Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzień dobry jestem tu nowy.

Chciałbym się dowiedzieć jakie sa ceny za m w poznaniu na dzień dzisiejszy:

1 elewacji

2 posadzki

3 tynku

4 kostki brukowej

5 płotu z klinkieru to chyba za cegłe sie liczy?

6 murowania

Oczywiście chodzi o samą robocizne.

Gość Gosc_gość
Lesheck, Kristofuros a na jakie zmiękczacze się zdecydowaliście? I jeszcze jedno - czy one nie wypływają na spadek ciśnienia wody?

Ja postawiłem na tzw "Wieśmana" :wink: tzn. Viessmanna Aquahome 18

http://www.viessmann.pl/pl/products/vitoset_heizsystemkomponenten/Stacje_Aguahome.html

cena w mojej wycenie 2660 brutto ( 7%VAT)

Ale specjalnie się jakimiś jego zaletami nie kierowałem, po prostu taki zaproponował instalator. :roll:

Gość Gosc_gość

Korzyści zastosowania stacji uzdatniania wody:

# Ochrona urządzeń grzewczych i instalacji przed kimaniem kotłowym

# Spełnienie wymogów producenta kotłów dotyczących jakości wody

# Zabezpieczenie przed pękaniem rur, zapewnienie właściwego przepływu wody w instalacji

# Ochrona baterii, wanien, sanitariatów przed osadem i przedłużenie ich żywotności

# Ochrona urządzeń myjących naczynia, czajników i ekspresów do kawy oraz przedłużenie ich żywotności

# Zapobieganie osadom na umytych naczyniach

# Poprawa jakości, wyglądu i smaku przygotowywanych potraw i napojów

# Ochrona pralki i przedłużenie jej żywotności

# Poprawa jakości odzieży po praniu

# Ochrona skóry przed wysuszeniem i detergentami

# Ochrona rąk przy sprzątaniu

# Mniejsze zużycie (do 60%) chemicznych środków czyszczących (proszki do prania, mydła itd.), przy jednoczesnym wzmocnieniu siły ich działania

Gość Gosc_gość

Co powoduje Twarda woda w instalacji centralnego ogrzewania:

Węglany wapnia i magnezu podczas ogrzewania wody wytrącają się i osadzają w postaci kamienia kotłowego:

# Znaczne obniżenie sprawności cieplnej urządzeń – brak przenikania ciepła

# Przedwczesne zużycie elementów grzewczych

# Zwiększenie zużycia energii (1 mm osadu może powodować zwiększenie jej zużycia nawet o 10%), a tym samym zwiększone koszty ogrzewania

# Niszczenie i pękania materiałów

U nas też pozycja obowiązkowa. Patrząc jakiego zniszczenia osad dokonuje w sprzęcie warto. Dla żony kwestia estetyczna: teraz po trzech latach od remontu baterie, zlew wyglądają tak paskudnie, że nadają się chyba już do wymiany :evil: Jeśli można temu zapobiec to 2tyś nie wydaje się kwotą wygórowaną.

Czytam te wasze wypowiedzi ze zdumieniem.

Skąd macie wodę ?

Mieszkając w Luboniu od 29 lat mamy wodę z ujęcia Mosińskiego - i aż takich problemów z kamieniem nie ma...wymieniałem już fragmentu rur wodociągowych przy remoncie po 20 latach użytkowania (z racji premieszczanai kranów) i nie były zawalone kamieniem..

Co prawda znajomi z rataj i piątkowa pijąc u nas herbatę chwalą smak wody ze jest inny niż u nich, co sie chyba zgadza bo w pracy na ratajach wodę mamy również ochydną..

Hmm pogadam z hydraulikiem po przeczytaniu tego wątku by było ewentualnie miejsce na zmiękczacz - którego wogóle nie brałem pod uwagę...

pozdrawiam

Pawlok

dzień dobry jestem tu nowy.

2 posadzki

3 tynku

Oczywiście chodzi o samą robocizne.

Nie za bardzo wiadomo o co dokładnie pytasz ale ja mam zaklepane posadzki maszynowe - 14 zł m2, tynki wewnetrzne cementowo-wapienne 15 zł/m2.

Pawlok

pawlok, pamiętam z dzieciństwa smak herbaty u mojej babci w Mosinie.... była zupełnie inna :D

Sądząc z podpisu jestes z Lubonia?

No to wodę też powinaś mieć z Mosiny.

pozdrawiam

Pawlok

Witam, czy możecie powiedzieć gdzie zamawialiście kontener do śmieci, za ile i jakiej wielkości. Dzięki :)

Na jesieni wziąłem 4m3 z Eko Ronda - mogłem wyrzucić wszystko po za eternitem i papą - 500 zł...

Pawlok

a co zrobiłeś z eternitem i papą ???? ja mam problem ze styropianem, którego niktnie chce, a jeżeli juz to za ca 300 zł za paczkę 1 m sześc. Troche dużo za tą ekologiczną edukację
a co zrobiłeś z eternitem i papą ???? ja mam problem ze styropianem, którego niktnie chce, a jeżeli juz to za ca 300 zł za paczkę 1 m sześc. Troche dużo za tą ekologiczną edukację

Etertnitu nie miałem bo skąd?

Papy też odpadów prawie zero..a troszkę styropianu zabrali...

pozdrawiam

Pawlok

Witajcie czy ktos z Was zamawiał drzwi AFB w Progresie na Św.Michała,albo ADECO w Oknoplascie.? Jakie macie opinie o tych drzwiach? Szukam drzwi do okien Oknoplastu i bramy Krispola w kolorze orzech.

makus 31, georgia37 - jak oceniacie bramy Krispola?

Pozostali grupowicze jakie bramy wybrali???

My własnei myslimy o orzechu - okna oknoplast, brama byc może Krispol, i drzwi byc moze Adeco (ładne sa ale cena) ...

pozdrawiam

Pawlok

Witam,

brama Wiśniowskiego kolor orzech, zamontowana w sobotę przez firmę Staniewski z Puszczykowa. Mają dobre ceny - niecałe 5700pln za bramę 4,77m x 2,25m z napędem, fotokomórkami, przyciskiem wewnątrz garażu do sterowania bramą, pilotem, montaż w cenie. Sprawni fachowcy.

Z bieżących dylematów budowlanych wyszła u mnie niedawno kwestia szerokości parapetu wewnętrznego. Jak robicie? Instalator radzi aby nie zakrywać grzejnika. Wykonawca mówi, że taki krótki parapet źle wygląda. Kogo słuchać?
Z bieżących dylematów budowlanych wyszła u mnie niedawno kwestia szerokości parapetu wewnętrznego. Jak robicie? Instalator radzi aby nie zakrywać grzejnika. Wykonawca mówi, że taki krótki parapet źle wygląda. Kogo słuchać?

U mnie parapety wystają 2 cm od ściany. Nie zakrywają grzejników jest ok.

Taki mocno wystający parapet to nawet może byc niepraktyczny przy wieszaniu firanek. A zlicowany ze ściana jakoś mi nie pasi :roll:

Mam pytanie drodzy forumowicze,upieram sie przy płycie ceramicznej w kuchni,mąż mnie męczy by wstawić w szafkę butle z gazem, mówiąc że taniej.Kolega twierdzi że gaz nie taki tani ponoć butla kosztuje ok 70 zł,a w skali miesiąca potrzebuje 2 szt.Czy naprawdę gotowanie na płycie ceramicznej jest tak kosztowne?O indukcji nie ma mowy droga w zakupie i potrzebne nowe garnki a poza tym dużo się pisze o polu magnetycznym jaki w czasie gotowania wytwarza.Jakie są Wasze opinie?

Do tych czynności u mnie jeszcze daleko.

Ale optował bym za wąskimi parapetami - tak mam teraz i jest to moim zdaniem praktyczne - myślę że musisz jeszcze małżonkę o zdanie zapytać bo jakby chciała kwiatki trzymać na parapetach to musiałyby być szersze :-)

Pawlok