Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Odnośnie hurtowni to myśmy jeździli i pytali na miejscu, żadnego zostawiania bo to nie odnosilo skutku.

Dachówkę kupiliśmy za to w 3 dni, dostaliśmy szybko wycenę, inni sprzedawcy liczyli przez tydzień i do dziś się nie doliczyli więc kupiliśmy w tamtej pierwszej (WITAR) ale już niestety skończyła się promocja więc nie wiem czy gdzie indziej nie bedzie taniej.

Bloczki kupiliśmy pod nosem na Starołeckiej, ale system był jak pisałem,

po 10 kartek z wydrukiem, siadam na przeciw sprzedawcy i mówię:

-BK 24?

-S: 11,50

- Brutto?

- S:Tak

- 11,00 ?

- S:Nie, może iść za 11,40

- gładki?, P+W? kto produkuje?

- S: Gładki, Solbet

....

i tak aż cała lista się zapełniła, przy okazji pytania o stal i drewno na zapas czy mają i sprzedają

no i na koniec pytanie o ceny transportu, czy mają HDSa i ile pale wchodzi na auto, z czego kazałem policzyć ile będzie transportów, potem szczegóły dotyczące zwrotów palet (około 2000 pln za palety więc trzeba pytać).

I po 20-30 minutach po zapełnieniu listy leciałem do nastepnych...

Niektórzy brali kartkę i obiecali że wyplenią i odeślą - hahaha, żadna nie wróciła.

Polecam taki system tym co zaczynają szukać.

Nie dajcie się nabrać na "transport gratis albo jak kupicie to dostaniecie potem 20% zniżki"

Na wioskach mieli ceny 10% wyższe niż w Poznaniu więc nie potwierdzam poglądu kogoś tam wyżej.

A kupione mamy już wszystkie cegły, strop i dachówkę więc na razie podwyżki nam nie straszne :D

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działówka Siporex 12 cm - cena horror = 6,50zł/szt.

Chyba już wszystko w naszym wariuje.Jak rozmawiałem z panią w Hurtowni - powiedziała mi ,że Siporex zapowiada się znowu drożej i w hurtowniach powoli się boją kupować na zapas aby nie było sytuacji jak w 2007 roku ,że kupili towar drogo , ruszył import i podobno dołożyli do interesu. (choć jakoś w to nie wierzę).

Nowaleria napisała:

AKURAT TEN ARTYKUŁ NIE UWAŻAM ŻEBY BYŁ NAPISANY NA ZAMÓWIENIE HURTOWNIKÓW I PRODUCENTÓW

Po cenach materiałów w Hurtowniach to widać, że producenci podnoszą ceny (czyli producenci też : np. SOLBET i producenci Styropianu) . Ale jak pismaki zaczynają w dużych ilościach o jakims temacie pisać to po części wywołują uczucie podenerwowania na rynku !

Działówka Siporex 12 cm - cena horror = 6,50zł/szt.

Chyba już wszystko w naszym wariuje.Jak rozmawiałem z panią w Hurtowni - powiedziała mi ,że Siporex zapowiada się znowu drożej...

jeżeli to ta sama którą poleciłem to przy mnie dzwoniła do 3 dostawców i każdy już jej podał nową cenę za BK. Wyszło że w ogóle od niej nie wziąłem. A przy okazji - podejrzałem jak klikała w kalkulator:

CENA PRODUCENTA * 1,22 * 2% = CENA DLA KLIENTA :D

Proste prawda ?

Nowaleria napsała :

Czyli hurtownia zarabia tylko 2% - jakoś nie chcie mi się w to wierzyć - może 20%, ale napewno nie 2. Bo te 1,22% to jest vat.

Byłem świadkiem jak w hurtowni gość dzwonił do innej bo nie miał Siporeksu i do ceny ,którą mi podał dodał 10,6% (czyli dodatkowo chciał zarobić na mnie 10,6% - a było to jeszcze w grudniu ; cena wyjściowa :9,5 zł + 10,6% =10,50 zł/szt ). Numer do tej pierwszej znałem (widziałem jak gość wybierał numer na klawiaturze) bo wcześniej do nich dzwoniłem i wiedziałem jaką mają cenę.

Zresztą ze stropem i pustakami było to samo , a wiem ,że biorą towar z Konbetu. Czyli pośrednictwo to najlepszy interes.Jedna od drugiej i każda coś zarobi i potem ceny są kosmiczne.

W innej hurtowni ceny stropu i pustaków stropowych były te same jak w Konbecie choć doliczali transport 200 zł , a tam jest on wliczony w cenę .

Jakby ktoś decydował się na budowanie z SILKI to mojemu bratu zostało kilka palet.

SILKA 24cm , XELLA - oryginalnie zafoliowana czeka w hurtowni w Poznaniu. Dowóz w Poznaniu i okolicach w cenie.

Jakby ktoś był zainteresowany to kontakt do brata na priva.

Mi zostało trochę stempli budowlanych 2,8 - 3 m (około 35 szt) - sprzedam po 5 zł/szt lub z 6 zł z dowozem do 10 km od LUSOWA.

T.

P.S.

Ale i tak KERAMZYT is the best :D

My za dwa dni wreszcie ruszamy.

Budujemy dom z kolekcji Muratora Moje miejsce M03 L oraz garaż wolnostojący też z kolekcji Muratora G02 L:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=288&IdKolekcji=

http://projekty.muratordom.pl/garaz?IdProjektuG=10

W sobotę będzie ściągany humus i przygotowywane miejsce na blaszany garaż.

W przyszłym tygodniu geodeta ma wyznaczyć budynki. A jak tylko pogoda pozwoli to po 18.02 zacznie się prawdziwe budowanie czyli wykopy pod fundamenty itd.

Póki co mamy kupione bloczki, stal i materiał na ściany oraz zamówione drewno na więźbę.

Z jednej strony trochę nas to przeraża, a z drugiej nie możemy już się doczekać. Ale pocieszamy się, że skoro tylu forumowiczów już wybudowało swoje domy, to dlaczego my nie mielibyśmy dać rady.

A co zimy już nie ma?

My na 1 marca chcemy ruszyć ale dziś dotarło info że projekt przyłacza energetycznego będą robić w 7 miesięcy !!!

Projekt wodny facet z kostrzyna zrobił w dwa dni za 250 PLN, dziś odbieramy.

Czy ten świat jest chory? Czy zawsze monopoliści mają wszystkich gdzieś?

Prąd mamy mieć z energetyki w gnieźnie, ma ktoś jakąś radę? wtyki? komuś łapówkę dać? Jak my mamy dom budować bez prądu???

A co zimy już nie ma?

quote]

Zima niby jest, ale bardziej taka kalendarzowa... :)

My chcieliśmy jeszcze trochę poczekać, ale nasz majster stwierdził, że on kończy lada dzień prace na obecnej budowie i jeżeli tylko nie będzie mrozów i śniegu to wchodzi do nas. Więc działamy i żyjemy nadzieją, że zimy już nie będzie... Czy słusznie, czas pokaże :-?

Foczki napisały :

My na 1 marca chcemy ruszyć ale dziś dotarło info że projekt przyłacza energetycznego będą robić w 7 miesięcy !!!

Niestety to chyba standard. My podpisaliśmy umowę kilka miesięcy temu , prad miał być do końca roku , a uzgodnienia trwały do końca stycznia (pozwolenie na budowę przyłącza w Gminie i Starostwie). Mamy nadzieję ,że budowa ruszy na dniach.Oby !!!!

My za dwa dni wreszcie ruszamy.

Budujemy dom z kolekcji Muratora Moje miejsce M03 L oraz garaż wolnostojący też z kolekcji Muratora G02 L:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=288&IdKolekcji=

http://projekty.muratordom.pl/garaz?IdProjektuG=10

W sobotę będzie ściągany humus i przygotowywane miejsce na blaszany garaż.

W przyszłym tygodniu geodeta ma wyznaczyć budynki. A jak tylko pogoda pozwoli to po 18.02 zacznie się prawdziwe budowanie czyli wykopy pod fundamenty itd.

Póki co mamy kupione bloczki, stal i materiał na ściany oraz zamówione drewno na więźbę.

Z jednej strony trochę nas to przeraża, a z drugiej nie możemy już się doczekać. Ale pocieszamy się, że skoro tylu forumowiczów już wybudowało swoje domy, to dlaczego my nie mielibyśmy dać rady.

Pewnie, że dacie radę. Widać, że i przygotowani dobrze jesteście. Głowy do góry. Ja czułam niepewność do momentu zdjęcia humusu. Potem nie było już odwrotu, reszta idzie siłą rozpędu. I dobrze. Trzymam kciuki za waszą budowę. :D :D :D

Odnośnie prądu jeszcze 3 słowa.

Zastanawiałem się czy brać 1 czy 3 fazowy, stwierdziłem że wezmę 3 fazowy bo betoniarka będzie, a teraz wygląda na to że jak betoniarka już sobie pójdzie to oni mi łaskawie prąd założą :evil: :evil:

i jeszcze tyle kasy chcą, jakaś paranoja, wpięty cały dzień chodzę...

I żeby było śmieszniej to prąd to ja mam na działce, bo na granicy stoi słup co idzie dalej do wsi, już myślę co by nie przerzucić tam jakichś kabli przez niego :x