Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podniesienie (jak również obnizenie) ścianki kolankowej w stosunku do jej wysokości podanej w zatwierdzonym projekcie bez uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę jest niezgodne z prawem. A wpisanie przez kierownika budowy w dziennik wykonania takiej zmiany pominę milczeniem

Moj kieras tez mowil ze to tylko za zmianą pozwolenia - a w moim przypadku i tak bylo po ptakach bo w WZ mialem okresloną wysokość budynku.

I tak z racji skosu podloza mam poziom zero mocno wgórze - wiec lepiej nie ryzykowac - mimo ze niby tego nie mierzą

Mam nadzieje ze te 75 cm sciany kolankowej + murłata 16 cm przy 40 stopniach nachylenia dachu da jw miare przyzwoite wnetrza...

Pawlok.

trudno nanieść w projekcie skłądanym wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę informację o podnienieniu ścianki kolankowej, które zostanie wykonana dopiero podczas prac na wyraźne życzenie inwestora.

zabiłeś mi klina - zajrzę po powrocie do domu do papierów, bo o podniesieniu mówiliśmy już na etapie adaptacji projektu, ale wszelką papierologią zajmował sie mój mąż, a przy tej całej budowlanej wariacji pamieć mi już szwankuje

nie stresuj się :) jesli majster wymurował tak jak w projekcie to super, a jeśli majster wymurował inaczej niz w projekcie to chwila strachu po samouświadomieniu a potem byle do zgłoszenia odbioru :)

Czego oczywiście nie pochwalam 8) Na pocieszenie nie pracuję na Zielonej... :lol:

zabiłeś mi klina - zajrzę po powrocie do domu do papierów, bo o podniesieniu mówiliśmy już na etapie adaptacji projektu, ale wszelką papierologią zajmował sie mój mąż, a przy tej całej budowlanej wariacji pamieć mi już szwankuje

O dodatkową zgodę na adaptację - podniesienie ściany kolankowej poprosiliśmy DOMUSA kupując u nich gotowy projekt. Dostaliśmy ją na piśmie bez problemu.

Pozdrawiam mąż :D

witam

poszukuje od zaraz ekipe do płotu klinkierowego, po 1 dniu ekipa (niby fachowcow) zdezerterowała

mam do sprzedania 2 skrzydła drzwi budowlanych z oscieznicami (uzywane) oraz ok 20 profili CD do kartongipsu.

Witolo

O dodatkową zgodę na adaptację - podniesienie ściany kolankowej poprosiliśmy DOMUSA kupując u nich gotowy projekt. Dostaliśmy ją na piśmie bez problemu.

Pozdrawiam mąż :D

dzięki mężu za ratunek, tak to jest jak inwestor po kraju się rozbija....

PS Szukam namiarów na ekipy od tynków CEMENTOWO - WAPIENNYCH, macie jakieś sprawdzone?

a czy ta zgoda została dołączona do projektu i złożona wraz z nim z wnioskiem o pozwolenie na budowę ?

skoro starostwo to łyknęło to ok :) swoją drogą chcieliscie zaoszczędzić na adaptacji czy to był pomysl pracowni projektowej żeby wydać taki papierek ? Czy było po prostu juz za późno zeby wkreślać to w projekt ?

NIEAKTUALNE

Witam,

mam do oddania kilka ton "odpadów" granitu. Odpadów, ponieważ jest to produkt nienormowany powstały przy produkcji standaryzowanej kostki, ale jakościowo to ciągle granit.

Wady:

- trudniej się układa niż zwykłą kostkę

- oby ją ode mnie zabrać trzeba sobie poradzić bez koparki, ponieważ nie mogę jej wpuścić ponad szambem, chyba, że sięgnie przez płot

- wiekości kawałków granitu są różne od 5 cm do 15

Zalety:

- cena... powiedzmy 4pak cocacoli

- ładnie wyglada po ułożeniu, właściwie nie różni się od standarowej kostki granitowej

Załączam zdjęcia, aby było wiadomo co oddaję oraz co można z tego zrobić (moja własna amatorska opaska i podjazd wykonane przeze mnie osobiście)

Kontakt: [email protected]

http://images50.fotosik.pl/6/31050906110dee7cm.jpg

http://images34.fotosik.pl/353/d59cfff3f1a9d21em.jpg

http://images44.fotosik.pl/6/8fde70b16d4fa641m.jpg

http://images33.fotosik.pl/358/e00021f881ad8b6am.jpg

Więżba na dachu:):) Kolejny etap pracy za nami:) Koszt za 206m2 dachu : wiezba-6100, robocizna 5560 + materiały 617 :)

Polecam ekipe Pana Michała sa swietni i ekspresowi:) Jakby co namiary wysle na priv

Gratulacje Iwett, u nas dzis kończą.

Wczoraj zatknęliśmy wiechę. W sumie zastanawialiśmy sie w którym momencie to się robi (dachowcy zdążyli zbiec z placu boju ale wiekszość dachu jest już omembranowana :)), ale potem stwierdziłam ze lepiej wcześniej niż za późno.

No widzisz a moja wiecha kosztowała mnie stówke:) Cisle przywiezli i zawiesili wiec cos sie nalezało....coz zrobic trzeba płacic co by dach na głowe nie spadł:):)
Na wiechę nazbierałam ostatnie polne kwiaty (podobno powinny być z własnej ziemi - wczoraj sie dowiedziałam) a trunki dojechały dzisiaj :). Tradycji stało sie zadość.
Szanowni,

poszukuję jakieś rzetelnej analizy powyższego tematu.

Byłbym wdzięczny za jakies ciekawe linki lub własne doświadczenia

Jagu użyj opcji szukaj a zawali cie postami. Od argumentów będzie głowa bolec etc.

Osobiście mam kominek z płaszczem wybór taki bo podobno anemostaty budzą :roll: , a z drugiej strony mielismy akurat znajomego fachowca który bardzo ładnie połączył piec na gaz plus Makroterm.

Czytaj i ucz się, powodzenia