Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Witam powiększająca się grupę wiosenną (tegoroczną :wink: )

Wszystkim życzę wytwałości w czekającym nas zadaniu i spełnienia marzeń o własnym domku!

Pado, teraz powoli można myśleć o imprezie, bo nas dużo więcej :D

A może ktoś z Was umie zrobić taką mapkę z naszymi nickami - kto gdzie i co buduje?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam również zamiar wstąpić do Waszej grupy"budujących wiosną 2008", oczywiście jeśli mi pozwolicie.

Osobno gorąco pozdrawiam założyciela grupy Pado z którego porady już korzystałem.Mam zamiar budować w marcu jak będzie PnB, dom z muratora

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=555&IdKolekcji=

Mam pytanie:co sądzicie o tym projekcie?.W czwartek będę miał mapkę dla celów projektowych i muszę podjąć ostateczną decyzję o wyborze projektu.

Musiałem podać we wniosku zapotrzebowanie na en.elektr. i podałem 16 KW,a teraz mam wątpliwości,czy nie za dużo,jeśli od tego zależy opłata?

Będę wdzięczny za komentarze tego co napisałem.

Mam pytanie:co sądzicie o tym projekcie

M 42 to projekt bardzo ładny ,zresztą wraz z żoną kiedyś też myśleliśmy o parterówce .

Co mi sie podoba : rozkład pomieszczeń : 3 wygodne pokoje i garaż w bryle budynku oraz jego wielkość jest jego atutem (tak w sam raz) , pomieszczenie gospodarcze spore na np. kotłownię.

Wady : zrobiłbym większą kuchnię rezygnując ze spiżarni oraz zrobiłbym ją w wersji zamkniętej , spora powierzchnia dachu (jestem zwolennikiem dwuspadowych), wejście na taras zrobiłbym chyba tylko z salonu.

Okna w tym domku wyglądają na dość spore - może pomyślałbym o ich zmniejszeniu.

To tak na początek co mi się nasunęło.

Witam wszystkich!

Widzę, że odnalazłem swoje miejsce :D . Mimo, że rozpocząłem budowę w listopadzie, to udało mi się tylko wymurować ścianki fundamentów. Murarz musiał sobie zrobić przerwę, potem przymroziło, potem były Święta... Ale teraz chce zacząć choćby od jutra. Ponieważ grupy zaczynającej zimą 2008 nie ma :D , to chciałbym się zapisać do grupy wiosennej (jeśli nikt nie będzie miał nic przeciwko).

Buduję w Szczytnikach, projekt Frodo z Horyzontu ze zmianami. Prosty i zwykły, rezydencja to nie będzie :lol:

Teraz na gwałt muszę zdobyć materiały, a po kilku telefonach hurtownicy mnie zaczęli załamywać: znowu zaczyna drożeć...

Moja wielka prośba: jeśli ktoś zna jakąś godną polecenia (czyt. stosunkowo tanią) hurtownię (najlepiej w bliskiej okolicy, bo dalej to mogą mnie transportem zabić), to bardzo proszę o informację. Będę niezmiernie wdzięczny. Swoją, bardzo niestety jeszcze niewielką wiedzą i doświadczeniem, chętnie się podzielę.

Pozdrawiam!

Witam wszystkich,

zapisuję się również do tej grupy. Zaczynam budowę jak tylko murarze skończą poprzednią robotę i nie będzie za zimno. Buduję w Szreniawie za Komornikami. Widzialem już posty z Lubonia. Czy jest ktoś jeszcze z poludnia Poznania? Jest o czym dyskutować: skąd beton, skąd materialy etc.

Pozdrawiam

A propos materialów. Rozpoznaliście już temat betonu i bloczków M6? Mnie na lokalizację Komorniki/Szreniawa wyszlo>

Beton- Dora Buk (np. B20 280,00+24,00/m3 pompa)

Bloczki- Dora Buk 3,05+ dojazd do negocjacji jeśli beton

Bloczki- Pajo Luboń 3,05 z transportem ale beton o 12pln za kubik droższy

Co jeszcze sprawdzalem? Bonus R.Maya i Lafarge Glogowska. Wszystkie ceny styczeń 2008, wszyscy twierdzą że będzie drożej. Wszyskie lokalizacje pojawialy się już na grupach budujących, bialych listach etc.

Szukam dobrego piasku i jeszcze się waham ze stalą. Jakieś typy?

Moja wielka prośba: jeśli ktoś zna jakąś godną polecenia (czyt. stosunkowo tanią) hurtownię (najlepiej w bliskiej okolicy, bo dalej to mogą mnie transportem zabić), to bardzo proszę o informację. Będę niezmiernie wdzięczny. Swoją, bardzo niestety jeszcze niewielką wiedzą i doświadczeniem, chętnie się podzielę.

Pozdrawiam!

popatrz na wielkopolską bialą listę. Tam znajdziesz już parę propozycji. Ja na razie korzystając z tych porad zacząlem rozmowy z V-Bud i Mucha ale jeszcze za wcześnie na rekomendacje w moim przypadku

Jaki komin planujecie w swoim przyszłym domku : systemowy czy tradycyjny murowany ?

To pytanie też mnie zaskoczylo, bo trzeba się decydować już na etapie stawiania murów czyli bardzo wcześnie. Z tego co się na razie dowiedzialem do odprowadzania spalin o wysokich temperaturach warto systemowy, do wentylacji pomieszczeń bez problemu murowany. Jeszcze musialbym podrążyć trochę w jakimś specjalistycznym wątku. Widzieliście może taki?

Pozdrawiam