Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Wstawiacie okna przed zimą??? Mam dylemat z oknami jedni mowia ze tynki lepiej jak przewieje a inni ze lepiej jak beda zamkniete.:) I wez tu sie człowieku zdecyduj:):)

No włąsnie jaką kolejnosc prac palnujesz - gdzie wyzej pisąłem moje zamierzenia tylko jakos nikt sie nie ustosunkowal :-(

Mysle ze okna na wiosne róneiz z powodów finansowych...

Pawlok

PS: dzisiaj pierwsza kucha mojej ekipu murarskiej, noc coz tylkoc i co nie pracuja sie nie mylą , pomimo rysunkow zapomnieli o przepuscie w stropie pod rure kanalizacyjną- no coz beda kuc...zobaczymy co keiras popoludniu powie..

My okna juz wybralismy ale teraz kwestia kiedy je wstawic... czekamy na kredyt i wtedy sie okaze jak bedzie z tymi transzami bo najpierw musimy tym kredytem zrefinansowac kredyt na działke a potem opłacic dach:) Nie wiem czy na okna wystarczy w pierwszej transzy. Najprawdopodobniej okna wstawimy na wiosne a przez zime zrobimy prad i wylewki no i tynki.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma ktoś może stemple do sprzedania? Potrzebujemy ok. 80 szt. na podparcie stropu (dł. 3 m).

p.s. Kiedyś czytając to forum zastanawałam się co to są te stemple, które tu ludzie ogłaszają do sprzedaży, teraz już wiem:)

No własnei czekam na potwierdzenie zabrania ze strony forumowiczów Damon bo mi własnie stempla zdejmują a dla nicj "zarezerwowałem" - tylko moje mają +/- 2,7 m...

Pawlok

Potwierdzam, potwierdzam, wysłałam na priv.

Wstawiacie okna przed zimą??? Mam dylemat z oknami jedni mowia ze tynki lepiej jak przewieje a inni ze lepiej jak beda zamkniete.:) I wez tu sie człowieku zdecyduj:):)

My chcemy wstawić okna, zeby mozna było coś dalej robić jak zima będize łaskawa, po za tym, dopóki nie będą obrobione włacznie z parapetami to przeciąg i tak będzie hulał po domu. :lol:

U mnie dekarz 45zl/m2 całosc bez podbitki a ciesla 28zl/m2

Co do dekarza to bierzemy towar z Tiny w Gnieznie i od nich tez bedzie ekipa. Czy ktos tez miał od nic ekipe i moze cos powiedziec??? Wiezbe bierzemy chyba z Murowanej Gosliny bo Pani z Korony nie ma czasu na wyliczenie ile bedzie kosztowac z dojazdem:)

Tinę satnowczo odradzam:

1. Ja zostałem OSZUKANY przez mało precyzyjnie spisane zamówienie - straciłem 1.200 zł które potrącili sobie za transport ale i tak sie cieszę że udało mi sie od nich wycofać gotówkę - opisywałem to wcześniej.

2. U sąsiada u którego ekipa od nich zrobiła dach, przeciekał oczywiście po wielu prośbach przyjechał na reklamacje i sąsiad się załamał jak widziałał jak przedziera membramę aby sie dostać do środka do dachówek a później ją kleją.

3. Krokwie u sąsiada od cieśli poleconego z Tiny się powyginały i zaczeły sie obsuwać. Cały dach musiał zostać poprawiony przez innego fachowca ponieważ cieśla się wypioł na klienta delikatnie mówiąc a że sąsiad nie brał faktury no to fachowiec stwierdził, że go nie zna.

4. W Tinie spisujcie precyyjnie zamówienie i umowy. Można u nich kupić bez Vatu dzieląc sie z nim na pół z Mackiem P. ale z doświadczenia złego wiem, że lepiej na wszystko mieć fakturę i pewność, że nie kupuje się kota w worku.

Wszystki i zawszę będę powtarzał uważajcie na TINĘ i nie kierujcie się przy wyborach tylko ceną ale jakościa i profesjonalizmem.

możecie polecić sprawdzoną przez was ekipę tynkarską ?

poproszę o namiar jeśli jesteście z nich zadowoleni,

tj sprawdzili się jakościowo oraz są słowni i rzetelni

podstawowe wymagania:

tynki wewnętrzne cementowo-wapienne maszynowe

równanie tynków na listwach

ekipa minimum 3 ludzi

cena nie wyższa niż 30 zł brutto z materiałem za 1 m2

chętnie też dowiem się gdzie kupiliscie okna drewniane (sosnowe raczej)

jeśli jesteście zadowoleni ze współpracy z producentem/dystrybutorem i

zadowoleni z jakości okien juz po ich montażu

z góry dziękuje,

j

Z wstawieniem okien czy warto czy jest problem. Fakt można robić coś w środku , ale zima rzadko jest się na budowie,a okna mogą sie komuś przydać .... Trzeba je dobrze zakotwiczyć i obrobić.

A szkoda byłoby.... w końcu to sporo kasy.

jak są okna mozna uruchomic alarm

i ew. nawet podpisac abonament z firmą ochroniarską

Witam

Tak też się spodziewałem, że będzie dyskusja na temat deskowania. Grunt, żeby każdy wybrał to co uważa za słuszne.

Z tą folią na deskowaniu to się zdziwiłem. Czy to aby nie jest taki sam numer jak ze ścianami fundamentowymi robionymi z betonu komórkowego? Niby aprobata jest ale... zdrowy rozsądek mówi co innego. Nie wiem. Ja w każdym razie stawiam na tandem deska+papa i mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru.

Trochę osłabiacie mnie z ceną dachówki. Widzę, że żona będzie musiała sobie wybic z głowy "kotka". Kurde, nie sądziłem że to aż tyle kosztuje....

Co do kolejności prac na budowie to my z żonką na ten rok założyliśmy sobie, że postawimy stan surowy otwarty. Pierwotnie w planach była jeszcze dachówka, ale skończy się na deskowaniu i papie. Z resztą robót ruszymy wiosną.

Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku.

pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ?

u nas bylo tak:

najpierw mury, potem okna

potem elektryka

potem tynki wewnetrzne

nastepnie ukladanie podlogowki, wykuwanie w tynku pod rury tego i owego

zalewanie posadzki

wiem, ze mozna najpierw tez rury wod kan robic a na to tynki, ale nasz inspektor uwazal, ze lepsza bedzie owrotna kolejnosc

Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru.

Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil?

My wybraliśmy okna z poznańskiej fabryki okien Variant: http://www.variant-okna.pl/okna-pvc.html

Kolor obustronny orzech, profil Arcade.

Obsługa w salonie była rzetelna i sympatyczna. Na okna czekaliśmy 2 tygodnie, montaż przebiegł sprawnie i bez zastrzeżeń. Póki co jesteśmy zadowoleni, a jak będzie to okaże się w codziennym użytkowaniu. :wink:

elektrykę to się na pewno robi przed tynkami , wode i co też lepiej zrobić przed , nasz instalator akurat nie zdąrzył i najpierw były tynki a potem kucie bruzd pod podejścia do grzejników i wody , teraz te bruzdy trzeba zaszpachlować :evil:

okna drewniane wstawia się po wszystkich mokrych pracach (tynki , wylewki) bo za dużo wilgoci jest w pomieszczeniu , okn PCV można wstawić przed tynkami nasza ekipa bardzo naciskała na to żeby okna były wstawione bo ponoć latem jak jest bardzo gorąco to nie dobrze jak tynk wysycha zbyt intensywnie .Jak już są zrobione wszystkie instalacje i tynki to można robić izolcje poziomą , styropian , podłogówkę i na koniec wylewki :D

Cyz ktos zamawiał moze okna dachowe firmy Okpol? Jak byłam w sklepie oknoplastu to nam je polecano a teraz widze ze w Castoramie sa po piecset pare zł z konierzem.

ja polecam roto, mają podwyższoną oś obrotu wiec jak otwierasz to drugą stroną nie hukniesz się w głowę ;) jakby co ja swoje roto kupiłam na allegro i jestem bardzo zadowolona,mogę dać namiary na sprzedawcę

...Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku.

...

u mnie robocizna 25 zł brutto od punktu

gdzie punkt to kazda puszka, kazda faza i kazdy bezpiecznik

prace w trakcie i muszę przyznac że wszystko jak trzeba