niewymiarowe a stolarz zrobi wszystko.

ja skrzynki elektryczne pewnie też sama kupię, a podłączy i popodbija to facet, który robi nam odbiór instalacji wewnętrznej, którą sami zrobiliśmy a w zamian za to obiecaliśmy, że on wykona nam przyłącz.

Ja mam nadzieję, że mój przyłącz pójdzie na przetarg w styczniu, chociaż nie wiem czy nie wstrzymają bo niedostarczyłam jeszcze pozwolenia na budowę. Pozwolenie juz mam, ale niestety nie jest jeszcze prawomocne :cry: