Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Cementowa jest z cementu, ceramiczna z wypalanej ceramiki.

Droga cementowa jest lepsza od najtańszej ceramicznej (ze względu na równość/powtarzalność cementowej)

Ceramiczna jest bardziej trwała.

Dobra ceramiczna jest ok. 50% drozsza od dobrej cementowej.

Dobra ceramiczna jest ładniejsza (no ale to juz bardzo subiektywne)

Porastanie mchem to taki trochę mit - porastają i ceramiczne i cementowe. Faktem natomiast jest, że im bardziej gładka powierzchnia dachówki tym "porastalność" ;) mniejsza.

Znajomy ma pięknego i ekstremalnie drogiego Meyera (ceramiczna ekstraklasa) i niestety po 5 latach wyraźnie widać porastanie mchem.

W tym roku dekarze będą usuwać mech...

No to ja jeszcze dołożę do tego worka z wiedzą to czego się dowiedziałem

- porastają i ceramiczne i cementowe -> od dekarza usłyszałem, że ceramika angobowana porośnie może 2 lata później niż cementowa a ceramika glazurowana może wytrzyma jeszcze do 2 lat więcej czyli średnio ok. 10-12 lat. - porastanie zależy BARDZO od stron świata a mianowicie najbardziej porasta strona północna oraz od tego czy w pobliżu jest las, drzewa etc.

- przyzwoita dachówka cementowa będzie z zasady równiejsza od ceramicznej ponieważ jest wykonywana w formach a ceramiczna wypalana w wysokich temperaturach, które wprowadzają pewną nieprzewidywalność

Mam też jakie-takie możliwości wypytania Niemców jakie oni mają zdanie (a tradycje z używaniem dachówki nieporównywalne z naszymi). Generalna konkluzja: cementowa na 30lat, ceramiczna na 50lat i dłużej

o ceramice:

- rekomendowane firmy (z wysokiej półki) które zebrałem to RuppCeramika, Kreaton, Bogen

- ... oraz z najwyższej półki VonMuller i MeyerHolsen

- z paru źródeł słyszałem, że Roben ma problemy z jakością. Koramic plasuje się tak pośrodku

- w Kreatonie trzeba uważać na dostawy tzn. towar jedzie z Niemiec i jak czegoś zabraknie można czekać parę tygodni.

Zwróćcie uwagę nie tylko na samą dachówkę ale również na inne "gadżety"

- folia paroprzepuszczalna- zdaniem dekarza nie ma sensu wkładać folii o zbyt dużej paroprzepuszczalności bo między dachówką a folią jest "cug" i i tak wszystko po paru latach jest zakurzone. Ja wziąłem 1300.

- dobra folia to na pewno TYVEK i jeszcze inne których nie zapisałem. Gorsze folie mogą się łamać podczas prac

- okna: zaznaczam że podobno- naprawdę dobry Velux jest też naprawdę drogi. Natomiast Velux trochę droższy od Fakro jest gorszy (użyte drewno). Dodatkowo Fakro jest liderem w oknach otwieranych od dołu jeśli ktoś o takich myśli. Reszta: Roto czy inne to już trochę niższa półka

- system rynnowy pcv- po wszystkich poszukiwaniach nie znalazłem nic, co by świadczyło na korzyść Wavin-Kanion czy Braas czytaj: brać tańszy

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze ciekawostka/rekomendacja:

dach 280m2 dwie koperty, trzy lukarny. raczej skomplikowany.

Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!!

Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót.

Cena bardzo atrakcyjna- poniżej tego co widziałem ostatnio w postach. Ekipę znalazłem przez forum Muratora i dalej polecam. Grzegorz Łuczak spod Słupcy. Tel na priv.

Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!!

Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót.

Cena bardzo atrakcyjna- poniżej tego co widziałem ostatnio w postach. Ekipę znalazłem przez forum Muratora i dalej polecam. Grzegorz Łuczak spod Słupcy. Tel na priv.

:D a może na poparcie tego wszystkiego jakaś fotorelacja w dzienniku :wink:

:D a może na poparcie tego wszystkiego jakaś fotorelacja w dzienniku :wink:

Tak, tak. W końcu uzupełniłem dziennik i nauczyłem się wklejać zdjęcia. Ciekawe co jest bardziej skomplikowane- budowanie czy obsługa forum? :-) Przy okazji spojrzałem na Twój stan prac i widzę że idziecie bardzo podobnie. Trzymam kciuki, również za innych budujących.

Gość Gosc_gość
Witam!!!No to mamy już pozwolenie na budowę-poszło bardzo szybko!!! To teraz mam prośbę o polecenie mi solidnych firm z okolic Łubowa, Wierzyc, Pobiedzisk...począwszy od murarzy.Z góry dzięki!!!

Gratulacje :p

Ja też niedługo (podobno) zamierzam się cieszyć z PnB, ale nie mogę się doczekać.

Ma być najpóźniej w I połowie maja. Obaczymy :-?

Gość Gosc_gość
Kristofuros, spokojnie, masz jeszcze czas... u mnie dopiero jutro wjeżdża kopara :wink:

To pewno do mnie wjedzie pod koniec czerwca :p

Ale Wisz jak już bym miał PnB to jest "symbolicznie" zakończony etap papierkologii

:wink:

A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku :p

Gość Gosc_gość

A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku :p

nawet możesz przyjechać i obejrzeć :D

Dzięki za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać :p

pewno wpadnę nie raz, jak sie nie będę mógł doczekać budowy u mnie

:wink:

Gość Gosc_gość
Kristofuros - domek budujesz byczy ,aż miło patrzeć

Dzieki :p

Ale byczy to znaczy, że duży czy ładny ?? może jedno i drugie ??

ale on aż taki duży to nie jest :wink:

Mój sąsiad za miedzą, to będzie miał dopiero "Hawire"

chce budować Komfortowy II z MG Projekt - 350m2 powierzchni całkowitej,

418m2 powierzchni dachu :o :o :o :o

Dobrze, że mój będzie ciut wyższy w kalenicy, bo inaczej w ogóle by go nie było widać :lol:

Tylko, że mój domek dopiero na papierze, :cry:

a Twój to chociaż już ma "podeszwy" :wink: :p

Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje.

Cześć

Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej).

Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem :)

tole, dziś był u nas kierbud i się bardzo zachwycał Twoją budową :D Tzn opowiadał, ze gdzies koło Komornik. Zapytałam, czy to w Szreniawie ta budowa i potwierdził, czyli Twoja :D

Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje.

Cześć

Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej).

Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem :)

Różnica w cenie wcale nie jest duża, ale jeśli masz duże i wysokie okna to lepiej RKS - większa sztywność. RKS trzeba przewidziec wczesniej, na etapie wykonywania nadproży. Kiedys szerzej pisalam na ten temat na grupie wielkopolskiej 2007 - może odnajdziesz - bo kilka miesięcy temu byłam bardziej w temacie, a teraz to żyję wykończeniówką i powoli zapominam rozterki poprzednich etapów. To jak z małym dzieckiem - zapomina sie jakie było małe :)