Markoebelo 20.02.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Mozecie napisac jaką podjeliście decyzje w sprawie kanalizacji. Czy ostatecznie wybraliście szambo czy POŚ.Dwa dni temu byłem w " nowym" urzędzie na ul. Sienkiewicza i Pani powiedziała że nie trzeba pozwolenia na POŚ tylko zgłoszenie. Urząd może je zakwestionowac do 30 dni.Z tego co czytałem na forum i rozmawiałem z geodeta to ponoc jest problem z ziemia gliniastą która występuje w naszych okolicach.Czy ktoś w urzedzie może mi odpowiedzieć czy moge zrobic POŚ czy nie ?Podobno potrzebna jest duża działka ja mam 15 ar, i jeżeli jest ziemia gliniasta to nawieźć piasku- tak mówił geodeta. Generalnie powiedział że nieopłacalne . Budowe dopiero zacząłem - dzisiaj humus zdjęty.Kontakt koparkowego z tego forum - myślę że godny polecenia : 602844494.80 zł/h mieszka przy ul. Gdowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 20.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 daj sobie spokój z POŚ z rozsączemmy robimy w pawlikowicach ze zrzutem do rzekimamy pozwolenie wodno prawnez projektem do zgłozeniadla 5 domówkoszt się rozkłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 20.02.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A co jest tak strasznego ( oprócz ceny ) że większośc rezygnuje z POŚ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 20.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 ja niezerezygnowałem - buduje POŚale nie na zasadzie rozsączu w glinie tylko z operatem wodno prawnym z zrzutem do rzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 21.02.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam Mnie nie trzeba przekonywać do POŚ - napewno warto. Mam tylko wątpiwości czy skorzystać z rowu na końcu działki czy studnia chłonna ? Ile kosztuję operat wodnoprawny i czy długa załatwienie formalności. Jeżeli posiadacie namiary na osobe, która sie tym zajmuję - bede wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.02.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mnie też nie trzeba przekonywać i na 100% bedzie Poś. Chetnie zrobiłabym zrzut do rowu melioracyjnego, ale jest po drugiej stronie drogi a gmina nie chce wykonac przepustu, wiec pozostaje mi, rozsączanie lub studnia chłonna lub zbiornik, z którego wodę bede wykorzystywać. Na razie mam zrobione badania geologiczne gruntu. a co dalej to jeszcze przemysle sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 21.02.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 ja mam 1.badania geologiczne2. doświadczenie z kałużami leżącymi tygodniami w tej glinie bez rozsączu3. kilkanaście rozmów z projektantami POŚ4. wiem co się sprawdziło w gminie5. mam rozsącz GWC wykonany który nic nie daje - nic się nie rozsącza jak popada6. jak popada to bedzisz miał w rozsączu pod ziemią basen wniosek:najgorszemu wrogowi nie życzę rozsączu w glinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 21.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 ja mam 1.badania geologiczne 2. doświadczenie z kałużami leżącymi tygodniami w tej glinie bez rozsączu 3. kilkanaście rozmów z projektantami POŚ 4. wiem co się sprawdziło w gminie 5. mam rozsącz GWC wykonany który nic nie daje - nic się nie rozsącza jak popada 6. jak popada to bedzisz miał w rozsączu pod ziemią basen wniosek: najgorszemu wrogowi nie życzę rozsączu w glinie ja miałem też POŚa robić ale mało miejsca na działce i ten zrzut wody najgorszy bo na studnię chłonną też miejsca brakuje trochę, rozsączyć nie ma gdzie a rowu przy drodze nie ma.no i będzie szambo i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 21.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 do rozwu musi być zgoda właściela rowu czyli właściciela drogi+ pozwolenie wodnoprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacy 21.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dostaliśmy dzisiaj przybliżony kosztorys wkończenia naszego domku: 1. Wylweki robione ręcznie (folia, styropian,siatka zbrojeniowa,folia) 4000 pln / 200m2 2. Ściany płyta k-g na kleju 8500 pln / 460m2 3. Ściany konstr. płyty k-g, sufity powieszane łącznie z ociepleniem poddasza (wełna,folia) 10500 pln /260m2 4. Płytki (łazienki, kuchnia, podłogi) 2850 pln / ok 75 m2 5. Biały montaż (WC 3x, wanna, kabina prysznicowa, umywalki 3x) 2000 pln 6. Montaż drzwi wew. 1300 pln / 13 szt 7. Szpachlowanie łączeń płyt k-g 1700 pln 8. Podbitka z materiałem 4000 pln / 55 mb 9. Montaż parapetów 1300 pln / 10 szt 10. Montaż paneli podłogowych 2300 pln ok 10pln/m2 Czyli ok 39 000 pln Prosimy o wasze opinie na temat ceny musimy dać odpowiedź do niedzieli. Domek stoi wybudowany w Koźmicach Wielkich koło Wieliczki . Pozdrawiamy i czekamy na waszą szybką odpowiedź, może nam pomożecie w podjeciu decyzji. Podano nam jeszcze cene wymalowania całości 7000 pln i co jeszcze ważne wykonawca ma własny materiał z zaprzyjaźnionego składu naprawde po bardzo przystępnych cenach w przypadku wykańczania całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 22.02.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 lbryndal, ile metrów kwadratowych działki potrzeba mniej więcej na oczyszczalnię ścieków? Bo u mnie się chyba też nie zmieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 22.02.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mnie też nie trzeba przekonywać i na 100% bedzie Poś. Chetnie zrobiłabym zrzut do rowu melioracyjnego, ale jest po drugiej stronie drogi a gmina nie chce wykonac przepustu, wiec pozostaje mi, rozsączanie lub studnia chłonna lub zbiornik, z którego wodę bede wykorzystywać. Na razie mam zrobione badania geologiczne gruntu. a co dalej to jeszcze przemysle sprawę. edit-blondi te badania geologiczne to do jakiej głębokości miałaś robione? jak głęboko u Ciebie glina? Też się bijemy z myślami czy się decydować na oczyszczalnie... wszystko zależy od tego do jakiej głębokości ta cholerna glina jesteście zdecydowani już na konkretnego producenta POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dada_krk 22.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Szczerze polecam dla rozpocynajacych budowy sklad w Wieliczce Wieliczka 'MIXBUD' ul. Jedynaka 312 289 27 60 Dosc duzy sklad budowlany wiec ceny nie wygorowane. Obsluga bez zarzutu. Kupowalem tam Maxy, cement po zakupie mozna przetrzymac towar ktory potem przywoza na telefon. Nie mam zadnych zarzutow. Jadac od Krakowa pierwszy skret w prawo (Jak do sklepu Lidle'a) i jakies 1,5 km prosto.Maja tez drobny piasek na szlichte do tynkow! Mozna placic przelewem wiec to dodatkowy plus. Pozdrawiamdada_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.02.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mnie też nie trzeba przekonywać i na 100% bedzie Poś. Chetnie zrobiłabym zrzut do rowu melioracyjnego, ale jest po drugiej stronie drogi a gmina nie chce wykonac przepustu, wiec pozostaje mi, rozsączanie lub studnia chłonna lub zbiornik, z którego wodę bede wykorzystywać. Na razie mam zrobione badania geologiczne gruntu. a co dalej to jeszcze przemysle sprawę. edit-blondi te badania geologiczne to do jakiej głębokości miałaś robione? jak głęboko u Ciebie glina? Też się bijemy z myślami czy się decydować na oczyszczalnie... wszystko zależy od tego do jakiej głębokości ta cholerna glina jesteście zdecydowani już na konkretnego producenta POŚ? teraz to nie pamietam bo przy badaniach był mój mąż a opini jeszcze nie odbierałam. W każdym razie ten gość mówił, że nie ma tragedi bo grunt nie jest całkowicie gliniasty tylko jakiś tam pomieszany. Natomiast z wierzchu to ja mam super urodzajną ziemię. Jak mówil koparkowy przy fundamentach "jak w doniczce" i nigdzie nie było gliny czym był bardzo zaskoczony. Coś więcej będę wiedzieć jak sie spotkam, pogadam i odbiore opinię geologiczną. Poś nie w chodzi w rachube inne tylko biologiczne. Pewnie Bioeko. Musze jeszcze rozgryźć sposób pozbycia sie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 22.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 a jaki to teren?bo ponoć pod uradzajką wszędzie glina w naszych rejonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 22.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Edit my też wyłącznie biologiczną bierzemy pod uwagęna początku tez myśleliśmy nad Bioeko, ale natknęliśmy się na ofertę z Hydrotechu, robią oczyszczalnie w betonowych zbiornikach, pomyślałam że jakby się jednak POś u nas na tej glinie nie sprawdziło to zawsze łatwo można zamienić na zwykłe szambo..., słyszałaś może coś nt tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.mk 22.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 ja niezerezygnowałem - buduje POŚ ale nie na zasadzie rozsączu w glinie tylko z operatem wodno prawnym z zrzutem do rzeki Sprawy papierkowe załatwiałeś sam czy może zlecałeś komuś przygotowanie całej dokumentacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 22.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Mam prośbę do kogoś, kto jest zorientowany w sprawach POŚ, a widzę tu wielu takich. Czy jest ustalona jakaś konkretna minimalna powierzchnia, na której można umiejscowić POŚ? Doczytałam się w Muratorze, że oczyszczalnie skandynawskie potrzebują w zależności od rodzaju gruntu od 5 do 15 m kw. Jak to się ma do polskiej rzeczywistości? My mamy w podłożu żwir. Wolnego miejsca po zbudowaniu domu zostanie jakieś 11mx20m.Pozdrawiam.Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 22.02.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 sprawy papierkowe + budowe zleciliśmy firmie DSS-phenix tel. 012-6360732zrobili pozwolenie wodno prawnenaniosą na mape geodezyjną projektwykonają projekti zrobią robote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 22.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 U mnie tj w Przebieczanach gleba raczej gliniasta. Po zdjeciu humusu jest miękko, piasku raczej nie widziałem . Dzisiaj geodeta wytyczał granice domu i mówił zeby raczej robić szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts