KKrzysiek 21.04.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Skoro jesteśmy przy widokach to ja też się pochwalę ... We wtorek świętowałem wylanie stropu i teraz lejemy i lejemy żeby nie popękał. Rzeczywiście wychodząc na górę widok jest super - tylko wieje zdecydowanie Budowanie rusza rzeczywiście ostro - wieści głoszą, że koło mnie będzie się budować grupa domków, plus te które już się budują. Czytam Wasze wpisy i chyba też muszę rozglądać się za instalacjami, tynkarzami i hydraulikami itp. Na razie jednak zastanawiam sie nad producentem okien. Raczej chciałbym drewniane, w komplecie z drzwiami wejściwymi (kolor) i ... najlepiej kolorystycznie żeby też 5metrowa brama garażowa była dostępna... Macie jakieś pomysły? Czy tak to tylko w Erze? Przy okazji - małe podsumowanie. Fajnie, że się rozrastamy - osiągnęliśmy juz ponad 100 wpisów . Jedno co mi się nasunęło do razu to bardzo miłe spostrzeżenie: Generalnie w Grupie Wielickiej przeważaja Panie wydawać by się mogło, że cement, beton, druty, szalunki, stropy to raczej "zabawki" dla chłopców , ale widzę, że nic bardziej mylnego! Świat się zmienia. Mnie to nawet pasuje! Niestety pomimo podjetych starań nie udało mi się stworzyc mapki naszej Grupy. Wyobrażałem to sobie jako Google Earth - jako baza + dodanie przez nas swoich współrzędnych i zaznaczanie się w formie "pinezek" na mapie. Niestety zdjęcia satelitarne googla nie pokazują szczegółowo obszaru całej naszeg grupy a pokazanie tylko częsci byłoby niesprawiedliwe. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł to razem coś zdziałamy? Serdecznie Was pozdrawiam - oczywiście szczególnie budujące Panie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 21.04.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 KKrzyśku A może po prostu zrobić zdjęcie mapy z naniesionymi punktami i wrzucic to na serwer? Myslałam o tej mapce,ale najdalej doszłam do Google Earth - jak Ty. Pozdrowienia dla grupy wielickiej - pogody ,słonca i( niedługo) grilla we własnym ogródku Wam i sobie życzę. A może ma ktoś sadzonki rdestu?Albo wie gdzie kupic? http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdest_Auberta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 22.04.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Hej witajcie, popisuje sobie czasami w grupie krakowskiej, a tu proszę zajęcia w podgrupie . Mam nadzieje zacząć gdzieś w połowie czerwca kawałek za NIepołomicami w Zabierzowie Bocheńskim - papierologia trwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 23.04.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Suire - nie wiem czy ta cena jest akceptowalna, ale warto zobaczyć. Pozycja 669http://www.marekgurgul.pl/oferta_2007.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 23.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 KKrzysku! Dzięki za namiar w Krakowie tego mi było trzeba Wybiorę sie tam w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 23.04.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam wszystkich Przebrnołem przez papierki , w końcu złożyłem papiery o pozwolenie na budowe mam nadzieje że pod koniec maja juz dostane.Czy maglibyście mi doradzić na temat przyłączy prądu i wody jak załatwialiście. Mam narazie wstępne zgody które były potrzebne do PnB .Chce teraz załatwić przyłącza żebym miał juz na rozpoczęcie budowy,chodzi mi oto czy mam się sam ruszyć za tym czy szukać firmy która będzie robić przyłącze i zrobią całą robote papierkową .Ewentualnie jakieś namiary . pozdrawiam krzysztof.mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 23.04.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Hej !!!!My też mam w planach budowę na terenie gminy Wieliczka (Koźmice Wielkie). Dlatego też zgłaszamy nasz akces do grupy wielickiej. Jesteśmy na etapie PnB i mamy też podobne problemy. Tzn. przyłącz prądu i wody. Czy załatwiać już i brać na początek tylko na plac budowy (słyszałem że łatwiej i szybciej) a może macie lub znacie kogoś we wieliczce kto załatwi takie problemy. Wieliczka to dla nas teren dziewiczy. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 23.04.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Tzn. przyłącz prądu i wody. Czy załatwiać już i brać na początek tylko na plac budowy (słyszałem że łatwiej i szybciej) a może macie lub znacie kogoś we wieliczce kto załatwi takie problemy. Wieliczka to dla nas teren dziewiczy. Ja też dopiero startuję w Wieliczce ale trochę już się nauczyłem WODA Zdecydowałem się nie robić podłączenia tymczasowego na początek budowy (niepotrzebne dodatkowe koszty - jakaś studzienka itp). Załatwia się na ul. Słowackiego (taki niepozorny szary budyneczek po lewej stronie idąc od Kingi; wejście do niego jest jakby od podwórka – nie od ulicy). W tym właśnie budynku pracuje pan Ryszard Szłasek. Między innymi przyjmuje zlecenia na wykonanie projektu przyłącza. Sprawę załatwia szybko, miło, przyjemnie i kompleksowo (uzgodnienia przebiegu przyłącza itp.) Polecam. PRĄD Też nie robię przyłącza tymczasowego. Wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jedyny plus to to że takie tymczasowe podobno da się zamontować w 3 tygodnie a instalacja docelowe to od 3 miesięcy w górę. Dostałem ofertę na takie łącze tymczasowe - około 2000 do 2500 zł. Wolę się pomęczyć na początku na agregacie albo pożyczyć prąd (tak na marginesie to za 2500 to chyba można już kupić jakiś fajny agregat). Biorąc pod uwagę ten długi okres załatwiania, sugeruję żeby zająć się tym już teraz Procedura (dopiero to załatwiam więc mogę coś pominąć): - żeby podpisać z ENION umowę trzeba mieć prawomocne pozwolenie na budowę i nadany numer administracyjny obiektu - UWAGA !! żeby podpisać umowę z ENION trzeba się telefonicznie umówić na dzień i godzinę. Dzisiaj dzwoniłem do nich i najbliższy wolny termin to 15.05.2007 !! Czyli można do nich dzwonić przed uprawomocnieniem PnB żeby zarezerwować kolejkę. - jeszcze nie wiem ale chyba można zdecydować czy zleca się ENIONOWI wszystkie załatwienia czy część papierologii chce się samemu załatwić (projekt, uzgodnienia itp. - wtedy skraca się czas czekania na własny prądzik); problem w tym że za wszystkie te papierki trzeba samemu zapłacić a ENIONEK zwróci chyba tylko 10% z tej opłaty instalacyjnej x kW*stawka - potem jak są dokumenty to ENIONEK ogłasza przetarg no i potem dopiero wykonawca może coś zrobić. GAZ Uważajcie na jedną rzecz !! Ja trochę zawaliłem sprawę. Do PnB dostałem tylko Oświadczenie o możliwości przyłącza i to wystarczyło. Natomiast do wykonania projektu przyłącza potrzebny jest jeszcze inny papierek: Warunki o przyłączenie do sieci gazowej. I tu uwaga - na ten papierek trzeba czekać miesiąc !! No i mam miesiąc w plecy. Uffff ale pisania było. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 23.04.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 przyłącza warto załatwić jak najwcześniej, niestety jeśli chodzi o przyłącze energetyczne umowy o przyłączenie nie można podpisać dopóki nie ma się prawomocnego PnB bo jest to jeden z wymaganych przez ENION załączników do podpisania tej umowy. Ale w międzyczasie możecie sobie załatwić pozostałe dokumenty, wcale nie jest tego dużo. My oprócz PnB dostarczaliśmy: warunki przyłączenia tytuł prawny do nieruchomości mapę syt.-wysokościwą z uzgodnioną trasą przyłącza zaświadczenie nadania numeru administracyjnego Jak tylko dostaliśmy PnB umówiliśmy się na podpisanie umowy przyłączeniowej (trzeba się zapisywać na termin!). Od razu wystąpiliśmy o przyłącze docelowe (warto najpierw dowiedzieć się w lokalnym ZE ile średnio czeka się na przyłącze, nam powiedziano 3-4mies.). W połowie lutego podpisywaliśmy umowę przyłączeniową a dziś właśnie byłam podpisać już umowę o dostarczenie energii i pod koniec tygodnia mam mieć już na działce prąd i to w normalnej taryfie G11(!!) Jeśli chodzi o wodę to można załatwiać równolegle z PnB, trzeba najpierw znaleźć projektanta od instalacji sanitarnych który zrobi projekt (ok.500zł) i potem wykonawcę przyłącza na tzw. wolnym rynku lub…w gminnych Wodociągach Nam przyłącze wody robił właśnie kierownik Wodociągów – polecam tą metodę: szybko, sprawnie, żadnych formalności ,problemów z odbiorem. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 23.04.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 To i ja chcialem sie "zameldowac" w tej grupie, bedziemy sie budowac w Niegowici k.Gdowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 24.04.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Wolę się pomęczyć na początku na agregacie albo pożyczyć prąd (tak na marginesie to za 2500 to chyba można już kupić jakiś fajny agregat). my tez tak na poczatku myśleliśmy, ale szybko okazalo się, że agregacik pożera mnóstwo pieniędzy...w końcu betoniarka musi chodzić....a do tego halas taki, że sąsiedzi krzywo patrzyli...a i jeszcze jedno, cięzkie to bylo cholerstwo, a zostawić na budowie strach, więc codziennie rano zachrzanialam z agregacikiem na budowę.... do wpakowania maszyny do samochodu potrzeba bylo dwóch "chlopa"....wszyscy w ten agreagat byli zaangażowani W Enionie faktycznie można samemu projekt robić, albo czekac na ogloszenie przetargu i wtedy wykonawca przylącza zalatwia wszelkie formalności...my niechcący tak zrobilismy (jescze wtedy nie mieliśmy świadomości jak bedzie), i okazalo się, że papierkologii nie bylo końca...wykonawca musi mieć mega czysto w papierach, bo to on za to odpowiada, w związku z czym nie wystraczylo np. oświadczenie sąsiadów, które zdobylam zaraz na początku budowy, musialam zalatwiać na specjalnych formularzach, nowe...chyba wiecie z czym to się wiąże? "zaproponowano" nam dokupienie udzialu w drodze (co w ogóle jest nonsensem, bo udzial już mielismy, a i tak droga ma być przejeta przez gminę) i na propozycje przystalismy (wiadamo! prad potrzebny). Projekt przylącza wodociągowego robilismy u Pana Szlasek, i też jestesmy zadowleni. Niepotrzebnie tylko zlecilismy zrobienie pprojektu szamba, bo te które sie teraz "kupuje" są z projektami. Teraz szukamy wykonawcy tego przylącza. Projekt gazu tez robimy. Zajmuje się tym Pan Skalny z biura projketowego z Wieliczki (ul. Mierżączka 4/2). Jak ma się już projket, to gazownia "przydziela" wykonawcę przylącza. Stan z naszej budowy (ku przestrodze). Okazalo się, że fachowcy wsadzili dziurawe rury kanalizacyjne (pewnie im popękaly w trakcie obróbki) a że zlączenie ich z uszczelkami bylo zbyt trudne, to postanowili uszczelki usunąć .... Ale kanalizacja odkuta, część rur odzyskana....okazalo się natmiast, że pomimo zapewnień fachowców, że wszystko jest zrobione na "picuś glancuś" piasek pomiedzy fundamentami byl niezbyt dobrze zagęszczony, bo juz osiadl i zrobila sie wolna przestrzeń pomiędzy "pierwszą" wylewką a tym pisakiem...i co radzicie w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 24.04.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A, na forum dzialają "baby" bo faceci siedzą na budowach przecież...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 24.04.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jeszcze odnośnie okien...my po wielu dylematach i wojnie z myślami zamówiliśmy w końcu w "naturze"....mają tez tam drzwi ale my zamówilismy u stolarza (takie sobie wydumaliśmy trochę regionalne) a w "naturze" zamówilismy lakier, żeby kolor byl zbliżony do okien.... brama hormann (segmentowa, automatyczne z przetloczeniami M w kolorze zloty dąb) - tez już zamówiona (w Krakowie)- niby droższa (np. od Krispolu albo Wśniowskiego, ale przynajmniej gwarancja 10-letnia niczym nie obwarowana, a np. w Allbudzie w Wieliczce, żeby dostać gwarancję 4 lata, to trzeba dokonywać przegladów platnych co 10 miesięcy - koszt przeglądu to okolo 200 zl (o ile dobrze pamietam)) W hormannie tez przynajmniej widać jak to faktycznie bedzie wyglądalo, bo mają zamontowaną taką bramę i mozna wszystko pooglądać - mechanimy, uszczelki itp.itd. a nie tylko kawalek panela na wzorniku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 24.04.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Dzięki za informacje .To narazie załatwie sobie wode a z prądem poczekam aż dostane PnB.Gaz dopiero jak budowe zaczne to będe załatwiał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.04.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A, na forum dzialają "baby" bo faceci siedzą na budowach przecież...... Niekoniecznie. Zauważyłam, ze przeważa model "facet zarabia, kobieta buduje" (często też zarabia i zajmuje się dziećmi, czyli jest wielofunkcyjna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 25.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam, nowych forumowiczów w Grupie Wielickiej Fajnie, że jest nas coraz więcej. Dziękuję wszystkim, którzy pisali o przyłączach. Wiele cennych informacji dzięki Wam zdobyłam. Wszystkie będą mi pomocne. Ja również zaczynam drogę papierkową, która mam nadzieję doprowadzi do uzyskania PnB Czy macie sprawdzonego, rzetelnego architekta? Proszę o namiary. Dziękuję z góry. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 25.04.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Udało mi się zorganizować wykonanie płyty pod garaż, ale potrzebny mi jest gruz, w sumie nie duzo go potrzebuje ale zawsze, jesli ktos z Was moglby mi podpowiedziec gdzie w okolicy mozna go zdobyc bede zobowiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 25.04.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Muszę się pochwalić. Wiem, że to drobny kroczek, ale cieszę się że kolejny do przodu: wreszcie udało mi się złożyć wniosek o PnB. Niestety nie jest pocieszajaące, że okres oczekiwania w Wieliczce wydłużył się. Oj dużo więcej jest budujących w powiecie niż wskazuje nasza lista, duuużo więcej. W każdym razie teraz pozostaje mi czekać na odzew z urzędu i załatwiać inne, nie mniej ważne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 25.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Czy ktoś z Was ostatnio składał wniosek na PnB w Gdowie?? Jakie są teraz terminy?? Ile się czeka na to pozwolenie jeśli chodzi o Gdów, bo w Wieliczce ponoć się wydłużyły terminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 26.04.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Krakusie 73, witaj! Ja już czekam na wydanie warunków zabudowy w Gdowie 3 miesiące. Mam nadzieję, że "lada tydzień" dostanę. Następnym krokiem będzie pozwolenie na budowę wydawane w starostwie w Wieliczce - 60 dni. To daje człowiekowi szansę popracować nad charakterem. A jeśli doliczyć do tego rosnące koszty i malejące zasoby finansowe własne - powstaje geniusz budowlany. Faktycznie, fajnie, że ładna pogoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts