Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na moje to ten z allegro to do d.. jest

Za dużo elektroniki, zapewne z chin może się zepsuć. Bateria może się wyładować, mnie to jakoś nie przekonało.

Pływak jest OK, ale lepiej to rozwiązać tak, że do szamba wrzucasz pływak a nad szambem lampkę, pływak zamyka obwód a lampka się zapala.

Coś takiego mam w studzience zbierającej na końcu oczyszczalni, jeden poziom włącza pompę a drugi sygnalizuje awarię.

Najprostsze i najpewniejsze.

Sam właśnie szukam czegoś odpowiedniego, i na razie nic nie znalazłem.

To co podałeś Krist, chyba bezpieczniejsze ale jest jedno ale - ja bym sobie tego nie powiesił salonie, trochę szpetne. Raczej bym to założył w miejscu niewidocznym - czyli bym i tak nie widział :p

Wobec tego nasuwa się wniosek, zamiast lampki mógłby być sygnalizator dźwiękowy :)

Jest jeszcze jeden sposób - znacznie prostszy - wstawić do szamba dwie rurki, powiedzmy fi 50 i w niej fi 32. Do tej drugiej przymocować butelkę po napoju z PET 0,5 litra. Szerszą rurkę zamocować na sztywno i wyprowadzić ponad szambo. Teraz końcówkę rurki cieńszej pomalować na pomarańczowo - jak podniesie sie poziom szamba to pływak z butelki wypchnie cieńszą rurkę którą będzie widać z okna domu :)

Gość Gosc_gość
Sam właśnie szukam czegoś odpowiedniego, i na razie nic nie znalazłem.

To co podałeś Krist, chyba bezpieczniejsze ale jest jedno ale - ja bym sobie tego nie powiesił salonie, trochę szpetne. Raczej bym to założył w miejscu niewidocznym - czyli bym i tak nie widział :p

Wobec tego nasuwa się wniosek, zamiast lampki mógłby być sygnalizator dźwiękowy :)

Jest jeszcze jeden sposób - znacznie prostszy - wstawić do szamba dwie rurki, powiedzmy fi 50 i w niej fi 32. Do tej drugiej przymocować butelkę po napoju z PET 0,5 litra. Szerszą rurkę zamocować na sztywno i wyprowadzić ponad szambo. Teraz końcówkę rurki cieńszej pomalować na pomarańczowo - jak podniesie sie poziom szamba to pływak z butelki wypchnie cieńszą rurkę którą będzie widać z okna domu :)

Zawsze można umieścić w kotłowni, tam raczej od czasu do czasu się zagląda :roll:

Dźwiękowy na pewno by mnie denerwował :evil:

a z tymi rurkami i butelkami to za duże kombinatoryka :wink:

poza tym ten czujnik ma być niewidoczny na zewnątrz 8)

Ja będę miał zamontowane szambo z czujnikiem i z szybko-złączką w ogrodzeniu za jakieś 3 tygodnie, ale nie znam szczegółów bo to mam ogólnie zakontraktowane z firmą instalacyjną :roll:

kenji, te systemy wyżej też mają czujnik pływakowy, chodzi o to co dalej z tym sygnałem zrobić :wink:

PS. powiadamianie na komórkę właśnie projektuję na takim czujniku :) ale to dla większej inwestycji. Gdyby ktoś chciał to mogę podesłać jak skończę, przystosuje się do szamba :lol: :lol:

To sorki, ale nie doczytałem tematu. Mając sygnał z takiego pływaka (heh, cóż to za przyjemność pływać w g...) można z nim zrobić wiele rzeczy:

- wpiąć do centralki alarmowej domu i ustawić powiadamianie np. na SMS

- założyć jakąś lampkę/sygnalizator dźwiękowy

Generalnie zrobić można wszystko co tylko oleum do głowy przyniesie.

Ja osobiście bym zrobił powiadamianie via SMS oraz jakąś lampkę np. w kotłowni/pomieszczeniu technicznym

Odsprzedam - Płyty kanałowe stropowe nieużywane składowowane ok 10 lat w dwóch wymiarach 296 cm x 119 cm - 9 szt 356 cm x 119 cm - 9 szt

cena 150 zł /szt (Nowe chodzą po 300-350 zł w betoniarni)

Przy zakupie całości zapewniem załadunek.

Płyty do odbioru własnego w Poznaniu; w przypadku zakupu całej ilości 18 szt. zapewniam załadunek dźwigiem gratis !!!!!!!!

Gość Gosc_gość
Odsprzedam - Płyty kanałowe stropowe nieużywane składowowane ok 10 lat w dwóch wymiarach 296 cm x 119 cm - 9 szt 356 cm x 119 cm - 9 szt

cena 150 zł /szt (Nowe chodzą po 300-350 zł w betoniarni)

Przy zakupie całości zapewniem załadunek.

Płyty do odbioru własnego w Poznaniu; w przypadku zakupu całej ilości 18 szt. zapewniam załadunek dźwigiem gratis !!!!!!!!

To będzie bardziej odpowiedni wątek do tego: :wink:

http://forum.muratordom.pl/wielkopolski-market-budowlany-kup-sprzedaj-zamien,t157992.htm