Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów k. Warszawy

Bepo

Recommended Posts

Hej ludzie!

Mam umowę przedwstępną na działkę w Halinowie.

Czy ktoś mi może powiedzieć co mogę zrobić już teraz oprócz np. badań geotechnicznych na działce. Interesuje mnie np czy można zacząć coś działać w sprawie np warunków przyłączy czy drogi dojazdowej(z powiatówki) bez tytułu prawnego.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co masz zapisane w umowie??? Jesli masz zapis ze mozesz korzystać jak właściciel to wszystko możesz już załatwiać a jesli nie - to poczekaj az podpiszesz umowę ostateczną. Instytucje najczęściej najpierw proszą o tytuł własności którą jest umowa przeniesienia właśności w formie aktu notarialnego.

pozdr

Dzięx Pozioma.

Będzie więcej pytań do doświadczonych budowlańców ale dopiero w połowie listopada, wtedy będę już obszarnikiem. Dostałem już wynik badań geotechnicznych, Geolog napisał, że można coś wybudować.

A co masz zapisane w umowie??? Jesli masz zapis ze mozesz korzystać jak właściciel to wszystko możesz już załatwiać a jesli nie - to poczekaj az podpiszesz umowę ostateczną. Instytucje najczęściej najpierw proszą o tytuł własności którą jest umowa przeniesienia właśności w formie aktu notarialnego.

pozdr cały Halinów

Zycze jak njdluzszej i jak najciepleszej jesieni i Wam i sobie :)

Ja za moment bede mial skonczonczone tynkowanie.

W polowie tygodnia mam nadzieje, ze wejdzie hydraulik rozkladac instalacje CO, w tym ogrzewanie podlogowe... Do tej pory musze miec rozlozony styropian na podlodze. Mam nadzieje, ze moja ekipa sie wyrobi...

Troche mnie wyprowadza z rownowagi ekipa rekuperatorowa, ktora, przyjedzie na pare godzin, rogrzebie robote i zostawi... Pozniej nie mozna sie ich doprosic, by dokonczyli to co zaczeli... Mam nadzieje, ze uda mi sie tych (.....) wystarczajaco zmobilizowac, by zakonczyli wysilki z przewodami wentylacyjnymi do srody przyszlego tygodnia...

Juz niebawem, bede mial tez wykonane ogrodzenie...

Potem tylko wylewki, ocieplenie dachu, plyty gips-karton i cale mnostwo pozostalych rzeczy... Zaczynam miec tego wszystkiego dosyc...

Witam,

Czy goscia od CO moge polecic to zobaczymy jak sie sprawdzi?

:)

Moge jedynie powiedziec, ze firma, ktora wybralem nie jest najtansza, ale mam z nia juz przybyte doswiadczenia. Wymieniala cala instalacje CO i CWU u moich rodzicow - sprawnie, czysto i szybko... jednak nie najtaniej. Specjalizuja sie w Vaillancie.

Moge puscic namiary na priva

Wylewki robi mi ta sama ekipa co tynki i ocieplenie - z tego co wiem, maja urywanie glowy i tylko czekaja na okazje by wyrwac z mojej nudowy do nastepnej...

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Usługi Geodzyjne

Teresa Orzelska

05-074 Halinów

ul. Bema 92

ul. Cicha 48

(0-22) 78-36-101

kom 608 484 377

Wszystkie prace wykonuje syn tej sympatycznej pani. Na początku trochę mnie irytował ale okazało się że jest on po prostu perfekcjonistą(a nie czepia się beza powodu) zwraca uwagę na każdy drobny szczegół.

Ceny: wyznaczanie 14 punktów 450zł umówieni na dzieło nie na punkty, mapki w standardowej cenie

hallo hallo...

mam bardzo ciężkie pytanie:

czy myślicie że dałoby radę wylać jeszcze w tym roku fundamenty aby z wiosna stawiać poziom zero??

cały czas czekamy na pozwolenie budowy , mamy nadzieję że będzie ono już w tym tygodniu...

jak to jest też z zaczęciem budowy??

zanim się uprawomocni to trwa aż 2 tygodnie?? i zanim sie rozpocznie budowę trzeba powiadomić 7 dni wcześniej Państwowy inspektorat nadzoru budowy?? czyli trwa to aż 3 tygodnie??

nie da rady tego jakos przyśpieszyć?? dodam tylko jeśli to cenna uwaga iż nasz działka leży przy drodze prywatnej której jesteśmy współwłasicielami więc wszyscy otrzymują informacje o wydaniu takiego pozwolenia...

proszę was o wypowiedzi jako doświadczonych forumowiczów:)

hallo hallo...

mam bardzo ciężkie pytanie:

czy myślicie że dałoby radę wylać jeszcze w tym roku fundamenty aby z wiosna stawiać poziom zero??

cały czas czekamy na pozwolenie budowy , mamy nadzieję że będzie ono już w tym tygodniu...

jak to jest też z zaczęciem budowy??

zanim się uprawomocni to trwa aż 2 tygodnie?? i zanim sie rozpocznie budowę trzeba powiadomić 7 dni wcześniej Państwowy inspektorat nadzoru budowy?? czyli trwa to aż 3 tygodnie??

nie da rady tego jakos przyśpieszyć?? dodam tylko jeśli to cenna uwaga iż nasz działka leży przy drodze prywatnej której jesteśmy współwłasicielami więc wszyscy otrzymują informacje o wydaniu takiego pozwolenia...

proszę was o wypowiedzi jako doświadczonych forumowiczów:)

Spoko , spoko - jeżeli masz dopiero dostać pozwolenie to masz szansę rozpocząć legalnie zacząć budowę za miesiąc do dwóch .

I już wyjaśniam :

1. dostajesz pozwolenie i po jego odebraniu urząd wysyła zawiadomienia do stron - > od daty ostatniej zwrotki musi upłynąć minimum 2 tygodnie i dopiero wówczas staje się ono prawomocne .

2. Prawomocne pozwolenie na budowę upoważnia Cię do zgłoszenia do PINB-u zawiadomienia o rozpoczęciu prac ( musisz mieć już kierbuda lub inspektora nadzoru )

3. Po 7 dniach możesz rozpocząć prace . ( A - trzeba też nabyć dziennik budowy , ostemplować go w urzędzie )

Jeżeli uda Ci się to w miesiąc to jesteś superszybki gość .

Generalnie same zwrotki to minimum miesiąc .

Sumując - jeżeli w styczniu zimy nie będzie to masz szanse zrobić stan zero .

Ja jestem w podobnej sytuacji : z tym że pozwolenie dostałem 3.11.06 . a że mam jedną nieuczynną sąsiadkę na liście to może się przedłużyć ( oby nie ) do końca roku .

A nie ukrywam że stan zero bym bardzo w tym roku chciał .

POWODZENIA