Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów k. Warszawy

Bepo

Recommended Posts

No brawo madziunia85 , teraz to się już nie poddawaj - zaraz w poniedziałek idź do pani w urzędzie , proś , błagaj - mów że ci ulga przepadnie - że musisz do końca roku mieć prawomocne pozwolenie i jeszcze czas na załatwienie kredytu ( tak troszkę naciągnij ) , w razie czego idź do naczelnika , powtórz serię . Ja miałem u siebie w Rembertowie tak załatwione - tylko ta jedna p... sąsiadka . I nie daj sobie wmówić że się tego nie praktykuje - prawo dopuszcza takie rozwiązanie więc dlaczego by z niego nie skorzystać .

Dasz radę .

NIe no te urzędy mnie dobijają..... Okazało się że jednak nei wypiszą tego pozwolenia na budowę a dopiero jeszcze 7 dni od odebrania ostatniej zwrotki( wczesniej pani mówiła o tym że od wysłania pisma 3 tygodnie i można wypisywać) a teraz nagle jednak trzeba czekać te 7 dni....

Ja już nie nadążąm....

Czy tak czy tak daliśy spokój z tym pozwoleniem, teraz drugi raz jak będa szły listy o wydaniu pozwolenia już nikogo nei bedziemy ściągać do urzędu bo jak widac i tak to nic nie dało.....

BOze a to dopiero początek zmagań z budową....

Wspominając jeszcze co do ulgi odsetkowej to nigdzie nie mogę sie dowiedzieć ( nie ma napisane) czy jak ktos ma juz kredyta tak jak my i ma go na zakup działki + budowa domu to czy też ma ulgę odsetkową( chodzi dokładniej o to czy jak nasza pierwsza transza została wypłącona za działkę a kolejnej na budowę domu nie ruszyliśmy to załapiemy sie na tą ulgę odsetkową?????? )

Dzwoniliśy do banku ale pan nic nie wiem... Gdzie się tego dowiedzieć?? :cry: :-? :(

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIe no te urzędy mnie dobijają..... Okazało się że jednak nei wypiszą tego pozwolenia na budowę a dopiero jeszcze 7 dni od odebrania ostatniej zwrotki( wczesniej pani mówiła o tym że od wysłania pisma 3 tygodnie i można wypisywać) a teraz nagle jednak trzeba czekać te 7 dni....

Ja już nie nadążąm....

Czy tak czy tak daliśy spokój z tym pozwoleniem, teraz drugi raz jak będa szły listy o wydaniu pozwolenia już nikogo nei bedziemy ściągać do urzędu bo jak widac i tak to nic nie dało.....

Wspominając jeszcze co do ulgi odsetkowej to nigdzie nie mogę sie dowiedzieć ( nie ma napisane) czy jak ktos ma juz kredyta tak jak my i ma go na zakup działki + budowa domu to czy też ma ulgę odsetkową( chodzi dokładniej o to czy jak nasza pierwsza transza została wypłącona za działkę a kolejnej na budowę domu nie ruszyliśmy to załapiemy sie na tą ulgę odsetkową?????? )

Dzwoniliśy do banku ale pan nic nie wiem... Gdzie się tego dowiedzieć?? :cry: :-? :(

Nie chcę Cię strasztć ale muszę Cię uświadomić w kwestii terminów .

Zajrzyj do zawiadomienia o wszczęciu i sprawdź ma końcu ile czasu jest na ewentualne odwołania - myślę że 14 dni .

Jeżeli tak to twój terminarz wygląda tak :

Do terminu odebrania ostatniej zwrotki pani w urzedzie doda 14 dni i teoretycznie następnego dnia może wypisać pozwolenie .

Czasami jednak inspektorzy doliczają - z reguły 7 dni - czas na dotarcie do urzędu ewentualnego protestu ( ktoś może wysłać protest pocztą ostatniego dnia i jest on w terminie i musi być rozpatrzony ) .

Przy wydaniu pozwolenia na budowę cała procedura wygląda tak samo .

Zapomniałem - pisałem o tym w dzienniku , nawet jeżeli ten Twój termin już jest to prawdopodobnie ( tak jest u mnie ) nikt Ci nie podstempluje pozwolenia .

U mnie jest tak :- w poniedziałek uprawomocniło mi się pozwolenie -> i co z tego jak w piątek wygasły urzędnikom pełnomocnictwa od byłego prezydenta a nowych jeszcze nie ma . Brak stempla " uprawomocniło się w dniu ..." nie pozwala mi nic robić : ani kredytu , ani zawiadomienia do PINB o zamiarze rozpoczęcia prac nie da się załatwić .

A co do ulgi to wiem tyle co z jakichś przesłuchów i gdzieś na forum można znaleźć kilka słów na ten temat .

Napisz zapytanie do urzędu skarbowego - muszą Ci odpowiedzieć ( swoją drogą ciekaw jestem co )

Ja już nie nadążąm....

Nie chcę Cię strasztć ale muszę Cię uświadomić w kwestii terminów .

Zajrzyj do zawiadomienia o wszczęciu i sprawdź ma końcu ile czasu jest na ewentualne odwołania - myślę że 14 dni .

Jeżeli tak to twój terminarz wygląda tak :

Do terminu odebrania ostatniej zwrotki pani w urzedzie doda 14 dni i teoretycznie następnego dnia może wypisać pozwolenie .

Czasami jednak inspektorzy doliczają - z reguły 7 dni - czas na dotarcie do urzędu ewentualnego protestu ( ktoś może wysłać protest pocztą ostatniego dnia i jest on w terminie i musi być rozpatrzony ) .

Przy wydaniu pozwolenia na budowę cała procedura wygląda tak samo .

Za pierwszym zawiadomieniem mamy 7 dni na odwołanie( a raczej sąsiedzi), potem jak minie ten termin od ostatniej pani wypisuje pozwolenie i znowu trzeba czekać aż wszyscy odbiora listy badz sie podpiszą i znowu 14 dni od ostatniej zwrotki.... i dopiero wtedy przybiją ze jest prawomocne...

Ja to mówie że walka z urzędami to jak walka z wiatrakami...

No no - wygląda na to że na ulgę odsetkową może uda się załapać .

No i kto wie czy nie zacznę zaraz budować .

W poniedziałek będę miał PRAWOMOCNE POZWOLENIE NA BUDOWĘ jak się sprężę to za trochę ponad tydzień budujemy .

Po namyśle chyba jednak nie - przez tydzień chyba mi nie zrobią stanu zero - potem święta , sylwester .

Jeżeli nie będzie zimy to zaraz w styczniu ...

madziunia85 - czy Ty chcesz coś o uldze odsetkowej - mogę Ci zeskanować i przesłać artykuł z Wyborczej .

hmmm jaka cisza zapadłą na forum- chyba wszyscy od budowy odpoczywają i trzymają sie z daleka nawet od forum:D

Gdzie można kupić beton komórkowy biały w naszych okolicach w rozsadnej cenie?? Macie jakies hurtownie??

A i czy wiecie czy któraś hurtowania daje mozliwosć przetrzymania tego na swoim składzie i odebrania z wiosną?? chyba już tego nies stosują prawda??

Na działce troche obawiamy sie zostawić materiały choć widziliśmy że jeden sąsiad trzyma tam suporexa

będziemy wdzięczni za jakiekolwiek nazwy albo i namiary na hurtownie...

No hurtowni masz w okolicy sporo:

Sledziewscy - 022/783 69 10

Kowalczyk - 022/783 88 88

Stal- Bud w Sulejowku - 022/783 30 11

Przemar w Wiazownej - 022/780 31 55

Elmas w Zakrecie - 022/789 07 89

Replin gdzies tam pod Minskiem.

Cen niestety Ci nie podam, bo budowalem z innego materialu. Podzwon i popytaj. Wiem tylko, ze w Okuniewie jak sie jedzie od Stanislawowa do Warszawy stoi taka wielka reklama: "Gazobeton najtanszy okolicy" czy cos takiego. I gdzies tam maja sklad.

Ksieciu wyczaila jakas tania hurtownie gdzies pod Wolominem i stamtad jej wozili material - nie gazobeton tylko inne materialy ale ogolnie jak do nich dzwonilem o stal czy deski czy cegle palona to mieli dobre ceny. To chyba byl: Roz-Bud 029/777 03 17

Dobra cegle palona kupisz w Cegielniach Polskich na Trakcie Brzeskim 022/773 26 24.

Powodzenia

Czołem Sąsiedzi ;)

Czy komuś robił dach Pan Skarpetowski?

Sporo "lata" po chalinowie.

Q.

Ten Pan robił dach u mnie!!! Jeśli masz jakieś pytania chetnie odpowiem

Już dziękuję.

Po wielu awanturach i przeciąganiu nas przez ponad miesiąc,

rozstaliśmy się w mało pokojowy sposób.

Umawia się, nie przyjeżdza, a jak już weźmie jakąś kasę to znika.

Z tego co wiem,

załatwił tak kilka budów w Halinowie.

Q.

Moje opinie:

Śledziewscy - dobre ceny na niektóre materiały (niektóre znacznie drożej), kiepskie materiały, fatalna obsługa. Niesłowni. Jak Ci zależy głownie na niskiej cenie (i podobnej jakości) i nie przeszkadza Ci traktowanie jak kupę gó....a to ok.

Kowalczyk - drogo (na wstępie - potem można zbić cenę), nie dotrzymują terminów dostaw. Duży wybór.

Stal-Bud - drogo, ale często mają różne duperele stalowe których nigdzie indziej nie kupisz. Mało elastyczni.

Replin - miła obsługa, elastyczni. Cenowo raczej nieźle. Ale opłacalni tylko przy dużych zamówieniach.

Dorzucę jeszcze Domur-4 na Chełmżyńskiej. Obsługa średnia, można się wykłócić o dobre ceny.

Tartak - Długa Kościelna. Nie jest najtaniej, ale polecam. Dobre drewno, dostawy na czas.

Stropy teriva - Korzeniak w Sulejówku. Ceny nie za niskie, ale super terminowość i jakość.

Q.

Moje opinie:

Śledziewscy - dobre ceny, kiepskie materiały, fatalna obsługa. Niesłowni. Jak Ci zależy głownie na niskiej cenie (i podobnej jakości) i nie przeszkadza Ci traktowanie jak kupę gó....a to ok.

Kowalczyk - drogo (na wstępie - potem można zbić cenę), nie dotrzymują terminów dostaw. Duży wybór.

Stal-Bud - drogo, ale często mają różne duperele stalowe których nigdzie indziej nie kupisz. Mało elastyczni.

Replin - miła obsługa, elastyczni. Cenowo raczej nieźle. Ale opłacalni tylko przy dużych zamówieniach.

Dorzucę jeszcze Domur-4 na Chełmżyńskiej. Obsługa średnia, można się wykłucić o dobre ceny.

Tartak - Długa Kościelna. Nie jest najtaniej, ale polecam. Dobre drewno, dostawy na czas.

Q.

hahahha Qdlaty a czy o którejś z tych hurtowni masz jakieś dobre mniemanie?? bo jak na razie do wszystkich lepiej sie nie zbliżać :)

Albo czy jakakolwiek hrtownie mógłbyś polecić??

hahahha Qdlaty a czy o którejś z tych hurtowni masz jakieś dobre mniemanie?? bo jak na razie do wszystkich lepiej sie nie zbliżać :)

Albo czy jakakolwiek hrtownie mógłbyś polecić??

Ja chyba zbyt wymagający jestem ;)

Ekip też raczej nie polecam.

Ja lubię jak "słowo droższe pieniędzy".

A tutaj slowo jest g... warte.

Jak chcesz konkrety to na priw.

Nie będę na forum się rozpisywał.

Madziunia Bonzo juz napisal, my po wielu telefonach zdecydowalismy sie na hurtownie ROZ BUD k. Wolomina super obsluga i ceny najnizsze w okolicy. Za pierwsze transporty placilismy wiecej ale teraz to juz symboliczna kwote 20 zl.

Najtanszy suporex bialy byl ostatnio w Replinie po 6.80 za szt. Pozostale hurtownie powyzej 7 zeta.

Ja przed kazdym zamowieniem towaru dzwonilam do wszystkich okolicznych skladow i w 95% okazywalo sie ze w ROZ BUDZIE jest najtaniej.

Pozdrawiam A.