Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów k. Warszawy

Bepo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Układ urządzeń melioracyjnych (dreny, sączki, zbieracze, studzienki i inne) znajduje się na mapach melioracyjnych (Zakład Melioracji i Urządzeń Wodnych), trzeba miec ich opinie zeby dostac pozwolenie na budowe. Wiec jesli jakies saczki czy dreny ida blizej niz 2,5m od planowanego domu to dostajesz opinie ze trzeba je przebudowac. Inna sprawa ze rzadko kiedy ich faktyczny uklad zgadza sie z mapami... wiec trzeba szukac.

dokladnie tak, ja wlasnie swoj znalazlem dzis - w ogole nie zgodny z planami, do tego przerwany wiec pisze o pozwolenie na zamkniecie i wreszcie bedzie z glowy!

gratulacje!!! nam narazie brakuje czasu zeby zrobic wykopy wiec cala ta zabawa jeszcze przed nami..

gdyby nasz przyjaciel saczek okazal sie byc przerwany wcale bysmy sie nie obrazili :lol:

A czy komus z Was przytrafilo sie to watpliwe szczescie i musieliscie przebudowywac urzadzenia melioracyjne na dzialce?

My czekamy na pozwolenie z gminy..Pani obiecala dzwonic gdy bedzie brakowac dokumentow..i jak narazie cisza.. nie wiemy tylko czy cisza jest spowodowana faktem iz nic im tam nie brakuje czy raczej tym ze niky jeszcze do naszych teczuszek nie zajrzal:)

pozdrawiamy sobotnio:)

a co do elektrykit o nie jest wymagana zgoda notarialna jak sie robi naziemne przyłacze.. kiedy robi sie ziemne trzeba podpisać załacznik do umowy-tzn muszą podpisać sąsiedzi wszyscy-wiem bo nasi sąsiedzi tak robili ziemne.... Musiał być to załacznik do umowy-osobny dokument wiec opłata u notariusza osobna...

Oni też wpisali sobie na wszystkie media ale na elektryke musie osobny załacznik...

A czemu musi być tylko dla nas?? :(

A to ciekawe. :o :D

Ja mam przylacze ziemne ciagniete ze wspolnej drogi i nie podpisywalem zadnego zalacznika. Moi sasiedzi tym bardziej.Po prostu dalem projektantowi i wykonawcy przylacza kopie notarialnej zgody ( jest to ogolna zgoda na przeprowadzenie przeze mnie wszelkich prac w drodze majacych na celu podpiecie mediow) wszystkich wspolwlascicieli drogi i po sprawie.

Co ma zalacznik do umowy podpisywany z energetyka wspolnego z notariuszem?? :o

a co do elektrykit o nie jest wymagana zgoda notarialna jak sie robi naziemne przyłacze.. kiedy robi sie ziemne trzeba podpisać załacznik do umowy-tzn muszą podpisać sąsiedzi wszyscy-wiem bo nasi sąsiedzi tak robili ziemne.... Musiał być to załacznik do umowy-osobny dokument wiec opłata u notariusza osobna...

Oni też wpisali sobie na wszystkie media ale na elektryke musie osobny załacznik...

A czemu musi być tylko dla nas?? :(

A to ciekawe. :o :D

Ja mam przylacze ziemne ciagniete ze wspolnej drogi i nie podpisywalem zadnego zalacznika. Moi sasiedzi tym bardziej.Po prostu dalem projektantowi i wykonawcy przylacza kopie notarialnej zgody ( jest to ogolna zgoda na przeprowadzenie przeze mnie wszelkich prac w drodze majacych na celu podpiecie mediow) wszystkich wspolwlascicieli drogi i po sprawie.

Co ma zalacznik do umowy podpisywany z energetyka wspolnego z notariuszem?? :o

no chyba sie zaraz zdenerwuje,.... nam w energetyce powiedzieli ze nie moze być to to zwykłe poświadcznie notarialne w którym będą te wszystkie rzeczy wymienione a musi być jakis osobny załacznik na którym znowu musza sie sąsiedzi podpisac :evil: :evil: wyslij proszę na priva kto Ci robił tą elektryke bo zaraz normalnie sie zdenerwuje ..

a powiedz mi Bonzo jak z gazem?? tez wymagali notariusza czy faktycznie może tak jak poziomka napisała wystarczy poświadcznie przez panią burmistrz podpisów?? 9 w końcu taniej).. podobno jest taki przepis że jak nie ma notariusza w naszej gminei to podpisy poświadcza pani burmistrz..a w Halinowie u nas notariusz abrak..

Z gazem też mamy przeboje bno tak jak pisałam wcześniej pani podpisujaca sie pod naszymi warunkami przyłacza przez telefon powiedziała ze jej żadna zgoda notarialna nie potrzebna a tylko oświadczenie sąsiadów (tak jak do wody).... a projektant na to że zgoda notarialna jest konieczna :evil: :evil:

w sprawie poswiadczania podpisu to owszem jest rozporzadzenie:

Dz.U. 1991 nr 33 poz. 148

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 kwietnia 1991 r. w sprawie sporządzania niektórych poświadczeń przez organy samorządu terytorialnego i banki.

tresc tego rozporzadzenia i innych mozna znalezc na stronie:

http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

haaa wreszcie to pozwolenie stało sie prawomocne!!!! :D :D :D

...

No brawo madziunia , to rób zgłoszenie do PINBu i za 7 dni do roboty .

Ja tak sobie pozwalam śledzić poczynania sąsiadów i od czasu do czasu wtrącę się lub zapytam .

Ale czytając kibicuję Wam .

I przyznam że ja swoje pozwolenie to miałem z górki - jak czytam o Waszych problemach to czasami mi się włos na głowie jeży .

U mnie grunt piaszczysty , suchy i na szczęście żadnych melioracji .

Drogę mam też prywatną , ze służebnością wzajemną ale już w akcie notarialnym zakupu każdy ma wpisaną zgodę na ciągnięcie mediów .

Nie wspomnę już o tym że gaz i prąd już w całej drodze są rozprowadzone i ja robię tylko wcinkę/przyłącze .

Trzymam kciuki za wszystkich walczących z urzędami .

no zobaczymy jak to będzie.. na razie murarz chce poczekac miesiac bo niby dzień teraz za krótki ale moze sie go przyciśnie i coś zaczniemy :D

a my pogode tutaj oglądamy tylko oczywiscie każdego dnia sie zmienia wiec nic pewnego to nie jest..

dla zainteresowanych podaję linka:(pewnie też tam sprawdzacie)

http://wwwa.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL007|WARSZAWA&metric=1