babotki 06.08.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam sąsiadów właśnie kupiliśmy działkę w Kazimierowie.Jesteśmy na etapie papierów ale już szukamy ekipy budowlanej która mogła by w tym roku rozpocząć budowę za wszelkie kontakty z góry dziękipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.08.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam sąsiadów właśnie kupiliśmy działkę w Kazimierowie.Jesteśmy na etapie papierów ale już szukamy ekipy budowlanej która mogła by w tym roku rozpocząć budowę za wszelkie kontakty z góry dzięki pozdrawiam Coś mi się wydaje że papierologia może Wam zająć trochę czasu i termin rozpoczęcia budowy może się przesunąć na nast sezon . Ja chodzę od końca kwietnia i staram się poganiać urzędy i jak dobrze pódzie to rozpocznę budowę we wrześniu/październiku > Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 07.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Heja, jak ktoś ma namiar na wibrator do betonu to stawiam piwo W Sulejowku-Milosnie jest wypozyczalnia elektronarzedzi, moze tam maja wibrator :?: Dzięki, dzwoniłem, nie mają. Ale znalazłem na Trakcie Lubelskim 397 812-53-63 jakby ktoś potrzebował Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 07.08.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Szukam osób, które budują się w Cisiu, najlepiej w okolicach ulicy Dworcowej. Mianowicie chodzi mi o to jaki jest tam grunt: w pobliżu działki przechodzi rów melioracyjny co może sugerowac iż jest to teren podmokły (a może moje obawy są bezpodstawne). Czy na tym terenie da się bez mordowania podpiwniczyć dom? Nie znam się na rodzajach gleby, ale z tego co zauważyłem to chyba dominuje tam piach. Będę wdzięczny, jesli ktoś jest w temacie, za udzielenie odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.08.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Szukam osób, które budują się w Cisiu, najlepiej w okolicach ulicy Dworcowej. Mianowicie chodzi mi o to jaki jest tam grunt: w pobliżu działki przechodzi rów melioracyjny co może sugerowac iż jest to teren podmokły (a może moje obawy są bezpodstawne). Czy na tym terenie da się bez mordowania podpiwniczyć dom? Nie znam się na rodzajach gleby, ale z tego co zauważyłem to chyba dominuje tam piach. Będę wdzięczny, jesli ktoś jest w temacie, za udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam Najprościej za 500-1000 zł wykonać badania geotechniczne gruntu i wszystko jasne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 07.08.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Szukam osób, które budują się w Cisiu, najlepiej w okolicach ulicy Dworcowej. Mianowicie chodzi mi o to jaki jest tam grunt: w pobliżu działki przechodzi rów melioracyjny co może sugerowac iż jest to teren podmokły (a może moje obawy są bezpodstawne). Czy na tym terenie da się bez mordowania podpiwniczyć dom? Nie znam się na rodzajach gleby, ale z tego co zauważyłem to chyba dominuje tam piach. Będę wdzięczny, jesli ktoś jest w temacie, za udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam Nie wiem gdzie jest w Cisiu ulica Dworcowa ale kiedys przymierzalem sie do kuopna dzialki niedaleko stacji kolejowej. I tam wystepowala tak zwana kurzawka - grunt niewdzieczny do posadowienia na nim domu. Najlepiej zrob badanie gruntu. Jak co, to na priva sluze namiarami na dobrego badacza - szybko, sprawnie i w miare tanio. Gosciu z polecenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMarcin 11.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Szukam osób, które budują się w Cisiu, najlepiej w okolicach ulicy Dworcowej. Mianowicie chodzi mi o to jaki jest tam grunt... Witam Robiłem niedawno badania geotechniczne na swojej działce przy ul. Złotej (to taka mała uliczka równoległa do Dworcowej w północnej części Cisia). Czekam jeszcze na oficjalne opracowanie, ale woda była na gł. 1.7 m (w czasie największych upałów w lipcu). Grunt - piasek gliniasty, glina. Czyli paskudnie - jesli chodzi o oczyszczalnie, bo właśnie po to były badania... Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.08.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam,Zostały mi dwie nierozpakowane rolki folii kubełkowej (20m/rolka) - oddam tanio w dobre ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 18.08.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 o jejku ale ruch zamarł, wszyscy na budowach... Tez bym już chciała ale niestety trzeba poczekac. Zycze udanego weekendziku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 22.08.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a ja dzisiaj spotykam sie z elektrykiem, gosciem od rekuperatorow i od okien na obmiar otworow... wracam do gry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 22.08.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a ja dzisiaj spotykam sie z elektrykiem, gosciem od rekuperatorow i od okien na obmiar otworow... wracam do gry.... Elektrykiem, jakimś miejscowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 22.08.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a ja dzisiaj spotykam sie z elektrykiem, gosciem od rekuperatorow i od okien na obmiar otworow... wracam do gry.... No i o to chodzi Ja jak na razie mam za sobą elektrykę, kładą się tynki, okna i drzwi wstawione no i alarm oczywiście odpalony. Dach skończony, w sobotę zainstalowałem gniazda do odkurzacza centralnego. Także czekam na koniec tynkowania, no i hydraulik ma zaczynać na początku września. Co do rekuperatora, to bardzo jestem ciekaw co powie Ci gościu. Ja generalnie majstrowaty nie jestem, ale kilka dziur w suficie i rury rozprowadzające to sobie w jakiś weekend dziabnę. Podobnie robię z odkurzaczem. No nie ukrywam, że kolega z pracy mnie do tego przekonał, który rok temu przećwiczył temat i na dokumentacji zdjęciowej wszystko objaśnił . Zakładam, że za rury i maszynerię nie wyjdzie mi więcej ni 4 tysie plus sensowne nawiewniki i wywietrzniki niech nawet będzie 5000, to zakładam, że i tak będzie parę złotych w kieszeni. No i podłączę to sobie jeszcze od razu z kominkiem żeby mieć też DGP. Mam prośbę, jak będziesz słyszał jakieś ciekawe uwagi od gościa no i poznasz, koszt to podziel sie proszę ze mną tą informacją. Bo może ceny znormalniały i nie ma sensu samemu dziergać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 22.08.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Czesc, pewnie, ze sie podziele... to jak ten centralny odkurzacz zrobiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 23.08.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 No i jestem już na etapie zakupowania działki w Cisiu więc teraz pora mi się zmierzyć z konsekwencjami tej decyzji. Plan mam taki by przez zimę załatwić sobie mozliwie jak najwięcej z papierologii by wiosną ruszyć do dzieła. Na początek chcę się zając przyłączami: elektrycznym i wodnym. Możecie mi napisać jak to wyglądało u Was, z tego co wyczytałem na forum to kolejność powinna byc taka (w przypadku przyłącza elek.) - składam wniosek do Stoenu o przyłącze - wydają mi zgodę wraz z warunkami przyłącza - robię projekt przyłącza, który zatwierdza ZE i według tego projektu robię przyłącze (czy musze znaleźć człowieka z uprawnieniami?) - zgłaszam w ZE, że przyłacze jest gotowe i mogą je odebrać Czy zgrubsza tak to wygląda? Czy na czas budowy stawia się tzw. przyłącze tymczasowe? Pewnie podobnych pytań bedzie cała masa więc będę wdzięczny za odpowiedzi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 23.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Czesc, pewnie, ze sie podziele... to jak ten centralny odkurzacz zrobiles? A centralny to zrobiłem w ten sposób, że zamówiłem w necie zestaw montażowy na 3 gniazda + automatyczną szczotkę. W moim wypadku ta ilość styknie. Będę musiał "domówić" trójnik 2x90 żeby był przy centralnej jednostce. Następnie wziąłem zainstawlowałem gniazda w ścianie i zrobiłem otwory w ścianach, w których będą szły rury od gniazdek i szczotki do jednostki centralnej. Z każdego gniazda wyprowadziłem dołączony zwykły kabel, aby potem dokręcić z właściwym gniazdem. Te obecne są podstawą do głownego i je przykręca się przed tynkowaniem. Jak skończą tynkarze i hydraulik to przed wylewkami połączę rurki i wyprowadzę kabel do garażu, gdzie będzie jednosta centralna. Dowcip polega na tym, że zrobienie teraz instalacji to 2 godziny pracy i 500 zł za komplet rurek. A na końcu mogę podłączyc jednostkę lub nie, ale wszystko będzie przygotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 23.08.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Markiz - warunki przyłączy będziesz zbierał, aby dostać pozwolenie na budowę. Potem wziąłem elektryków wskazanych przez ZEWT i oni zrobili mi komplet kwitologii i przyłącze tymczasowe na czas budowy. Wodnego nie robiłem bo wywierciłem studnię.Pzdr.Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 25.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 a ja dzisiaj spotykam sie z elektrykiem, gosciem od rekuperatorow i od okien na obmiar otworow... wracam do gry.... Hallo hallo Jak tam elektryk? Z kim się widziałeś? Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 30.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Czesc! Z elektrykiem sie spotkalem. 25zl za punkt bez materialow:- 1 punkt = gniazdo, lub wlacznik + odbiornik, 1,5 punktu za wlacznik schodowy, 1,5 punktu za oddzielny obwod, np tylko do pralki Polecil mi go sasiad. Jak sie z nim dogadam co do terminu i zobacze jak robi, bede mogl go polecic (jesli ktos bedzie zainteresowany...) Na razie rozrysowalem instalacje na scianach i w tabeli. Zamierzam sie z nim spotkac w weekend. Co do odkurzacza centralnego do raczej z tej dogodnosci zrezygnuje. Wszystkie oferty, kotre dostalem byly na poziomie ok 1300-1600 zl za instalacje - 2 punkty na gorze, 2 punkty na dole + szufelka w kuchni. Do tego trzeba doliczyc gniazda + szufelke i jednostke centralna... W sumie wyniosloby to min 4000 zl... Za taka kase mozna kupic odkurzacz z wodotryskiem... Czekam jeszcze na oferte na rekuperator. Na razie, z Gruntownym Wymiennikiem Ciepla, wymiennikiem ciepla o spr ok. 96%, nagrzewnica wodna i sterowaniem elektronicznym, najlepsza oferta zamknela sie na poziomie ok. 15000-16000zl... Zamowilem natomiast juz brame garazowa - Wisniowskiego... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 04.09.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Na początek chcę się zając przyłączami: elektrycznym i wodnym. Możecie mi napisać jak to wyglądało u Was, z tego co wyczytałem na forum to kolejność powinna byc taka (w przypadku przyłącza elek.) - składam wniosek do Stoenu o przyłącze - wydają mi zgodę wraz z warunkami przyłącza - robię projekt przyłącza, który zatwierdza ZE i według tego projektu robię przyłącze (czy musze znaleźć człowieka z uprawnieniami?) - zgłaszam w ZE, że przyłacze jest gotowe i mogą je odebrać Czy zgrubsza tak to wygląda? Czy na czas budowy stawia się tzw. przyłącze tymczasowe? WItaj Markiz gratuluje zakupu dzialki. Odpowiadajac na Twoje pytania: - na tym terenie nie dziala Stoen tylko zaklad energetyczny w Otwocku - jesli prad jest w drodze skladasz wniosek o przylaczenie do sieci energetycznej i tym samym wnioskiem zalatwiasz podlaczenie tymczasowe dla celow budowy. Oplata jest cos ok 1100 zl + koszty podlaczenia platne elektrykowi (tez ok 1200-1500 zl) - odnosnie wody, tez wszystko zalezy czy masz wode w ulicy przy dzialce. Jesli tak to skladasz wniosek do Zakladu Komunalnego w Halinowie o wydanie warunkow technicznych (25 zl) do budowy i projektowania przylacza, z takim dokumentem udajesz sie do projektanta ktory projektuje ci przylacze (ok 600 zl) dokumentacje uzgadniasz w ZK i mozesz przystapic do budowy przylacza. Szukasz wykonawce (najlepiej z terenu bo sie zna na papierkologii terenowej) i masz juz wode w dzialce - jesli nie masz wody w drodze przy granicy dzialki masz 2 wyjscia. Piszesz podanie do Gminy Referat Inwestycyjny o pociagniecie sieci wodociagowej na Twojej ulicy (najlepiej gdyby pod takim wnioskiem podpisali sie ludzie mieszkajacy przy Waszej ulicy ale i tak jesli nie ma tej inwestycji w budzecie i w WPI to mozesz czekac nawet kilka lat ) lub dzwonisz po magika od wody i bijesz studnie glebinowa (woda na tym terenie jest dosyc paskudna). Zarowno warunki techniczne wydane przez ZE jak i przez ZK sa ci potrzebne do dokumentow skladanych w Gminie o pozwolenie na budowe. Masz wiec kilka miesiecy na wybranie projektu gotowego lub znalezienie projektanta ktory wykona ci projekt indywidualny oraz na zalatwienie ww dokumentow. Pamietaj ze jesli chcesz zaczac na wiosne czas oczekiwania na wydanie pozwolenie od dnia zlozenia dokumentow moze trwac nawet do 60 dni (tyle ma starostwo na wydanie decyzji) + 7 dni uprawomocnienie sie tej decyzji. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 05.09.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witajcie! Zastanawiam się nad kupnem działki w okolicach Halinowa. Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i mam pytanie: Ile kosztuje wywiercenie studni w Halinowie? Tak orientacyjnie. Słyszałem, że koszt takiej inwestycji to nawet 20 000 złotych co mnie trochę zdziwiło. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts