Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Tole

Czy czasem nie masz okien wstawionych. Dzis jechałem z Wrocławia i tak mi sie wydaje że masz okienka.

Jesli pozwolisz to chciałbym podjechac do Ciebie i zobaczyc montaz okien pod katem rolet Integro. Zamierzam takie rolety załozyć.

tak, tak ten z oknami to niestety ja parafrazując Grzegorza Ciechowskiego. Okienka wstawione, rolety w systemie integro wraz z autorskim rozwiązaniem mostków termicznych również. Zapraszam na budowę np. w czwartek kole południa bo później trza na procesję wracać. Pozdr.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

poszukuje godnego polecenia tartaku z przystepnymi cenami i jakosciowo dobrym drewnem. Napiszcie gdzie kupowaliście więźbę i za ile.

....

nie kupiiłem jeszcze, wiec co do jakości sie nie wypowiadam

co do ceny to najkorzystniej znalazłem takie :

tartak Burkietowicz z Odolanowa za 770 zł netto (impregnowane zanurzeniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo)

PHU Mirek ze Szreniawy za 750 zł netto (impregnowane ciśnieniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo)

za transport całości tzreba w obu przypadkach doliczyć ok 400 zł

z tym że diabeł czasem tkwi w szczegółach tj. za większe przekroje ceny moga być inne, tak więc wiarygodna jest dopiero wycena drewna na konkretny projekt

tartak Burkietowicz z Odolanowa za 770 zł netto (impregnowane zanurzeniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo). PHU Mirek ze Szreniawy za 750 zł netto (impregnowane ciśnieniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo). za transport całości tzreba w obu przypadkach doliczyć ok 400 zł

... tzn. plus 40-50zł/kubik na budowie co daje 800-820 netto czyli dokładnie tyle co inni. I teraz można porównywać jakość. Uważajcie na sztuczki marketingowe.

Witajcie,

PnB jest, Kredyt na finiszu, zaczynamy budowanie (skromne 2 miesiące poślizgu bo mieliśmy zacząć w Kwietniu).

A budować bez prądu i wody dość ciężko (zwłaszcza że projekty się już pojawiły).

Prąd będzie na razie budowlany (umowa na docelowy już podpisana, ENEA ma czas do 08-2009 :-? )

Do wykonania zostało przyłącze wody.

Wg. projektu 27 metrów w tym przecisk (ponoć 13 metrów) pod drogą powiatową.

Dziś dostałem pierwszą wycenę na 4500 z materiałami, geodetą, ze wszystkim.

Czy ktoś z was robił przyłącze ostatnio i mógłby się podzielić ceną jaką wynegocjował? Bo mnie się wydaje że średnia 165 PLN/metr to trochę dużo.

Z innej beczki, czy zmiana wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną jest do zrobienia za wpisem kierownika budowy, czy potrzeba do tego dłuższej biurokracji? Gdzieś mi się takie info obiło że ktoś potrzebuje projektu wentylacji mech. do PnB.

Pytam bo mam w projekcie went. grawitacyjną, a zależy mi na mechanicznej z reku.

Pozdrawiam.

Gość Gosc_gość
Witajcie,

PnB jest, Kredyt na finiszu, zaczynamy budowanie (skromne 2 miesiące poślizgu bo mieliśmy zacząć w Kwietniu).

Gratulacje :)

A budować bez prądu i wody dość ciężko (zwłaszcza że projekty się już pojawiły).

Prąd będzie na razie budowlany (umowa na docelowy już podpisana, ENEA ma czas do 08-2009 :-? )

To tak jak my :-? z tym, że prąd i woda od sąsiada.

Z innej beczki, czy zmiana wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną jest do zrobienia za wpisem kierownika budowy, czy potrzeba do tego dłuższej biurokracji? Gdzieś mi się takie info obiło że ktoś potrzebuje projektu wentylacji mech. do PnB.

Pytam bo mam w projekcie went. grawitacyjną, a zależy mi na mechanicznej z reku.

Pozdrawiam.

To jest tylko kwestia kominów, a jaką masz wentylację to URZĄD mało co interere, kwestię kominów - np. mniej kominów lub też mniej kanałów w kominie to załatwi KierBud.

tartak Burkietowicz z Odolanowa za 770 zł netto (impregnowane zanurzeniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo). PHU Mirek ze Szreniawy za 750 zł netto (impregnowane ciśnieniowo, nie strugane, nie fazowane, nie suszone komorowo). za transport całości trzeba w obu przypadkach doliczyć ok 400 zł

... tzn. plus 40-50zł/kubik na budowie co daje 800-820 netto czyli dokładnie tyle co inni. I teraz można porównywać jakość. Uważajcie na sztuczki marketingowe.

masz racje na wszelkie sztuczki uważać trzeba :)

jednak wg mnie w tym przypadku to żadna sztuczka nie jest

normalna sprawa że jak tartaki są w znacznej odległości od Poznania to dodatkowo liczą za transport (można spróbować to znegocjować)

co innego jak tartak w pobliżu wtedy koszty transportu są małe i przeważnie są już wliczone w cenę

im większą liczbę drewna potrzebujesz tym bardziej opłaca się przywozić po niższej cenie mimo kosztów transportu

wtedy koszt transportu mniej wpływa na cenę metra

ja do swojego domu (parterowy+drewn strop) potrzebuje ok 21 m3 drewna + deski na deskowanie

co razem da pewnie ok 30 m3

jednak jesli przy mniejszej liczbie drewna cena wychodzi podobna to warto zwrócić uwagę, że impregnacja ciśnieniowa jest lepsza i sporo droższa od zanurzeniowej

w Poznaniu trudno o drewno zaimpregnowane ciśnieniowe w cenie 800 zł/m3

info: jeszcze lepsze ceny można znaleźć na allegro ostatnio zauważyłem

jednak wg mnie w tym przypadku to żadna sztuczka nie jest normalna sprawa że jak tartaki są w znacznej odległości od Poznania to dodatkowo liczą za transport (można spróbować to znegocjować) co innego jak tartak w pobliżu wtedy koszty transportu są małe i przeważnie są już wliczone w cenę
Sorki, nie chcę mielić jęzorem, ale bardzo często jest akurat odwrotnie. Firmy z Poznania najczęściej doliczają transport a DOBRE firmy z "terenu" bardzo często nie. To jest ich sposób na pozyskanie poznańskich klientów. W innym przypadku nigdy by takich klientów nie dostali. Przykład z więźbą: ja kupiłem w Łoży (150km) po 800 netto bez żadnych dodatkowych opłat.

Już kiedyś to stwierdziłem i mogę powtórzyć- mniej ważne skąd bardziej ważne co i na jakich warunkach. Nie trzeba się bać firm z dalszej odległości. Ja mam dobre doświadczenia.

Foczki fajno było sie u Was spotkać .A Wasz domek rośnie aż miło . Jesteśmy ciekawi co zmieniło się u Was od wczoraj - pewnie strop cały ułożony .
Foczki, dzięki wielkie za zaproszenie i miłe spotkanie. Powodzenia przy zalewaniu stropów niebawem. Pozdrowienia również dla wszystkich obecnych. Mam nadzieję, że do zobaczenia niedługo w coraz większym gronie.

:D

Pozwoliłem się wreszcie odezwać.

Po uważnym przestudiowaniu całego waszego forum, postanowiłem się zgłosić do was.

Jesteśmy dopiero na pierwszym etapie (czekamy za geodetą), a budować się będziemy w Promnicach na ulicy Leśnej, projekt Wspaniały M04 z Muratora :lol:

Wiem że są wśród was i tacy co są na półmetku prac więc tym milej będzie się podzielić praktyką i teorią.

W tym roku zamierzamy wylać fundamenty (jak wszystko załatwimy to może do września sie wyrobimy :wink: ) budowę jako taką zaczniemy dopiero w roku przyszłym.

Pozdrowionka dla wszystkich przyszłych sąsiadów z Murowanej, Miękowa i okolic :D :D

pado, tole, Martuszek - i my dziękujemy 8)

Wczoraj miał być zalany strop ale w betoniarni popsuła się pompa i nie wiadomo kiedy będzie zalany :evil:

Jeden plus to taki że jeszcze dziś chłopaki kończą deskować :wink: więc tak sobie myślę że nie byłoby co zalewać, a robili całą sobotę i niedzielę i ja razem z nimi robiłem. Da się odczuć w kręgosłupie :wink:

:D

Pozwoliłem się wreszcie odezwać.

Po uważnym przestudiowaniu całego waszego forum, postanowiłem się zgłosić do was.

Jesteśmy dopiero na pierwszym etapie (czekamy za geodetą), a budować się będziemy w Promnicach na ulicy Leśnej, projekt Wspaniały M04 z Muratora :lol:

Wiem że są wśród was i tacy co są na półmetku prac więc tym milej będzie się podzielić praktyką i teorią.

W tym roku zamierzamy wylać fundamenty (jak wszystko załatwimy to może do września sie wyrobimy :wink: ) budowę jako taką zaczniemy dopiero w roku przyszłym.

Pozdrowionka dla wszystkich przyszłych sąsiadów z Murowanej, Miękowa i okolic :D :D

Pozdrawiamy z Miękowa:)