Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam pytanie,czy może wiecie,gdzie mozna kupić gotowe strzemiona zbrojeniowe do ławy fundamentowej ? Potrzebuję 240 sztuk o wymiarach 30x30 cm.

Będę wdzięczny za podanie namiarów na producenta.

bodeko na lutyckiej 115

cena 2900 zł netto/tone w 10.2007

kontakt na str 7 tego forum znajdziesz

Dzięki jachu 102 byłem dzisiaj rano o 7-mej i kupiłem.Dostałem cenę 2.800,00 netto za gotowe strzemiona.

Muszę przyznać,że to forum jest wspaniałe,poniewaz wszelkie porady dla rozpoczynających są bardzo cenne. :lol: :lol:

Gość Gosc_gość
Witam!

My co prawda zaczniemy budowę raczej w maju (załatwiamy kredyt), ale to nadal będzie wiosna, więc postanowiłem się dopisać.... :)

Nasza działka jest w Mosinie, a projekt to Lapis 2 z pracowni Krajobrazy...

Pozdrawiam

Esiak

Ale w temacie wątku nie ma nic, że jest to grupa wiosenna.

Jest to grupa całoroczna bym powiedział :p

Tak czy siak witam w swoim imieniu i imieniu grupy :wink:

Temat okien przerobiłem od A-Z

Mam chyba z 6-7 wycen.

A więc.

Potrzebuję okna do domu parter+piętro, okna wszystkie niestandardowe wymiary, duże okno w salonie, rolety zewnętrzne sterowane elektrycznie na włącznik, kolor złoty dąb, razem 15 okien.

.... Oknoplast Kraków - cena może być, tyle że trzeba dopłacić za elektrykę do rolet dodatkowo, profile 3-komorowe.....

Hej,

a nie próbowałeś z P.Michaliną Walaszczyk z Gniezna? Wielokrotnie polecana na forum przedstawicielka Oknoplastu Kraków. Wczoraj podpisałem umowę. Różnica z przedstawicielem z Poznania dla mojego zestawienia ok.3tys.pln. Same profile Veka są 5 komorowe

Pozdrawiam

Gdzie kupowaliście okna, kominy i przede wszystkim DACHY?????

co do dachów to idąc tropem poprzedników trafiłem do Tiny w Gnieźnie. Bardzo dobre ceny i obsługa. Wpisów o Tinie jest na forum chyba wystarczająco dużo. Ja dodam tylko, że chciałem kupić w Tinie tylko dach, a kupuję już wszystko co tylko mają tzn. art. ogólnobudowlane również. Ceny i obsługa bez zarzutu. Z takim np. V-Budem nawet nie ma co porównywać. Swoją drogą V-Bud to się nadaje na osobny komentarz.

Okna dachowe: Maciek Powierza z Tiny polecał Fakro. Ja jednak stwierdziłem że co Velux to pewność ale dekarz powiedział wprost: popatrz pan na drewno z jakiego są zrobione te okna. No i jest Fakro. A przy okazji tańsze.

Z takim np. V-Budem nawet nie ma co porównywać. Swoją drogą V-Bud to się nadaje na osobny komentarz.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym V-Budem. Ja tam kupuję wszystko od jakiegoś czasu i jestem zadowolona. Ceny jak dla mnie korzystne w porównaniu do innych hurtowni w których byłam, a nawet do cen producentów (np. kominy kupiłam taniej, strop konbetu również). Jak czegoś zamówię za dużo nie ma problemu ze zwrotem. Wymyśliłam sobie klinkier Etna - V-Bud nie miał, bo oni mają klinkier innych producentów - ale specjalnie dla mnie zamówiono w innej hurtowni jedną paletę i dostałam taniej niż w Centrum Klinkieru na Dąbrowskiego. Mam swojego opiekuna i z nim załatwiam wszystko - teraz to już tylko na telefon - jestem naprawdę zadowolona. Ale przyznaję że nie miałam do czynienia z hurtownią Tina z Gniezna więc nie mam porównania. Mam natomiast porównanie z innymi hurtowniami w Poznaniu.

Tole podpowiedział, żeby tu zajrzeć ... :)

więc zaglądam ....

i pierwsze pytanie od razu - czy ktoś z Was buduje Przestronnego D08??

widziałam takiego w stanie surowym zamkniętym w Rokietnicy, a tak to jakoś ich nie widać :(

my właśnie zaczynamy :lol:

kończę uzgodnienia z fundamentalistą - wejdzie na działkę na koniec tego miesiąca, w czerwcu wjedzie na działkę dom w kawałkach i po 6 tygodniach będzie już stał Przestronny w stanie surowym zamkniętym - JAK PIĘKNIE BĘDZIE

a potem masakra z instalacjami, wykończeniem ....

tak ładnie ruszyliśmy w tym roku.... optymistycznie zakładam, że się wprowadzimy do grudnia :wink:

(mężowi zapowiedziałam, że się wprowadzam, jak tylko mała łazienka będzie gotowa i jeden pokój)

Nie wiem o co Ci chodzi z tym V-Budem. Ja tam kupuję wszystko od jakiegoś czasu i jestem zadowolona. Ceny jak dla mnie korzystne w porównaniu do innych hurtowni w których byłam, a nawet do cen producentów (np. kominy kupiłam taniej, strop konbetu również). Jak czegoś zamówię za dużo nie ma problemu ze zwrotem.

To może wynikać z metody zamawiania. Sytuacja wyjściowa u mnie wygląda w sposób następujący: zamawianie wyłącznie przez telefon/mail, wizyty w hurtowni żadne, transport automatycznie na budowę- odbierają wykonawcy, płatności przelewem.

Jak to jest w V-Budzie:

1. kontakt/zamówienia- też mam osobistego doradcę, P.Michał jest bardzo pomocny o ile w ogóle go złapię tzn. prawdopodobieństwo zamówienia bez wielokrotnego wydzwaniania jest bliskie zera. Jeśli nie ma P.Michała to już raczej trzeba czekać do następnego dnia aż się pojawi bo inni doradcy nie chcą/mogą wtrącać się do mojego doradcy.

2. transport- 2-3 dni wyprzedzenia to minimum, jakiekolwiek próby (najczęściej nieudane) dopasowania terminu trzeba uzgadniać osobno z logistykiem. Dla porównania w Tinie raz wykonałem numer ekstremalny tzn. wysłałem sms z zamówieniem w niedzielę o godz.21 a towar był na budowie rano o 10tej. Towar w ciągu 24h na budowie to standard.

3. opłaty za transport- to już jest konkretny argument jeśli z Gniezna do Poznania mogą dowieźć w cenie (lepszej) a z Poznania do Poznania nie (trzeba dopłacać)

4. fakturowanie/płatności: w V-Bud przedpłata, gotówka ew. od bólu "duża" przedpłata na konto klienta w hurtowni z której są ściągane płatności. Korzystam z wersji 3. Ale z tym też jedna pani miała większy problem bo księgowość coś tam. Zagadnienie zamrażania gotówki pominę milczeniem. Jak powinno być: fakturowanie po realizacji albo raz w tygodniu i potem spokojny przelew. Często sam proszę o faktury faxem i płacę jak wiem, że już w danym tygodniu nic nie kupię.

5. Zwrot: nie testowałem miałem natomiast temat dowiezienia brakujących ilości. Kompletnie się to między doradcą i magazynem rozjechało tak, że trzeba było po dłuższym czasie osobiście odebrać brakujące elementy, które leżą teraz na budowie bo były potrzebne na wcześniej.

6. oferty na pokrycie dachowe nigdy nie dostałem mimo dwukrotnego przypomnienia.

Dla pełnej jasności: korzystam z V-Budu i będę to robił dalej bo mają czasami materiały, których nie ma w innych "moich" hurtowniach. Niestety nieszczególnie chętnie i możliwie rzadko. A na początku mieli super kredyt zaufania po lekturze forum. Tyle moje refleksje nt. Chyba, że jestem traktowany szczególnie :-)

Pozdrawiam

Jak to jest w V-Budzie:

1. kontakt/zamówienia- też mam osobistego doradcę, P.Michał jest bardzo pomocny o ile w ogóle go złapię tzn. prawdopodobieństwo zamówienia bez wielokrotnego wydzwaniania jest bliskie zera. Jeśli nie ma P.Michała to już raczej trzeba czekać do następnego dnia aż się pojawi bo inni doradcy nie chcą/mogą wtrącać się do mojego doradcy.

To prawda - czasem ciężko jest się dodzwonić, ale nie jest to niemożliwe - trzeba uzbroić się w cierpliwość. Swoją drogą był raz taki przypadek, że mój doradca miał dzień wolny ale odebrał służbową komórkę i przyjął moje zamówienie - to była chyba korekta do stropu. Swoją drogą chyba mamy tego samego doradcę bo mój to też Michał

2. transport- 2-3 dni wyprzedzenia to minimum, jakiekolwiek próby (najczęściej nieudane) dopasowania terminu trzeba uzgadniać osobno z logistykiem. Dla porównania w Tinie raz wykonałem numer ekstremalny tzn. wysłałem sms z zamówieniem w niedzielę o godz.21 a towar był na budowie rano o 10tej. Towar w ciągu 24h na budowie to standard.

Tutaj się zgodzę, trzeba zamawiać w miarę wcześniej. Ale ja z natury lubię wcześniej o wszystkim pomyśleć więc nie miałam tutaj problemu - towar był na działce zawsze na czas

3. opłaty za transport- to już jest konkretny argument jeśli z Gniezna do Poznania mogą dowieźć w cenie (lepszej) a z Poznania do Poznania nie (trzeba dopłacać)

Nigdy nie zapłaciłam w V-Budzie dodatkowo za transport, a byli u mnie już kilka razy - nawet z bardzo małą ilością towaru (np. dwie rolki papy i trzy baniaki plastyfikatora, bo zabrakło)

4. fakturowanie/płatności: w V-Bud przedpłata, gotówka ew. od bólu "duża" przedpłata na konto klienta w hurtowni z której są ściągane płatności. Korzystam z wersji 3. Ale z tym też jedna pani miała większy problem bo księgowość coś tam. Zagadnienie zamrażania gotówki pominę milczeniem. Jak powinno być: fakturowanie po realizacji albo raz w tygodniu i potem spokojny przelew. Często sam proszę o faktury faxem i płacę jak wiem, że już w danym tygodniu nic nie kupię)

Nigdy za nic w V-Budzie nie zapłaciłam gotówką - nie dokonywałam też przedpłat. Faktury otrzymuję pocztą z terminem od 14 do 21 dni na przelew, zdarzało się, że fv była dołączona do WZ i pozostawiona na budowie wraz z towarem.

5. Zwrot: nie testowałem miałem natomiast temat dowiezienia brakujących ilości. Kompletnie się to między doradcą i magazynem rozjechało tak, że trzeba było po dłuższym czasie osobiście odebrać brakujące elementy, które leżą teraz na budowie bo były potrzebne na wcześniej
.

Spróbuj pogadać z Michałem - napewno przyjmą towar spowrotem - ja też miałam podobną sytuację - zostały mi 3 palety Ytonga, nie ma żadnego problemu ze zwrotem - towar będzie zabrany przy okazji następnej dostawy.

6. oferty na pokrycie dachowe nigdy nie dostałem mimo dwukrotnego przypomnienia

Na kosztorys dachu też czekałam długo. Jak moja cierpliwość się skończyła zadzwoniłam do Michała i powiedziałam, ze jak do dnia następnego nie otrzymam oferty to zamawiam dachówkę w innej hurtowni - wieczorem tego samego dnia miałam ofertę na @ - dodam, iż była o 2,5tys niższa od najniższej jaką dostałam, a robiłam 4 wyceny.

Nie chcę tutaj udowadniać, że V-Bud lest lepszy niż Tina ale uważam, że wszystko można dogadać, a V-Bud nie zasługuje na złą opinię na forum. Byłam w kilku hurtowniach jak zaczynałam swoją przygodę z budową. W każdej zostawiłam zestawienie materiałów do wyceny (fundamenty i ściany). Oferty wróciły z trzech hurtowni - m.in z V-Budu i ceny były tam najkorzystniejsze. Na tej podstawie zdecydowałam sie na tą hurtownię i sie jej trzymam.

Pozdrawiam