Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to ciekawe czemu mi ciesla nie uwzglednił łat i kontrłat w rozpisce... w ogóle dziwnie mi to zrobił bo w projekcie mam 15m3 potrzebnego drewna a w jego obliczeniach wyszło 6,79m3. Podobno przez to ze nie bede miala deskowania jest mniej m3...moze tak byc???

A ile mas zm2 tego dachu niedeskowanego?

Wtedy ątow policzyc ile to jest m3:-)

I dlaczego niedeskujesz?

pozdro

Pawlok

iwett27 1m3 desek starcza na około 35-40m2 powierzchni dachu. Przy 200 metrach to ok. 6 metrów desek (u mnie 550zł / m3 desek) IMHO rozwiązanie znacznie solidniejsze niż membrana i warto trochę dołożyć.

Mój cieśla choć nie miał na deskowanie ani specjalnie czasu ani ochoty przyznał, że gdyby budował dla siebie to zastosowałby deskowanie.

No to ciekawe czemu mi ciesla nie uwzglednił łat i kontrłat w rozpisce... w ogóle dziwnie mi to zrobił bo w projekcie mam 15m3 potrzebnego drewna a w jego obliczeniach wyszło 6,79m3. Podobno przez to ze nie bede miala deskowania jest mniej m3...moze tak byc???

łaty i kontrłaty zazwyczaj nabija dekarz i to jest bardziej jemu niż cieśli potrzebne. Ja w spisie więźby miałem liczone tylko konstrukcje o deskowaniu nie było mowy. Teraz temat upadł bo będę miał wiązary z Kłecka

trochę z innej beczki - hydraulika. Mamy już zrobione wyprowadzenia w fundamentach i zalane chudziakiem. Teraz niestety zmieniła mi się wizja łazienki i chciałabym trochę poprzestawiać np. kabinę prysznica. Czy mogę to zrobić bez kucia betonu?

trochę z innej beczki - hydraulika. Mamy już zrobione wyprowadzenia w fundamentach i zalane chudziakiem. Teraz niestety zmieniła mi się wizja łazienki i chciałabym trochę poprzestawiać np. kabinę prysznica. Czy mogę to zrobić bez kucia betonu?

A ile masz miejsca na warstwe ocieplenia w podlodze?

I jakimi rurami wyprowadzone?

U mnie polozyli 110 (podejscia pod umywalki itp itd) i majac w perspektywie 20 cm styropianu w podlodze jest roche miejsca do lawirowania biorac pod uwage ze i tak smao podejscie bedzie 50..

A jak malo meijsca i duze zmiany to trzeba odkucc chodziaka i przelozyc rury w podsypce...

Pawlok

Mój cieśla choć nie miał na deskowanie ani specjalnie czasu ani ochoty przyznał, że gdyby budował dla siebie to zastosowałby deskowanie.

Moj mial nalogiczne zdanie "zrobimy jakPan bedzie chcial - ale u siebie dachu bez desek bym nie robil"...biorac pod uwage wydarzenia metorologiczne ostatich dni to jednka gdy dachowki pospadaja itp itd to jest szansa ze dechy i papa ostatnie w jakims stanie i bedzie mniej przeciekac..nie mowiac ze dach sztywniejszy i ciezszy...

Pawlok

Moj mial nalogiczne zdanie "zrobimy jakPan bedzie chcial - ale u siebie dachu bez desek bym nie robil"...biorac pod uwage wydarzenia metorologiczne ostatich dni to jednka gdy dachowki pospadaja itp itd to jest szansa ze dechy i papa ostatnie w jakims stanie i bedzie mniej przeciekac..nie mowiac ze dach sztywniejszy i ciezszy...

Pawlok

tylko, czy papa przepuści parę wodną z budynku ?

jeśli nie to wilgoć będzie i może sporo szkód narobić

myśle że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną

na deskowanie też można połozyć membranę na deskowanie przeznaczoną

Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez?:) Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co?:)

heh raczej sama dachówka...niestety

Witam, dostałam wycene dachu z dachówka Rupp ceramika dach 206m2 wyszło 18300 i sie zastanawiam (oczywiscie zadzwonie zapytac) czy jest to cena z robocizna czy bez?:) Nie orientuje sie jak wyglada cenowo poozenie dachu ale mysle ze to juz chyba z robocizna, co?:)

Wg mnie to tylko dachówka z akcesoriami, byłoby nieźle , jezeli z rynnami. Nam to wychodzi ponad 25 tys. bez okien dachowych.

Robocizna za układanie jest chyba ok 25 zł/m2, tak kojarzę z wcześniejszych wpisów, bo my mamy cenę razem z ułożeniem więźby za dach ok 300m2 - 24 tys.

Gość Gosc_gość

Pawlok

myślę że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną

na deskowanie też można położyć membranę na deskowanie przeznaczoną

A czy na logikę Papa ma przepuszczać czy uszczelniać ?? zdecydowanie to drugie.

Po to się robi pod deskowanie szczelinę wentylacyjną 2-4 cm, żeby nie było problemów z wilgocią w warstwie ocieplenia.

Ja zdecydowanie wybieram pełne deskowanie mimo, że w moim przypadku jest to 10kzł dopłaty na dachu prawie 300m2.

Temat czy deskować czy nie jest tematem dyżurnym na forum.

Zalety deskowania są znane od X lat, folia/membrana jest tania, ale nie jest znana jej wytrzymałość po 15-30 latach. Czytałem o różnych przypadkach z folią po 5-7 latach, ale deskowanie jest pewne,a folia ??

niektóre wątki o deskowaniu:

http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-dachu,t91802.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie

http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-czy-warto,t21716.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie

http://forum.muratordom.pl/uwaga-na-folie-paroprzepuszczalna,t20555.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie

http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-tak-czy-nie,t57903.htm?highlight=pe%B3ne%20deskowanie

http://forum.muratordom.pl/ludzie-deskowac-czy-nie-bo-oszaleje-jest-01-42-w-nocy,t34913.htm?highlight=deskowanie

myśle że gdyby papa była dobra to pewnie nikt by nie zawracał sobie głowy membraną

na deskowanie też można połozyć membranę na deskowanie przeznaczoną

Ja także zdecydowałem się na pełne deskowanie. Mimo dodatkowych kosztów. Technologia ta jest znana od lat, jest sprawdzona.

Co do membrany, to nie twierdzę, że jest zła.

Ludzie "zawracają sobie głowę" membraną z dwóch powodów - cena oraz czas potrzebny na ułożenie (czyli de facto kolejny raz cena).

Przy okazji żona będzie miała więcej czasu na wybór dachówki :)

Na źródłach typu Murator też raczej nie można polegac. W zależności kto płaci za reklamę, w takim tonie jest utrzymany artykuł. Niestety...

Wg mnie to za samą dachówkę przy tej wielkości dachu raczej sporo (chociaż zależy jaka ta Rupp ceramika;) a z robocizną tanio :o

A jeszcze co do deskowania i papy, to tak jak wspominał jachu102 można zrobić deskowanie i na to folia. Na takie rozwiązanie namawiał mnie właściciel hurtowni z materiałami do dachu. Ponieważ nie będę ocieplał poddasza (tylko strop) nie zdecydowałem się na folię i nie interesowała mnie przepuszczalność papy (a raczej jej brak).