Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi :roll:

Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary

Mogę dać namiary na Pana który wykonuje przyłącza i On współpracuje z projektantami przyłaczy m.in z Aquanetu. Wyśle na priva.

Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi :roll:

Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary

Mogę dać namiary na Pana który wykonuje przyłącza i On współpracuje z projektantami przyłaczy m.in z Aquanetu. Wyśle na priva.

Proszę też namiary, mam podobny problem.

A co zimy już nie ma?

My na 1 marca chcemy ruszyć ale dziś dotarło info że projekt przyłacza energetycznego będą robić w 7 miesięcy !!!

Projekt wodny facet z kostrzyna zrobił w dwa dni za 250 PLN, dziś odbieramy.

Czy ten świat jest chory? Czy zawsze monopoliści mają wszystkich gdzieś?

Prąd mamy mieć z energetyki w gnieźnie, ma ktoś jakąś radę? wtyki? komuś łapówkę dać? Jak my mamy dom budować bez prądu???

Witam,

Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt :( dzieki

Witajcie

UWAGA ! U nas zaczęła się akcja. Brygada 6-cio osobowa wykopała okopy i wszystko uzbroili w 6 godzin. W środę ma nadjechać B20, do walki z nim będą tylko 2 osoby z ekipy. Mam nadzieję, że im się uda.

Pozdrawiamy

Z pola boju

P.S.

Pomocy potrzebujemy instalatora i projektanta do podłączenia wody.

Na razie mam cenę 2500zł za podłączenie (wydaje nam się dużo). Rura główna idzie w ulicy przy działce.

Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt :( dzieki

Ja bym się jeszcze zorientował co jest w tych 1400 PLN ? U mnie (gmina Kaźmierz) to wygląda tak:

- warunki wydają za free

- opłata partycypacyjna w budowi wodociągu głównego to 1100 PLN

- przyłącze wraz z zaworem antyskażeniowym i kosztami robocizny to około 1000 PLN

Tak więc koszt podłączenia wody na działce to 2100 - 2200 PLN

Ja bym się jeszcze zorientował co jest w tych 1400 PLN ? U mnie (gmina Kaźmierz) to wygląda tak:

- warunki wydają za free

- przyłącze wraz z zaworem antyskażeniowym i kosztami robocizny to około 1000 PLN

U mnie problem jest inny - jest to gole pole, nie ma zadnych mediow. Razem z sasiadami mamy zamiar podlaczyc wode. W sumie jakies 400m trzeba rury pociagnac, do tego jest zrobienie projektu i przylaczy na jakies 20 dziaek, tak wiec jest za co placic. Dlatego chcemy jak najtaniej.

- warunki wydają za free

U mnie problem jest inny - jest to gole pole, nie ma zadnych mediow. Razem z sasiadami mamy zamiar podlaczyc wode. W sumie jakies 400m trzeba rury pociagnac, do tego jest zrobienie projektu i przylaczy na jakies 20 dziaek, tak wiec jest za co placic. Dlatego chcemy jak najtaniej.

Sprawa z przyłączem wod kan wygląda tak.

Koszt jest uzależniony od tego co jest zawarte w warunkach technicznych i może się wachać od 1000 zł do nawet 20.000-30.000 zł.

Wszystko zależy od tego co wymaga gmina w warunkach przyłączenia.

Z jakich materiałów ma być zbudowane przyłącze, ile ma być studzienek, jakie studzienki ( bo to właśnie jest największy koszt studzienka plastikowa czy betonowa) itp.

Więc porównywanie cen przyłączy w różnych okolicach jest bez sensu bo byłoby trzeba sprawdzić co ta kwota zawiera.

Koszt jest uzależniony od tego co jest zawarte w warunkach technicznych i może się wachać od 1000 zł do nawet 20.000-30.000 zł.

Z jakich materiałów ma być zbudowane przyłącze, ile ma być studzienek, jakie studzienki ( bo to właśnie jest największy koszt studzienka plastikowa czy betonowa) itp.

Więc porównywanie cen przyłączy w różnych okolicach jest bez sensu bo byłoby trzeba sprawdzić co ta kwota zawiera.

Studzienka do przylacza wody? Jeszcze chyba takiej w zyciu nie widzialem. Nie mowisz o kanalizie?

Studzienka do przylacza wody? Jeszcze chyba takiej w zyciu nie widzialem. Nie mowisz o kanalizie?

Napisałem ogólnie o przyłaczu wodno-kanalizacyjnym (wod-kan)

Ale słyszałem też o takim przyłączu które w wydanych (przez administratora gminnego wodociagu) warunkach technicznych miało ściśle okreslony ilość i dokładny model studzienek w ilości 3 szt. (woda, kanaliza + dodatkowo umieszczenie urządzeń pomiarowych na zewnątrz budynku właśnie w oddzielnej studzience) totalne bzdury.

Warunki techniczne w niektórych gminach mieszczą się na 1 kartce A4 a w innych jest to kilkustronicowe opracowanie.

Stąd rozbieżności.

tak jak mowi sliwa, pierwszy raz slysze zeby ktos budowal kanalizacje by w niej puscic rure z woda, w telekom. Czy tez energetyce buduje sie kanalize ale to ma okreslony cel: Wciagniecie dodatkowej rury z medium ale w wypadku wody to po co komu kanaliza i studzienki ?

wypowiadam sie ogolnie o przylaczu wodno - kanalizacyjnym

a nie o samej wodzie

Rozmawiałem wczoraj z firmą o GWC (temat oczywiście na przyszłość) , ale zastanawiam się czy nie kupić i zestawu rurek (ok. 550 zł) i od razu mieć je w fundamencie. Może za kilka lat GWC stanieje i będzie jak znalazł i nie trzeba będzie skuwać posadzki i niszczyć ocieplenia w fundamencie i w posadzce. Czy o tym temacie myśleliście ?