legia1916 29.12.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witamy serdecznie wszystkich budujacych ( i nie tylko), w szczegolnosci tych z halinowa Od dluzszego czasu jestesmy z mezem w posiadaniu kilku dzialek w Grabinie. Od dluzszego czasu marzylismy o wlasnym domku na wsi , z dala od miasta, z wlasnym ogrodkiem itd..ehh No i jak to sie mowi od marzen do slow, od slow do czynow:) ..Wlasnie dzis zlozylismy do gminy dokumentacje do pozwolenia na budowe. Trzymajcie kciuki za szybkie rozpatrzenie naszej sprawy bo wstepnie umowilismy sie z wykonawca ze zacznie 1 marca... Wczoraj przeczytalismy Wasz watek od deski do deski i trudno byc optymistycznie nastawionym czytajac jakie niespodzianki moga na nas czyhac..ale co tam Jestesmy optymistami!! Szczesliwego Nowego Roku 2007 juz w nowych domkach oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 30.12.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Witajcie Legio! Nasza gmina naprawde nie jest zla. Ludzie sa otwarci I pomocni, takze ten etap nie powinien Wam przysporzyc klopotow. Faktem jest, ze niektore sprawy wymagaja troche czasu, ale przy odrobinie cierpliowsci, szczescia i dystansu do rzeczywistosci budowa moze przyniesc Wam duzo radosci z tworzenia! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 30.12.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 A NO I ADAM MALYSZ ZNOWU JEST NA PODIUM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 02.01.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Sie ma! pytanie: czy realna jest opcja zeby zalatwic pozwolenie na budowe z nie do konca zalatwionymi papierami z melioracji? chodzi mi o to czy da sie rozpoczac budowe z opinia z melioracji ze albo saczek na dzialce trzeba zamknac albo przebudowac w sytuacji gdy ten saczek w ogole nie biegnie kolizyjnie z projektem domu? nie chcailbym sie go pozbywac bo widzialem jedna dzialeczke przy ul. Zachodniej ktora stoi cala w wodzie ( a w niej fundamenty i kawalek scian...). wygodniej byloby zrobic wykop pod dom i dopiero wtedy zobaczyc czy saczek jest w wykopie i co z nim robic. a jak nie ma to naniesc poprawke do dokumentacji w melioracji i dac spokoj z cala sprawa.... tyle tylko ze logika to jedno, a opor materii to drugie... jak sadzicie warto w ogole probowac? w koncu z koniem sie nie kopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legia1916 02.01.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 hejka otoz nam sie wydaje ze mozna zalatwic pozwolenie bez tego ostatecznego uzgodnienia z melioracji..ostatnio zlozylismy dokumenty pomimo faktu ze dostalismy odmowe z melioracji..pani w halinowie przegladala dokumenty i dostaniemy warunkowe pozwolenie na budowe..musimy tylko zrobic odkrywke na dzialce, odnalezc saczki i udowodnic melioracji ze nie ma kolizji z budynkiem..gorzej jesli jest kolizja,wtedy trzeba przebudowac..a dodatkowo uslyszelismy ze te saczki moga istniec tylko w teorii i byly przypadki kiedy okazywalo sie ze ich wogole nie bylo na dzialce..takze warto probowac i trzeba sprawdzic..pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko 03.01.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam!Jeśli ktoś szuka namiarów na elektryków z uprawnieniami to mam kontakt. Młode chłopaki z upr. budowlanymi i SEP b.o. (projektowe i wykonawcze). Robią solidnie nie są skażeni komunistycznymi nawykami. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 03.01.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 a czy są akredytowaniu w zakładzie energetycznym w Otwocku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 03.01.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 a właśnie jeszcze jedna rzecz... byliśmy wczoraj u projektanta od wody i gazu i wyobraźcie sobie ze nasze mapki do celów projektowych były robione w sierpniu a on powiedział ze jeszcze jak najbardziej są wazne.... dopóki nie zostanie oddany jakiś budynek obok nas , czyli dopóki nie zmieni sie infrastruktura teremu na mapce:) juuupii nie musimy nowych robic:) jeszcze tylko elektryka nam została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko 03.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 szczerze mówiąc to nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie ale mysle, że tak najlepiej do nich zadzwonić pod nr tel. 0 601 449 508 - Marcin solidne chłopaki polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 04.01.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 jaka cisza zapadła nic sie u nikogo nie dzieje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmud 04.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 my cały czas czekamy na papiery podziału... cieszę się, że kilka osób pisze, że jest to dobra gmina, bo nam na razie jak po grudzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 04.01.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 jaka cisza zapadła nic sie u nikogo nie dzieje?? Chwila spokoju Mój kolejny cieśla nie pojawił się na budowie. A mówił: Panie, 100% po nowym roku jestem. Normalka. W sobotę widzę się z elektrykiem obgadać temat instalacji w całym domu. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 04.01.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 normalnie załamac sie można:( nie uprawomocniło sie jeszcze nasze pozwolenie boz nowu pieprz... zwrotka nie przyszła z poczty sąsiadów którzy pierwsi odebrali nasze pozwolenie porażka.... Co to ma w ogóle byc?? Teraz to juz na pewno ruszymy dopiero z wiosna bo nie mamy pieczątki uprawomocnienia jestem zła czekamy na to pozwolenie już od listopada.... qdlaty współczuje... tak to z tymi fachowcami jest cholera... uwaga dziś zła jestem a raczej od 10 minut po telefonie do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko 04.01.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 sprobuj porozmawiac z sasiadami zeby podpisali oswiadczenie ze zapoznali sie z decyzja zatwierdzajaca projekt budowlany ja tak czasami robie na wolominie jak mnie poczta w...i powinni miec takie druki w starostwie albo na stronie o ile taka istnieje jak chcesz to moge Ci przeslac na emaila formulke z wolomina i przerobisz sobie na minsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 04.01.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 sprobuj porozmawiac z sasiadami zeby podpisali oswiadczenie ze zapoznali sie z decyzja zatwierdzajaca projekt budowlany ja tak czasami robie na wolominie jak mnie poczta w...i powinni miec takie druki w starostwie albo na stronie o ile taka istnieje jak chcesz to moge Ci przeslac na emaila formulke z wolomina i przerobisz sobie na minsk W urzędzie Halinowie niestety jak ktoś chce coś takiego zrobic to trzeba sąsiadów zwołać na wizyte do urzędu... NIe da sie zrobic czegoś takiego aby oni podpisali takie pismo nie odbywajac tej wizyty niestety sie nie da... nie przyjmuja oświadczęn- to jest chore... pani w gminie powiedziała ze konieczna jest wizyta w urzędzie bo muszą z dowodem sprawdzić tożsamość tej osoby... a od sąsiadów wiem że nikt nigdy im tego nie sprawdzał... Za pierwszymi zrwotkami sąsiedzi przyjezdzali ale mało to przyspieszyło bo nie każdy niestety jest na tyle uczynny.... Wiec za drugim razem już daliśmy spokój.... Najgorsze jest to ze oni pisma odebrali jako pierwsi a kurna zwrotek nie ma.... Juz nic przezyjemy i ruszymy z wiosna.. O ile w ogóle zima przyjdzie bo nie wiadomo gdzie si epodziała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boziek 04.01.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam wszystkich, czytam Wasze posty i zaczynałem łapać mały dołek. Mam nadzieje, że wystarczy mi siły na postawienie domku. Zaczynam właśnie batalie z urzędem. Mam już podpisany prąd, mapy melioracyjne (niestety sączek przez środek domu). Teraz woda i złożenie wniosku. Mam pytanie czy w okolicach ul. Zastawie ktoś studnie może wiercił? Architekt mi powiedział żeby się zastanowić nad własną studnią. Macie jakieś doświadczenia? Fajnie, że jest takie miejsce i że piszecie o swoich doświadczeniach piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 04.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 @boziek: witamy, stresowac sie nie ma czym, powoli ale do przodu a pomysl jak bedziesz zyl po ludzku co z tym saczkiem bo ja mam podobnie, choc na razie szukam go od 2 tygodni znalazles go czy tylko masz na mapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boziek 04.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 @boziek: witamy, stresowac sie nie ma czym, powoli ale do przodu a pomysl jak bedziesz zyl po ludzku co z tym saczkiem bo ja mam podobnie, choc na razie szukam go od 2 tygodni znalazles go czy tylko masz na mapach? Mam na mapie na razie naniesione. Idealnie po przekątnej domu. Ale po przeczytaniu, że tych sączków może nie być i pozwolenie bez tego dostane się uspokoiłem. Jak zaczną fundamenty kopać i znajdą to zrobie obejście domu tak żeby wode zbierało. W sumie taki sączek lepiej chyba mieć. piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 04.01.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 @boziek: witamy, stresowac sie nie ma czym, powoli ale do przodu a pomysl jak bedziesz zyl po ludzku co z tym saczkiem bo ja mam podobnie, choc na razie szukam go od 2 tygodni znalazles go czy tylko masz na mapach? Mam na mapie na razie naniesione. Idealnie po przekątnej domu. Ale po przeczytaniu, że tych sączków może nie być i pozwolenie bez tego dostane się uspokoiłem. Jak zaczną fundamenty kopać i znajdą to zrobie obejście domu tak żeby wode zbierało. W sumie taki sączek lepiej chyba mieć. piotr Hej boziek! Koniecznie zrób wykop. U nas sączka nie było, czym Pan z melioracji był bardzo zdziwiony, bo jak mówił, sam te sączki zakładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 05.01.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Nie trzeba sie stresowac dokumentami z wodociągów czy gazowni. Trzeba miec do pozwolenia tylko warunki z ZEWT i z melioracji, pozostałe można ominąć zaznaczając na mapce do projektowania że woda będzie z własnej studni a dom ogrzewany będzie paliwem ekologicznym. My tak mieliśmy i pozwolenie dostaliśmy bez problemu. Potem mozna się martwić załatwianiem warunków z Zakładu Komunalnego czy gazowni, mając juz pozwolenie.Podobnie z sączkami. Tez jeden z nich wchodził nam w budynek (na szczęście końcówka sączka) ucieliśmy go po prostu w miejscu gdzie wchodził w nasz dom. Pozdrawiam leniwie bo podczas zimowego odpoczynku od budowania. P.S. cały czas poszukuje tynkarzy, może jednak ktoś może polecic swoich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts