Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów k. Warszawy

Bepo

Recommended Posts

No nie bardzo. Ja jeszcze w pazdzierniku zeszlego roku mialem na dzialce ladna trawke a teraz jest pobojowisko zryte kolami samochodow. Nawieziesz ziemi i przyjada trasporty z bloczkami, ceglami, gruchy z betonem i pompy i masz krajobraz jak po bitwie. I od nowa rozgarnianie i wyrownywanie.

Spytaj kierownika co o tym sadzi? Od tego go w koncu masz.

Do tego budujac w miedzyczasie mozesz monitorowac sprawe okazjonalnej ziemi z drogi. Pewnie cos sie trafi. a jest roznica w cenie wywrotki za 100 zl za za 300 zl szczegolnie jak sie potrzebuje parenascie wywrotek

Nie wiem kiedy chcecie zaczynac ale szykuj sie na pompowanie wody z wykopow.

wiemy ze będziemy musieli albo wykopać dół i sćiagac to wodę albo wypompowywać

ale tak czy inaczej będziemu musieli pod ławy podsypac piaskiem, na to wylac chudy beton i dopiero na to zbrojenie.. inaczej nie da rady..

Chcieliśmy zaczynać jak najszybciej bo pogoda nie jest straszna i da sie robić a mimo wszystko zależy nam na czasie.. ale w ten piękny sobotni (poranek który był) zobaczylismy nasz koszmar :(

cholera jak to zrobić??

a co do wjazdu samochodów to u nas nie będą wjezdzać na działke tylko będą na samym początku wszystko zostawiać. Beton też raczej przez pąpę będzie(a własnie ma ktoś na to namiar??:), bloczki już leżą na działce..

Wiec dlatego chcielismy to zrównać co jednakowego poziomu..

Fakt faktem ze ziemia to spory wydatek ale kupując działke wiedzielismy o tym :(

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agawa powódź faktycznie jest:( widać to u mnie doskonale..

Jak pojechałam na działke to miałam wrażenie ze mam jezioro a nie działke :evil: :evil: :evil: :evil:

http://img411.imageshack.us/img411/9291/p2030039jf8.th.jpg

Tam z tyłu tonie w wodzie nasz przyszły kibelek :evil: :evil: :evil:

to jest ta nasza działka a własciwie jej połowa :evil:

co doradzacie??

Ziemi nie sypać?? myslelismy zeby wyrównac nasz teren do normalnego poziomu czyli podniesc teren pewnie o jakies 50 cm a w niektórych miejscach tam gdzie to jezioro to nawet i 70 cm..

Sytuacja powstała bo sąsiedzi mają wyżej teren i bardzo dużo od nich spływa do nas :( no ale cóż zrobić?? tam jest najniższy punkt

Przecież jak nic z tym nie zrobimy to mozemy i do lipca czekać aż to wyschnie:/

http://img255.imageshack.us/img255/5571/p2030038ty4.th.jpg

Qdlaty wreszcie wyskoczy na świat :D tylko poczekaj spokojnie :D

madziunia85 współczuję bo to poważny problem. U mnie suchutko, a domek już stoi i nic nie nawoziliśmy, ale to chyba dlatego, że w odleglości 40m od działki jest rów.

:cry: :cry: najgorsze ze nie wiemy co z tym zrobic.. A ekipa chce jak najszybciej zaczynac :cry: :cry: :cry:

NIestety ktos kiedys podniosł droge do góry, i wszyscy sąsiedzi z działkami musieli sie dorównac do poziomu drogi :( no i my musimy:(

cholercia a może jakis piasek posypac i ziemie??

juz sami nie wiemy co zrobić..

Bonzo a z tym kierownikiem to nie taka prosta sprawa bo nie mamy miejscowego:(

Tam z tyłu tonie w wodzie nasz przyszły kibelek :evil: :evil: :evil:

Ożesz!! Oglądając Twoje zdjęcia przypomniało mi się jak oglądałem działkę w Józefinie, ale zraziły mnie te wielkie, wiecznie buczące słupy energetyczne (działka była dość blisko). A w suche lato ciężko jest się domyślić że wiosną zamiast budowy domu będzie budowa stawów.

Najszybciej i bez wielkich nakładów możesz właśnie wykopać rowek spustowy, tak by ta woda nie zalegała na działce (jeśli oczywiście jest dokąd wykopać ten rowek).

Aha... nie bez powodu w gminie wprowadzono dyżur powodziowy http://www.halinow.pl/135-40dabc6dc2597-5719.htm

Pozdrawiam 3m się

sprawa nie taka prosta :x nie ma rowu w pobliżu..

A faktycznie nawet nie wiedziałam że taki stan podtoieniowy jest.... i ze w całej gminie....

Hmm cholercia ciekawe jak to bedzie jak juz dorównamy sie do poziomu drogi i sasiadów..czy tez woda będzie stała...

No nic zakupimy gumiaczki i wejdziemy w bajorko:) moze cos z tym da rade zrobic?? A mozę woda sama zacznie wsiakać?? hihihih

Wiem to byłby cud teraz przy takiej pogodzie, ale w cuda zawsze warto wierzyc:)

madziunia85

ja tak sobie myśle że chyba samo podsypanie piachem niewiele ci da, mój kolega miał podobny problem chociaż chyba nie na taka skale, u niego pomogło wykopanie dołu tak zeby się przebic przez warstwe gliny( glina nie przepuszca wody i mial bajorko na kazda wiosne), wkopal w dzialce system rur do drenażu tak aby odprowadzaly mu wode do doleczka i teraz jest w miare, no ale tam byla glina, jesliu ciebie jest po prostu teren podmokly to nie wiem czy to cos pomoze. chyba najlepiej pogadac z jakims budowancem bo jak mawia moja tesciowa w budownictwie wszystko mozna tylko kwestia pieniazkow ;)

:cry: :cry: najgorsze ze nie wiemy co z tym zrobic.. A ekipa chce jak najszybciej zaczynac :cry: :cry: :cry:

NIestety ktos kiedys podniosł droge do góry, i wszyscy sąsiedzi z działkami musieli sie dorównac do poziomu drogi :( no i my musimy:(

cholercia a może jakis piasek posypac i ziemie??

juz sami nie wiemy co zrobić..

Bonzo a z tym kierownikiem to nie taka prosta sprawa bo nie mamy miejscowego:(

Nie wiem. Moze wykop koparka dolek, zrob rowek i niech woda tam splywa?

A co ma do tego kierownik, ze jest zamiejscowy? Po prostu zaczynasz budowe, masz problem ze Ci woda stoi na dzialce to dzwonisz do niego i pytasz co masz robic. Od tego jest kierownikiem. Chyba, ze wzielas figuranta do podpisywania dziennika.

Magda. Szczera rada. Naprawde nie oszczedzaj na kierowniku jezeli ani Ty ani nikt z Twoich bliskich nie zna sie na budowaniu.

Powodzenia

zastanawiające jest ze u sąsiadów nie stoi już tak woda..

Może jak sie podniesiemy o te 50 cm( bo i tak musimy dorównać sie) to wtedy zwiększy sie poziom ziemi w którą będzie wsiąkała woda??

Zobaczcie u sąsiadów ( mam nadzieje ze nie obrażą sie że widac ich domy ale to dla dobra sprawy zamieszczam te zdjatka), woda obok stoi tylko przed ich domem a to dlatego ze pan od ziemi przywiózł im dobrą ziemie za dom ale niestety przed dom przywiózł juz gline :evil: nieładnie pan zrobił :evil:

W momencie kiedy oni sie podniesli to już z tyłu(gdzie jest dobra ziemia) woda nie stoi a tylko z przodu (gdzie jest ta nieszczęsna glina).

http://img180.imageshack.us/img180/8472/p2030036gn7.th.jpg

Tylko ze ta woda spłynęła wtedy na naszą działke bo tam jest kawałkiem najniższy puntk(bo to rozjeżdzony przez samochody kawałek działki)

Moze faktycznie jak zwiększy sie ta ilosć ziemi i to dobrej ziemi a nie gliny, to woda będzie wsiakała?? Poza tym sąsiedzi na naszej niby ulicy (Ci co mieszkają i maja nawiezioną ziemię) nie maja tego problemu i wody brak jest u nich, rosnie pięknie trawka itp a kiedys też mieli działke na naszym poziomie...

Prosze sie nie smiać ale na drugim zdjeciu zamieszczam siebie również czyli inwestora :lol: razem z naszym dobytkiem życia czyli Kiarą naszym labradorkiem..

Prosze patrzeć tylko na to co jest za mna czyli na wode ,a raczej na to że u sąsiadów jest z tuły już wyżej i im ta woda juz na działce nie stoi (spływa niestety do nas :cry: )

http://img297.imageshack.us/img297/1506/p2030045zj0.th.jpg

tu widać ze za ich domem woda sie nie zbiera... tylko tam gdzie nie mam jej nasypanej

http://img147.imageshack.us/img147/6964/p2030035hp5.th.jpg

Magda. Szczera rada. Naprawde nie oszczedzaj na kierowniku jezeli ani Ty ani nikt z Twoich bliskich nie zna sie na budowaniu.

Powodzenia

Figuratn to na szczęscie nie jest ale nie siedzi też cały czas w Warszawie..

Dobra koniec juz tego zaśmiecania forum :D

Musimy z nim porozmawiać i może on coś wymyśli jak to rozegrać.