Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów k. Warszawy

Bepo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurde, czytam i zazdroszcze Wam drodzy sąsiedzi :) my niestety stanęlismy i jeszcze postoimy. ekipa korzystając z warunków rynkowych ciągnie kilka fuch na raz i właśnie czekamy aż łaskawie wrócą do nas... póki co przyglądamy się Waszym postępom i trzymamy kciuki za obiecane pierwsze grudniowe święta u siebie :)

...Czy ma ktoś okna ze szprosami??

co moze powiedziec o takim stwierdzeniu??....

Ble ble ble.

Olej.

Jak Ci się podobają szprosy - bierz.

Nie podobają - nie bierz ;)

Q.

Marcin Ty sie tu nie wymądrzaj.. :lol: :lol:

Pomyślałes sobie pewnie... "Ale masz kobieto problemy " 8)

Madzia,

Wiec to wyglada tak.

1) Powietrze ma pewna "mozliwosc przechowywania" pary wodnej (wilgoci). Im temperatura nizsza, tym mniejsza ta "mozliwosc". Schladzajac cieple wilgotne powietrze, bedziesz zmniejszanie tej "mozliwosci", co bedzie powodowac wykraplanie sie pary zawartej w powietrzu. Proces ten zauwazysz np. stosujac w upalny dzien klimatyzacje w samochodzie - po pewnym czasie, ze skraplacza w tym urzadzeniu, pod autem nakapie niezla kaluza wody... Obserwacji podobnych mozna dokonac chocby na swoim oddechu. Latem nie widac pary, podczas mrozow jednak z powietrza, ktore wydychamy wykrapla sie woda, ktorej czasteczki widac w postaci pary...

2) Aluminium, z ktorego ponoc zrobione sa szporsy jest dobrym przewodnikiem ciepla (aluminiowa lyzka wlozona do goracej herbaty w mgnieniu oka robi sie goraca na drugim koncu). W zwiazku z tym, przy duzych mrozach, w miejscu, gdzi beda szprosy okno bedzie na zewnatrz przewodzic lepiej cieplo, niz tam, gdzie ich nie ma. W zwiazku z tym, szyba w tym miejscu od wewnatrz bedzie chlodniejsza (od zewnatrz cieplejsza) od pozostalej jej powierzchni, a tym samym od powietrza wewnatrz domu. Jesli roznica tych temperatur bedzie wystarczajaca, woda w okolicach szprosow bedzie sie wykraplac.

3) Co wiecej, wykraplanie moze wystepowac w kazdym miejscu, gdzie temperatura jest znacznie nizsza od powietrza - na powierzchni drzwii zewnetrznych, przy ramach okien. Moze tak sie zdarzyc przy duzych mrozach, albo slabej izolacyjnosci przegrody, albo wysokiej wilgotnosci powietrza (np w lazience, czy kuchni)

Ot fizyka

Nic jednak oknu sie nie stanie. Mi taka perspektywa nie przeszkadza, zrobilem okna ze szprosami i mam to gdzies... Jak bylem maly, zima, z tej wykraplajacej sie pary wodnej mroz na szybach w domu rodzicow malowal niesamowite obrazy - bylo super (choc nieco chlodno)

Marcin Ty sie tu nie wymądrzaj.. :lol: :lol:

Pomyślałes sobie pewnie... "Ale masz kobieto problemy " 8)

He he,

prawie.

Kiedyś sprzedawałem okna, nigdy nie spotkałem się z problemem skraplania na szprosach.

Jeśli Ci się podobają i masz kasę na te 15-20 zł / pole to bierz i się nie zastanawiaj.

Q.

Potrzebna porada: czy rura o średnicy 40 mm wystarczy do wykonania przyłącza wodnego dla 3 domków jednorodzinnych? Obecnie na tym przyłączu są podłączone 2 domy i sąsiedzi twiedzą (są właścicielami i oni wykonywali to przyłącze) że nie, a wg mnie poprostu chodzi o koszty wykonania i partycypowanie w nich a nie o ograniczenia techniczne. Co sądzicie? Dodam, że nie widzę problemu w dołożeniu się do tego przyłącza, bardziej zastanawia mnie opór sąsiadów. Faktycznie może to nie wystarczyć dla 3 domków? Z góry dzięki za sugestie...

MazaQ77 ja się nie dziwie Twoim sąsiadom, rura o średnicy dn 40 mm to wlaściwie starcza na podłączenie 1 domku jednorodzinnego, miałabym opory żeby podłączyć do takej średnicy jeszcze drugi domek bo w trakcie korzystania przez obie posesje w tym samym czasie ciśnienie pewnie nieźle spada :roll:

Podłączenie do takiej średnicy trzeciej posesji to zabójstwo !

Właściwie ciśnienie "0". Dla trzech posesji minimalna średnica do projektu to dn 63 mm a najlepiej dn 90 mm żeby była możliwość późniejszego podłączenia jeszcze innych posesji.

Poza tym jeśli to jest przyłącze a nie sieć to ZK może nie wydać zgody i warunków technicznych na podłączenie się (pomijając przeszkody natury technicznej).

Bardzo mi przykro że muszę cię pozbawić złudzeń :(

@ksieciu: no masz racje. posprawdzalem wszystko. przy okazji powychodzily takie kwiatki ze chyba bede sie procesowal albo z zakladem wod-kan, albo z gmina albo jeszcze nie wiem z kim. wpuscili mnie w maliny ze hej... a poki co musze wybic na dzialce studnie i tu kilka pytan:

- jaka glebokosc na warunki halinowa? 30 m?

- jakie sa koszty wybicia takiej studni i co sie na nie sklada?

- z kim rozmawiac (fachowcy) - moze jakies namiary od razu?

- ile to trwa? (w praktyce) i czy musze to jakos formalnie z kims zalatwiac?

z gory dzieki za pomoc, budowa zaczyna przypominac koszmar a nie najradosniejsza inwestycje w moim zyciu...

Jeśli opiszesz sytuacje z tymi malinami :wink: to moze będę mogła ci podpowiedziec do kogo udeżać.

A teraz studnia.

Głębkość zależy od miejsca, u nas okazało się (gdy wiercił sąsiad przez drogę) że z wodą jest problem, tzn nie ma wody. Pierwsza myśl załamka, druga szukajmy różdżkaża. Po nitce do kłębka znależliśmy gościa który za pomocą prądów sprawdza hydrogeologię gruntu. Nie powiem nie jest tani, za pomiat jednej działki krzyczy 500 zł. Ale po kilku godzinach wiedzieliśmy w którym rogu mamy jakie warunki wodne, na szczęście okazało się że tak źle nie będzie.

U nas woda jest na 31 m ppt u sąsiada przez płot (35 m dalej) woda jest na 18 ppt u tego sąsiada przez drogę (ok 40 m) woda jest na 25 m ppt Wiec jak widzisz to loteria.

Koszty:

wywiercenie studni o średnicy 110 mm - 110-120 zł za mb

studnia dn 40-50 mm - 60-80 zł za mb

Filtr montowany od razu - 400-500 zł za kpl.

Koszty dodatkowe posiadania własnego ujęcia:

- pompa głebinowa - 1500-2500 zł

- hydrofor 120-150 l - 600-900 zł

- filtry do odżelaziania i odmanganiania wody - 1500-5000 zł w zależności od wyników badań w sanepidzie.

Z nikim nie trzeba ustalać posadowienia studni jedynie należy zachować pewne warunki co do odległości od domu, ogrodzenia i szamba/oczyszczalni. Chyba że chcesz wywiercić studnie oligoceńską to wtedy trzeba zgłosić.

Z tym koszmarem to trochę przesadzasz :lol: są po prostu lepsze i gorsze dni, na pewno gorsze gdy coś nie idzie po Twojej myśli ale potem będą tylko dobre jak juz uda się wybudować dom i przeprowadzić.

Pozdrawiam Aga.

@ksieciu: bardzo dziekuje za obszerne wyjasnienia.

opis sytuacji:

otrzymalem warunki tech. wod-kan w ktorych stoi jak wol, ze mam sie podlaczyc do istniejacego PRZYLACZA. przylacze zostalo wykonane dawno temu przez dwoch moich sasiadow. pozniej droga w ktorej sie znajduje przylacze przejela gmina (ale nie ma na to podobno zadnych papierow - info od pani dyrektor zakladu kom). sasiedzi potwierdzaja ze droge przejela gmina a w zamian wybudowala im kanalizacje. ZUD nie zezwoli na takie podlaczenie. jestem w kropce.

mam dwa wyjscia:

a) przekladac przylacze z fi=40 na fi=90 na wlasny koszt (70m) - choc w praktyce nie wiadomo czyje to przylacze bo nie ma papierow

b) kopac studnie...

koszty jak widze podobne. co radzisz? i z gory dzieki za pomoc.

co do koszmaru to z pradem jest bardzo podobnie a poza tym nie ma materialow wiec co ja sie martwie o media... :(

hej szybkie pytanie.

Co myslicie o betoniarni Mliszew czy tam Maliszew???

Kurcze szukamy betonu bo normalnie na sobote nigdzie nie ma :(

a w Mliszewie powiedzieli nam ze termn jest i strasznie mała cenę bo 135 zł za B20!!!! troche sie zastanawiamy czy to napewno dobry beton bo w porównianu z innymi to kurcze 95 zł różnicy na metrze a napewno złej ceny nie usłyszelismy bo oboje dzwoniliśmy osobno... beton przewaznie po 220, 230 zł za mtr

Czy to moze być bez kruszywa??

hej szybkie pytanie.

Co myslicie o betoniarni Mliszew czy tam Maliszew???

Kurcze szukamy betonu bo normalnie na sobote nigdzie nie ma :(

a w Mliszewie powiedzieli nam ze termn jest i strasznie mała cenę bo 135 zł za B20!!!! troche sie zastanawiamy czy to napewno dobry beton bo w porównianu z innymi to kurcze 95 zł różnicy na metrze a napewno złej ceny nie usłyszelismy bo oboje dzwoniliśmy osobno... beton przewaznie po 220, 230 zł za mtr

Czy to moze być bez kruszywa??

Jak Maliszew to chyba Jan-Pol? 025 759 38 92? Ja tak, to dobra betoniarnia. Ja bralem od nich sporo, Ksieciu to chyba cala chate na ich betonie zrobila.

Oni byli zawsze tansi niz konkurencja ale 95 zl roznicy to cos sie nie zgadza. Moze za B12?? To popros by Ci podali oferte faksem i bedziesz miala podkladke.

Ja brałam z Maliszewa bardzo duzo betonu i z Sajbetu z Wiązownej. Ale w zeszłym roku płaciłam w Maliszewie 170 zl netto za 1 m3 betonu B20 a w Sajbecie 175 zl/m3. 135 zl to jakas dziwna cena :o chyba ze za B10 - ale tego przez pompe nie przepuszczą.

Dowiedzcie sie raz jeszcze bo to raczej mało prawdopodobne zeby tak tanio był teraz B20.

opis sytuacji:

otrzymalem warunki tech. wod-kan w ktorych stoi jak wol, ze mam sie podlaczyc do istniejacego PRZYLACZA. przylacze zostalo wykonane dawno temu przez dwoch moich sasiadow. pozniej droga w ktorej sie znajduje przylacze przejela gmina (ale nie ma na to podobno zadnych papierow - info od pani dyrektor zakladu kom). sasiedzi potwierdzaja ze droge przejela gmina a w zamian wybudowala im kanalizacje. ZUD nie zezwoli na takie podlaczenie. jestem w kropce.

mam dwa wyjscia:

a) przekladac przylacze z fi=40 na fi=90 na wlasny koszt (70m) - choc w praktyce nie wiadomo czyje to przylacze bo nie ma papierow

b) kopac studnie...

koszty jak widze podobne. co radzisz? i z gory dzieki za pomoc.

co do koszmaru to z pradem jest bardzo podobnie a poza tym nie ma materialow wiec co ja sie martwie o media... :(

MazaQ gdybym miała możliwość to podłączyłabym się do wodociągu. Wlasne ujęcie to jednak kłopot z filtrami, plukaniem ect.... Jeśli do Twojej posesji prowadzi droga ziemna i nie trzeba pruć asfalu to chyba lepiej zrobić tą sieć. Tylko to trochę trwa niestety. W dodze ZUD nie pozwoli na wykonanie przyłącza niestety. Moze sąsiedzi w ramach poprawy ciśnienia u siebie dołożą sie trochę do tej inwestycji.

Proces jest jednak długotrwały bo poza projektem i uzgodnieniami (ok 2-3 m-cy) trzeba uzyskać warunki środowiskowe (ok 1-2 m-ce) potem poczekać nas pozwolenie i uprawomocnienie (2-3 m-ce) i wreszcie trzeba uzyskać termin podłączenia do wodociągu w Zakładzie Komunalym i wykonać sieć z przyłączami. Optymistycznie całość inwestycji to ok 6 m-cy pod warunkiem ze nie musisz zrobić nowych map do projektowania bo na te sie tez czeka 1-1,5 m-ca.

Podsumowując jeśli zależy ci na czasie to wywierć własną studnie jeśli masz wolne pół roku to warto powalczyć o wodociąg.

Pozdrawiam Aga.

@ksieciu:

Optymistycznie całość inwestycji to ok 6 m-cy pod warunkiem ze nie musisz zrobić nowych map do projektowania bo na te sie tez czeka 1-1,5 m-ca.

Podsumowując jeśli zależy ci na czasie to wywierć własną studnie jeśli masz wolne pół roku to warto powalczyć o wodociąg.

No i Ty mi Aga mowisz ze przesadzam z malinami i koszmarem???? :D

Nic to, walcze dalej, w koncu jakies rozwiazanie znalezc sie musi... dzieki za pomoc!