Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, byłam na tej stronie po twojej pierwszej odpowiedzi, nie przyuważyłam ze są w Środzie, w zeszłym tyg kolega który właśnie sie wprowadzał mówił o Wesłoku (Wesołowskim) w Tarnowie Podgórnym i to mnie zbiło z tropu

PS Google - moim przyjacielem,a forum???? 3-razy lepszym

to tyle wazeliniarstwa

pozdr

Dziwi mnie, że przy dużych zamówieniach doliczają do ceny transport i rozładunek :o

A próbowałaś El-bud w Śremie? Na niektóre materiały mieli bardzo dobre ceny. Gdy brałem za ponad 5tyś nie liczyli nic za transport. (a mieli do mnie ponad 60km w jedną stronę!) Tylko trzeba rozmawiać z właścicielem i wykazać trochę cierpliwości.

My dotychczas sporo materiałów kupiliśmy w El-budzie. Zgadzam się z Lesheck, że na niektóre materiały mają korzystne ceny. Jeżeli coś jest droższe niż gdzie indziej, można próbować coś utargować. 8) U nas to działa, no ale zostawiliśmy tam już sporo pieniędzy i jesteśmy poniekąd stałym klientem. :D Podstawa to rozmawiać z właścicielem – panem Irkiem, z nim można naprawdę wiele załatwić. :lol: I jeszcze jedno – do tej pory ani razu nie płaciliśmy u nich za transport.

Cześć, proszę o uświadomienie w kwestii wynajmu HDS, jaka jest cena wynajmu za godzinę i gdzie można rozsądnie wynająć taki sprzęt
Hi, ja bym inaczej sformułował zadanie: trzeba spowodować żeby pustaki znalazły się na budowie na gotowo. Wówczas:

1. znaleźć hurtownię która dowiezie i rozładuje towar w cenie lepszej niż GS. Masz już różne namiary. Zadzwoń ew. do Tiny Gniezno do Maćka Powierzy 695 399 407, powołaj się na Tomka ze Szreniawy, powiedz że masz Poroton 25 po 4,90 brutto na budowie i co oni na to. Może się zdziwisz :-)

2. jeśli jednak nie będzie taniej do rozładowywania tira towaru możesz użyć koparkoładowarki z widłami po 80pln/h. Najlepiej ściągnąć gdzieś z budowy obok, wtedy nie ma dojazdu. W Mosinie mam jedną "zaprzyjaźnioną" 880-546899 dojazd powinien być max 0,5h w obie strony. Czas rozładowania ca 1h.

3. IMHO: HDS to samorozładowujące urządzenie dźwigowe na ciężarówce i tego się raczej nie wynajmuje- jeśli już to ciężarówkę z HDS-em a to nie o to w tym przypadku chodziło. Jeśli musisz coś rozładować to bierzesz albo koparkę z widłami (na gruncie) albo wózek widłowy (plac utwardzony) albo dźwig (do większych przesyłek). To trzecie najdroższe. NAJLEPIEJ KUPOWAć TOWAR Z ROZŁADUNKIEM oszczędzasz czas, pieniądze a potem nerwy bo przyjechał towar a nie przyjechał dźwig albo odwrotnie.

Pozdr

Witajcie a ja szukam nadal murarzy godnych polecenia ,niestety część panów odmawia ze wzgl na lokalizacje działki.Może macie kogosśz okolic Pniew,Szamotuł,Steszewa lub kogoś kto nie wybrzydza w połozeniu inwestycji.
Hej,

od Szamotuł do Stęszewa przez Pniewy jest pewnie ze 100km. Gdzie masz tą budowę i kiedy ma być początek?

W uzupełnieniu wypowiedzi Tole, dodam że auto może też mieć rampę samowyładowczą, ale z tym spotkacie się raczej przy dostawach piecy itp rzeczy.

Jak ktoś potrzebuje namiar na auto z HDS o sporym udźwigu (z tego co wiem to są tylko dwa takie w Poznaniu) to proszę o kontakt na prv.

Pozdr

Tole - ktos kto projektuje dom nie zawsze myśli - przekonaliśmy się o tym mając gotowy projekt z pracowni Lipińskich, w którym cały dach miał de facto opierać się na 1,5 metrowej belce. Dobrze że mieliśmy myślącego fachowca od więźby i kierbuda z głową nie od parady, bo to oczywiście wyszło już w trakcie kładzenia. siedzieli i myśleli, liczyli, kombinowali, i dach jest ok. Ale kosztowało nas to dużo nerwów. Jednak i tak wniosek jest taki ze ten co projektował, a potem ten co adaptował, myślenie miał w tym momencie zdecydowanie wyłączone.

O qrcze, a ja naiwny myślałem że jesteśmy w Wielkopolsce a nie w Tatarstanie i to do czegoś zobowiązuje. Trzeba byłoby wystawiać rachunki za ekspertyzy i poprawki takim partaczom żeby się może zaczęli bać.

To przy okazji powiem że ja mam projekt z biura Archon (cena 1850pln jesień2007). Projekt ma 125 stron, znam go na pamięć i poza kilkoma stosunkowo drobnymi potknięciami jest w nim bardzo wiele. Tak że gdy wchodzi każda kolejna ekipa mówię- tu jest projekt, proszę mi zrobić tak, jak tam jest napisane (nie dotyczy projektu elektrycznego i c.o. które robimy "prywatnie"). Ponieważ mam pracownię projektującą konstrukcje budowlane również projektant-statyk zna projekt w najdrobniejszych szczegółach i nie ma większych zastrzeżeń. Co nie znaczy, że nie można projektu zoptymalizować. Oj można, można! I to się naprawdę opłaca ale bardzo mało ludzi o tym wie a jeszcze mniej z tego korzysta.

Pozdrowionka

Poszukuję dobrej firmy zajmującej się oknami , roletami okiennymi oraz drzwiami i bramami garażowymi. Przydała by się jeszcze jakaś dachówka na dach,gdzie jej szukać? Macie zapewne jakieś doświadczenia na takich etapach.

Okna/Rolety: jeśli okna PCV Oknoplast Kraków i rolety Krispol to Michalina Walaszczyk Gniezno

Garaż: jeśli Krispol to j.w., jeśli Hormann to Etrom Strzeszyńska.

Dachówka: Tina Gniezno- namiary już masz

w garażach nie ma dużego wyboru ale w oknach i dachówkach możesz przebierać na Wielkopolsce 2008 i 2007

witam wszystkich budujących , poszukuje wc na budowe , jeśli wysokośc nie przekracza 3 m odbiore bezproblemowo , a może jeszcze ktos ma jakis barak na czas budowy a jest mu juz nie potrzebny, ja właśnie zaczynam .. 14 lipca uprawomocnia się PnB ,

POZDRAWIAM gamońpoznań

Poszukuję na sierpień dobrego instalatora CO wod-kan do zrobienia ogrzewania centralnego podłogowo-grzejnikowego. Obecny coś się nie odzywa, więc chciałbym mieć coś w zanadrzu (żeby nie było jak z cieślami, co powiedzieli że nie przyjdą w dniu kiedy mieli rozpocząć prace).

Jak jesteście zadowoleni z usług to dajcie kontakt na priv.

Pozdrawiam

Kosztorysanta szukam. Sensownego, z krótkimi terminami prac. Nawet zapłacić chcę i nie będę grymasił. Znacie kogoś?

Dotychczasowi nie oddzwaniali, nie odbierali telefonów albo wprost mówili, że umowa ustna już nie obowiązuje, bo mają lepszą/inną robotę i mam zadzwonić w październiku. A ja za tydzień kredyt biorę, w sierpniu wbijam łopatę :)

Pozdrawiam

Jurek

Desmo,

Wesołek zaproponował cenę 5,6/szt, więc chyba mi się nie kalkuluje bo róznica w materiale ponad tysiąc zł, a za rozładunek to chyba zapłacę jednak mniej, ale sprawdzić nie zaszkodzi, dzięki

Mi ostatnio udało się u nich wynegocjować ponad 800 PLN zniżki na całej dostawie BK z Solbetu. Dodatkowo zrezygnowali z opłaty za dostawę i transport. Czyżby 5 lat pracy w sprzedaży zaowocowało:wink:

poszukuje wc na budowe

Moja ekipa powiedziała że póki zboże wysokie....

Trochę mi sie to nie podoba, więc w tym tygodniu mają prikaz coś zbudować. Ja im tylko deski i zawiasy dostarczam. No i klapę żeby drzazgi w d*** nie powchodziły :lol:

Kosztorysanta szukam. Sensownego, z krótkimi terminami prac. Nawet zapłacić chcę i nie będę grymasił. Znacie kogoś?

Jak do potrzeb kredytu to ja zrobiłem sam na podstawie cen uzyskanych z forum muratora oraz średnich cen z budujemydom.pl

Poszczególne koszty podzieliłem wg formularza dostarczonego przez bank, posegregowałem poszczególne prace wg formularza, wydrukowałem.

Kierbud podpisał, nikt nie wnosił w banku zastrzeżeń...

I sprawa załatwiona

Pozdrawiam