Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie otwarlem poczte i czytam "Warunki przyłaczenia do sieci gazowej średneigo cisnienia urzazeń i instalacji gazowych"

I wszystko jest OK do momentu gdzie wymieniaja dokumenty neizbedne do podpisania umowy o przyłączenie:

- 4 oryginały mapy zasadniczej dzialki na aktualnych podkladach geodezyjnych z zainwentaryzowaną istniejąca siecią gazową znaniesionym budynkiem oraz stanem prawnym w zakresie rzeczowym wykonania przyłącza

Geoodeta wykona takie mapki gdy budynek jest w realizacj ttzn przed jego "odbiorem"i???

pozdro

Pawlok

no wykona, bo przecież taka mapka z naniesionym budynkiem jest również potrzebna do PnB - na mapce działki trzeba wrysować budynek, tzn gdzie ma sie zamiar go postawić :wink:

no wykona, bo przecież taka mapka z naniesionym budynkiem jest również potrzebna do PnB - na mapce działki trzeba wrysować budynek, tzn gdzie ma sie zamiar go postawić :wink:

Po godzinnym dodzwanianiu sie na Groble - Pan (szkoda ze niespisalem nazwiiska) stwierdził ze skoro budynek sie dopiero buduje to wystarcza mapy które geodeta robił do otrzymania pozwolenia na budowe :-)

Jutro z rana jade zpapierami do gazowni i zobaczymy czy w rzeczywistosic bedzie to prawdziwe!

Prosba do forumowiczów o namiary na dobrych elektryków?

Pawlok

PS: dzisiaj 25 dzien schniecia stropu parteru - ekipa murarska powrocila (naprawde fajnie muruja ale jak znikna z budowy to zawsze powrót z obsuwą :( ) i zaczynają poddasze :-)

Witam! U nas już fundamenty zalane:). I naszła mnie taka wątliwość, bo ten nasz majster tak sobie szybko poczyna, że za chwilę (nie wiem czy nie jutro) będzie kominy stawiał a ja kompletnie nie przygotowana do tematu, tzn. on jakieś pustaki kominowe zamówił i teraz nie wiem czy to dobrze, czy źle. Kiedy sie te systemy robi (Schiedle itp.)? Czy te pustaki to są jednego rodzaju, tzn. pasują do każdego systemu i dopiero potem tego Schiedla czy innego się montuje?

Przepraszam, że tak chaotycznie i po laicku strasznie, ale czaszka mi już paruje i nie mam już czasu szukać wiedzy w necie a nie chcę się przed majstrem jutro zbłaźnić.

Gość Gosc_gość
Witam! U nas już fundamenty zalane:). I naszła mnie taka wątpliwość, bo ten nasz majster tak sobie szybko poczyna, że za chwilę (nie wiem czy nie jutro) będzie kominy stawiał a ja kompletnie nie przygotowana do tematu, tzn. on jakieś pustaki kominowe zamówił i teraz nie wiem czy to dobrze, czy źle. Kiedy się te systemy robi (Schiedle itp.)? Czy te pustaki to są jednego rodzaju, tzn. pasują do każdego systemu i dopiero potem tego Schiedla czy innego się montuje?

Przepraszam, że tak chaotycznie i po laicku strasznie, ale czaszka mi już paruje i nie mam już czasu szukać wiedzy w necie a nie chcę się przed majstrem jutro zbłaźnić.

A czym masz się niby zbłaźnić ?? Nie wiesz to pytaj majstra i już - on nie jest tylko od murowania, ale też od tego, żeby wyjaśnić tym bardziej laikowi :wink:

Jakbyś się znała to by Ci może nawet majster nie był potrzebny 8)

Na jednej z poprzednich grup WLKP był niejaki Marzin. Z tego co pamiętam to on stawiał komin systemowy jak już miał całą budowlankę zrobioną. Inni stawiają komin równo z postępami budowy. Także nie ma reguły. Grunt żeby to było zrobione dobrze.

Tak swoją drogą to wczoraj też zalałem fundamenty :D i jestem baaaardzo happy :)

Witam! U nas już fundamenty zalane:). I naszła mnie taka wątliwość, bo ten nasz majster tak sobie szybko poczyna, że za chwilę (nie wiem czy nie jutro) będzie kominy stawiał a ja kompletnie nie przygotowana do tematu, tzn. on jakieś pustaki kominowe zamówił i teraz nie wiem czy to dobrze, czy źle. Kiedy sie te systemy robi (Schiedle itp.)? Czy te pustaki to są jednego rodzaju, tzn. pasują do każdego systemu i dopiero potem tego Schiedla czy innego się montuje?

.

Po prostu majster robi jak mu wygodnie..u mnie akurat zrobili parter, przepusty w stropie i tetraz razem z działowkami bedą od dołu ciągnąc..a widzialem budowe gdzie kominy juz byly wysokie przed stropem.

Pawlok

U mnie też strop wylany, przepusty na kominy zrobione, muruje się teraz ścianka kolankowa i jak się wezmą za działowe będą stawiać kominy:-)

A ja wlasnie ustalalem jak te kominy wykonczyc - buduje akurat z Twistera ceramicznego same przewody bez wkladow bo i tak docelowo pojdzie w to rura do danego pieca...

I teraz nadole nie ma problemu kominy zbudowane z samych pustakow, wentylacyjny bedzie stanowil kawalek sciany dzialowej miedzy lazienką a kuchnia.

A do góry - kieras mial pierowtnie wizje czapy/deski zbrojonej zrobionej na tych pustakach ale byly watpliwosci co do wytrzymalosci tego bo do góry pojdzie jeszcze sporo klinkieru...i majster dal opcje ze od stropu bedzie obudowywal zwykłą cegła na wysokosć (szerokosc 6cm) - bez dodatkowej zbrojonej czapy - klinkier bedzie opieral sie potem na sciankach pustatkow + owej pelnej cegle.

Co o tym sądzicie?

Pawlok

A my dziś zasypujemy fundamenty, gdyby nie ten wolny piątek przed weekendem byłoby zalane. Już nie mogę sie doczekać, aż zaczną rosnąć mury.

Jak długo po zalaniu trzeba odczekać zanim ruszą ściany?

Czekam na wycenę spraw stropowych z Konbetu (teriva), polecicie jeszcze kogoś? Konbet ma jak na razie najlepsze ceny na nadproża. Moze uda się kupić wszystko za jednym zamachem.

Wycenia mi także hurtownia Magmir z Kościana. Ktoś o nich słyszał?

Dostałam wycenę z Konbetu, na wejściu 3% rabatu, czy ktoś uzyskał więcej? Nasz kierbud zaleca wersję z keramzytowymi pustakami wys.26 cm (opcja oczywiście najdrozsza). Dokąd jeszcze zwrócić sie po wycenę?

PS do zasypania fundamentu weszło już 14 wywrotek, czyli ponad 200 ton, a końca nie widać (jeszcze ma być 4-5). Odbija się dodatkowy bloczek na fundamencie :evil:

A mąż załapie sie na parę dni urlopu w urlopie jak juz zaleją :D .....

Damon u mnie weszło 180t, ale wychodziliśmy z ziemi dość wysoko, bo na 8 bloczków.

Teraz czekamy za pierwszą transzą kredytu. Niestety musimy czekać aż BPH zamknie nam kredyt na działkę i da listy mazalne do Sądu. Dopiero jak to załatwimy możemy występować o I transzę. Szlag mnie trafia, bo dosłownie stawałem na głowie żeby jakoś za wszystko zapłacić. Już mnie to męczy.

A my dziś zasypujemy fundamenty, gdyby nie ten wolny piątek przed weekendem byłoby zalane. Już nie mogę sie doczekać, aż zaczną rosnąć mury.

Jak długo po zalaniu trzeba odczekać zanim ruszą ściany?

Czekam na wycenę spraw stropowych z Konbetu (teriva), polecicie jeszcze kogoś? Konbet ma jak na razie najlepsze ceny na nadproża. Moze uda się kupić wszystko za jednym zamachem.

Wycenia mi także hurtownia Magmir z Kościana. Ktoś o nich słyszał?

U mnie konbet brany poprzez hurtownie Drux z Puszczykowa wyszedł o jakies 10% taniej niz oferta z Dopiewa.

Bralimsy belki, gory, i ksztalktki wiencowe.

Nadproza akurat zastosowalem strunobetonowe.

Oczywiscie gory keramzytowe - murarze ogolnie zachwalali Dopiewo a jak zobaczyli produkty konbetu to zmienili zdanie :-)

Mysle ze tak 4-5 dni by sie chudziakowi przydalo na odpoczynek...

pozdro

Pawlok

Witam, aktualnie jestem na etapie dachówek:) Macie juz jakies wybrane, jakie polecacie a jakich nie...i czy betonowa dachówka jest gorsza???

O dachówkach to na forum Muratora mozesz czytac i czytac..

Wybierz to co sie bedzie Tobie podobac i zaakceptujesz cene:-)

My wybrakasztanowego Robena sredzka plus - calosc dachu w Kolmaxie.

Pawlok

Gość Gosc_gość
Witam, aktualnie jestem na etapie dachówek:) Macie juz jakies wybrane, jakie polecacie a jakich nie...i czy betonowa dachówka jest gorsza???

O dachówkach to na forum Muratora mozesz czytac i czytac..

Wybierz to co sie bedzie Tobie podobac i zaakceptujesz cene:-)

My wybrakasztanowego Robena sredzka plus - calosc dachu w Kolmaxie.

Pawlok

Ja mam wybraną rzadko spotykaną dachówkę Jacobi J12 Edelschwarz - czarna angoba szlachetna - super jakość i całkiem przystępna cenowo. :p

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i704571.jpg

Dek-pol je sprzedaje w dosyć przyzwoitych cenach.

Na moim dachu prawie 300m2 wyszło tylko 1500 zł drożej od zwykłej angoby Koramica L15 antracyt. :D