madziunia85 24.07.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Jak tak patrze i czytam o tych ekipach to mam wrażenie że strasznie drogo każdy płaci za ta budowę, Mamy sobie sciągnąć murarzy ode mnie spod Radomia i płacić będziemy 15 zł za metr murowania czyli całość zrobienia stanu zamkniętego wyniosła nas za robocizne maksymalnie 15-17 tysięcy,Czy uważacie ze to za mało?? W skład wchodzi 3 murarzy i 2 pomocników, ma być tak ze będą robione 2 budowy na raz, jedna nasza a druga brata- o ile tak dadzą rade....Tzn jak się zaleje fundamenty to ławy musza się odstać z tydzień czasu wiec wtedy u drygiego będzie robione to samo i tak naprzemiennie... Podobno stawiają dom w miesiac a przy 2 to wyrobia się do 3 miesiecy ale czy na pewno to jest normalne- jak ja to usłyszałam ze tak szybko to się przestraszyłam że to jakaś fuszerka będzie ale podobno sa dobrzy, polecenie wujka a mój tata oglądął dom przez nich robiony.....Myslicie że to za tanio?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 24.07.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Myslicie że to za tanio?? Myślę, że za szybko i za tanio. Określ dokładnie zakres prac. DOKŁADNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Jeśli chodzi o zakres prac to jest to wszystko, może tak tano dlatego ze to ludzie po prostu ze wsi?? Tzn wykopanie fundamentów, zalaznie ( tzn i tak będą lane z gruchy naturalnie). Murowanie ścian, sciany działowe również. Łącznie ze zrobieniem dachu, przy czym ich wyżywienie i zamieszkanie nas nie interesuje.Musimy zapewnić tylko narzędzia i materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.07.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Cena 15-18 kzł za dom 130-150 m kw jest niska ale nie niemożliwa .Sam mam namiary na człowieka który według wstępnych szacunków zrobi mi za podobną kwotę (stan surowy bez dachu).Oczywiście jest z poza Warszawy .Problem jedynie może być z jego możliwościami wykonawczymi .Na razie jest zajęty , potem jakieś sanatorium i może wykroi dla mnie jesienią trochę czasu .Widziałem jego robotę i wydaje się ok .Robi czysto i według sugestii kierownika i inwestora .Takie tanie ekipy istnieją tylko zwylke mają moc roboty , no i koniecznie trzeba obejrzeć ich pracę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 no to ciekawe jak to bedzie jednak z ta ekipą budowlaną- mam nadzieje ze wypali!! a jakby kogoś interesowało to oto co nam powiedzieli w energetyce o prądzie: na warunki czekamy 2 tygodnie koszt przylacza napowietrznego to jest 102 zl netto za 1kWh = 1620 zl brutto a ziemmnego to 130 zl netto za 1kWh = 2070 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 aha no i dochodzi jeszcze oczywiscie koszt skrzynki- nie wiecie ile taka kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 24.07.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 na warunki czekamy 2 tygodnie koszt przylacza napowietrznego to jest 102 zl netto za 1kWh = 1620 zl brutto a ziemmnego to 130 zl netto za 1kWh = 2070 brutto U mnie to samo. Dostałem oczywiście warunki na przyłącze napowietrzne. W sumie słusznie, bo tak jest taniej. Żeby uzyskać ziemne, musiałem odpowiedniej osobie w ZE zlecić zrobienie projektu za drobne 900 zł bez faktury. W czwartek zrobili mi przecisk pod drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Najgorsze jest to że my w rodzinie mamy kogoś kto moze nam zrobić przylącza wody, gazu , elktrycznosci ziemnej ale oczywiscie zeby ZE zaakceptowało nam ziemne to bedziemy musieli sobie wziasc ich słowieka a to kurcze juz 1000 zł za każdy projekt czyli to az 3 tysiące. A tak w ogole to pojęcia nie mielismy że te mapki do celów projektowych sa tylko 3 miesiace wazne, jakby nam Ci sąsiedzi nie powiedzieli to pewnie bysmy nie dowiedzieli sie o tym...Wiec trzeba wszystkie formalnosci i przyłącza załatwiac jak najwczesniej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 a no i oczywiscie przyłącze elektryczne to mógłby mój Zbyszek zrobić albo jego tata bo mają uprawnienia elektryczne ale oczywiscie musi być to człowiek który ma akredytację w tym ich urzędzie ZE wiec znowu kur... bedzimey musieli zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 24.07.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 A tak w ogole to pojęcia nie mielismy że te mapki do celów projektowych sa tylko 3 miesiace wazne, jakby nam Ci sąsiedzi nie powiedzieli to pewnie bysmy nie dowiedzieli sie o tym... Wiec trzeba wszystkie formalnosci i przyłącza załatwiac jak najwczesniej :/ Nam powiedziala geodetka. I dlatego na potrzeby wody i gazu oraz melioracji kupimy mapki archwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 a to można archiwalne?? jak to sie załatwia??robił już coś ktoś z melioracją?? podobno jest tam stary gościo który wcale nie jest pomocny itp, i ciezko z nim jak sie w łapę nie da...Kurcze ja w łape nie zamierzam dawac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 24.07.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Na potrzeby projektów wod-kan potrzebowałem aktualnych map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.07.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Co do ważności mapek to wcale nie takie pewne .Ostatnio składałem taki mały projekcik w urzędzie na Terespolskiej w Warszawaie i miałem mapki 6 miesięczne .Poszedłem zapytać i inspektor powiedział mi że są ważne 2 lata .Zrobiłem więc projekt na tych starych i jest ok .Proponuję więc pytać w odpowiednich urzędach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 ahhh coś strasznego - u każdego co innego..Wiem ze nasi sąsiedzi mieli tak ze robili mapki projektowe w tamtym roku i zrobili sobie przyłącza gazu juz zupełnego, tamtych mapek nie mogli juz wykorzystac i musza w tym roku robić znowu je jeszcze raz i jeszcze raz oczywiscie płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 24.07.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Wiem ze nasi sąsiedzi mieli tak ze robili mapki projektowe w tamtym roku i zrobili sobie przyłącza gazu juz zupełnego,to znaczy chciałam napisac że NIE ZROBILI sobie przyłącza gazu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 24.07.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Macie jakies namiary na geodetow? Pilnie poszukuje kogos, kto mi wytyczy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 24.07.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 a to można archiwalne?? jak to sie załatwia?? robił już coś ktoś z melioracją?? podobno jest tam stary gościo który wcale nie jest pomocny itp, i ciezko z nim jak sie w łapę nie da... Kurcze ja w łape nie zamierzam dawac.. W melioracji na 100% mozna archiwalne, w gazowni i wodociagach tez jesli bedziesz pytac o warunki techniczne przylaczenia do sieci, bo jesli projekt to oczywiscie na aktualnych. Mapki archiwalne mozna uzyskac w kartografii w Minsku Maz. oplata min 30zl w zaleznosci od mapki. Jesli chodzi o melioracje w Otwocku to dzwonilam tam i odebral bardzo mily (mlody) Pan ktory mi wszystko wyjasnil. Oczekiwanie na wrysowanie 2 tygodnie. Potrzebne 2 szt mapy i oplata 50zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.07.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Agutek - wysłałem kilka namiarów na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 25.07.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 to ja tez w razie czego poproszę o namiary do geodetów. będe wdzęczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 25.07.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Ja mam pytanie odnośnie harmonogramu prac od momentu podjęcia decyzji o budowie, czy jest coś takiego na forum ? Od czego zacząć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts