Damon 15.08.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 to jakby sklep tego tartaku, 800 z impregnacją, najtańsze jakie znalazłam, oprócz tego handluja parkietami http://koronadrewno.pl/drewno.php łaty i kontrłaty po ile mają jeżeli wiesz? mają, ale nie dopytałam jakoś.... Iwett, dowiedz sie przy okazji o te łaty i wrzuc cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 15.08.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Oczywiscie zapytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 16.08.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Przy konstrukcji dachu są nie zbędne dlatego warto zapytać tez o łaty i kontrłaty. Zapytaj tez jakie wymiary mają bo chyba są różne. W poniedziałek się dowiem ile życzą sobie w tartaku za łaty i kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 16.08.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dzwoniłam na Górecka ale nikt nie odpowiada, chyba sie uropuja:) Sprobuje w poniedziałek. czy jesli nie bede deskowac dachu łaty i kontrłaty sa mi potrzebne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 16.08.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Łaty i kontrłaty to stelaż do dachówek - zawsze potrzebne. Kontrłatami mocuje sie membranę dachową do krokwi a na łatach mocuje sie dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 16.08.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No to ciekawe czemu mi ciesla nie uwzglednił łat i kontrłat w rozpisce... w ogóle dziwnie mi to zrobił bo w projekcie mam 15m3 potrzebnego drewna a w jego obliczeniach wyszło 6,79m3. Podobno przez to ze nie bede miala deskowania jest mniej m3...moze tak byc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.08.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No to ciekawe czemu mi ciesla nie uwzglednił łat i kontrłat w rozpisce... w ogóle dziwnie mi to zrobił bo w projekcie mam 15m3 potrzebnego drewna a w jego obliczeniach wyszło 6,79m3. Podobno przez to ze nie bede miala deskowania jest mniej m3...moze tak byc??? A ile mas zm2 tego dachu niedeskowanego? Wtedy ątow policzyc ile to jest m3:-) I dlaczego niedeskujesz? pozdro Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 16.08.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nie deskuje bo tak stwierdził kier bud i ciesla ze nie potrzeba z racji tego ze zmienili rozmiar kilku desek i konstrukcja jest sztywniejsza. Powierzchnia dachu wyszła 206m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 16.08.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 iwett27 1m3 desek starcza na około 35-40m2 powierzchni dachu. Przy 200 metrach to ok. 6 metrów desek (u mnie 550zł / m3 desek) IMHO rozwiązanie znacznie solidniejsze niż membrana i warto trochę dołożyć. Mój cieśla choć nie miał na deskowanie ani specjalnie czasu ani ochoty przyznał, że gdyby budował dla siebie to zastosowałby deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 16.08.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No to ciekawe czemu mi ciesla nie uwzglednił łat i kontrłat w rozpisce... w ogóle dziwnie mi to zrobił bo w projekcie mam 15m3 potrzebnego drewna a w jego obliczeniach wyszło 6,79m3. Podobno przez to ze nie bede miala deskowania jest mniej m3...moze tak byc??? łaty i kontrłaty zazwyczaj nabija dekarz i to jest bardziej jemu niż cieśli potrzebne. Ja w spisie więźby miałem liczone tylko konstrukcje o deskowaniu nie było mowy. Teraz temat upadł bo będę miał wiązary z Kłecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ing29 17.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 trochę z innej beczki - hydraulika. Mamy już zrobione wyprowadzenia w fundamentach i zalane chudziakiem. Teraz niestety zmieniła mi się wizja łazienki i chciałabym trochę poprzestawiać np. kabinę prysznica. Czy mogę to zrobić bez kucia betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.08.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 trochę z innej beczki - hydraulika. Mamy już zrobione wyprowadzenia w fundamentach i zalane chudziakiem. Teraz niestety zmieniła mi się wizja łazienki i chciałabym trochę poprzestawiać np. kabinę prysznica. Czy mogę to zrobić bez kucia betonu? A ile masz miejsca na warstwe ocieplenia w podlodze? I jakimi rurami wyprowadzone? U mnie polozyli 110 (podejscia pod umywalki itp itd) i majac w perspektywie 20 cm styropianu w podlodze jest roche miejsca do lawirowania biorac pod uwage ze i tak smao podejscie bedzie 50.. A jak malo meijsca i duze zmiany to trzeba odkucc chodziaka i przelozyc rury w podsypce... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.08.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Mój cieśla choć nie miał na deskowanie ani specjalnie czasu ani ochoty przyznał, że gdyby budował dla siebie to zastosowałby deskowanie. Moj mial nalogiczne zdanie "zrobimy jakPan bedzie chcial - ale u siebie dachu bez desek bym nie robil"...biorac pod uwage wydarzenia metorologiczne ostatich dni to jednka gdy dachowki pospadaja itp itd to jest szansa ze dechy i papa ostatnie w jakims stanie i bedzie mniej przeciekac..nie mowiac ze dach sztywniejszy i ciezszy... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 17.08.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Moj mial nalogiczne zdanie "zrobimy jakPan bedzie chcial - ale u siebie dachu bez desek bym nie robil"...biorac pod uwage wydarzenia metorologiczne ostatich dni to jednka gdy dachowki pospadaja itp itd to jest szansa ze dechy i papa ostatnie w jakims stanie i bedzie mniej przeciekac..nie mowiac ze dach sztywniejszy i ciezszy... Pawlok tylko, czy papa przepuści parę wodną z budynku ? jeśli nie to wilgoć będzie i może sporo szkód narobić myśle że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną na deskowanie też można połozyć membranę na deskowanie przeznaczoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 18.08.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez? Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 18.08.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez? Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co? heh raczej sama dachówka...niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 18.08.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez? Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co? Wg mnie to tylko dachówka z akcesoriami, byłoby nieźle , jezeli z rynnami. Nam to wychodzi ponad 25 tys. bez okien dachowych. Robocizna za układanie jest chyba ok 25 zł/m2, tak kojarzę z wcześniejszych wpisów, bo my mamy cenę razem z ułożeniem więźby za dach ok 300m2 - 24 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.08.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Moj mial nalogiczne zdanie "zrobimy jakPan bedzie chcial - ale u siebie dachu bez desek bym nie robil"...biorac pod uwage wydarzenia metorologiczne ostatich dni to jednka gdy dachowki pospadaja itp itd to jest szansa ze dechy i papa ostatnie w jakims stanie i bedzie mniej przeciekac..nie mowiac ze dach sztywniejszy i ciezszy... Pawlok tylko, czy papa przepuści parę wodną z budynku ? jeśli nie to wilgoć będzie i może sporo szkód narobić myślę że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną na deskowanie też można położyć membranę na deskowanie przeznaczoną A czy na logikę Papa ma przepuszczać czy uszczelniać ?? zdecydowanie to drugie. Po to się robi pod deskowanie szczelinę wentylacyjną 2-4 cm, żeby nie było problemów z wilgocią w warstwie ocieplenia. Ja zdecydowanie wybieram pełne deskowanie mimo, że w moim przypadku jest to 10kzł dopłaty na dachu prawie 300m2. Temat czy deskować czy nie jest tematem dyżurnym na forum. Zalety deskowania są znane od X lat, folia/membrana jest tania, ale nie jest znana jej wytrzymałość po 15-30 latach. Czytałem o różnych przypadkach z folią po 5-7 latach, ale deskowanie jest pewne,a folia ?? niektóre wątki o deskowaniu: http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-dachu,t91802.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-czy-warto,t21716.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie http://forum.muratordom.pl/uwaga-na-folie-paroprzepuszczalna,t20555.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-tak-czy-nie,t57903.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie http://forum.muratordom.pl/ludzie-deskowac-czy-nie-bo-oszaleje-jest-01-42-w-nocy,t34913.htm?highlight=deskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 18.08.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 tylko, czy papa przepuści parę wodną z budynku ? jeśli nie to wilgoć będzie i może sporo szkód narobić myśle że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną na deskowanie też można połozyć membranę na deskowanie przeznaczoną Ja także zdecydowałem się na pełne deskowanie. Mimo dodatkowych kosztów. Technologia ta jest znana od lat, jest sprawdzona. Co do membrany, to nie twierdzę, że jest zła. Ludzie "zawracają sobie głowę" membraną z dwóch powodów - cena oraz czas potrzebny na ułożenie (czyli de facto kolejny raz cena). Przy okazji żona będzie miała więcej czasu na wybór dachówki Na źródłach typu Murator też raczej nie można polegac. W zależności kto płaci za reklamę, w takim tonie jest utrzymany artykuł. Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.08.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez? Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co? Wg mnie to za samą dachówkę przy tej wielkości dachu raczej sporo (chociaż zależy jaka ta Rupp ceramika;) a z robocizną tanio A jeszcze co do deskowania i papy, to tak jak wspominał jachu102 można zrobić deskowanie i na to folia. Na takie rozwiązanie namawiał mnie właściciel hurtowni z materiałami do dachu. Ponieważ nie będę ocieplał poddasza (tylko strop) nie zdecydowałem się na folię i nie interesowała mnie przepuszczalność papy (a raczej jej brak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts