legia1916 21.11.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Hej, Wracając do wątku palenia drewnem w kominku: generalnie drewno iglaste z uwagi na inną strukturę jest mniej ekonomicznym paliwem do kominków, dadtkowo zawarte w nim żywice w procesie spalania wytwarzają duże ilości substancji smolistych które osadzają się na elementach kominka. Głównie z tych powodów odradza się palenie drewnem iglastym w kominkach, pomijając fakt, że drewno to bardzo dobrze się pali i doskonałe jest w małych ilościach na tzw. rozpałkę Przy tym temacie mały apel do Was: nie piszcie , że palicie drzewem - bo ono rośnie a jak już je zetniemy to zmienia nazwę na drewno, w językach angielskim czy niemieckim określenia te nie są tak podobne do siebie jak w polskim. Z uwagi na lesne wykształcenie nie mogłem się powstrzymać, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. A tak naprawdę to chciałem zapytać czy można wywozić smieci poprzez gminę lub zakład oferujący takie usługi dofinansowane przez gminę. Obecnie korzystam z TransNecu i zastanawiam się czy nie ma tańszych rozwiązań na terenie naszej pięknej gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 21.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Przy tym temacie mały apel do Was: nie piszcie , że palicie drzewem - bo ono rośnie a jak już je zetniemy to zmienia nazwę na drewno, w językach angielskim czy niemieckim określenia te nie są tak podobne do siebie jak w polskim. Z uwagi na lesne wykształcenie nie mogłem się powstrzymać, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. Cześć Legia! Też jestem za Legią. A tak poważnie, piszesz że masz leśne wykształcenie więc chciałem zapytać. Chciałbym odeskować dach i wiem, że do tego używa się drzewa sosnowego. Ja natomiast mam dostęp do drzewa olszowego, które będzie mnie kosztowało tylko moją pracę. Wiem, że ono raczej się kręci i raczej nie kładzie się go na dach. Ale pytam bo może masz inne informacje i może mi powiesz, że np. "tak źle nie jest". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legia1916 21.11.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Przy tym temacie mały apel do Was: nie piszcie , że palicie drzewem - bo ono rośnie a jak już je zetniemy to zmienia nazwę na drewno, w językach angielskim czy niemieckim określenia te nie są tak podobne do siebie jak w polskim. Z uwagi na lesne wykształcenie nie mogłem się powstrzymać, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. Cześć Legia! Też jestem za Legią. A tak poważnie, piszesz że masz leśne wykształcenie więc chciałem zapytać. Chciałbym odeskować dach i wiem, że do tego używa się drzewa sosnowego. Ja natomiast mam dostęp do drzewa olszowego, które będzie mnie kosztowało tylko moją pracę. Wiem, że ono raczej się kręci i raczej nie kładzie się go na dach. Ale pytam bo może masz inne informacje i może mi powiesz, że np. "tak źle nie jest". Fajnie, że kibicujesz Legii:) Z mojego punktu widzenia nie da sie drzewa sosnowego wykorzystać na dach, chyba zebys chciał zasadzić je na dachu, co najwyżej drewno sosnowo się nadaje... A co do doractwa w zakresie drewna na dach, to najlepiej jakiś budowlańców spytać, nie czuję się na tyle silny merytorycznie żeby doradzić w tym temacie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek24 22.11.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Witajcie!Szukam drodzy moi tanich (mogą być mocno zużyte) drzwi+ościeżnica jakichkolwiek o wymiarze 106x230cm w świetle otworu. mogą być metalowe lub drewniane i muszą być tańsze niż 300 pln. potrzebuję zamknąć budynek. Aha potrzebuję rady lub doświadczenia w sprawie podniesienia poziomu działki w Halinowie - glina, Chodzi mi mianowicie o rodzaj materiału oraz ewentualnie dostawcę czegoś takiego. Markop znam i lubię ale może znacie tańszych dostawców.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitekk 22.11.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Cześć. My budujemy się na Pomarańczowej ( od kapliczki w prawo). Dość, że ładną okolice mamy , to jeszcze takie sympatyczne nazwy ulic . Jeszcze nie poznałam naszej wioski, ale pewnie sąsiedzie jesteś niedaleko... Zdajemy sobie sprawe, ze okna drewniane wymagają konserwacji, no ale cóź ja będę miała śliczne okna, mąź dodatkową prace przy domu Juź wybudowaliscie się, czy w trakcie? U nas zaczynamy dopiero instalacje. Więc sporo jeszcze przed nami. Mamy nadzieję wprowadizc się do czerwca, no ale cóż pożyjemy zobaczymy. pozdrawiam Karina Nie słyszałem o pamarańczowej my też niedaleko figurki , ale w Kazimierowie są dwie figurki> to może Wy obok tej drugiej. Nasza uliczka jest fajna pomimo że błotnista. Fajni sąsiedzi i wszystkie domy na prawie tym samym etapie budowy. My wstawiliśmy okna, zrobiliśmy elektrykę teraz ocieplamy i zakałdamy hydraulikę. Za dwa tygodnie robimy tynki. pozdrawiam piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.11.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Jutro jadę do producenta po kozę. Są po 101 pln netto (można bez rachunku). Jeżeli jest ktoś chętny mogę mu kupić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitekk 23.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jutro jadę do producenta po kozę. Są po 101 pln netto (można bez rachunku). Jeżeli jest ktoś chętny mogę mu kupić. pozdrawiam Spóźniłaś się jeden dzień Kupiłem kozę u Piętki za 160 brutto. najtańszą miał za 140 zł. Następną kozę to tylko do dojenia kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 23.11.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cześć. Nasza figurka jest przy skrecie w lewo na Chobot. A drugiej jeszcze nie kojarzę... To u was już rzeczywiście zaawansowane prace. My z tynkami chyba wstrzymamy się do wiosny. Teraz ładna pogoda to życzę aby wam się utrzymała jak najdłużej. Jeśli chodzi o hydraulika to może poleciłbyś swojego. Nasz jest zawalony robota i wstępnie umówiliśmy się, że rury mąż sam położy a on zrobi tylko podłączenia. Więc jesteśmy trochę w kropce bo mamy mało czasu. Do 15 stycznia musimy oddac częciowe podłączenia hydrauliczne, elektryczne i co -bankowi. A czas ucieka. Nasza uliczka też sympatyczna sasiedzi młodzi ok. ( przynajmniej ci co ich poznaliśmy). A teraz konczymy ocipelać i czekamy na okienka. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitekk 23.11.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cześć MarcynkaOK dam Ci namiary , tylko napisz na priv bo ja jakoś do Ciebie na priv nie mogę. Zastanawiam się nad tymi tynkami bo nic nie schnie. Zamówiłem tynkarzy, ale mam coraz więcej obaw. Jak staniemy z tynkami to już ze wszystkim i to do wiosny, a szkoda czasu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 23.11.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jak nie schną tynki to zamawiajcie kominki!!! [email protected] lub na tym forum w wątku ogłoszenia drobne - "kominki dla kazdej rodzinki" Pozdrawiam wszystkich budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_bichta 23.11.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witajcie Wczoraj właśnie mięliśmy montaż okien. Poszło szybko i sprawnie. Teraz mamy podobny problem co Edek 24. Musimy zamontować byle jakie drzwi, ponieważ jeszcze żadnych docelowych nie wybraliśmy, nie mówiąc już o zamówieniu, a jak już zamówimy to jeszcze 4-6 tygodni będziemy pewnie czekać Szkoda, że wczoraj tu nie zaglądałam, ponieważ też szukam kozy. Jutro jadę do producenta po kozę. Są po 101 pln netto (można bez rachunku). Jeżeli jest ktoś chętny mogę mu kupić. Monia77w1 mogłabyś dać mi namiary na tego producenta? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 25.11.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam, mam do odsprzedania drewniany barak na czas budowy o wymiarach 3x5 m z szerokimi drzwiami pozwalajacymi na zamykanie tam pokaznych rozmiarow betoniarki, dach opapowany jednospadowy. Zainteresowanych prosze o kontakt na gg 1754747 Aga. Ile za ten baraczek. Może jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 25.11.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Jutro jadę do producenta po kozę. Są po 101 pln netto (można bez rachunku). Jeżeli jest ktoś chętny mogę mu kupić. pozdrawiam Oj ja musze kupić kozę poproszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 26.11.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Nie lepiej kupić taką kozę na wiosnę. Szkoda zwierzaka, będzie głodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.11.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Nie lepiej kupić taką kozę na wiosnę. Szkoda zwierzaka, będzie głodować. Zapasy na zimę zrobilismy i żadnej kozie nie będzie u nas źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 26.11.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 28.11.2007 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 ...A swoją drogą to jakie macie kolor ram okiennych od wewnątrz? Białe. VEKA qdlaty możesz polecić swoich fachmanów od okien, jesteś zadowolony? Jeśli tak proszę podaj namiary.Skrobnę jeszcze na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 28.11.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja z ogłoszeniem, po nakryciu dachu zostały mi resztki dachówki braas podwójne S lumino w kolorze brązowym, które mogę sprzedać w okazyjnych cenach: 100 szt dachówki zwykłej 20 szt połówkowej kilka sztuk krańcowej - muszę sprawdzić dokładnie ile Jeżeli jest ktoś zainteresowany zakupem, proszę o kontakt PW. Pozdr Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 28.11.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Hej,nie wiem, czy już było. Sorry, nie bardzo mam w tej chwili czas przeglądać cały wątek. Poszukuję kogoś od wylewek z mixokreta. Mój zaplanowany wykonawca coś nawala. A czas goni. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_bichta 29.11.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Nie lepiej kupić taką kozę na wiosnę. Szkoda zwierzaka, będzie głodować. Zapasy na zimę zrobilismy i żadnej kozie nie będzie u nas źle No, my wreszcie nabyliśmy kozę i nawet już ją nakarmiliśmy i w naszym domku powoli robi się przytulnie http://img136.imageshack.us/img136/1760/dsc04749od4.jpg http://img136.imageshack.us/img136/1985/dsc04746hx4.jpg pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts