Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

uwierz mi ze pod koniec budowy nie będziesz tak rozrzutny :)

A jeszce jedna sprawa, na początku było tak; zamienię mieszkanie 2 poziomowe, coś tam koło 70 m2 na dom coś podonegow metrażu, no tak pod 100m2, zyskam trochę przestrzeni wewnątrz, trochę przestrzeni na zewnątrz i stracę sąsiadów ze wspólnoty (z niektórymi nie idzie się dogadać).

I według moich wyliczeń mieszkanie w Luboniu dało się zamienić na dom w Wirach. Tylko tak, skoro dom to jednak wrzucę ten garaż (wcześniej go nie było i teraz też nie miało być), kurcze skoro już stawiam chatę to może jednak dorzucę parę metrów... i tak doszło ich jeszcze kilkadziesiąt. A jak już chata to warto pomysleć o komforcie i wygodzie, no więc trzeba pomyśleć o reku i GWC, nawadnianiu ogródka, automatycznych roletach i bramie (do garażu, którego nie miało być) itd. Tak się tworzy koszty... A zamiana mieszkania na dom jest zupełnie realna...

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Danielcie1 napisał :

wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów.

Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. :oops:

UWAGA DROŻEJE BETON u niektórych od poniedziałku u innych od 01.03

Poniżej ceny betonu B20 z transportem do Robakowa (Gądki) przy ilości 9m3

Pajo - 240 netto + 100 netto transport cena od 25.02 wyżej ok.20-30zł

Stanbud 265 netto

BM BETON 252 netto

BT Poznań 275 netto

Lafrage 282 netto

Beton Bonus Luboń ul. R.Maya 1 - 220 netto + 120 netto transport za gruszkę - jutro jadę im zapłacić bo zaraz też szykują podwyżkę :D

P.S. gdzie kupujecie więźbę?

Danielcie1 napisał :
wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów.

Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. :oops:

Jeżeli ktoś ma pustaki stropowe od Muchy to życzę powodzenia w szukaniu kształtek wieńcowych. Kształtki dostępne w Poznaniu mają różnicę pomiędzy krótszym progiem a dłuższym albo 23 cm albo 28. Tymczasem strop z pustaków Muchy ma 26 cm (23 cm bloczek plus 3 cm nadlewka).

Ja musiałem doszalowywać z desek :-(

T.

Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19

Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19

Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)???

CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też??

Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna.

A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie?

Opinie też są różne.

Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)???

CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też??

Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna.

A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie?

Opinie też są różne.

Więc teoretycznie wygląda to tak:

Biorąc pod uwagę, że troszkę się poruszam po budowlance (z racji pracy) - doradzają jednak Robena, Wienerberger w swoim Porothonie podobno dorzuca parę niepotrzebnych rzeczy. Co do zaprawy... na pewno lepiej zastosować "ciepłą" nawet jeśli nie jest to jednowarstwówka. Tyle tylko, że przy jednowarstwowej unikamy mostków termicznych, a przy dwu lub trój- warstwowej zostawiamy mostki (spoiny), ale blokujemy ucieczkę ciepła dodatkową izolacją.

Idealna sprawa duże ściany z poryzowanej docinane na wymiar i ustawione na budowie (pioro wpust) na to wieniec i po sprawie :)

Witam !

Też zaczynamy wiosną, narazie poszukujemy kierownika budowy i hurtowni materialow :-)

Często polecany na forum jest pan Zbyszek (strona Misiaka), a hurtownie to już inna bajka i zupełnie inni bohaterowie. Na początek beton - Bonus Beton Luboń, stal Bodeko Lutycka 115 (ostatni klimat na forum)...

Tak z nikąd nadsunęły "misie' pewne kwestie. Osoby zaczynające papierologię często zapominają o konieczności uzgodnienia wjazdu na posesję (UG, UM) co jest koniecznie potrzebne do uzyskania PnB. Ciekawą sprawą jest również kwestia działki, która w PZP jest pod zabudowę mieszkaniową, ale nadal jest ziemią rolną. Automatycznie można złożyć wniosek o wyłącznie z produkcji rolnej calej działki. Jednak nie zawsze to się opłaca, gdyż można wyłaczyć jedynie część działki, która będzie przeznaczona pod zabudowę, a reszta niech sobie zostanie nieprzekształcona (parę tyś. złotych w kieszeni)

my dzisiaj zakupiliśmy Porotherm 25, niby porotherm ma współczynnik twardości 15 a niemiecki Poroton 12, co prawda do wybudowania domku jednorodzinnego 12 w zupełności wystarcza, ale my znaleźliśmy Porotherm za 7,65 a niemiecki Poroton był za 7,10 zł

Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody.

Ja też szukałem a znalazłem całkiem przez przypadek.

Z racji tego iż podlegamy pod gminę Tarnowo Podgórne, jest tam coś takiego jak Gospodarka Komunalna TPKOM, która zajmuje się m.in. wydawaniem i opiniowaniem warunków technicznych przyłączy wod-kan.

Składając tam odpowiednie dokumenty zapytałem sympatycznego Pana czy wie kto wykonuje projekty przyłaczy i okazało się że co drugi pracownik TPKOM ma takie uprawnienia, cena jest atrakcyjna, a i wszytsko załatwi bardzo dokładnie bo wie (z racji pracy) na co zwrócić szczególną uwagę, a jak jeszcze będą problemy to pomoże.

Właśnie to załatwiam w poniedziałek.

Owocnego szukania.

Pozdrawiam