Foczki 20.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Jareq, a można powoli podłączyć się do zamówienia? Uważajcie tylko ile takich szamb wejdzie na 1 transport bo jeden zbiornik 8m3 waży ok. 6t. Tak na oko to powinny wejść ze dwa. Betonowe? Bo tworzywowe to c.a. 500 kg będą miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 21.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Damon byliśmy w środę w Gnieźnie i już mamy 2 wyceny, jedna kolor obustronny a druga kolor na zewnątrz a białe w środku. Pani w sumie poświęciła nam ok. 2 godz cierpliwie odpowiadając na każde nasze pytanie, następnie wszystko pokazała miała także zdjęcia z zamontowanymi oknami co w naszym przypadku okazało się zbawienne gdyż chcieliśmy okno w salonie rozsuwane ale jego cena z roletami zwaliła nas z nóg i właśnie tam znaleźliśmy zdjęcie z oknem które nam się b. podobało. Jeszcze nie zdecydowaliśmy się czy ich okna wybierzemy bo nadal czekamy na kolejne 2 wyceny Terry moge prosic namiary na firmy gdzie robiliście wyceny Waszych okien...wiem, chcę spić śmietankę bez szukania, ale pomóż proszę Robiliśmy ( a właściwie to robimy, bo w poniedziałek mamy dostać ostatnią wycenę) wycenę na 10 okien w tym 2 duże balkonowe i 1 rozsuwane z wyjściem na taras, wszystkie obustronny kolor + rolety beclever + 3 silniki *Variant 0618400200 ul. Szarych Szeregów = 20.365,47 brutto *Oknoplast Gniezno 061 4261409 =24.600 brutto *Bereźnicki Suchy Las 061 6521224 =21.050 netto, nie chcieli wyszczególnić poszczególnych okien, podali tylko końcową kwotę *OKBAS Swarzędz 061 6515455 29.826 brutto * I wycena do tej pory najlepsza z Plastbudu z Kościana profil auplast, round line 4 silniki 19.358,08 brutto, a w wersji energooszczędnej dla domów pasywnych 24.570 Czekamy jeszcze na wycenę z Hetmańskiej 5 podobno są OK, profil Veka Czy ktoś ma okna z Kościana z Plastbudu i może się podzielić jakimiś uwagami?? Będę wdzięczna Widać dosyć duże rozbieżności w wycenach. Czym się właściwie oprócz kasy kierować przy wyborze okien, zakładając 5-komorowe okna plastikowe. Każdy producent zachwala swoje. Ale co wybrać? Może ktoś jest w stanie podać jakieś za i przeciw głównych producentów np. Oknoplast, Aluplast........nie wiem co jeszcze, lub po prostu czym sie kierował wybierając okna. Do wyboru mam jeszcze trochę czasu, bo w końcu wierw muszą stanąć mury ale im wiecej czytam tym mniej wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 21.07.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 a czy ktoś z szanownych forumowiczów/czek ma ofertę z oknami Jezierskiego?pytam bo teraz szyby o współczynniku przenikania 0,7 są w promocji w cenie podstawowych okien...Terry my obecnie w mieszkaniu mamy okna z Varianta i po 3 latach białe nie zmieniły koloru (na szary czy żółty) nic sie nie odkształca, a co ważniejsze porządne zamknięcia (nie ma efektu,że nie wiesz czy otworzysz okno, cyz klamka zostanie w dłoni-ale to chyba cecha tylko najtańszego badziewia). Jesteśmy przekonani ,że variant ma dobre okna, ale mimo to oczywiście pooglądamy i innych producentow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 21.07.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Co prawda o oknach na razie nie myślę, ale muszę się pochwalić moim pierwszym małym sukcesem: wreszcie mam zalane ławy fundamentowe. Za 2 tygodnie ruszam pełną parą (o ile w końcu dostanę kredyt....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Co prawda o oknach na razie nie myślę, ale muszę się pochwalić moim pierwszym małym sukcesem: wreszcie mam zalane ławy fundamentowe. Za 2 tygodnie ruszam pełną parą (o ile w końcu dostanę kredyt....). Gratulacje i powodzenia w dalszych etapach, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 21.07.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 szukam firm stawiających ogrodzenia i robiących podjazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 22.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 a czy ktoś z szanownych forumowiczów/czek ma ofertę z oknami Jezierskiego?pytam bo teraz szyby o współczynniku przenikania 0,7 są w promocji w cenie podstawowych okien... Terry my obecnie w mieszkaniu mamy okna z Varianta i po 3 latach białe nie zmieniły koloru (na szary czy żółty) nic sie nie odkształca, a co ważniejsze porządne zamknięcia (nie ma efektu,że nie wiesz czy otworzysz okno, cyz klamka zostanie w dłoni-ale to chyba cecha tylko najtańszego badziewia). Jesteśmy przekonani ,że variant ma dobre okna, ale mimo to oczywiście pooglądamy i innych producentow Ja też słyszałam że Variant jest OK, jednak ich profile są w kształcie litery U, czyli nie są zamknięte, tak jak np. Veka a słyszałam że lepiej jeśli są one w kwadracie czyli zamknięte, chć sama nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 25.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 ostatnio kupowałem kompletne pokrycie dachowe tj dachówka i inne akcesoria dachoweprzekonany ze tak trzeba, chcialem tez kupic stopnie i lawy kominiarskie aby umozliwic kominiarzowi czyszczenie kominow jednak sprzedawca (wiarygodnego wrażenie robi) uswiadomil mnieze to zbedny wydatek, bo w przypadku kominów do gazowego kotła kondensacyjnego i do kominka z wkłademw praktyce kominiarz tego nie czysci wiec na dach nie wchodziinni wczesniej odwiedzeni sprzedawcy nic o tym nie wspominali i akcesoria chcieli sprzedać przerabialiscie moze dokladniej tematczy trzeba wg przepisow czyscic takie kominy ?a jesli tak to czy trzeba kominiarzowi zycie ułatwiać wstawiając stopnie, ławki lub wyłazy dachowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 26.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ostatnio kupowałem kompletne pokrycie dachowe tj dachówka i inne akcesoria dachowe przekonany ze tak trzeba, chcialem tez kupic stopnie i lawy kominiarskie aby umozliwic kominiarzowi czyszczenie kominow I gdzie to kupiles? Dzisiaj bylismyw Sremie Dach-Plus, zobaczymy jaką oferte przedtawia, w rpzyszlym tygodniu wypad do Kolmaxu... przerabialiscie moze dokladniej temat czy trzeba wg przepisow czyscic takie kominy ? a jesli tak to czy trzeba kominiarzowi zycie ułatwiać wstawiając stopnie, ławki lub wyłazy dachowe ? A czy przy kominei nie bedziesz mial np zamontowanych anten TV? Wtedy wejscie bedzie przydatne nie tylko kominiarzowi ale i Tobie. Jaki jest koszt takich elementow wejsciowych? A co w rpzypadku gdy kiedyz zmienisz paliwo z gazu na jakeis inne? pozdro pawlok PS: strop zalany od tygodnia, a od dzisiaj wlasna woda i przyłącze kanalizacyjne juz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 26.07.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 nie wiem co o sądzić o wycenach dla nas,ale same okna (bez parapetów/rolet) wyceniliśmy w variancie i jezierskim...o dziwo jezierski z termo ramką, anty wyważeniami i szybami o przenikalności =0,7 jest tańszy o kilkaset złotych od Varianta z szybą k=1 i bez termo ramki i grzybka przeciwwyważeniowego... a z tego co wiem,to jezierski drogi i raczej górna półka (aha, jezierski ma promocję obecnie szyby 0,7 w cenie k=1,0) co radzicie? dodam ze w obu przypadkach koszt ok 20tys zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 26.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 o dziwo jezierski z termo ramką, anty wyważeniami i szybami o przenikalności =0,7 jest tańszy o kilkaset złotych od Varianta z szybą k=1 i bez termo ramki i grzybka przeciwwyważeniowego... a to dziwne u nas Jezierski był najdroższy w plastikach (i oczywiście ze standardową szybą) w stosunku do Varianta o prawie 40%. Na podstawie wizyt w obu salonach okna Jezierskiego wydają się solidniejsze i wg mojej żony ładniejsze od Varianta. Jeśli na dodatek tańsze, ja nie zastanawiałbym się (chociaż muszę pochwalić obsługę w Variancie-tak powinno być w każdym salonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 26.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 I gdzie to kupiles? Dzisiaj bylismyw Sremie Dach-Plus, zobaczymy jaką oferte przedtawia, w rpzyszlym tygodniu wypad do Kolmaxu... zamówiłem w Biskupicach, ceramike Nelskamp Nibra DS5 grafit (produkowana w Niemczech szczeg tu http://www.nelskamp.de/pl/menue-oben/home.html) obiecali na piśmie imienną gwarancję na dachówkę od producenta i co ciekawe za ew. jedną krzywą dachówkę mają wymieniać na dwie dobre jak będzie w praktyce dopiero sie przekonam wg mojego rozeznania w tym kolorze, jedna z tańszych ceramik i to dobrej jakości cena podobna jak obecnie promocyjna cena Robena falistej plus, a ponoć o niebo lepsza (równa i mniejsza nasiąkliwość) na moim dachu dachówka z akcesoriami wyszła ok 3 tys więcej niż cementowa Braasa romańsa cisar antracyt zresztą Nelskamp też ma całkiem ciekawe cementówki, które są bardziej gładkie od Braasa dach-plus ze śremu odpuściiłem sobie, bo nie raczyli odpowiedzieć mimo obietnicy na mailowe zapytanie Kolmax ok, proklienckie podejście p Wiesława, otwarci na negocjacje aby zatrzymać klienta pewnie bym tam kupił gdyby mieli w asortymencie nelskampa dobre ceny dostałem też w dach-budzie na obornickiej A czy przy kominei nie bedziesz mial np zamontowanych anten TV? Wtedy wejscie bedzie przydatne nie tylko kominiarzowi ale i Tobie. fakt, nie pomyślałem wcześniej o tym, anteny bankowo na kominie będą jednak myślę że to ma być na początku zamontowane i bezobsługowe ew. sporadyczne interwencje co ileśc lat jak tzreba będzie antene na nową zmianiać a wtedy ponieważ komin mam w sumie dość blisko krawędzi to dostawię drabinę, położę deskę (dobrze jest zaczepy przy kominie przygotować) i dam radę tylko pytanie, czy jakiś przepis przypadkiem nie wymusza ławki i stopni ? Jaki jest koszt takich elementow wejsciowych? standardowa ok 30-40 cm ława kosztuje ok 180 zł netto a jeden stopień ok 70 zł netto a llepsze ponoć elementy *2 a wyłazy dachowe też sporo kosztują tak więc standardowe elementy u mnie dla dwóch kominów kosztowałyby ok 800 zł netto poza tym wg mnie nie są one za bardzo ozdobą dachu A co w rpzypadku gdy kiedyz zmienisz paliwo z gazu na jakeis inne? mam nadzieje w przyszłości na pompe ciepla zmienic jak stanieje, a tu komin wogle niepotrzebny inna mozliwa opcja to tylko ekogroszek lub palety (warunki w planie zagospodarowania bo park krajobrazowy) , a w to raczej nie będzie chciało mi się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 27.07.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 I gdzie to kupiles? Dzisiaj bylismyw Sremie Dach-Plus, zobaczymy jaką oferte przedtawia, w rpzyszlym tygodniu wypad do Kolmaxu... zamówiłem w Biskupicach, ceramike Nelskamp Nibra DS5 grafit (produkowana w Niemczech szczeg tu http://www.nelskamp.de/pl/menue-oben/home.html) obiecali na piśmie imienną gwarancję na dachówkę od producenta i co ciekawe za ew. jedną krzywą dachówkę mają wymieniać na dwie dobre jak będzie w praktyce dopiero sie przekonam wg mojego rozeznania w tym kolorze, jedna z tańszych ceramik i to dobrej jakości cena podobna jak obecnie promocyjna cena Robena falistej plus, a ponoć o niebo lepsza (równa i mniejsza nasiąkliwość) na moim dachu dachówka z akcesoriami wyszła ok 3 tys więcej niż cementowa Braasa romańsa cisar antracyt zresztą Nelskamp też ma całkiem ciekawe cementówki, które są bardziej gładkie od Braasa dach-plus ze śremu odpuściiłem sobie, bo nie raczyli odpowiedzieć mimo obietnicy na mailowe zapytanie Kolmax ok, proklienckie podejście p Wiesława, otwarci na negocjacje aby zatrzymać klienta pewnie bym tam kupił gdyby mieli w asortymencie nelskampa dobre ceny dostałem też w dach-budzie na obornickiej A czy przy kominei nie bedziesz mial np zamontowanych anten TV? Wtedy wejscie bedzie przydatne nie tylko kominiarzowi ale i Tobie. fakt, nie pomyślałem wcześniej o tym, anteny bankowo na kominie będą jednak myślę że to ma być na początku zamontowane i bezobsługowe ew. sporadyczne interwencje co ileśc lat jak tzreba będzie antene na nową zmianiać a wtedy ponieważ komin mam w sumie dość blisko krawędzi to dostawię drabinę, położę deskę (dobrze jest zaczepy przy kominie przygotować) i dam radę tylko pytanie, czy jakiś przepis przypadkiem nie wymusza ławki i stopni ? Jaki jest koszt takich elementow wejsciowych? standardowa ok 30-40 cm ława kosztuje ok 180 zł netto a jeden stopień ok 70 zł netto a llepsze ponoć elementy *2 a wyłazy dachowe też sporo kosztują tak więc standardowe elementy u mnie dla dwóch kominów kosztowałyby ok 800 zł netto poza tym wg mnie nie są one za bardzo ozdobą dachu A co w rpzypadku gdy kiedyz zmienisz paliwo z gazu na jakeis inne? mam nadzieje w przyszłości na pompe ciepla zmienic jak stanieje, a tu komin wogle niepotrzebny inna mozliwa opcja to tylko ekogroszek lub palety (warunki w planie zagospodarowania bo park krajobrazowy) , a w to raczej nie będzie chciało mi się bawić Prosze zobacz sobie, jaka to niemiecka jakosc. http://www.schulte-loessel.de/ Wpisz w googlach Probleme Dachziegel Nelskamp to sobie zobaczysz. Jak dlugo istnieje ta firma w Biskupicach? Da ci 30 letnia gwarancje na dachowki? Watpie, nawet jak Ci dadza to nie bedziesz sie procesowal z firma z niemiec, bo koszty sa zbyt wysokie. Czasami nie warto lasic sie na 2-3 tysiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 27.07.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Prosze zobacz sobie, jaka to niemiecka jakosc. http://www.schulte-loessel.de/ Wpisz w googlach Probleme Dachziegel Nelskamp to sobie zobaczysz. Jak dlugo istnieje ta firma w Biskupicach? Da ci 30 letnia gwarancje na dachowki? Watpie, nawet jak Ci dadza to nie bedziesz sie procesowal z firma z niemiec, bo koszty sa zbyt wysokie. Czasami nie warto lasic sie na 2-3 tysiace. nie kumam po niemiecku wiec trudno mi sie odnieść ogólnie patrząc nie wygląda to na opinie na jakims fachowym portallu lub przynajmniej forum budowlanym podejrzewam że to ktos tocząc peywatną wojenke uwielbia czrny PR robić pewnie na innych producentów też cos takiego się znajdzie pracuje w polskiej firmie na którą też tego typu strony są smarowane a wiem od środka że to mija się z prawdą najwazniejsze dla mnie jest że obejrzałemw okolicy sporo dachów nelskampa i są ok pytałem kilkuletnich użytkowników którzy sa zadowoleni nawet na formu muratora znajdziesz sporo pozytywnych opini z polski oczywiscie okaze sie za kilkadziesiąt lat w praktyce, mam nadzieje że z gwarancji nie będę musiał korzystać, a jeśli już to czemu nie u producenta, choć patrzac na ilosc dachów nelskampa w okolicy nie sadze aby e.d.bau, który funkcjonuje od kilku lat i jest jego przedstawicielem na polskę mial sie zwijac tak wiec wg to lepszy wybor niz Braas który szybciej sie zabrudzi co można na wieloletnich dachach zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 27.07.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 fakt, nie pomyślałem wcześniej o tym, anteny bankowo na kominie będą jednak myślę że to ma być na początku zamontowane i bezobsługowe ew. sporadyczne interwencje co ileśc lat jak tzreba będzie antene na nową zmianiać a wtedy ponieważ komin mam w sumie dość blisko krawędzi to dostawię drabinę, położę deskę (dobrze jest zaczepy przy kominie przygotować) i dam radę Mieszkajac aktualnie pod płaskim dachem i majac anteny latwo dostepne- to jednak co jakis czas cos trzeba porobic, bo przy telewizji naziemnej zmienia np rozaald kanałow, czy nadajnikow...przy satce osobiscie raz przed jesienia zmieniam zewnetrzena folie chroniacą puszke z diseq..gdybym nie zastosowal odpowiedniej ochrony diseqa to juz pewnei dawno by przerdzewial.. Teraz sie zastanawiam czy w budowane kominy nie wmurowac od razu dwóch kątowników przechodzacych przez cała szerokosc komina i wystajacych z każdej strony +/- 20 cm by juz meic gotową już konstrukcje do zamontowania masztów ..jakos tak potek nawieracnie pod kołki rozporowe w nowym klinkierze nie budzi mojego zachwytu - co o tym sądzicie..kątownik na to 2-3 warstwy cegiel i kolejny kątownik... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 27.07.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Pamiętać należy, że stal przemarzając pracuje. Chyba kątowniki w kominie mogą być szkodliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 28.07.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Ale sobie lubicie utrudniać W tym sklepie macie szeroki wybór różnego rodzaju sprawdzonych mocowań: http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/browse&category_id=dc6adb16f17b18bc071d8095dfee2f1b&ps_session=e612e9e762d781b8e3864c0b3dec53dd Sklep jest w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 28.07.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 dla tych co mają już komin postawiony a nie pomysleli o wykonaniu mocowań na etapie ich murowania to pewnie te mocowania z obejmą dookoła komina to dobry sposób i dobra alernatywa do wiercenia dziur jednak dla tych którzy jeszcze są przed murowaniem kominów wg. mnie lepsze jest jednak wmurowanie zamocowań w trakcie murowania kominów będzie to mocniejsze, mniej narażone na zepsucie i bardziej estetyczne (taśme widać pewnie) może np coś z takich mocowań też na tej stronce http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/browse&category_id=91150826690f6d313b4cc608a068d0d6&ps_session=e612e9e762d781b8e3864c0b3dec53dd tylko że zamiast kołków rozporowych wmurować w fugi śruby, na które potem uchwyt się przykręci nakrętkami pewnie trzeba podpatrzeć gdzie sąsiedzi mają skierowane anteny aby z dobrej strony komina uchwyty przymocować kenji, dzięki za namiar na stronke, jest extra oczy mi się otworzyły że trzeba już teraz takie mocowania kupić aby to dobrze podczas murowania przygotować, na co wcześniej nie wpadłem zastanawiam sie jeszcze ile na ile masztów mocowania trzebaby przygotowań potrzebna będzie antena tv-sat, tv naziebna + radio i do bezprzewodowej sieci komputerowej i to chyba wszystko czy to wszystko może być na jednym maszcie (rurce) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 28.07.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Spokojnie wytrzyma napór wiatru. do TV SAT stawia najwiekszy opór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 28.07.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Spokojnie wytrzyma napór wiatru. do TV SAT stawia najwiekszy opór wierze że wytrzyma nawet z tv sat jednak ciągle pozostaje chooćby aspekt wizualny taśmy będzie widać pewnie z bliskiej odległościi, a może po kliku latach będą rdzewieć itp. w każnym razie niefajnie to będzie wyglądało takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts