tomkrzysiek 17.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Moze to nie kryzys tylko kultura, a wlasciwie jej brak , ja bylem w "Seku"na Wilczaku na jesien i zachowanie bylo identyczne juz myslałem ze stałem sie niewidzielny tez tam juz nie pojade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.03.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nasze wylewki zrobione na przygotowany styropian warstwa 7,5cm z materiałem wyniosły 30zł/m2, zrobione w 1 dzień, spadki w garażu jak chcieliśmy, gdzie indziej zachowane poziomy 7,5cm zaczynam mieć kompleksy:( Tak BTW chcę się podzielić wrażeniami z IMHO najbardziej zniechęcającym sprzedawcą, jakiego udało mi się w mojej budowlanych doświadczeniach spotkać. Przejeżdżając dzisiaj Wilczakiem zauważyłem reklamę firmy SĘK i postanowiłem zajrzeć. Byłem jedynym klientem. Rozglądałem się po salonie, szukając dzrzwi wewnętrznych. Sprzedawcy nawet nie chciało się podnieść z siedzenia aby pokazać mi drzwi, a gdy w końcu podniósł się, po krótkiej odpowiedzi na moje pytanie wracał do swojego zajęcia ignorując fakt, że stoję nad nim i może jeszcze coś chciałbym się dowiedzieć. Jak na złość spodobał mi się tam jeden model drzwi więc zachęciłem żonę aby pojechała tam po południu i sama oceniła. Dzwoni do mnie zaraz po wizycie z dokładnie takim samym doświadczeniem: drzwi są ładne ale my tam żadnej rzeczy nie kupimy!!! Sprzedawca też całkowicie ją zignorował, rozmawiając sobie z kolegą o samochodach i odpowiedając na pytania: jaki jest koszt takich drzwi: "a to wyższa półka cenowa" Chyba jednak kryzys nie dosięgnął jeszcze tej braży Ja kupowała drzwi w Sęku - ale byłam w Przeźmierowie. Tam obsługa była trochę lepsza. Ale mieli fatalną firmę do montażu - spaprali prawie wszystkie drzwi. Z reklamacją bujałam się ponad 2 miesiące i ni chcieli mi za wiele naprawić. Ale tu duża wina była ich podwykonawcy. Na plus podam, że specjalnie dla mnie malowali drzwi i ościeżnicę na wybrany kolor z palety RAL, bo producent miał z tym problem. Wg mnie dużo gorsza obsługa jest na Św. Michała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 17.03.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ma ktoś może namiar na jakąś małą koparkę? Muszę zrobić 100mb wykopu, ale wąskiego. Dodatkowo teren - szczególnie teraz - grząski i się boje że zwykły CAT mi się zaryje w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgia37 17.03.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Macie kogos od tynków gipsowych bo miałam umówiona ekipę,ale dzwonie,proszę i nic,wciąż mają inna pracę do zrobienia albo skonczenia,a cierpliwość sie konczy. Ewentualnie cem-wap.A ponoć jest kryzys i nie mają pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 witajcie czy stawka 220 zł za punkt instalacji c.o. (od rozdzielacza do kaloryfera) to dużo? ile płaciliście? pozdr Nie mam pojęcia jak to się na punkty liczy - właśnie w niedziele uzgodniłem cenę z moim instalatorem - 12 tys za całość robót instalacyjnych tzn: 10 kaloryferów, 2 pętle podłogówki, 2 rozdzielacze, montaż kotła i wkładu kominowego, podejścia wod-kan tj: 2 sedesy, 3 umywalki, 2 wanny, zlew, 2*pralka, kran na zewnątrz, doprowadzenie gazu w dwa miejsca wraz z szafka na działce... Miałem rozpietość ofert za robociznę na w/w zakres robót od 11 do 14 tysięcy... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgia37 17.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Pawlok zazdroszczę,ja za instalację c.o. mam wycenę na 19 tys - 10 grzejników,podłogówki 7 m kw.podłączenie pieca,kran na zewnatrz czyli podobnie jak Ty.Szkoda że już zaczęli u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.03.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Pawlok zazdroszczę,ja za instalację c.o. mam wycenę na 19 tys - 10 grzejników,podłogówki 7 m kw.podłączenie pieca,kran na zewnatrz czyli podobnie jak Ty.Szkoda że już zaczęli u mnie.[list=] Tylko ja biorę towar przez instalatora (rury, złączki, pompy, grzejniki,wkład, prawdopodobnie kocioł itp itd) - tak więc jeszcze niewidzialne dla mnie kwoty zarobi - ale szczerze mówiąc nie mam czasu by szukać gdzie jakaś pierdółka jest tańsza. Najwyżej "biały osprzęt" będziemy szukać sami. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 17.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 pawlok może to głupie pytanie ale czy ta cena jest z materiałem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 17.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Jak już tak w temacie instalacji, to u mnie wyszło tak: - ogrzewanie podłogowe 70m2 - grzejniki, z głowicami termostatycznymi - do łazienki na poddasze drabinka łukowa z głowicą z dodatkową grzałką elektryczną - instalacja kanalizacyjna, stelaże - instalacja wodna - kocioł kondensat typu lodówka z zasobnikiem warstwowym 86l 3,8-19kW ze sterowanie pogodowym, ze sterowaną cyrkulacją ciepłej ciepłej wody, sterowanie grzejnikami i padłogówką - instalacja kotłowni z materiałami - stacja uzdatniania wody - pompa głębinowa dostosowana do wydajności studni - szambo 8m3 z szybko-złączką w ogrodzeniu i czujnikiem napełnienia - instalacja odkurzacza centralnego ( rurki) z doborem jednostki centralnej w późniejszym czasie - wentylacja mechaniczna z rekuperacją, kanały sztywne, w ściankach działowych na poddaszu prostokątne z centralą Brink Renovent HR Large (400m3) z bypasem i to mnie wyniesie 65k - a miałem oferty nawet powyżej 100k a ja mam się o nic nie martwić i jak na razie jestem zadowolony Najważniejsze dla mnie było to że w zasadzie całe instalacje (bez elektryki) robi jedna firma Mały Edit: w tym oczywiście jest sporo punktów oraz połączenie instalacji wodnej w ten sposób ( jeszcze nie do końca wiem jak), że wodę ze studni będę mógł wykorzystywać do podlewania i w całym domu zamiennie z wodą miejską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 pawlok może to głupie pytanie ale czy ta cena jest z materiałem czy bez? zarówno w kwestii posadzek jak instalacji mówię tylko o robocźnie....ech jak by tak było z towarem.....tak tanio to niestety nie ma Pawlok PS: tak dla kontrastu chyba w ostatnim muratorze widziałem np grzejniki/kaloryfery za 9 tyś zł sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 17.03.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To mnie na ziemię sprowadziliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjanicka 17.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 cześć, poszukuję elektryka z polecenia - wszelkie informacje i telefony mile widziane.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 17.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 cześć, poszukuję elektryka z polecenia - wszelkie informacje i telefony mile widziane. Z góry dziękuję za pomoc. Odsyłam do Białej Listy jakby co http://forum.muratordom.pl/biala-lista-solidnych-wielkopolska,t27801-480.htm i przypominam o Czarnej Liście http://forum.muratordom.pl/czarna-lista-niesolidnych-wielkopolska,t27800-180.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 17.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Odnośnie cen za instalacje, u mnie wyglądało to tak: za punkt CO 140złWoda 130złKanalizacja 70złMontaż stelaży WC 70złGaz za mb 35zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 17.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 cześć, poszukuję elektryka z polecenia - wszelkie informacje i telefony mile widziane. Z góry dziękuję za pomoc. Pomimo tego, że jest już na białej liście, ja polecam mojego Gaworski Grzegorz 667275194; dzięki niemu mam w końcu prąd w domu i mogę już cierpliwie czekać aż Enea raczy postawić docelową skrzynkę. Ma bardzo atrakcyjne IMHO ceny - bierze teraz 36zł za punkt z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 18.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam jaki rodzaj studni wybraliście, głębinową z zatapianą pompą czy abisyńską? czy to prawda że przy głębokości >10m praktycznie musi być pompa zatapialna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam jaki rodzaj studni wybraliście, głębinową z zatapianą pompą czy abisyńską? czy to prawda że przy głębokości >10m praktycznie musi być pompa zatapialna? powiedziałbym nawet od 8m i więcej głębokości musi być pompa głębinowa. Ja wiercę w piątek - przewidywana głębokość 20m. Daję pompę głębinową do tego zbiornik 50l z wyłącznikiem ciśnieniowym jako bufor, żeby pompa głębinowa nie załączała się za często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 18.03.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ja mam wiercona. 7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 18.03.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 a jakie są + i - głębinowej i wierconej?przy głębinowej powinna być teoretycznie lepsza jakość wody-głębiej=czyściej.a jak jest z wydajnością studni, są porównywalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 18.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ja nie jestem specjalista ale z tego c oslyszalem i widzialem u znajomych- kopana, jest sasilana woda podskorna,, albo ona jest albo nie ma. U znajomego nie starcza latem na podlanie trawnika.Glebionwa trafia w zyle wodna wiec generalnie wody nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts