eilian 09.05.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 W sklepach z panelami (spotkałam się z tym w Vox-ie i Komforcie) oferują do zakupu usługę montażu (wtedy jest taniej, bo niższy Vat) - czy korzystacie z tego? Czy można im zaufać, w sensie, czy te ich ekipy montażowe są dobre? Wydaje mi się, że położenie takich paneli to jakaś wielka filozofia nie jest i chyba nie trzeba być do tego super specjalistą? Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 09.05.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 W sklepach z panelami (spotkałam się z tym w Vox-ie i Komforcie) oferują do zakupu usługę montażu (wtedy jest taniej, bo niższy Vat) - czy korzystacie z tego? Czy można im zaufać, w sensie, czy te ich ekipy montażowe są dobre? Wydaje mi się, że położenie takich paneli to jakaś wielka filozofia nie jest i chyba nie trzeba być do tego super specjalistą? Jak sądzicie? To jest dobre pytanie i na czasie ( moim także) - podpinam się pod pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazar 09.05.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Hejka,moglibyście polecić kogoś od wentylacji (mechanicznej, z reku, etc.)z góry dziekipozdromaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eilian 09.05.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Moi teście brali jakiś czas temu piec z podajnikiem automatycznym koniecznie ślimakowym (sporo cichszy od tłokowego) z Zakładu Ślusarsko Kotlarskiego Zdzisław Marciniak Dobra Nadzieja 43 63-300 Pleszew (062) 742 74 91. Bardzo rzeczowo podchodzą do klienta, dobierają kocioł do konkretnego domu. Instalują kotły w całej Polsce. Teście są z woj. mazowieckiego i nie było problemu - są super zadowoleni. Dzięki za ten namiar, chyba się na ten piec zdecydujemy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eilian 09.05.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 I kolejne pytanie, które nas nurtuje - kominek. U kogo zamawialiście, kogo możecie polecić? Ja dotychczas kontaktowałam się z Inplastem ze Swarzędza, ale jakoś facet się nie odzywa (miał zrobić wycenę i cisza). Macie kogoś innego? Czasu nam szkoda marnować... Interesuje nas taki bardziej "rustykalny" styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 10.05.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 W sklepach z panelami (spotkałam się z tym w Vox-ie i Komforcie) oferują do zakupu usługę montażu (wtedy jest taniej, bo niższy Vat) - czy korzystacie z tego? Czy można im zaufać, w sensie, czy te ich ekipy montażowe są dobre? Wydaje mi się, że położenie takich paneli to jakaś wielka filozofia nie jest i chyba nie trzeba być do tego super specjalistą? Jak sądzicie? To jest dobre pytanie i na czasie ( moim także) - podpinam się pod pytanie. Niby taniej, bo VAT 7%, ale z drugiej strony ten VAT i tak można odzyskać później, więc wychodzi na to samo. Z kolei w Komforcie mają drogi montaż (nie wiem jak w Voxie) i taniej jest umówić się z jakimś niezależnym fachowcem (swoją drogą panele też mają drogie, warto poszukać gdzie indziej). Można też spokojnie położyć we własnym zakresie, pod warunkiem że ma się trochę czasu i sprzęt w postaci pilarki, jednak stawki za kładzenie paneli nie są jakieś wygórowane i opłaca się skorzystać z czyichś usług, zwłaszcza jak panele są wąskie, albo pokój niekształtny i dużo jest cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 10.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 I kolejne pytanie, które nas nurtuje - kominek. U kogo zamawialiście, kogo możecie polecić? Ja dotychczas kontaktowałam się z Inplastem ze Swarzędza, ale jakoś facet się nie odzywa (miał zrobić wycenę i cisza). Macie kogoś innego? Czasu nam szkoda marnować... Interesuje nas taki bardziej "rustykalny" styl. Ja byłam zadowolona z firmy KAM-BUD, o ile dobrze pamiętam nazwę (siedzibę mają na Miętowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 10.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 W sklepach z panelami (spotkałam się z tym w Vox-ie i Komforcie) oferują do zakupu usługę montażu (wtedy jest taniej, bo niższy Vat) - czy korzystacie z tego? Czy można im zaufać, w sensie, czy te ich ekipy montażowe są dobre? Wydaje mi się, że położenie takich paneli to jakaś wielka filozofia nie jest i chyba nie trzeba być do tego super specjalistą? Jak sądzicie? To jest dobre pytanie i na czasie ( moim także) - podpinam się pod pytanie. Niby taniej, bo VAT 7%, ale z drugiej strony ten VAT i tak można odzyskać później, więc wychodzi na to samo. Z kolei w Komforcie mają drogi montaż (nie wiem jak w Voxie) i taniej jest umówić się z jakimś niezależnym fachowcem (swoją drogą panele też mają drogie, warto poszukać gdzie indziej). Można też spokojnie położyć we własnym zakresie, pod warunkiem że ma się trochę czasu i sprzęt w postaci pilarki, jednak stawki za kładzenie paneli nie są jakieś wygórowane i opłaca się skorzystać z czyichś usług, zwłaszcza jak panele są wąskie, albo pokój niekształtny i dużo jest cięcia. Naszych paneli w Voxie nie mieli, więc odpadł, a w Komforcie były 40% droższe i z tym montażem to też tak jakoś dziwnie mieli... Niezależni panowie chcieli od nas 15 PLN/m2 z kładzeniem listew i innymi wykończeniami. Ostatecznie panele układał sam mój tato, powolutku, ale dokładnie i nie miał z nimi problemów (mamy Eggera i Paradora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 10.05.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam Zamierzam zatrudnic pana Sławka Rybaka do docieplenia dachu wełną mineralną. Prosze o Wasze opinie na temat jego pracy - moze byc na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 10.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam Zamierzam zatrudnic pana Sławka Rybaka do docieplenia dachu wełną mineralną. Prosze o Wasze opinie na temat jego pracy - moze byc na prv. Tokas, a na pewno Sławka? U mnie taki pracował, ale Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 10.05.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Oczywiscie Sebastiana - moja pomyłka. I jak u Ciebie pracował , jakies uwagi zastrzezenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 10.05.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 w temacie gazu - ile czekaliście na pnb na przyłącze gazu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 10.05.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 i czy ktoś z was robił to może przez firmę lok gaz z lusówka - ile to u nich trwało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 10.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Ale chodzi Ci o projekt wewn. instalacji gazowej?Ja czekałam jakies 2 tyg. na projekt i potem miesiąc w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 10.05.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 tak o projket od skrzynki do pieca. i jak długo potem od uzyskania pozowolania do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eilian 10.05.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Niby taniej, bo VAT 7%, ale z drugiej strony ten VAT i tak można odzyskać później, więc wychodzi na to samo. Z kolei w Komforcie mają drogi montaż (nie wiem jak w Voxie) i taniej jest umówić się z jakimś niezależnym fachowcem (swoją drogą panele też mają drogie, warto poszukać gdzie indziej). Można też spokojnie położyć we własnym zakresie, pod warunkiem że ma się trochę czasu i sprzęt w postaci pilarki, jednak stawki za kładzenie paneli nie są jakieś wygórowane i opłaca się skorzystać z czyichś usług, zwłaszcza jak panele są wąskie, albo pokój niekształtny i dużo jest cięcia. Ja niestety na razie nie znalazłam wolnego niezależnego fachowca (jedyna oferta jaką dostałam to 20 zł, więc Komfort wygrywa), sami niestety układać nie damy rady. Co do cen samych paneli to pewnie zależy w jakie się celuje, te które nam się podobały były wszędzie w zbliżonych cenach. Jeśli ktoś korzystał z takich ekip montażowych ze sklepów to będę wdzięczna o wyrażenie opinii - chodzi o to, czy można im to zadanie powierzyć, czy nie są jakimiś przypadkowymi partaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.05.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Jak ktoś umie spartolić położenie paneli to faktycznie musi być niezłym partaczem. Sam układałem nie raz i jest to najprostsza rzecz z całej budowy. Należy tylko pamiętać o tym, że dłuższymi bokami prostopadle do światła oraz pozostawieniu wszędzie dylatacji około 1 cm. Nie każdy partacz jednak wie co to znaczy wszędzie i zdarza się że zrobią dylatacje przy ścianach ale już przy futrynach tną na zero. Jeszcze trzeba wiedzieć, że tnie się nacierając zębami brzeszczota na powłokę a strzępi się dół panela. Cała filozofia. Na całe piętro potrzeba 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 10.05.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Jak ktoś umie spartolić położenie paneli to faktycznie musi być niezłym partaczem. Sam układałem nie raz i jest to najprostsza rzecz z całej budowy. Należy tylko pamiętać o tym, że dłuższymi bokami prostopadle do światła oraz pozostawieniu wszędzie dylatacji około 1 cm. Nie każdy partacz jednak wie co to znaczy wszędzie i zdarza się że zrobią dylatacje przy ścianach ale już przy futrynach tną na zero. Jeszcze trzeba wiedzieć, że tnie się nacierając zębami brzeszczota na powłokę a strzępi się dół panela. Cała filozofia. Na całe piętro potrzeba 2 dni. A co w przypadku układania paneli np. 3warstwowych na podłogówce ? Tu już raczej na klej musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.05.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Musi nie musi Uzupełnię tylko tyle, że moja poprzednia wypowiedź dotyczyła "podłogi pływającej", którą rozumiem pod pojęciem panele (dziś to już nie do końca słusznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moczarek 11.05.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witajcie, Ogromna prośba do forumowiczów! Czy ktoś z Was ma namiar na ekipę godną polecenia, która może rozpocząć prace prawie 'od ręki' w zakresie zrobienia wyprawek i pomalowania ścian w domku jednorodzinnym? Serdecznie dziękuję.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts