gimy 23.01.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Mam pytanie o ławy fundamentowe. Dom parter+piętro. Kier.bud. zwrócił uwagę na kilka niedobrych rozwiązań w projekcie, m.in. o zbyt duże ławy fundamentowe. W projekcie podano mi ławy w obrysie zewnętrznym 80szer x 40wys i pozostałe 60szer x 40wys. Czy faktycznie są one takie duże? Jak to wygląda u was? Argument jest taki, że jeżeli takie ławy są niepotrzebne to robimy mniejsze, co za tym idzie mniej betonu, mniej kopania czyli robocizny, a więc oszczędność już na starcie. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.01.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy widzę ,że zrobiłeś kolejny i krok do przodu.Dobry kierownik budowy jest podstawą.Sam ciesze się , że takiego znalazłem z polecenia i to jeszcze rozsądnego cenowo.Dla nas laików wszystko wydaje się takie podobne , ale diabeł tkwi w szczegółach.Ja też na początku chciałem porotherm , ale po opowieściach dwóch moich kolegów z powieszeniem anteny Sat i głupiej umywalki na półnodze jakoś mnie oziębło co oczwiście nie oznacza ,że BK jest bez wad (też je ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.01.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy napisał : W projekcie podano mi ławy w obrysie zewnętrznym 80szer x 40wys i pozostałe 60szer x 40wys. Czy faktycznie są one takie duże? Jak to wygląda u was? W swoim projekcie ławy mam 60 x 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.01.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy widzę ,że zrobiłeś kolejny i krok do przodu.Dobry kierownik budowy jest podstawą.Sam ciesze się , że takiego znalazłem z polecenia i to jeszcze rozsądnego cenowo. Dla nas laików wszystko wydaje się takie podobne , ale diabeł tkwi w szczegółach. Ja też na początku chciałem porotherm , ale po opowieściach dwóch moich kolegów z powieszeniem anteny Sat i głupiej umywalki na półnodze jakoś mnie oziębło co oczwiście nie oznacza ,że BK jest bez wad (też je ma). No właśnie cena.............. ............ale to już sprawa na osobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.01.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy napisał : W projekcie podano mi ławy w obrysie zewnętrznym 80szer x 40wys i pozostałe 60szer x 40wys. Czy faktycznie są one takie duże? Jak to wygląda u was? W swoim projekcie ławy mam 60 x 40 No właśnie nasz kier. też tak proponował pod cały dom równo i z szybkich wyliczeń wynikała oszczędność na tych 20 cmx40cm ok. 3000-4000 zł to chyba warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.01.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy napisał :No właśnie nasz kier. też tak proponował pod cały dom równo i z szybkich wyliczeń wynikała oszczędność na tych 20 cmx40cm ok. 3000-4000 zł to chyba warto Myślę , że kasa warta zaoszczędzenia , choć jak mówił mi mój kierbud , jak zobaczy się co będzie pod humusem wtedy będzie decyzja o ile można odchudzić. A jakii duży domek budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.01.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy napisał :No właśnie nasz kier. też tak proponował pod cały dom równo i z szybkich wyliczeń wynikała oszczędność na tych 20 cmx40cm ok. 3000-4000 zł to chyba warto Myślę , że kasa warta zaoszczędzenia , choć jak mówił mi mój kierbud , jak zobaczy się co będzie pod humusem wtedy będzie decyzja o ile można odchudzić. A jakii duży domek budujesz ? Chyba mamy tego samego kierbuda, bo właśnie tak samo mówił pow.zabudowy 137m2 pow.mieszkalna 147m2 pow.użytkowa 165m2 kubatura 594m3 taki tam sobie domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 23.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Szerokość ław fundamentowych uzależniona jest zarówno od gruntu jak też od szerokości ścian nośnych. Ostatnio domy bardzo często projektowane są ze ścian jednowarstwowych (36,5 - 44 cm), stąd też zarówno ściany fundamentowe jak też ławy muszą być odpowiednio szerokie aby dobrze przenosiły obciążenia. Jeśli zmienia się je na dwuwarstwowe, gdzie ściana nośna będzie miała 24 cm można dostosować odpowiednio fundamenty, aczkolwiek fajnie by było aby kierownik najpierw to przeliczył... Im większy dom tym zazwyczaj szersze ławy, bo muszą utrzymać większy ciężar stropu i dachu, więc raczej nie porównujcie tego w wartościach absolutnych Jak budynek zacznie krzywo osiadać, bo się w nieodpowiednim miejscu "odchudzi" ławę to okaże się, że warto było wydać te 3 tys. więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Gimy napisał : Chyba mamy tego samego kierbuda, bo właśnie tak samo mówił Czyżby chodziło o Pana Jurka S.? Jeżeli tak to super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.01.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Szerokość ław fundamentowych uzależniona jest zarówno od gruntu jak też od szerokości ścian nośnych. Ostatnio domy bardzo często projektowane są ze ścian jednowarstwowych (36,5 - 44 cm), stąd też zarówno ściany fundamentowe jak też ławy muszą być odpowiednio szerokie aby dobrze przenosiły obciążenia. Jeśli zmienia się je na dwuwarstwowe, gdzie ściana nośna będzie miała 24 cm można dostosować odpowiednio fundamenty, aczkolwiek fajnie by było aby kierownik najpierw to przeliczył... Im większy dom tym zazwyczaj szersze ławy, bo muszą utrzymać większy ciężar stropu i dachu, więc raczej nie porównujcie tego w wartościach absolutnych Jak budynek zacznie krzywo osiadać, bo się w nieodpowiednim miejscu "odchudzi" ławę to okaże się, że warto było wydać te 3 tys. więcej... teraz to już nic nie wiem. ściana jest faktycznie z Porothermu 44 i może dlatego została taka ława zaprojektowana i właśnie chodzi o te obciążenia dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 24.01.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 No jak to - wobec tego już wiesz Masz szerokie ławy bo masz szerokie ściany - jeśli zmienisz ściany na dwuwarstwowe to możesz odchudzić ławy, ale jeśli pozostaniesz przy 44 cm to raczej bym ław na Twoim miejscu nie zmniejszała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 24.01.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 No jak to - wobec tego już wiesz Masz szerokie ławy bo masz szerokie ściany - jeśli zmienisz ściany na dwuwarstwowe to możesz odchudzić ławy, ale jeśli pozostaniesz przy 44 cm to raczej bym ław na Twoim miejscu nie zmniejszała. Pozdrawiam No teraz to wiem już wszystko! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 24.01.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Altariela napisała No jak to - wobec tego już wiesz Masz szerokie ławy bo masz szerokie ściany - jeśli zmienisz ściany na dwuwarstwowe to możesz odchudzić ławy, ale jeśli pozostaniesz przy 44 cm to raczej bym ław na Twoim miejscu nie zmniejszała. Ma rację !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 24.01.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Cześć Tomcus - Widzę ,że ostro budujesz ! Keramzyt jak czytałem to faktycznie ciepły materiał , ale co niektórzy piszą ,że kruchy - Gwóźdź można wbić ręką - tak słyszałem - czy to prawda ? Pozostałe parametry rewelacyjne - ciepły i ma dobrą izolację akustyczną ! Ja strop też chcę kupić u Muchy ! Ale to dopiero za jakiś czas jak będę miał fundamenty i parter . JAKI DOMEK BUDUJESZ I Z JAKIEJ PRACOWNI ? Kruchość keramzytu pomiędzy betonem komówrkowym a porothermem. Gwóźdź można wbić ręką ale pod warunkeim , że jest zaopatrzona w młotek inaczej czeka wizyta na pogotowiu ... Ja wszystko brałem od Muchy (strop trzeba zamówić wcześniej bo oni żebra robią na bieżąco i mogą nie mieć). Bardzo miła obsługa i można się z nimi dogadać w wielu kwestiach (transport, płatnosć, wymiana palet). Domek buduję z pracowni pl.architekci ale to jest projekt indywidualny więc nie znajdziesz go na necie. Pozdr T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 24.01.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 A ie teraz kosztuje keramzyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 9 brutto/szt., na m2 wchodzi 8 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 25.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 9 brutto/szt., na m2 wchodzi 8 szt Na szczęście ten szał cenowy z zeszłego roku został przerwany. Ja kupowałem bloczki po 10,25 szt (samych "24" musiałem kupić ok. 2200 szt.). Na jesień ceny materiałów budowlanych nieco spadły. Czyli stawiając mury dzisiaj, wydałbym na same bloczki jakieś 2-3 tyś. mniej. Myślę, że pod tym względem grupa "Wiosna 2008" bedzie miała nieco łatwiej (taniej) niż "Wiosna 2007". Pozdrawaim T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.01.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 No niestety z tego co wiem to sytuacja na wiosnę 2008 też nie będzie zbyt wesoła - betonu komórkowego już brakuje w hurtowniach i ceny zaczynają iść w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 25.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o Muchę to słyszałem od kier.bud. że to jedna z lepszych hurtowni w okolicach Poznania.(miło, szybko, sympatycznie i co ważne są podobno elastyczni tzn można się z nimi dogadać: terminy, płatności, dostawy, odbiory itp. Życzę powodzenia............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 25.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Dzisiaj rozmawiałem z Panią z Hurtowni Budowlanej w sprawie cen . Powiedziała mi ona ,że od 1.02. podobno rosną o 6% ceny BK z Solbetu . Stal drożeje co tydzień !Chyba będzie musiał ruszyć import, aby wyleczyć naszych złodziejskich producentów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts