jachu102 28.07.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 pytanie: jak najlepiej i niedrogo zabezpieczyć otwarty dom (bez okien tj stan surowy otwarty, działka ogrodzona siatką leśną) przed nieproszonymi złodziejami ? okna chciałbym dopiero przed zimą po tynkach zamocować a teraz nie czekać i jeszcze przed tynkami, porobic trochę instalacji juz wewnętrznych zdaje sie że ponieważ nie ma okien to wszelkie monitoringi typu Solid itp nie wchodzą w grę, bo czujki ruchu mogłyby zareagowac nie na to co trzeba typu owady, ptaki, koty itp zresztą czujek i elektryki też jeszcze nie ma można pewnie zrobic straszaka takiego, że wykupic abonament np w Solidzie choć instalacja alarmowa wogle nie będzie chodziła i wywiesić tabliczke na budynku, ale nie usmiecha mi sie płacić co miesiąc tylko za wywieszony kawałek blachy inne co wymysliłem to: zabic okna dechami + powiesić atrape kamery i ew. syreny alarmowej na zewnatrz + powiesic tabliczki np teren monitorowany (pewnie coś takiego w castoramie kupie) wpadł ktoś może (albo jeszcze lepiej stosował juz) na jakiś lepszy pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 29.07.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Taśmy są ocynkowane, więc te kilka lat powinny na dachu wytrzymać. Zawsze możesz też kupić farbę i je pomalować. Co do masztów to dla TV naziemnej wystarczy jeden (montujesz na nim 4 anteny - radiową, jedną skierowaną na Piątkowo i dwie na Śrem) no i dobry wzmacniacz. U mnie instalacja chodzi na takim sprzęcie http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/flypage&product_id=2394&category_id=18b676229b427a5daadbc58ad3935b00&sort=&ps_session=1abcf7a51ac529057be6121a24d105f7 i obraz jest żyleta Ale myślę, że są też tańsze rozwiązania. Oczywiście zakładając, że interesuje nas tylko TV naziemna. Jeśli ktoś jest abonentem np.Cyfry+ to w zupełności wystarczy mu jedna antena skierowana na Śrem (żeby sobie mógł Polsat ściągnąć). Nie jestem teraz pewien ale zdaje się, że od przyszłego roku Poznań i okolice mają być objęte systemem cyfrowym. Wiązka ma być nadawana ze Śremu, więc wtedy spokojnie wystarczy maszt pod jedną antenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 29.07.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Mam zapytanie do szanownych koleżanek/gów z grupy.Przez kogo realizowaliście przyłącza wody i gazu na działkach?Wodę moge realizowac przez wodociągi w Dopiewie - liczą sobie:500 - projekt500 mapki powykonawcze1500 netto przyłącze do 10m.Nie wiem, czy to rozsądna cena?Czy ewentualnie ktoś ma namiary na takich fachowców, realizacja w Dąbrówce za Skórzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 29.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Cena normalna. U mnie w Siekierkach też +/- tyle sobie życzą.Na dokładkę facet, który opiniuje te projekty w Gminie ma "zaprzyjaźnione" firmy wykonawcze i projektanta.Dla świętego spokoju zleciłem całą usługę kompleksowo im. Szkoda nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusiak 29.07.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 w sprawie okien polecam okna Thermoplast , profil Veca! rewelacja. Za 17 sztuk w tym 1 potrójne i 2 balkonowe i 12 rolet zewnętrznych zapłaciliśmy 22 000. w tym 2 stronna okleina 5 komorowe jakby co -piszcie - wyślę namiary na sprawdzonego handlowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 30.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 tanio sprzedam używana skrzynkę budowlaną - kompletną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 30.07.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 jeśli chodzi o okna, a także drzwi zewnętrzne, mogę polecić też firmę AMB. Robili nam drzwi zew. Okna teraz w domu mamy z Oknoplastu, ale w mieszkaniu mam AMB i nie mam zastrzeżeń. Dobrzy fachowcy moim zdaniem, drzwi, okna OK.http://www.amb.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusiak 30.07.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 słuchajcie mam problem z izolacją wykuszu . Przyszłościowo będzie tam balkon a póki co muszę to ocieplić. nie wiem jak to zrobić. zaczynam ocieplać styropianem i teraz nie wiem jaka powinna być kolejność, czy najpierw ociepleniei izolacja wykuszu i później ocieplenie ścian czy odwrotnie..? I jak zaizolować , zabezpieczyć dach wykuszu żeby mi do jadalnie na ładny sufit nie kapało... Pomocy dobrzy ludzie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 30.07.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 AD kapania do salonu, właśnie to przerabiałem i właściwie zrobione powinno być tak, że pod dachówką idzie odpowiednio wygięta blacha która w razie zacinania zbiera i odprowadza wodę. Zaś dachówka od góry powinna byc przykryta styropianem którym ocieplasz scianę, styropian trzeba dociąć do kształtu dachówki, im dokladniej tym lepiej. Nie rozumiem problemu kolejności, wykusz tez ściana więc co za różnica??? Docinasz styropian i kładziesz w koło domu po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 31.07.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=B0N7IztejQ8&feature=relatedHehe, fajne filmy mozna znaleźć ale powiedzcie moi mili ile błedów popełnił fachofiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 31.07.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pytanie: jak najlepiej i niedrogo zabezpieczyć otwarty dom (bez okien tj stan surowy otwarty, działka ogrodzona siatką leśną) przed nieproszonymi złodziejami ? inne co wymysliłem to: zabic okna dechami + powiesić atrape kamery i ew. syreny alarmowej na zewnatrz + powiesic tabliczki np teren monitorowany (pewnie coś takiego w castoramie kupie) wpadł ktoś może (albo jeszcze lepiej stosował juz) na jakiś lepszy pomysł ? Wszystko będzie zależeć od okolicy i sąsiadów. W mojej okolicy gdy nie było oświetlenia zdażały się kradzieże. Odkąd są latarnie i pobudowało się więcej osób jest (odpukać) spokój. Pomysł z zabiciem okien dechami jest o.k. Sama tak mam. Taki dom sprawia wrażenie, że prace są wstrzymane. Niektórzy mając takie możliwości wstawiają na teren budowy przyczepę z zapalonym światłem na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 31.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pytanie: jak najlepiej i niedrogo zabezpieczyć otwarty dom (bez okien tj stan surowy otwarty, działka ogrodzona siatką leśną) przed nieproszonymi złodziejami ? no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 31.07.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ale sobie lubicie utrudniać W tym sklepie macie szeroki wybór różnego rodzaju sprawdzonych mocowań: http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/browse&category_id=dc6adb16f17b18bc071d8095dfee2f1b&ps_session=e612e9e762d781b8e3864c0b3dec53dd Sklep jest w Poznaniu. Poobserwowalem okoliczne budynki nawet w nowych domach wiara zapomina o antenach i króluje wiercenie w nowych kominach... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 31.07.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Antena to pikuś. Jak obserwuję nowe domy (ostatnio często bo szukamy tynkowo-dachówkowych inspiracji) to w 8/10 nie widzę instalacji odgromowej. Pół biedy gdy niedaleko rośnie jakieś wysokie drzewo to wtedy na upartego można mówić o "strefie", ale jak domek jest postawiony na osiedlu gdzie są same takie małe domki i ani jednego drzewa to wtedy nie wiem czy mam się śmiać czy płakać z losu tych ludzi. Statystycznie w naszej części kraju mamy aż 20 dni burzowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... no dobra, mając nadzieje, że lokalni złodzieje nie czytają tego forum, powiem Tobie obawiam się o montowane w najblizszym czasie elementy instalacji : elektrycznej, teletechnicznych, wod-kan, c.o., wentylacyjnej itp. okna chciałbym po pewnym czasie po tynkach dopiero wmontować, aby sobie pooddychało jeszcze i ponoć okna drewniane tak trzeba montować po tym jak mi wykopali świeżo posadzoną małą sosnę czarną wartą z 15 złotych nie zdziwiłbym sie jak by znaleźli się amatorzy też na inne rzeczy więc podstawy ostrożności chce zachować, aby przynajmniej odstarszyć i utrudnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 31.07.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... no dobra, mając nadzieje, że lokalni złodzieje nie czytają tego forum, powiem Tobie obawiam się o montowane w najblizszym czasie elementy instalacji : elektrycznej, teletechnicznych, wod-kan, c.o., wentylacyjnej itp. okna chciałbym po pewnym czasie po tynkach dopiero wmontować, aby sobie pooddychało jeszcze i ponoć okna drewniane tak trzeba montować po tym jak mi wykopali świeżo posadzoną małą sosnę czarną wartą z 15 złotych nie zdziwiłbym sie jak by znaleźli się amatorzy też na inne rzeczy więc podstawy ostrożności chce zachować, aby przynajmniej odstarszyć i utrudnić no to chyba, ze tak. Stan surowy otwarty to co innego, niż instalacje. Tu bym się też obawiał kradzieży kabli, itp.U nas jednak były najpierw okna, potem instalacja alarmowa, a potem instalacje, tynki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Antena to pikuś. Jak obserwuję nowe domy (ostatnio często bo szukamy tynkowo-dachówkowych inspiracji) to w 8/10 nie widzę instalacji odgromowej. .... prosze o uświadomienie czy iinstalację odgromową trzeba robic podczas kładzenia dachówki ? albo może coś przed dachówka musi być przygotowane ? czy może jednak można spokojnie całą instalację odgromową załozyć już po dachówce, jak to obecnie sobie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 31.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Dobrze sobie myślisz. Jak założysz dachówkę możesz kłaść instalację odgromową. Żeby druty nie szpeciły elewacji możesz je schować w rurkę PCV (powinna być samogasnąca, ale możesz dać zwykłą) i dać całość pod tynk. Minus jest taki, że w razie uderzenia pioruna na 99% masz tynk do wymiany. Tylko dobra rada zleć to fachowcowi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste! Pisząc tego wcześniejszego posta miałem na myśli domy gotowe-zamieszkane ale bez instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ... Żeby druty nie szpeciły elewacji możesz je schować w rurkę PCV (powinna być samogasnąca, ale możesz dać zwykłą) i dać całość pod tynk. Minus jest taki, że w razie uderzenia pioruna na 99% masz tynk do wymiany. ... ciekawe zmieści się to w tynk położone na ociepleniu ? to chyba dośc cienka warstwa jest z kolei druty na dachu jak rozumiem muszą być na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.08.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Pod tynk w ocieplenie to włożysz. Oczywiście, że na dachu drut musi być otwarty. Inaczej nie będzie spełniał swojej roli. Pamiętaj tylko, że minimalny przekrój to 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts