Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agula11 napisał:
Hej Pawlok

jak długo czekałeś na decyzję o odbiorze domu? jest jakis urzędowy termin od daty złożenia papierów? papiery składa się na ulizy Zielonej ???

odpowiem za Pawlok - od złożenia dokumentów w PINB czeka się 21 dni.Na 22 dzień budynek uważa sie za odebrany i tego dnia można składać papiery w ENEA celem przepisania prądu z budowlanego na taryfę domową.

Pozdrawiam

:) to ja tez sie czymś zrewanżuję. DO ZAMIANY PRĄDU BUDOWLANEGO NA ZWYKŁY nie jest potrzebny odbiór budowy. Ja poprosiłam kierownika budowy, zresztą za radą obcego zupełnie pracownika Eneii o poświadczenie, że dom nadaje się w części do zamieszkania, napisałam zwykłą prośbę do Eneii o zamianę taryf i JUŻ !!!! Faktem jest, że praktycznie już mieszkałam, więc kłamu niue było, ale papiery na odbiór dopiero składam

Pozdro

agula11 napisał:
:) to ja tez sie czymś zrewanżuję. DO ZAMIANY PRĄDU BUDOWLANEGO NA ZWYKŁY nie jest potrzebny odbiór budowy. Ja poprosiłam kierownika budowy, zresztą za radą obcego zupełnie pracownika Eneii o poświadczenie, że dom nadaje się w części do zamieszkania, napisałam zwykłą prośbę do Eneii o zamianę taryf i JUŻ !!!! Faktem jest, że praktycznie już mieszkałam, więc kłamu niue było, ale papiery na odbiór dopiero składam

Pozdro

To ciekawe gdzie dokładnie, która Enea ? W Enei Wrzesnia wymagają zgodnie z wnioskiem załącznika 'kopia zaświadczenia o dopełnieniu obowiązku zawiadomienia zakończenia budowy wydane przez Starostwo Powiatowe /Urząd Miasta" czyli tak jak pisał przedmówca teoretycznie 21 od daty złozenia a ze u mnie wyrobili się w dwa tygodnie to im wysłałem informacje o niewniesieniu sprzeciwu :-)

Oczywiście wszystko na Zielonej.

pozdrawiam

Pawlok

No włąśnie to była Września, i to całkiem niedawno, bo jakieś 2 m-ce temu. Sama tego nie rozumiem, dlaczego u jednych jest tak, a u innych inaczej. Mogę się tylko cieszyc, że mi się udało i życzyć powodzenia w bojach pozostałym, chociaż to jest znowu jakis absurd. Ja nawet nie pytałam o jakieś druki wniosków, załaczników, nic. Po prostu zrobiłam tak, jak mi to podpowiedział ich pracownik.

agula11 napisał:
No włąśnie to była Września, i to całkiem niedawno, bo jakieś 2 m-ce temu. Sama tego nie rozumiem, dlaczego u jednych jest tak, a u innych inaczej.

Najwidoczniej zależy na kogo trafisz w rozmowie.

Teraz niby szykują mi umowę - prześlą pocztą i jak im odeśle podpisana to zmienią taryfę. Tez tak było u was ?

Pawlok

pawlok napisał:
  agula11 napisał:
No włąśnie to była Września, i to całkiem niedawno, bo jakieś 2 m-ce temu. Sama tego nie rozumiem, dlaczego u jednych jest tak, a u innych inaczej.

Najwidoczniej zależy na kogo trafisz w rozmowie.

Teraz niby szykują mi umowę - prześlą pocztą i jak im odeśle podpisana to zmienią taryfę. Tez tak było u was ?

Pawlok

Tak właśnie było.

Terry napisał:
Szukam ekipy do tynków wewnętrznych. mam też pytanie czy po tynkach wap-cem trzeba ściany szpachlować czy można od razu malować. Mam wrażenie że każdy twierdzi coś innego. Zależy mi żeby ściany były gładkie ale nie jestem znowu fanatyczką :wink:

jak maja byc gladkie to najlepiej zrobic gipsowe chociaz czasami tez trzeba szpachlowac tynku cw zawsze beda mialy fakture

Terry napisał:
Szukam ekipy do tynków wewnętrznych. mam też pytanie czy po tynkach wap-cem trzeba ściany szpachlować czy można od razu malować. Mam wrażenie że każdy twierdzi coś innego. Zależy mi żeby ściany były gładkie ale nie jestem znowu fanatyczką :wink:

Ręcznych czy mechanicznych ?

Ja wybrałem ręczne cementowo-wapienne - wyszły ładnie ale czuć fakturę min z racji piasku takiego a nie innego. I na to dopiero gładź gipsowa dla równości.

Atut tego rozwiązania - tynki są twarde, u kolegi po gipsowych mocniejsze uderzenie w ścianę np przypadkowa pakiem z klamrą = widoczne wciśniecie.

pozdrawiam

Pawlok

Terry napisał:

Warto robić tynki wapienno-cementowe i koniecznie szpachlować.Ściany będą super gładkie.Koszt robocizny tynkowania 14-15 zł od 1 m2 i szpachlowanie 9-10 zł.od 1 m2.Razem to daje 23-25 zł za 1 m.Tynki gipsowe robione maszynowo

cena od 26 d0 30 zł za 1 m2.

Pozdrawiam