Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Jeden wniosek na koniec mojej budowy - czego nie zrobiłabym ponownie: tylko jednej rzeczy - tynków gipsowych. I tak ściany trzeba szpachlować 2x, więc oszczędność żadna, a miękkie są jak smok. Nie róbcie! Pozdrawiam

w cięzko zaskoczony jestem tym co piszesz

maszynowe tynki gipsowe to była jedna z niewielu rzeczu do których byłem absolutnie przekonany i chcialem zrobic tez u siebie

w muratorach wychwalają tynki kipsowe pod niebiosa

a o tych istotnych wadach nic nie pamietam aby wspominali

tj. że miękie i że i tak trzeba szpachlować dodatkowo

co rozumiesz przez to że są miękkie ? czy palcem można wdusić czy może nie wytrzymuja zderzenia z rowerkiem dziecka :)

a z tym szpachlowaniem czy dobrze rozumiem, że jak tynk połozysz to i tak dodatkowo trzeba szpachlowac gładzią gipsową aby było gładko ?

myslałem że sam tynk połozony maszynowo już to daje

poza tym może to wykonawca spartaczył robote, albo może materaił był kiepski i lepiej od innego producenta brać

wykluczyłaś te przyczyny ?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w cięzko zaskoczony jestem tym co piszesz

maszynowe tynki gipsowe to była jedna z niewielu rzeczu do których byłem absolutnie przekonany i chcialem zrobic tez u siebie

w muratorach wychwalają tynki kipsowe pod niebiosa

a o tych istotnych wadach nic nie pamietam aby wspominali

tj. że miękie i że i tak trzeba szpachlować dodatkowo

co rozumiesz przez to że są miękkie ? czy palcem można wdusić czy może nie wytrzymuja zderzenia z rowerkiem dziecka :)

a z tym szpachlowaniem czy dobrze rozumiem, że jak tynk połozysz to i tak dodatkowo trzeba szpachlowac gładzią gipsową aby było gładko ?

myslałem że sam tynk połozony maszynowo już to daje

poza tym może to wykonawca spartaczył robote, albo może materaił był kiepski i lepiej od innego producenta brać

wykluczyłaś te przyczyny ?

Materiał miałam bdb - VG; wykonawców opisywałam - Pan Radek zachwalany na Muratorze. Co było źle - poprawił, a co nie - poprawiała szpachla i nie chodzi o gładką powłokę, ale np o poziomowanie tynku przy oknach, bo w przypadku robienia wyłogów drewnianych każdy odchył za raz widać.

Generalnie tynk to nie gładź i to trzeba sobie uświadomić. Miałam prawie jak lustro, ale jak pomalujesz sobie bez szpachli to zobaczysz różnicę - farba wszystko pokaże. Szpachlują ludzie po 2 x - gadałam np. z Misiakiem - też szpachluje, a miał bdb tynk, więc nie jestem jakimś wyjątkiem. Miękki jest - oprzesz np drabinę o ścianę, to widać za raz na tej ścianie.... Łatwo naprawić, bo łatwo zepsuć - wada i zaleta. Jak kto lubi. Ekonomicznie się nie opłaca, bo położenie gipsowego maszynowego z materiałem 26-28 zł/ m2, a do tego szpachla 10-14 zł / m2 na gotowo, więc nie wiem jaki to sens - w sumie daje to średnio 40 zł / m2. Ekonomicznie patrząc się nie opłaca, bo tynki nakładane tradycyjnie cementowo-wapienne są tańsze i twarde. Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

Witam się po raz drugi, tym razem informacją, że wniosek o PNB został dzisiaj złożony w starostwie:) Ach gdyby wszystko poszło dalej jak dzisiejsza wizyta w urzędzie, to byłby miód:)

Teraz przede mną era castingów:

- na najlepszy kredyt

- na najlepszego wykonawcę i czekanie.....

planowany start budowy 08/09.2008 - miejsce - Dąbrówka.

Prosze wszystkich o kciuki i pozytywne fluidy na dalsze działania, pozdrawiam i oczywiście zazdroszczę wszystkim bardziej zaawansowanym:)

Witam się po raz drugi, tym razem informacją, że wniosek o PNB został dzisiaj złożony w starostwie:) Ach gdyby wszystko poszło dalej jak dzisiejsza wizyta w urzędzie, to byłby miód:)

- na najlepszy kredyt

Prosze wszystkich o kciuki i pozytywne fluidy na dalsze działania, pozdrawiam i oczywiście zazdroszczę wszystkim bardziej zaawansowanym:)

spox. też będziesz niedługo na takim etapie jak inni. kciuki trzymamy za wszystkich rozpoczynających, za nas samych też he,he.

by the way: czy nie wydaje się Wam, że sytuacja na rynku usług/materiałów budowlanych jakby się ustabilizowała? jest drogo ale nie ma gadania że zrobią za 2 lata albo płać drogo x2 to łaskawie wejdziemy na budowę wcześniej? czyżby tani funt i koniec boomu w UKju i Irlandii sprawiły, że się budowlańcy przeprosili z krajowym rynkiem? pozdrowionka.

Tole - niektorzy znormalnieli a niektorzy nie. Ja dostalem wycene kuchni z wypasionego jakiegos studia. Arch. czekala na oferte ponad miesiac...bez komentarza a oferta, tfu tfu, ma 2 zdania. Kuchnia wedlug panstwa rtys czy jakos tak kosztowac bedzie 36 ooo zl :)

Za taka oferte to ja dziekuje. I nie chodzi o cene z kosmosu tylko podejscie do klienta. Nie kupilbym tej kuchni nawet za 3 tysiace

Miękki jest - oprzesz np drabinę o ścianę, to widać za raz na tej ścianie.... Łatwo naprawić, bo łatwo zepsuć - wada i zaleta. Jak kto lubi. Ekonomicznie się nie opłaca, bo położenie gipsowego maszynowego z materiałem 26-28 zł/ m2, a do tego szpachla 10-14 zł / m2 na gotowo, więc nie wiem jaki to sens - w sumie daje to średnio 40 zł / m2. Ekonomicznie patrząc się nie opłaca tynki nakładane tradycyjnie cementowo-wapienne są tańsze i twarde.

mogę coś jeszcze dodać: gdy ja podejmowałem decyzję głosy gips vs. cem-wap rozkładały sie mniej więcej po połowie i wybór był bardzo trudny. Tak, że chciałem nawet robić część tak, część tak. Od tej pory widzę że:

1.tynki cem-wap wracają w glorii po paru latach mody na gipsy (z rozmów)

2.poleca je każdy wykonawca który przewija się przez budowę (murarz, elektryk, instalator, posadzkarz)

3.nie jest prawdą, że tynk cem-wap + szpachlowanie jest droższy niż gips (patrz martuszek)

4.cały czas nie mogę rozgryźć które są zdrowsze- jedni twierdzą że gipsowe zdrowe, cem-wap nie, a inni że gipsowe niezdrowe a cem-wap tak. I każdy ma super argumenty!!!!! Z tego powodu postanowiłem ten aspekt wykluczyć z rozważań.

Mnie przekonał wykonawca, który dodatkowo nakłada tynki cem-wap ręcznie a nie maszynowo. Sposób wyrównywania jest zbliżony tzn. "na listwach", tyle tylko że rzucanie na ścianę odbywa się ręcznie a nie z agregatu. Dzięki temu zużycie materiału jest znacznie mniejsze czego nie uwzględnia się praktycznie w żadnych kalkulacjach traktując je jako stałą. Uwaga: nie mylić ręcznego nakładania z ręcznym zacieraniem pacami na ścianie które wymaga wielkiej wprawy a i tak są spore odchyłki. Jak wspomniałem tynk jest "wyciągany" łatą na listwach podtynkowych przymocowanych do ściany (standardowo).

Jak będę miał wyszpachlowane ściany zrobię kalkulację / m2 na gotowo z materiałem ale już teraz widzę że powinno być bardzo korzystnie cenowo przy oczywiście dobrej jakości.

... Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

czy możesz proszę rozwinąć trochę ten aspekt zagadnienia, pls. - jestem bardzo zainteresowany

[
... Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

czy możesz proszę rozwinąć trochę ten aspekt zagadnienia, pls. - jestem bardzo zainteresowany

To dotyczy właśnie wątku "zdrowotności" rzekomej, który porzuciłeś :)

Jeżeli ktoś podnosi argument "zdrowotności" to powinien być konsekwentny i stosować zbieżne materiały, a nie rezygnując z tynku gipsowego kłaść cementowo-wapienny, ale na wierzch gips, bo przecież twierdzi że gips jest be.. Do tynku cementowo-wapiennego kolejną warstwią zalecaną jest głądź wapienna - ciąg technologiczny.To tak jak budowanie ścian z ceramiki, bo "oddycha", a na to sruuu styropian zamiast wełny. Nie ma logiki.

Tak na prawdę to nic nie oddycha tak do końca, bo za oddychanie odpowiada wentylacja.

Acha, z tynku gipsowego akurat elektryk się cieszy, bo łatwo przerobić - a u mnie trochę "poprawek" było.

Kończąc - jak już cementowo-wapienny to gładź wapienna, jak gipsowy to gladź gipsowa. Sposób narzucania nie ma znaczenia - mechanicznie czy ręcznie, bo zacierka i tak ręczna.

Pozdrawiam :)

cd tynki gipsowe

martuszek, tole : dzięki za wasze cenne doświadczenia, wspólny wniosek z tego taki, że tynk gipsowy+gładź gipsowa w porównaniu do cem-wap+gladź jest mniej praktyczny i droższy w wykonaniu

kwestia zdrowotności dyskusyjna pozostaje, aczkolwiek zgadzam się tu z martuszek że jak na coś się decydować z jakichkolwik względów to konsekwentnie do końca

wiec u mnie by to musiało być chyba : silka + tynk cem-wapienny+gładź wapienna

pytanie tylko, czy gładź wapienna jest faktycznie bardziej praktyczna (twarda) niż gipsowa ?

jest też cos takiego, jak gipsowy tynk cienkowarstwowy (2-5mm), może to jest twardsze i gładsze od zwykłego gipsowego ?

natomiast jak rozumiem macie inne opinie co do sposobu narzucania tynku i zacierania :

wg Tole lepiej narzucać ręcznie i zacierać łatą na listwach, a nie ręcznie pacami.

a wg Martuszek sposób narzucania bez znaczenia, a zacieranie ręczne lepsze (chyba)

więc Martuszek jak to jest z tym zacieraniem, lepiej ręcznie pacami czy łatą na listwach ?

inaczej będę musiał chyba polegać na opini majstra którego do tego zwerbuje :)

....

- na najlepszy kredyt

...

jesli interesuje Ciebie kredyt w CHF

to polecam odwiedzić Lukas Bank

ja dostalem oferte

prowizja 0,85%

marża 0,80%

róznica kursowa 4,09%

dod. ubezpieczenie do momentu wpisu do hipoteki tylko

ubezpieczenie nieruchomości od ognia itp.

brak jakichkolwiek innych kosztów w racie miesięcznej

nachodziłem się i zebrałem sporo ofert i nikt ich nie przebił

może też Tobie coś korzstnego skroją

cd tynki gipsowe

wg Tole lepiej narzucać ręcznie i zacierać łatą na listwach, a nie ręcznie pacami.

a wg Martuszek sposób narzucania bez znaczenia, a zacieranie ręczne lepsze (chyba) więc Martuszek jak to jest z tym zacieraniem, lepiej ręcznie pacami czy łatą na listwach ?

mi chodziło o to aby nie pomylić ręcznego narzucania i następnie "wyciągania" tynku łatą na listwach podtynkowych z taką zupełnie tradycyjną metodą gdzie rzuca się towar na ścianę i równa pacami bez żadnych listew i łat. A martuszka rozumiem w ten sposób, że przy dowolnej metodzie końcowe równanie- zacieranie robi się pac(k)ami i tak właśnie jest.

Różnica jest, i to powtórzę, w zużyciu materiału. W metodzie ręcznej powinno być sporo niższe (jeśli tynkarze pracują jak trzeba). I to może być kryterium wyboru. Tynki gipsowe w praktyce tylko maszynowo a tynki cem-wap maszynowo albo nie.

Dziękuję za info o Lukasie:) Wpisuję ich na moją listę. A jak obsługa? Podpisałes juz umowę? Możesz polecić jakąś konkretna osobe z Lukasa?

Mam obsesje, jesli chodzi o banki, że padne ofiarą jakiegoś gułowatego pracownika, miałąm taki przypadek w mbanku przy staraniu sie o kredyt na działke, stąd obawy:/

jesli interesuje Ciebie kredyt w CHF

to polecam odwiedzić Lukas Bank

ja dostalem oferte

prowizja 0,85%

marża 0,80%

róznica kursowa 4,09%

dod. ubezpieczenie do momentu wpisu do hipoteki tylko

ubezpieczenie nieruchomości od ognia itp.

brak jakichkolwiek innych kosztów w racie miesięcznej

nachodziłem się i zebrałem sporo ofert i nikt ich nie przebił

może też Tobie coś korzstnego skroją

Łoo.. to ja też ofiarą jakiegoś muła w mBanku padłem w lipcu tamtego roku, przy okazji załatwiania właśnie kredytu na działkę. Może to ten sam był.. niejaki S.B.

W końcu kredyt na działkę wzięliśmy w BGŻ, ale teraz refinansujemy to do Nordea albo Millenium.

Dziękuję za info o Lukasie:) Wpisuję ich na moją listę. A jak obsługa? Podpisałes juz umowę? Możesz polecić jakąś konkretna osobe z Lukasa?

Mam obsesje, jesli chodzi o banki, że padne ofiarą jakiegoś gułowatego pracownika, miałąm taki przypadek w mbanku przy staraniu sie o kredyt na działke, stąd obawy:/

cd tynki gipsowe

pytanie tylko, czy gładź wapienna jest faktycznie bardziej praktyczna (twarda) niż gipsowa ?

jest też cos takiego, jak gipsowy tynk cienkowarstwowy (2-5mm), może to jest twardsze i gładsze od zwykłego gipsowego ?

natomiast jak rozumiem macie inne opinie co do sposobu narzucania tynku i zacierania :

a wg Martuszek sposób narzucania bez znaczenia, a zacieranie ręczne lepsze (chyba)

więc Martuszek jak to jest z tym zacieraniem, lepiej ręcznie pacami czy łatą na listwach ?

inaczej będę musiał chyba polegać na opini majstra którego do tego zwerbuje :)

Jachu - Tole już Ci wyżej troszkę podpowiedział w zakresie narzucania. Mi chodzi o to, że sposób narzucenia tynku nie ma znaczenia. Teraz nawet jak narzuca się ręcznie, to równa się na listwach.

Co do gładzi wapiennej to jeszcze raz: gładź wapienna powinna być warstwą wykończeniową tynku cementowo-wapiennego, a gładź gipsowa - gipsowego. Powinna z uwagi na ciągłość technologiczną i konsekwencję wyboru. A teraz: dlaczego ludzie na tynk cementowo-wapienny dają gładź gipsową a nie wapienną? - dlatego, że jest twardsza. I w ten oto sposób postępują nielogicznie.

I jeszcze o tynku gipsowym - tynk maszynowy jest cienkowarstwowy. Przynajmniej u mnie, ale z tego co czytałam wybierając materiał, to maszynowy w VG jest cienkowarstwowy. To dobrze i źle. Żle jak trzeba równać ściany :)

A i jeszcze rozszerzenie info dla chętnych, żeby nie wywarzać otwartych drzwi - znalazłam to:

http://forum.muratordom.pl/gladz-gipsowa-czy-wapienna,t127653.htm

agessner - bardzo zbliżone są nasze scenariusze, co prawda nazwiska pana z mbanku nie pamiętam,ale straciłam tam sporo czasu i nerwów:/

Ostatecznie kredyt też wzięliśmy w bgżecie:)

Teraz jeszcze nie wiem gdzie będziemy refinansować a Ty teraz na budowę refinansujesz? Jak jestes zadowolony z obsługi, to daj namiary:)

A tak w ogóle, to czy ktoś z grupy może polecić zaradnych bankowców z banków:

Millenium

Nordea

Fortis

GE Money

Lucas???

Damimax - refinansuję na budowę. Zadowolony będę jak dostanę kredyt. Mam nadzieję, że rozstrzygnie się to w przeciągu tygodnia, bo pod koniec miesiąca wykonawca wchodzi u nas na budowę. Na razie nie jestem ani z Nordea, ani z Millenium. Rozważamy jeszcze WBK, bo naszego kiera budowy kobieta jest dyrektorką w jednym z oddziałów i mielibyśmy to na pewno solidnie załatwione.

agessner - bardzo zbliżone są nasze scenariusze, co prawda nazwiska pana z mbanku nie pamiętam,ale straciłam tam sporo czasu i nerwów:/

Ostatecznie kredyt też wzięliśmy w bgżecie:)

Teraz jeszcze nie wiem gdzie będziemy refinansować a Ty teraz na budowę refinansujesz? Jak jestes zadowolony z obsługi, to daj namiary:)