Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Poznaniaków i Wielkopolan. Narazie piszę jeszcze z Poznania, ale budujemy domek w Kamionkach.

Mury juz stoją, dach odeskowany i opapowany. Przyszedł czas na dachówkę. I tutaj mam ogromna prośbę: prosze o adresy hurtowni, producentów dachówki z których korzystaliście.

jaka dachówke polecacie, na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakie sa ceny?

Będe bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam, Monika

Chociaż nie ma jeszcze fundamentów , w tym tyg robiliśmy wyceny dachów. Wysłałam maile do większości firm które znalazłam w necie, w szybkim tempie wycenę przygotowali:

Darplast ze Starołęckiej,

Kolmax ze Swarzędza,

MK Dom z Łomżyńskiej,

Dach Bud z Omańkowskiej.

Żeby zrobić wycenę, proszą o projekt dachu i na tej podstawie liczą co trzeba. Poszłam trochę na skróty bo jedną wycenę juz miałam i rozesłałam juz zestawienie ilościowe :)

Wybraliśmy roben miedź - głównie z powodu koloru. Ceny zależą bardziej od ilości gąsiorów i rodzaju dachu, cena pojedyńczej dachówki nie ma większego znaczenia - właśnie się o tym przekonałam.

pozdrawiam

Też jestem tego zdania co muriel, że najlepiej wysyłać projekt dachu, bo inaczej to różnie bywa z ilością dachówki itp.

Jeżeli chodzi o materiały na dach, to ja mogę polecić hurtownię Dach-plus w Śremie(Śrem, Przemysłowa 36, tel. 061 282 86 01). Mieliśmy wyceny z kilku hurtowni i tam wypadła najkorzystniej. Różnice w wycenie samej dachówki, gąsiorów itp. w porywach wynosiły nawet 7 tys., a mamy zwykły dwuspadowy dach. Do tego udało nam się dodatkowo wynegocjować :lol: dobrą cenę na folię dachową i okna połaciowe Roto. Obsługa kompetentna, uprzejma, wszystko dowiezione na czas. Do tego ilość materiałów idealnie obliczona (zostało tyle ile powinno) - aż się dekarze dziwili. :wink:

Oczywiście macie rację, do wyceny ostatecznej polecę razem z projektem, teraz chciałam się zorientować co, gdzie, ceny jednostkowe dostałam i poglądowe wyceny też mam. Musimy rozplanować jakoś kasę, a tak do końca nie wiedzieliśmy czy wmieścimy sie w planowany budżet (czyli transzę :)). Wyceny są dość zbliżone, róznice spore są na więźbie- i tak poszukamy w tartakach, a zadecydują rabaty na okna dachowe z żaluzjami zewn - bo to jak się okazało będzie znaczny wydatek.

Czy ktoś ma może okna fakro aluminiowo-tworzywowe PTP? Kuszą mnie ponieważ są białe a nie w kolorze drewna. Architekt "zalecał" do łazienki plastiki, do pokojów też wolałabym białe.

Po za tym Fakro czy Velux??? za i przeciw

z góry dziekuję

My nie mamy ani Fakro ani Veluxa, tylko Roto. Ponoć na skalę europejską najwięcej sprzedaje się właśnie okien dachowych Roto. Ale bynajmniej nie statystki nas przekonały. :wink: Veluxa dlatego nie, ponieważ w oknach obrotowych, które nas interesowały klamki były na górze, co dla mnie jako osoby niezbyt imponującego wzrostu stanowiłoby pewien problem z otwieraniem i zamykaniem. :D Z kolei zarówno Velux jak Fakro mają w standardzie oś obrotu w połowie wysokości okna, natomiast Roto posiada w ofercie tzw. okna wysokoosiowe (http://www.roto.pl/index.php?lang=_pl&m=katalog&pg=49), gdzie oś umieszczona jest w 3/4 wysokości skrzydła dzięki czemu sporo wyższy ode mnie mąż nie uderza głową w część okna, która „wchodzi” do pokoju. Jest to o tyle istotne, że okna dachowe w pokojach mamy umieszczone dość nisko, żebym mogła bez problemu podziwiać przez nie las. :lol:

Oczywiście są jeszcze okna uchylno-obrotowe, gdzie nie ma w ogóle tego problemu, ale one z kolei są droższe.

jak wspominałam, ja okna połaciowe kupiłam na ...allegro ! ceny super, a przy montażu okaże się jak z jakością (choć tu chyba różnica żadna, bo jechały prosto z fabryki do nas...)

My ze względu na koszty zrezygnowaliśmy z żaluzji zewnętrznych do okien połaciowych na rzecz markiz zewnętrznych. Obecnie roto ma rolety wewn. w kolorze beżowym za 1zł, do tego te markizy i za 5 okien drewnianych plus 1 plastikowe zapłaciliśmy niecałe 7900zł

czy może mi ktoś wytłumaczyć po co rolety na oknach dachowych......? przecież jak się będą chcieli włamać to nie przez okna dachowe bo nogi połamią prędzej................ :lol: ale to takie moje przemyślenie tylko - ja nie wyrzucałabym na to kasy

mamy veluxa, bo dostaliśmy w bardzo dobrej cenie (w Bol-ann Gniezno)

Dokładnie, Bliźniątrodzice mają rację, chodzi także o zaciemnienie poranne, po za tym 3 okna będą w południowej połaci dachu, a rolety zewnętrzne jako jedyne chronią przed ciepłem, cokolwiek mówią producenci o działaniu markiz czy rolet wewn.

Teraz mamy sypialnie od południa i corocznie był latem dramat, rok temu załozyliśmy rolety zewnętrzne i temperatura w godzinach popołudniowych godzinach stała się znośna.

Witajcie Grupo! Wlasnie jestem po rozmowie z budowlańcami i niestety nie pocieszyli mnie.Mam dach dwuspadowy bez poddasza,plany były by go foliować na co panowie radzili jednak deskowanie i papa bo przy małym nachyleniu bedzie przewiewać a folia kruszeje.Druga sprawa z racji że nie mam stropu zalewanego radzą zmienić konstrukcję dachu na szkieletową która jest sztywniejsza co spowoduje mniejsze pękanie płyt na stropie lekkim.Sama nie wiem kogo słuchać,a co Wy radzicie,bo taką metodą powinnam zalać strop by uniknac peknieć i jeszcze jak juz zaleję to wynieść go do poddasza uzytkowego a plany miałam by postawić dom parterowy bez schodów.Co robić?

Witajcie Grupo! Wlasnie jestem po rozmowie z budowlańcami i niestety nie pocieszyli mnie.Mam dach dwuspadowy bez poddasza,plany były by go foliować na co panowie radzili jednak deskowanie i papa bo przy małym nachyleniu bedzie przewiewać a folia kruszeje.Druga sprawa z racji że nie mam stropu zalewanego radzą zmienić konstrukcję dachu na szkieletową która jest sztywniejsza co spowoduje mniejsze pękanie płyt na stropie lekkim.Sama nie wiem kogo słuchać,a co Wy radzicie,bo taką metodą powinnam zalać strop by uniknac peknieć i jeszcze jak juz zaleję to wynieść go do poddasza uzytkowego a plany miałam by postawić dom parterowy bez schodów.Co robić?

Popatrzeć do projektu!!! W końcu ktoś myślał chyba jak projektował ten dom?? Po co są projekty? Żeby odbębnić pozwolenie w Starostwie? Litości!

Strasznie się irytuję, przepraszam, ale jeśli ktoś daje Tobie takie rady to świadczy o kompletnym braku kultury technicznej i azjatyckim stylu budowania (przepraszam Azjatów). A już zalewanie stropów w domu obliczonym bez stropów to już jak dla mnie jest kompletne kuriozum. Czy ci pseudo-doradcy dadzą Ci gwarancję, że mury są obliczone na dodatkowe obciążenia murów i fundamentów stropem i nic nie popęka albo się nie zawali? Do tego jeszcze dziwi mnie, że ktoś zaczyna budowę domu parterowego a na końcu ma wyjść piętrowy. Musisz być wystarczająco bogata żeby było Ciebie stać na poprawianie wszystkich błędów, które przy tej okazji zostaną popełnione. Najmniejszą karą za nietrzymanie się podjętych wcześniej decyzji (tzn. istotne odstępstwa od projektu) będzie brzydota zewnętrzna z powodu zmiany proporcji bryły. Większą, męki ze źle umiejscowionymi pomieszczeniami po zmianie funkcji, a największą brak możliwości mieszkania w takim domu z powodu błędów budowlanych które wyjdą na kolejnych etapach budowy oraz już po jej zakończeniu.

Rekomendacje:

1. Jeśli wybrałaś projekt świadomie to trzeba być konsekwentnym.

2. Z Twojego bardzo ogólnego opisu wynika, że trzeba byłoby dokonać zmian konstrukcyjnych dachu- czytaj projekt jest wadliwy. To trzeba sprawdzić bo tak na razie twierdzi tylko wykonawca.

3. Masz niezależnego Kierownika Budowy? Za to mu płacisz żeby rozstrzygał takie wątpliwości których będzie o wiele więcej. Musisz mieć i to takiego któremu Ty osobiście ufasz a nie np. od wykonawcy

4. Zasada: Żadnych zmian konstrukcyjnych bez analizy ich wpływu na wytrzymałość całej budowli.

To tyle ad-hoc. Jeśli potrzebujesz profesjonalnej porady (od lepszych ode mnie) pisz na priv. Powodzenia

Popatrzeć do projektu!!! W końcu ktoś myślał chyba jak projektował ten dom?? Po co są projekty? Żeby odbębnić pozwolenie w Starostwie? Litości!

...

Rekomendacje:

1. Jeśli wybrałaś projekt świadomie to trzeba być konsekwentnym.

2. Z Twojego bardzo ogólnego opisu wynika, że trzeba byłoby dokonać zmian konstrukcyjnych dachu- czytaj projekt jest wadliwy. To trzeba sprawdzić bo tak na razie twierdzi tylko wykonawca.

3. Masz niezależnego Kierownika Budowy? Za to mu płacisz żeby rozstrzygał takie wątpliwości których będzie o wiele więcej. Musisz mieć i to takiego któremu Ty osobiście ufasz a nie np. od wykonawcy

4. Zasada: Żadnych zmian konstrukcyjnych bez analizy ich wpływu na wytrzymałość całej budowli.

Tole - ktos kto projektuje dom nie zawsze myśli - przekonaliśmy się o tym mając gotowy projekt z pracowni Lipińskich, w którym cały dach miał de facto opierać się na 1,5 metrowej belce. Dobrze że mieliśmy myślącego fachowca od więźby i kierbuda z głową nie od parady, bo to oczywiście wyszło już w trakcie kładzenia. siedzieli i myśleli, liczyli, kombinowali, i dach jest ok. Ale kosztowało nas to dużo nerwów. Jednak i tak wniosek jest taki ze ten co projektował, a potem ten co adaptował, myślenie miał w tym momencie zdecydowanie wyłączone.

Niemniej zgadzam się z Twoimi rekomendacjami absolutnie :wink:

Cześć, proszę o uświadomienie w kwestii wynajmu HDS, jaka jest cena wynajmu za godzinę i gdzie można rozsądnie wynająć taki sprzęt, szukam w necie i chyba po weekendzie surfowania rzuca mi się już na oczy (oby tylko to)bo nic nie mogę znaleźć.

Oczywiście najchętniej okolica Mosina, Puszczykowo itp, chyba ze za dojazd da sie dogadać.

Tole dzięki za namiar - polecona przez ciebie gminna spółdzielnia jest faktycznie dobra cenowo - poroton robena 4,9 brutto sztuka jak bierzemy tira, niestety nie mają hds-u.

pozdrawiam poniedziałkowo

Monika