Gość Gosc_gość 16.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 To ja pytałam o te kredyty:) Prześledziłam oczywiście ten wątek ogólny o kredytach, ale pozwoliłam sobie zapytać na forum wielkopolskim, bo chodziło mi o lokalne typy i przede wszystkim godną polecenia obsługę. Ja kredyt na działkę wzięłam w BPH-u i teraz będę go refinansować, jednak mój oddział BPH-u został wchłonięty przez PKO SA i od tego czasu obsługa tam to koszmar - nie oddzwaniają mimo próśb,spychoterapia na maxa:/ Jakby co mam 2 kontakty kompetentne w ING i Kredyt-Bank. Mają dobre warunki na kredyt w PLN, a w CHF to nie wiem ( CHF mnie nie interesuje, ze względu na strasznie niski kurs) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 16.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 CHF mnie nie interesuje, ze względu na strasznie niski kurs Mozesz rozwinac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 16.06.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 CHF mnie nie interesuje, ze względu na strasznie niski kurs Mozesz rozwinac? Kristofuros ma pewnie na myśli fakt, że lepiej jest brać kredyt w walucie,gdy stoi wysoko a spłacać, gdy jest nisko. Poproszę o ten namiary, choć mimo wszystko nastawiam się na CHF, ale może też są korzystni we frankach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.06.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 CHF mnie nie interesuje, ze względu na strasznie niski kurs Mozesz rozwinac? Jak najbardziej, pisałem już o tym w wyżej wymienianym wątku już 17 kwietnia - sytuacja z moich obserwacji jest nadal aktualna: A co do PLN czy CHF to na dwoje babka wróżyła. Ale oceniam na mało realne spadek kursu CHF poniżej 2 zł - jest to bariera bardzo silna do przebicia - jeżeli w ogóle możliwa do przebicia. Złotówka jest w tej chwili tak mocna, że już czas na głębszą korektę ( spadek PLN) do głównych walut i to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz jaki ja osobiście biorę pod uwagę. Dlatego też na czas budowy biorę w PLN, a przewalutować mogę zawsze. W tym przypadku nie poniosę kosztów spreadu, zwłaszcza że pod koniec budowy chce sprzedać mieszkanie i spłacić większą cześć kredytu. Ponoszenie kosztów spreadu w tym przypadku było by bez sensu i przy tym ponosiłbym ryzyko wzrostu CHF ( jeśli bym wziął kredyt w CHF). Także czy brać CHF czy PLN - każdy sam wg. swoich planów musi określić ryzyko i taką też decyzję podjąć. Wg. moich subiektywnych ocen bardziej się kalkuluje PLN. Scenariusz jak na razie się potwierdza, bo CHF/PLN oscyluje wokół kursu 2,10, czyli jest w okresie stabilizacji od maja , a że jest to kurs blisko jego minimalnych notowań to moim zdaniem większe prawdopodobieństwo jest takie, że pójdzie w górę. Tym bardziej, że sporo ludzi biznesu i polityki twierdzi, że PLN jest mocno przewartościowana. Nie chcę tu nikogo straszyć, tym bardziej Tych co mają kredyt w CHF - jest to ryzyko, którego ja nie chcę ponosić zwłaszcza w okresie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 16.06.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 CHF to frank właśnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna kaszkur 16.06.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Mam więc dokładnie tydzień na wybranie dobrej hurtowni która zapewni mi przynajmniej materiały na stan zero, a najlepiej na całą budowę. Napiszcie proszę gdzie Was dobrze obsłużono, bo Ja pojeździłem już trochę po okolicy i średnio jestem zadowolony. A to transport tylko przy dużych zamówieniach, a to płatność koniecznie gotówką w hurtowni przed wysłaniem towaru... Normalnie zaraz się okaże że będę musiał robotę rzucić na te kilka miesięcy. Pomóżcie proszę Nadstaga z Obornik tel. 0-61 29 70 725 Begier ul. Obornicka 8A tel. 0-61 81 25 399 Mieli najlepsze ceny i współpraca też była o.k. MB WESOŁEK WRZEŚŃIA UL. BATOREGO 10A 061--640-10-70 0-602-632-705 Tanio i solidnie i zawsze na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalach 16.06.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 witam gdyby ktoś był zainteresowany kupnem okna plastikowego używanego o wym1465*1435 dwu-skrzydłowe z roletami aluminiowymi i złotymi klamkami(R+RU) oraz drzwi balkonowe 865*2195 również z żaluzjami aluminiowymi obydwa w dobrym stanie to proszę się zgłosić na gg 2304655 za obydwa cena jaka mnie interesuje to 400zł do małej negocjacji _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 17.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Kochani gdzie najlepiej kupic caly dach (dachowka-jaka najlepsza roben czy brass ) rynny okna dach. itp. i gdzie zrobia wycene Dzieki!!! Ja bym powiedział że w kategorii open ani roben ani brass he,he. Ale na początek zwróć uwagę jaki rodzaj dachówki preferujesz bo roben to ceramika a brass to cement. Tematyka dachowa jest złożona i trudno napisać coś w jednym poście. Jest na ten temat sporo wątków które warto poczytać. Moim zdaniem wszystko zależy od budżetu- od tego będzie zależało w jakie materiały pójdziesz bo rozrzut cenowy jest olbrzymi. Jeśli określisz (co też nie jest proste) ile możesz wydać na cały dach a potem odliczysz od tego cenę więźby, robociznę cieśli i dekarza (to akurat jest łatwe bo biorą za m2) to zostanie reszta na kompletne pokrycie. I wtedy dobra hurtownia powinna doradzić w stylu "kupcie lepiej dobrą dachówkę cementową zamiast słabej angoby" albo "stać was na średnią glazurę albo najlepszą angobę". I zamiast tysiąca alternatyw mamy już tylko dwieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 17.06.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 rupp ceramika to chyba brass ale z dachówką ceramiczną,czy się mylę?powiedzcie mi jak się zmienia cały link do dziennika budowy w gustowny napis "dziennik"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 18.06.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 rupp ceramika to chyba brass ale z dachówką ceramiczną,czy się mylę? powiedzcie mi jak się zmienia cały link do dziennika budowy w gustowny napis "dziennik"?? pomiędzy url=http://blablabla] a [/url] musisz wpisać jeszcze sakramentalne słowo Dziennik i tu się zdziwiłem, że Rupp i Brass należą do jednej grupy (Monier). Jak patrzę, jakie firmy dachówkowe sobie nakupował Wienerberger, to już nic mnie nie zdziwi. Co nie zmienia oczywiście podstawowego przesłania, że dachówkę ceramiczną i cementową produkuje się zupełnie inaczej i ma ona inne właściwości. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 19.06.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Murator, nr 6 - czerwiec '08Artykuł pt Świadectwo energetyczne"Od 1.01.2009 właściciele niektórych domów będą zobowiązani do uzyskania świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Bez tego domu nie oddadzą do użytku, nie sprzedadzą ani nie wynajmą....Św.energ. to dokument umożliwiający stwierdzenie jaki jest roczny poziom zużycia energii.... Niestety ustawodawca nie zdefiniował pojęcia budynku oddawanego do użytkowania. Można jednak przyjąć, że ... inwestor zawiadomił ... organ nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy i zamiarze użytkowania lub wystąpił z wnioskiem o udzielenie pozwolenia na użytkowanie."Szczegóły dot. wystawiania św. energ. są w artykule ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 19.06.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 potrzebuję kupić używane stemple budowlane - dużo info poproszę na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 19.06.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam Która betoniarnia robi podmurówki do ogrodzenia pod siatkę w Wielkopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 19.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam Która betoniarnia robi podmurówki do ogrodzenia pod siatkę w Wielkopolsce? podmurówki widziałem w Komornikach w http://www.siatki.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIA 19.06.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam Potrzebuję namiary na sensownego geodetę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 19.06.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam Potrzebuję namiary na sensownego geodetę. Z góry dzięki mogę polecić naszego - załatwiałam z nim wszystko na telefon. Wszystko zrobił jak trzeba, żadnych problemów, faktura z 14 dniowym terminem płatności. Nie wiem czy nie ma jakiejś "rejonizacji" - my budujemy dom prawie we wsi jego rodziców...więc było szybko i miło Dane wysyłam na priva ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkoowal 20.06.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam, Została mi paleta (50 szt) pustaków keramzytowych Optiroc 24 - może ktoś potrzebuje odbiór w Szczytnikach k/Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 20.06.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam, musiałem zmienić w trakcie budowy rozmieszczenie okien i zostały mi dwa kołnierze do okien dachowych FAKRO EHN 07 (78x140) i dwa EHN 13 (78x160). Zainteresowanych proszę o kontakt na 604 331 230 pozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 20.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 No i tak to właśnie jest z tym budowaniem - zwykle coś zostaje po budowie, a kasa utopiona Mi zostało 6 palet pustaków keramzytowych i "ozdabiają" teraz "ogród" - kkoowal jak znajdziesz kupca, który potrzebuje więcje to chętnie udostępnię moje pustaki, ale generalnie nie jest łatwo sprzedac materiały po budowuie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 20.06.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 co należy zrobić w pierwszej kolejności prąd i tynki czy okna i drzwi, mamy szklane drzwi wejśiowe i obawiam sie o ich stan po kolejnych pracach. czy trzeba rozprowadzić wodę i kanalizę prze tynkowaniem wewnątrz, i jakie są teraz ceny za robotę i materiały do tynkowania. Sorry za trywialne pytania, ale są ona dla nas ważne Wiem że było już o tym na forum a także że ktoś podał kolejność prac ale nie mogę tego znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts