danielcie1 20.02.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 uwierz mi ze pod koniec budowy nie będziesz tak rozrzutny A jeszce jedna sprawa, na początku było tak; zamienię mieszkanie 2 poziomowe, coś tam koło 70 m2 na dom coś podonegow metrażu, no tak pod 100m2, zyskam trochę przestrzeni wewnątrz, trochę przestrzeni na zewnątrz i stracę sąsiadów ze wspólnoty (z niektórymi nie idzie się dogadać). I według moich wyliczeń mieszkanie w Luboniu dało się zamienić na dom w Wirach. Tylko tak, skoro dom to jednak wrzucę ten garaż (wcześniej go nie było i teraz też nie miało być), kurcze skoro już stawiam chatę to może jednak dorzucę parę metrów... i tak doszło ich jeszcze kilkadziesiąt. A jak już chata to warto pomysleć o komforcie i wygodzie, no więc trzeba pomyśleć o reku i GWC, nawadnianiu ogródka, automatycznych roletach i bramie (do garażu, którego nie miało być) itd. Tak się tworzy koszty... A zamiana mieszkania na dom jest zupełnie realna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 20.02.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Danielcie1 napisał : wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów. Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 20.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Chodziło o pustaki stropowe typu teriva, żeby wieniec nie wlał się do środka trzeba dać deklowane, tak samo jak tam gdzie idzie żebro rozdzielcze też muszą iść deklwane. Co do deskowania wieńca - oczywiście jak jest miejsce lepiej zastawić cegłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i arek 20.02.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 UWAGA DROŻEJE BETON u niektórych od poniedziałku u innych od 01.03 Poniżej ceny betonu B20 z transportem do Robakowa (Gądki) przy ilości 9m3 Pajo - 240 netto + 100 netto transport cena od 25.02 wyżej ok.20-30zł Stanbud 265 netto BM BETON 252 netto BT Poznań 275 netto Lafrage 282 netto Beton Bonus Luboń ul. R.Maya 1 - 220 netto + 120 netto transport za gruszkę - jutro jadę im zapłacić bo zaraz też szykują podwyżkę P.S. gdzie kupujecie więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 20.02.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Kliknij CYTUJ skopiuj tekst i kliknij CYTUJ ot to wszystko . pado dzięki za podpowiedź - już umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 21.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Danielcie1 napisał : wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów. Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. Jeżeli ktoś ma pustaki stropowe od Muchy to życzę powodzenia w szukaniu kształtek wieńcowych. Kształtki dostępne w Poznaniu mają różnicę pomiędzy krótszym progiem a dłuższym albo 23 cm albo 28. Tymczasem strop z pustaków Muchy ma 26 cm (23 cm bloczek plus 3 cm nadlewka). Ja musiałem doszalowywać z desek T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 21.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19 Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)??? CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też?? Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna. A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie? Opinie też są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 21.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie? Opinie też są różne. Cena zaprawy termo izolacyjnej jest spora. Czy warto ją stosować . Mój budowlaniec mówił mi ,że jego brat ją wykorzystywał i cena wyszła naprawdę znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 21.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie? Opinie też są różne. Stosować ale tylko wtedy gdy ściana jednowarstwowa. Przy dwu i trzywarstwowej nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)??? CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też?? Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna. A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie? Opinie też są różne. Więc teoretycznie wygląda to tak: Biorąc pod uwagę, że troszkę się poruszam po budowlance (z racji pracy) - doradzają jednak Robena, Wienerberger w swoim Porothonie podobno dorzuca parę niepotrzebnych rzeczy. Co do zaprawy... na pewno lepiej zastosować "ciepłą" nawet jeśli nie jest to jednowarstwówka. Tyle tylko, że przy jednowarstwowej unikamy mostków termicznych, a przy dwu lub trój- warstwowej zostawiamy mostki (spoiny), ale blokujemy ucieczkę ciepła dodatkową izolacją. Idealna sprawa duże ściany z poryzowanej docinane na wymiar i ustawione na budowie (pioro wpust) na to wieniec i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumisiowaty 21.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam ! Też zaczynamy wiosną, narazie poszukujemy kierownika budowy i hurtowni materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam ! Też zaczynamy wiosną, narazie poszukujemy kierownika budowy i hurtowni materialow Często polecany na forum jest pan Zbyszek (strona Misiaka), a hurtownie to już inna bajka i zupełnie inni bohaterowie. Na początek beton - Bonus Beton Luboń, stal Bodeko Lutycka 115 (ostatni klimat na forum)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 21.02.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ładny ten Lapis 2 . Ciekawy i praktyczny układ pomieszczeń Zastanawia mnie tylko .że przy pow. użytkowej 137 m 2 tylko 465 m3 kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Tak z nikąd nadsunęły "misie' pewne kwestie. Osoby zaczynające papierologię często zapominają o konieczności uzgodnienia wjazdu na posesję (UG, UM) co jest koniecznie potrzebne do uzyskania PnB. Ciekawą sprawą jest również kwestia działki, która w PZP jest pod zabudowę mieszkaniową, ale nadal jest ziemią rolną. Automatycznie można złożyć wniosek o wyłącznie z produkcji rolnej calej działki. Jednak nie zawsze to się opłaca, gdyż można wyłaczyć jedynie część działki, która będzie przeznaczona pod zabudowę, a reszta niech sobie zostanie nieprzekształcona (parę tyś. złotych w kieszeni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 21.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Spróbuj Włodzimierz (chyba) Osiński 604 466 948, ale czy będzie mu sie chciało to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 21.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19 my dzisiaj zakupiliśmy Porotherm 25, niby porotherm ma współczynnik twardości 15 a niemiecki Poroton 12, co prawda do wybudowania domku jednorodzinnego 12 w zupełności wystarcza, ale my znaleźliśmy Porotherm za 7,65 a niemiecki Poroton był za 7,10 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja przy parterówce sklaniem się bardziej ku kwesti przenikaania ciepła. Nośność ma dla mnie mniejsze znaczenie. Weźcie pod uwagę, że Ytong na jednowrstwówkę o najmniejszym współczynniku PC, ciężko stosować do budynków wielokodygnacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 22.02.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Ja też szukałem a znalazłem całkiem przez przypadek. Z racji tego iż podlegamy pod gminę Tarnowo Podgórne, jest tam coś takiego jak Gospodarka Komunalna TPKOM, która zajmuje się m.in. wydawaniem i opiniowaniem warunków technicznych przyłączy wod-kan. Składając tam odpowiednie dokumenty zapytałem sympatycznego Pana czy wie kto wykonuje projekty przyłaczy i okazało się że co drugi pracownik TPKOM ma takie uprawnienia, cena jest atrakcyjna, a i wszytsko załatwi bardzo dokładnie bo wie (z racji pracy) na co zwrócić szczególną uwagę, a jak jeszcze będą problemy to pomoże. Właśnie to załatwiam w poniedziałek. Owocnego szukania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts