tole 25.04.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Cementowa jest z cementu, ceramiczna z wypalanej ceramiki. Droga cementowa jest lepsza od najtańszej ceramicznej (ze względu na równość/powtarzalność cementowej) Ceramiczna jest bardziej trwała. Dobra ceramiczna jest ok. 50% drozsza od dobrej cementowej. Dobra ceramiczna jest ładniejsza (no ale to juz bardzo subiektywne) Porastanie mchem to taki trochę mit - porastają i ceramiczne i cementowe. Faktem natomiast jest, że im bardziej gładka powierzchnia dachówki tym "porastalność" mniejsza. Znajomy ma pięknego i ekstremalnie drogiego Meyera (ceramiczna ekstraklasa) i niestety po 5 latach wyraźnie widać porastanie mchem. W tym roku dekarze będą usuwać mech... No to ja jeszcze dołożę do tego worka z wiedzą to czego się dowiedziałem - porastają i ceramiczne i cementowe -> od dekarza usłyszałem, że ceramika angobowana porośnie może 2 lata później niż cementowa a ceramika glazurowana może wytrzyma jeszcze do 2 lat więcej czyli średnio ok. 10-12 lat. - porastanie zależy BARDZO od stron świata a mianowicie najbardziej porasta strona północna oraz od tego czy w pobliżu jest las, drzewa etc. - przyzwoita dachówka cementowa będzie z zasady równiejsza od ceramicznej ponieważ jest wykonywana w formach a ceramiczna wypalana w wysokich temperaturach, które wprowadzają pewną nieprzewidywalność Mam też jakie-takie możliwości wypytania Niemców jakie oni mają zdanie (a tradycje z używaniem dachówki nieporównywalne z naszymi). Generalna konkluzja: cementowa na 30lat, ceramiczna na 50lat i dłużej o ceramice: - rekomendowane firmy (z wysokiej półki) które zebrałem to RuppCeramika, Kreaton, Bogen - ... oraz z najwyższej półki VonMuller i MeyerHolsen - z paru źródeł słyszałem, że Roben ma problemy z jakością. Koramic plasuje się tak pośrodku - w Kreatonie trzeba uważać na dostawy tzn. towar jedzie z Niemiec i jak czegoś zabraknie można czekać parę tygodni. Zwróćcie uwagę nie tylko na samą dachówkę ale również na inne "gadżety" - folia paroprzepuszczalna- zdaniem dekarza nie ma sensu wkładać folii o zbyt dużej paroprzepuszczalności bo między dachówką a folią jest "cug" i i tak wszystko po paru latach jest zakurzone. Ja wziąłem 1300. - dobra folia to na pewno TYVEK i jeszcze inne których nie zapisałem. Gorsze folie mogą się łamać podczas prac - okna: zaznaczam że podobno- naprawdę dobry Velux jest też naprawdę drogi. Natomiast Velux trochę droższy od Fakro jest gorszy (użyte drewno). Dodatkowo Fakro jest liderem w oknach otwieranych od dołu jeśli ktoś o takich myśli. Reszta: Roto czy inne to już trochę niższa półka - system rynnowy pcv- po wszystkich poszukiwaniach nie znalazłem nic, co by świadczyło na korzyść Wavin-Kanion czy Braas czytaj: brać tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 25.04.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 mała pomoc dla tych, którzy będą kłaść folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 25.04.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 to ja się pochwalę: - pierwszy szpadel wbity 8 lutego- dach skończony 24 kwietnia Jestem szczęśliwy że dobrnąłem do tego etapu. Od dzisiaj kierunek na stan developerski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 25.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 I jeszcze ciekawostka/rekomendacja: dach 280m2 dwie koperty, trzy lukarny. raczej skomplikowany. Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!! Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót. Cena bardzo atrakcyjna- poniżej tego co widziałem ostatnio w postach. Ekipę znalazłem przez forum Muratora i dalej polecam. Grzegorz Łuczak spod Słupcy. Tel na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 26.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 I jeszcze ciekawostka/rekomendacja: dach 280m2 dwie koperty, trzy lukarny. raczej skomplikowany. Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!! Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót. Cena bardzo atrakcyjna- poniżej tego co widziałem ostatnio w postach. Ekipę znalazłem przez forum Muratora i dalej polecam. Grzegorz Łuczak spod Słupcy. Tel na priv. a może na poparcie tego wszystkiego jakaś fotorelacja w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 27.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 a może na poparcie tego wszystkiego jakaś fotorelacja w dzienniku Tak, tak. W końcu uzupełniłem dziennik i nauczyłem się wklejać zdjęcia. Ciekawe co jest bardziej skomplikowane- budowanie czy obsługa forum? Przy okazji spojrzałem na Twój stan prac i widzę że idziecie bardzo podobnie. Trzymam kciuki, również za innych budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka567 27.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam!!!No to mamy już pozwolenie na budowę-poszło bardzo szybko!!! To teraz mam prośbę o polecenie mi solidnych firm z okolic Łubowa, Wierzyc, Pobiedzisk...począwszy od murarzy.Z góry dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 27.04.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam!!!No to mamy już pozwolenie na budowę-poszło bardzo szybko!!! To teraz mam prośbę o polecenie mi solidnych firm z okolic Łubowa, Wierzyc, Pobiedzisk...począwszy od murarzy.Z góry dzięki!!! Gratulacje Ja też niedługo (podobno) zamierzam się cieszyć z PnB, ale nie mogę się doczekać. Ma być najpóźniej w I połowie maja. Obaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.04.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros, spokojnie, masz jeszcze czas... u mnie dopiero jutro wjeżdża kopara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.04.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros, spokojnie, masz jeszcze czas... u mnie dopiero jutro wjeżdża kopara To pewno do mnie wjedzie pod koniec czerwca Ale Wisz jak już bym miał PnB to jest "symbolicznie" zakończony etap papierkologii A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.04.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku nawet możesz przyjechać i obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku nawet możesz przyjechać i obejrzeć Dzięki za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać pewno wpadnę nie raz, jak sie nie będę mógł doczekać budowy u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 28.04.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros - domek budujesz byczy ,aż miło patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.04.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros - domek budujesz byczy ,aż miło patrzeć Dzieki Ale byczy to znaczy, że duży czy ładny ?? może jedno i drugie ?? ale on aż taki duży to nie jest Mój sąsiad za miedzą, to będzie miał dopiero "Hawire" chce budować Komfortowy II z MG Projekt - 350m2 powierzchni całkowitej, 418m2 powierzchni dachu :o :o Dobrze, że mój będzie ciut wyższy w kalenicy, bo inaczej w ogóle by go nie było widać Tylko, że mój domek dopiero na papierze, a Twój to chociaż już ma "podeszwy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 28.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje. Cześć Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej). Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.04.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 I jeszcze ciekawostka/rekomendacja: dach 280m2 dwie koperty, trzy lukarny. raczej skomplikowany. Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!! Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót. tole, dziś był u nas kierbud i się bardzo zachwycał Twoją budową Tzn opowiadał, ze gdzies koło Komornik. Zapytałam, czy to w Szreniawie ta budowa i potwierdził, czyli Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 29.04.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje. Cześć Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej). Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem Różnica w cenie wcale nie jest duża, ale jeśli masz duże i wysokie okna to lepiej RKS - większa sztywność. RKS trzeba przewidziec wczesniej, na etapie wykonywania nadproży. Kiedys szerzej pisalam na ten temat na grupie wielkopolskiej 2007 - może odnajdziesz - bo kilka miesięcy temu byłam bardziej w temacie, a teraz to żyję wykończeniówką i powoli zapominam rozterki poprzednich etapów. To jak z małym dzieckiem - zapomina sie jakie było małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 30.04.2008 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam prośbę do tole, podaj proszę namiar na wykonawców Twojego dachu, zarówno cieśli jak i dekarza , widać że ludzie wiedzieli co robili. Będe budował podobny dom, i tak wyobrażam sobie waśnie robote ciesielską i dekarską Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 30.04.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 tole, dziś był u nas kierbud i się bardzo zachwycał Twoją budową Tzn opowiadał, ze gdzies koło Komornik. Zapytałam, czy to w Szreniawie ta budowa i potwierdził, czyli Twoja Dziękuję bardzo. Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 30.04.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam prośbę do tole, podaj proszę namiar na wykonawców Twojego dachu, Poszło na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts