Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z definicji styropianu

"Surowcem wyjściowym jest polistyren spienialny, niskoudarowy, otrzymywany przez polimeryzację perełkową styrenu (winylobenzenu) występującego w smole i innych produktach rozkładu substancji organicznych."

coś słyszałem że polistyren niestety jest z importu

Ja dzisiaj zamówiłem styropian termoorganiki i już podobno jest drożej niż w zeszłym tygodniu :o

Teraz niestety nie mogę czekać do maja:(

W jakiej cenie?

Powoli wiosna idzie i starujemy z dalszymi pracami - tak więc powoli myślę co , gdzie kupić...

Pytanie czy dla produkcj istyropianu kupuje sie komponenty za walute - by ewentualny wzrost cen był umotywowany ?

Pawlok

okna z szybami 0,5W/m2

Przepraszam, ze nie w temacie, ale właśnie jestem na etapie zamawiania okien i zastanawiam sie czy warto doplacac za 3 lepsze szyby. Ma to jakis wplyw na izolacyjnosc okien, ale i tak przy zwyklych oknach 1,1 izolacyjność cieplna dla calego okna wynosi Uw = 1,5 do 1,7 Wm2K. Co o tym myslicie?

Przepraszam, ze nie w temacie, ale właśnie jestem na etapie zamawiania okien i zastanawiam sie czy warto doplacac za 3 lepsze szyby. Ma to jakis wplyw na izolacyjnosc okien, ale i tak przy zwyklych oknach 1,1 izolacyjność cieplna dla calego okna wynosi Uw = 1,5 do 1,7 Wm2K. Czyli jest duzo nizsza. Co o tym myslicie?

Ja wybrałem trójszybówke - pomimo że nie buduje domu pasywnego.

Powody - na wszystkich oknach wyszła różnica niecałych 1000 zł - oraz spotkałem sie z opiniami na forum muratora ze w przypadku okien trójszybowych eliminujemy zjawisko "mokrych okien" - po prostu nie ma aż takiej różnicy temperatur pomiędzy stroną ciepłą, a zimną.

Pawlok

Jaka masz konstrukcje stropu ze ocieplasz to wełną i styropianem?

Będziesz miał reku lub mechaniczną?

Pawlok

Strop jest drewniany. Między belki 20cm wełny, potem nabite 5cm łaty i kolejne 5cm wełny. Następnie do łat przyklejony został frezowany styro FS20 10cm i na tym ułożona podłoga z 22mm OSB (też frez). Jak do tej pory sprawuje się znakomicie.

Przy okazji klejenia styropianu przekonałem się całkowicie do kleju w piance (używałem tego: tu link ) Po 2-3 godzinach nie można było oderwać już kawałka styropianu od belki. Naprawdę rewelacja. Teraz planuję użyć tego przy ocieplaniu budynku (mam tylko nadzieję, że ściany są względnie równe)

To do reku to jak najbardziej: będzie Bartosz a część przewodów już została położona w ociepleniu.

Wracając do okien: dopłata do pakietu 3-szybowego wynosiła u mnie prawie 5tyś ale w ramach tego jest grubszy profil 88mm oraz dodatkowe uszczelki. Nie sądzę aby zwróciło się to w rachunkach. Przekonała mnie bardzo solidna, masywna konstrukcja okna.

Gość Gosc_gość

U mnie się tynki robią, ale czas pomyśleć o posadzkach :roll:

W związku z tym pytania:

1. Możecie polecić ekipy do wykonywania posadzek ?

2. Czy izolacje termiczne i przeciwwilgociowe robiła Wam ta sama ekipa co wylewki ?

3. Ile trzeba liczyć za robotę ?

4. Gdzie kupowaliście styropian na izolacje podłóg ?

Będę dźwięczny za wszelkie info :p

... spotkałem sie z opiniami na forum muratora ze w przypadku okien trójszybowych eliminujemy zjawisko "mokrych okien" - po prostu nie ma aż takiej różnicy temperatur pomiędzy stroną ciepłą, a zimną.

Pawlok

i do tego koniecznie tzw ciepłą ramkę zamiast zwykłej aluminiowej

wtedy ryzyko pocenia się okien jeszcze bardziej zredukowane

...

HDMB Maszewski

styropian podłogowy

Isover Eurostyr 20 Thermo

parametr lambda (chyba) 0,032

cena 191 zł brutto / m3

z mojego rozeznania to jedyny o tak dobrych parametrach, podłogowy styropian do kupienia w wielkopolsce w rozsądnej cenie

Wracając do okien: dopłata do pakietu 3-szybowego wynosiła u mnie prawie 5tyś ale w ramach tego jest grubszy profil 88mm oraz dodatkowe uszczelki. Nie sądzę aby zwróciło się to w rachunkach. Przekonała mnie bardzo solidna, masywna konstrukcja okna.

zwróci się zwróci, tylko pytanie po jakim czasie

a to już zależy jak duże masz powierzchnie okien

jak drogim paliwem ogrzewasz itp.

im większa powierzchnia szyby w stosunku do powierzchni całego okna tym bardziej poprawiasz U całego okna, więc tym bardziej kalkuluje się kupno nawet tylko samej 3 warstwowej szyby bez pogrubionego profilu

sama kwota 5 tys. niewiele tu mówi

co innego jeśli trzeba 5 tys. dopłacić tyle za 10 okien, a co innego gdy to dopłata za aż 30 okien, wtedy procentowo to źle nie wychodzi i wcześniej sie zwróci :)

ja dla moich warunków (powierzchnia okien ok 26 m2, ogrzewanie gaz, załozone hipotetyczne warunki atmosferyczne)

robiłem amatorskie obliczenia, po jakim czasie zwróciła by mi się dopłata za same 3 warst. szyby z ciepła ramką (U=0,7)

wyszło mi 16 lat, bez uwzględniania ulatniania się gazu z komór międzyszybowych co występuje i ten czas wydłuży

Gość Gosc_gość
...

HDMB Maszewski

styropian podłogowy

Isover Eurostyr 20 Thermo

parametr lambda (chyba) 0,032

cena 191 zł brutto / m3

z mojego rozeznania to jedyny o tak dobrych parametrach, podłogowy styropian do kupienia w wielkopolsce w rozsądnej cenie

Dzięki za info - nawet blisko tam mam :wink:

Strop jest drewniany. Między belki 20cm wełny, potem nabite 5cm łaty i kolejne 5cm wełny. Następnie do łat przyklejony został frezowany styro FS20 10cm i na tym ułożona podłoga z 22mm OSB (też frez). Jak do tej pory sprawuje się znakomicie.

A jak rozwiązleś problem wentylacji wełny skoro masz pomieszczenie/wełna/styropian/ podłoga - jakaś sczzelina miedzy wełną i styropianem - z wentylacją ?

Pawlok

Gość Gosc_gość
U mnie się tynki robią, ale czas pomyśleć o posadzkach :roll:

Skoro tynki się robią to zadam glupei pytanie tynkarze obrabiają kanały wentylacyjne?

Pawlok

Gdzie nie gdzie tak, np. kanały do łazienki i wiatrołapu oraz kuchni i spiżarni puściłem przez "niepotrzebnie" wybudowane kominy wentylacyjne ( jednak się je wykorzystało), instalatorzy żeby te rury tam upchnąć musieli częściowo je rozebrać, co tynkarze ponownie obmurowali,

a do salonu/jadalni dałem płaskie kanały 5x13cm i będą obudowane KG na ściankach działowych.

Np. ten kanał przylega poprzez izolację do ścianki działowej i będzie obudowany KG na równo z murkiem między oknami

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i860064.jpg

Tynkarze kanału nie tynkują i tego fragmentu ścianki do okna też nie, tam będzie KG.

To już będzie robota ekipy od ocieplenia dachu i suchej zabudowy.

A jak rozwiązleś problem wentylacji wełny skoro masz pomieszczenie/wełna/styropian/ podłoga - jakaś sczzelina miedzy wełną i styropianem - z wentylacją ?

Pawlok

Tu mnie zaskoczyłeś :o Nie zastanawiałem się nad koniecznością wentylacji wełny pod podłogą. Podłoga jest zrobiona na 85m2 poddasza - na reszcie jest położona luzem wełna. Możesz wytłumaczyć?

Polecam przeczytanie dziennika ivett27 dzisiaj mialem chwilke czasu i poprostu bomba jeszcze takiego nie czytałem :D

Gratuluje ivett27 masz talent![/b]

:) mówisz powaznie czy sie nabijasz?:):) Dziennik jak dziennik, a z talentem do pisania to raczej u mnie kiepsko:) Mimo wszystko dzieki!

Masz talent , niezle sie ubawiłem :lol: tak trzymaj :D

Tu mnie zaskoczyłeś :o Nie zastanawiałem się nad koniecznością wentylacji wełny pod podłogą. Podłoga jest zrobiona na 85m2 poddasza - na reszcie jest położona luzem wełna. Możesz wytłumaczyć?

Ja sie tylko zastanawiam szpecem nie jestem,ale z tego co sie doczytałem to jest mniej więcej tak.

Cześć pary wodnej powstającej w wyniku codziennego mieszkania przechodzi przez płytę kg do warstwy wełny - wełna natomiast nie powinna być wilgotna, mokra stąd na skosach stosuje się w przypadku deskowanego dachu szczelinę wentylacyjną, a w przypadku sufitu a nad nim poddasza nieużytkowego "podłogę" z desek czy płyt OSB układa się tak by byly szczeliny i wełna mogła "schnąć".

W Twoim przypadku wełnę zamknąłeś szczelnym styropianem i podłogą , z drugiej strony piętro ogrzewasz wiec nie wiem czy to jest tak samo jak z poddaszami nieużytkowanymi...Gdzieś na "wymianie doświadczeń" przewijał sie wątek przykrywania wełny styropianem i było sporo głosów że nie ma to sensu, tudzież trzeba warstwę styropianu poroszczelniać...

Podkreślam że się nie znam na stropach drewnianych i nie chciałbym wprowadzać kogokolwiek w błąd.

Pawlok