ksieciu 27.10.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam, mam do odsprzedania drewniany barak na czas budowy o wymiarach 3x5 m z szerokimi drzwiami pozwalajacymi na zamykanie tam pokaznych rozmiarow betoniarki, dach opapowany jednospadowy. Zainteresowanych prosze o kontakt na gg 1754747 Aga. czy to znaczy,że to już koniec? Tosinek mam taka nadzieje, jak tylko przekonam jakiegos fachowca zeby podlaczyl nam kotłownie to mozemy sie przeprowadzac. Pozostało do zrobienia jedynie zewnętrzne otoczenie ale to juz nie przeszkadza w zamieszkaniu I jak tu nie wierzyc w przysłowie że szewc bez butów chodzi a hydraulikowi kran cieknie A. P.S. zostało nam troche styropianu fasada 15 cm frezowanego (2 opakowania) i gładkiego 1,5 opakowania (fs20) jakby komuś się miał przydać odsprzedam po zeszłorocznych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkba 28.10.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 z innej beczki: stoję przed wyborem agencji ochrony, rozważam juwentus i solid (widziałem tabliczki w swoim sąsiedztwie). czy szanowni sąsiedzi mają jakieś doświadczenia? opinie? przestrogi? z góry dzięki! Znajomi korzystali z Solidu, ale po dwoch spoznionych interwencjach (przyjazd po 20 min) zmienili na Juwentusu i wszystko jak na razie gra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 29.10.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 z innej beczki: stoję przed wyborem agencji ochrony, rozważam juwentus i solid (widziałem tabliczki w swoim sąsiedztwie). czy szanowni sąsiedzi mają jakieś doświadczenia? opinie? przestrogi? z góry dzięki! Znajomi korzystali z Solidu, ale po dwoch spoznionych interwencjach (przyjazd po 20 min) zmienili na Juwentusu i wszystko jak na razie gra! Ja mam solid, sasiad tez. Nie mialem zastrzezen do ostatniego weekendu. Ba! Bylem nawet bardzo mile zaskoczony, kiedy to ogrodnicy przyjechali swoim dostawczakiem i czekali przed brama, az laskawie wroce z pracy, a Solid zainteresowal sie, kto to koczuje pod moim domem i Panow przepytali na okolicznosc... Tymczasem pare dni temu, pod jego niebecnosc sasiada, wlaczyl sie jego alarm. Wyl i wyl... Ja zdarzylem oderwac sie od filmu, zadzwonic do sasiada, porozmawiac, ubrac sie, wyjsc z domu i obejsc jego posesje z kuzynem... I dopiero przyjechal Solid - nie wiem czy minelo 15, czy 20 minut. Najsmieszniejsze bylo to, ze my, oglednie mowiac, nie wygladalismy na biznesmenow (dresiki, bezrekawniki, czapki baseballowe, latarka w reku...). Panowie zapytali nas kim jestesmy - my ze sasiadami i odeszlismy nie zatrzymywani, ani legitymowani (tak jak mogliby odejsc bez przeszkod wlamywacze...). Bycmoze to jest standard we wszystkich firmach dozoru, ale wcale mnie to nie uspokaja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitekk 30.10.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 z innej beczki: stoję przed wyborem agencji ochrony, rozważam juwentus i solid (widziałem tabliczki w swoim sąsiedztwie). czy szanowni sąsiedzi mają jakieś doświadczenia? opinie? przestrogi? z góry dzięki! Znajomi korzystali z Solidu, ale po dwoch spoznionych interwencjach (przyjazd po 20 min) zmienili na Juwentusu i wszystko jak na razie gra! A na naszym terenie działa też juwentus? spotkałem się jedynie z solidem. ma ktoś jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 30.10.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Poszukuję długich stempli 4 - 4,5m. Może ktoś ma namiar gdzie je zakupić, albo chce odsprzedać swoje po budowie. Z góry dzięki za wszystkie namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 01.11.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witam, Może ktoś z Was przechodził przez procedury wycinki drzew w Halinowie? Ile czasu czeka się na pozwolenie? Ile się płaci? Może też ktoś zna metodę jak wyliczyć wiek drzewa? Mam na działce kilka młodych dębów, który wyrosły tam, gdzie ma być wjazd do garażu i dom. Nie wiem od czego zacząć od pozwolenia na budowę czy od wycinki tych drzew? W tej chwili drzew nie ma na mapce, ale wiadomo, że jak zacznę coś przy nich kombinować, to niektórzys sąsiedzi mogą o tym donieść. Wszystkich sąsiadów nie znam. Czekam na Wasze rady i opinie. Pozdrawiam, GT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 01.11.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Poszukuję długich stempli 4 - 4,5m. Może ktoś ma namiar gdzie je zakupić, albo chce odsprzedać swoje po budowie. Z góry dzięki za wszystkie namiary. Spróbuj w Domur 4 na Chełmińskiej w Rembertowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 02.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 no niestety, maja tylko 3m ale dzięki za dobre chęci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 02.11.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Witam, Może ktoś z Was przechodził przez procedury wycinki drzew w Halinowie? Ile czasu czeka się na pozwolenie? Ile się płaci? Może też ktoś zna metodę jak wyliczyć wiek drzewa? Mam na działce kilka młodych dębów, który wyrosły tam, gdzie ma być wjazd do garażu i dom. Nie wiem od czego zacząć od pozwolenia na budowę czy od wycinki tych drzew? W tej chwili drzew nie ma na mapce, ale wiadomo, że jak zacznę coś przy nich kombinować, to niektórzys sąsiedzi mogą o tym donieść. Wszystkich sąsiadów nie znam. Czekam na Wasze rady i opinie. Pozdrawiam, GT Jeśli te drzewa naprawdę przeszkadzają, to nie ma co kombinować. Idz poprostu do pani Olgi Łopuchin do UG, napisz wniosek o pozwolenie na wycięcie tych drzew, przyjedzie komisja sprawdzi, pomierzy i za ok miesiąc bedziesz miał decyzję. Sama tak robiłam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 03.11.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam, Moze ktos z Was ma wlasnie wypozyczony kontener na smieci i sie nim podzieli?Szukam miejsca na dwa, trzy 60-litrowe worki smieci budowlanych. Nie chce tego wyrzucac z tzw. smieciami gospodarczymi.Moze ktos nie bedzie mial wypelnionego kontenera w calosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 03.11.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 WIelkie dzięki Pozioma. Po głębokiej konsultacji wielu różnych wypwiedzi na forach, w tym Twojej również wybrałem drogę legalną i złożyłem wniosek w UG na wycinkę. Teraz mam pytanie, czy 500PLN z wycinkę 6-ciu średniej wielkości dębów (30-60 cm średnicy) to akceptowalna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 03.11.2007 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam, Może ktoś z Was przechodził przez procedury wycinki drzew w Halinowie? Ile czasu czeka się na pozwolenie? Ile się płaci? Może też ktoś zna metodę jak wyliczyć wiek drzewa? Mam na działce kilka młodych dębów, który wyrosły tam, gdzie ma być wjazd do garażu i dom. Nie wiem od czego zacząć od pozwolenia na budowę czy od wycinki tych drzew? GT Ja zalatwialam wycinke w Debem. Najpierw mialam prawomocne pozwolenie na budowe, a potem zgode na wycinke - tak mi poradzila Pani w UG.U mnie byla wierzba, wiec nie bylo tak zal, bo to prawie taki sam chwast jak topola, na ktora zadnego pozwolenia miec nie trzeba. Co do wieku drzew: wiek ustala sie na podstawie piersnicy czyli obwodu mierzonego na wysokosci 130 cm od ziemi. U Ciebie bedzie to miedzy 95 a 190 cm(srednica 30-60 cm). A to oznacza ni mniej ni wiecej, ze te drzewa maja powyzej 200 lat!!! I zdecydowanie moga byc juz od dawna zaliczone do drzew zabytkowych. W takiej sytuacji chyba najlepiej miec pewnosc czy Gmina wyda pozwolenie na wycinke. A moze jednak zdecydujesz sie na budowanie gdzies indziej i zachowanie tych drzew - my tak zrobilismy, bedziemy miec przed domem najpiekniejszy dab na swiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 04.11.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 WIelkie dzięki Pozioma. Po głębokiej konsultacji wielu różnych wypwiedzi na forach, w tym Twojej również wybrałem drogę legalną i złożyłem wniosek w UG na wycinkę. Teraz mam pytanie, czy 500PLN z wycinkę 6-ciu średniej wielkości dębów (30-60 cm średnicy) to akceptowalna cena? słuchaj, ty chcesz komuś za wycinkę zapłacić? moim zdaniem, lepiej byś zrobił jakbyś poszedł do jakiegoś sąsiada z piłą mechaniczną, który ogrzewa dom drewnem i oddał mu drewno w zamian za wycięcie napewno kogoś takiego znajdziesz co do karp po drzewach - godzina pracy koparki to 80-100 zł i tym sposobem ciut zaoszczedzisz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 04.11.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Przesadziłem z tą średnicą moich dębów. One mają 30-60 cm obwodu, a więc to zupełnie co innego. Na pewno nie mają 200 lat. Mam jeden starszy i bardzo ładny dąb na działce (ok. 120 cm obwodu), który chce zostawić, bo żal go wycinać. Ale te pozostałe to są albo krzywe, albo mają gałęzie tylko z jednej strony, bo za blisko siebie rosną. Wydaje mi się że takich drzew nie żal wycinać. Co o tym sądzicie? Co do wycinki, to też mi się tak wydawało, że 500 pln to za dużo. Jeśli można zaoszczędzić 300-400 złotych to na pewno warto. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i rady. I chcąc się odwdzięczyć podaję cenną informację dla tych, którzy wkrótce będą wykanczać wnętrza. Po drodze z W-wy do Mińska jest po prawej stronie kilkaset metrów przed pierwszym zjazdem do Długiej Szlacheckiej duży biały namiot z napisem Glazura za grosze. Byłem tam i na pewno tam wrócę. Mają końcówki serii glazury i gresu za jedyne 25-30 pln za metr. Jeśli ktoś nie ma wygórowanych oczekiwań to na pewno znajdzie tam coś dla siebie, tym bardziej, że mają dostawy raz w tygodniu. Ja dla siebie wybrałbym tam spokojnie glazurę do pokoju, kuchni i łazienki, a nie zadowala mnie byle jaki towar. Tak więc zachęcam do sprawdzenia tego miejsca. Nie mam w tym żadnego interesu, tylko dzielę się informacją, tak jak inni, którzy chcą ułatwić innym życie lub też pomóc zaoszczędzić nerwów i kilku groszy. Jak ktoś sprawdzi to miejsce to czekam na opinie. Może się mylę? Na pewno pojawię się na tym forum jeszcze wiele razy, bo ja dopiero zaczynam całą przygodę z budową własnego gniazdka w Halinowie. Pozdrawiam Wszystkich Przyszłych mieszkańców gminy Halinów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 04.11.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Przesadziłem z tą średnicą moich dębów. One mają 30-60 cm obwodu, a więc to zupełnie co innego. Na pewno nie mają 200 lat. Mam jeden starszy i bardzo ładny dąb na działce (ok. 120 cm obwodu), który chce zostawić, bo żal go wycinać. Ale te pozostałe to są albo krzywe, albo mają gałęzie tylko z jednej strony, bo za blisko siebie rosną. Wydaje mi się że takich drzew nie żal wycinać. Co o tym sądzicie? Co do wycinki, to też mi się tak wydawało, że 500 pln to za dużo. Jeśli można zaoszczędzić 300-400 złotych to na pewno warto. Wg speca od ogrodow zabytkowych, L. Majdeckiego, 30 cm to okolo 60 lat, 60 cm - jakies 130 lat. Oczywiscie piersnica dla "warunkow siedliskowych sredniej bonitacji" Jeszcze pytanie jakie wysokie te deby i jakie masz sasiedztwo. Mysmy dwa lata temu skracali nasze wierzby z 14 do okolo 5-6 m wys. Wokol mamy domy sasiadow, wiec trzeba bylo to robic bardzo ostroznie. "Fachowcy" zaspiewali nam takie ceny, ze skonczylo sie na pozyczeniu pily i wynajeciu podnosnika koszowego na tatrze za ponad 1 tys. zlotych. Jesli juz bedziesz wycinal a masz gdzie te pnie zeskladowac, to moze zostaw je sobie pod jakims przykryciem, i zeby nie lezaly bezposrednio na ziemi. Bedziesz mial swietny opal do kominka, jak sie juz wprowadzisz. I jeszcze jedna uwaga: stawki za wyciecie drzewa (rowniez legalne wyciecie) okresla rozporzadzenie ministra ochrony srodowiska, trzeba je sobie wygooglac. UG moze Cie zwolnic z takiej oplaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 04.11.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Czy ja dobrze rozumiem, że będę musiał zapłacić coś za wycinkę tych dębów do UG? Wydawało mi się, że jeśli otrzymam zgodę to nic nie płacę do UG. Te moje dęby są niskie. Większąść ma 5-6 metrów, jedynie to największe drzewo może mieć maksymalnie 8 metrów. Oczywiście nie mam metrówki w oczach. Czy warto te pnie składować? Ja się pewnie prędko nie pobuduję - najwcześniej za 5 lat. Wiem, że dębina może leżeć długo, ale czy nikt jej sobie nie weźmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 04.11.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Co do stawek i przepisow: http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/0907.htm http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/0906.htm i podsumowanie powyzszego: http://www.gajanet.pl/IMG/doc/OP_ATY_I_KARY_ZA_USUWANIE_LUB_NISZCZENIE_DRZEW_I.doc Dlatego najlepiej poczekac co da UG na pismie. Co to znaczy, ze nikt sobie debiny nie wezmie? Kazdy chetnie wezmie jak bedziesz rozdawal, ja tez A jak nawet Ci ukradna, to problem z glowy. Ja bym zatrzymala takie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 04.11.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 BTW, Szukam jakiegos rozsadnego studniarza z naszej okolicy.Pomozcie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 05.11.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja znowu z tymi stemplami Poszukuję długich stempli 4 - 4,5m. Może ktoś ma namiar gdzie je zakupić, albo chce odsprzedać swoje po budowie. Z góry dzięki za wszystkie namiary. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 05.11.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja znowu z tymi stemplami Poszukuję długich stempli 4 - 4,5m. Może ktoś ma namiar gdzie je zakupić, albo chce odsprzedać swoje po budowie. Z góry dzięki za wszystkie namiary. pozdrawiam Ja swoje dawno sprzedalem, a kupowalem je u Sledziewskich. U mnie robotnicy niektore stemple przedluzali - z dwoch jeden, czy jakos tak... pzdr i powodzenia H. P.S. - Czy ktos z Was podlaczyl sie juz moze do internetu? Czy jest jakas inna opcja oprocz neostrady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts