jachu102 22.08.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru. Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? ogólnie (nie tylko w oknoplascie) z profili to tylko nie aluplast ponoć kiepski i najtańszy na rynku takie ostrzeżenie przynajmniej mam od kuplna ktory w pcv pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 u mnie robocizna 25 zł brutto od punktu gdzie punkt to kazda puszka, kazda faza i kazdy bezpiecznik prace w trakcie i muszę przyznac że wszystko jak trzeba A mozna prosic o namiary na tego elektryka? Jakrozumeim jest to tylko robocizna - towar osoobno kupujesz? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ? No wlasnie tu sa dylematy. Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją.. W niedizele jestem umowiony zinstalatorem to wtedy moze cos mi sie wiecej oswieci Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 . Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? Tez powoli stajemy przed tym dylematem. Pare lat temu w domu w ktorym mieszkam zakladalem okna Foris - bardzo sobie je chwale, tylko sprzedawco-montazysci ze Starołeki juz nieistnieją i pozostał jeden punkt w Poznaniu na Szczepankowie. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Co do ceny elektryka to hmmm nie wiem na czym facet zarabia. Żeby wyjsć na swoje trzeba by próć instalację co kawałek jakimiś puszkami i innymi bajerami. Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 A mozna prosic o namiary na tego elektryka? Jakrozumeim jest to tylko robocizna - towar osoobno kupujesz? p skrzypczak z Poznania 602 574 346 pracują w 3-4 osoby, robią wszystkie installacje teletechniczne poza odgromową za towar rozliczę sie na koniec wg zuzycia i faktur z hurtowni (ceny z rabatem dla nich w hurtowni), wszystko oni sami kupują jakby co można u mnie na miejscu obejrzec ich robote (ok. czerwonaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jakby co można u mnie na miejscu obejrzec ich robote (ok. czerwonaka) Dzięki. To tylko krótkie pytanie robią w scianei prawdziwe bruzdy pod kable? Ciekaw ile cie może towar wynieść? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Jak na razie mysle ze wiekszosc rur pojdzie jednak w wierzchniej warstwie styropianu w posadzce i stad niewyobrazam sobie co i wody przed tynkami, mysle ze kaloryfery bede mial zasilane od dolu z podłogi, a podłogówki nie planujemy i w tym momencie jedynie jeden ciag wodny bedzie musial isc z kotłowni do kuchni i lazienki na parterze bo dog óry to tylko przez strop i jestemy w górnej lazience.....zobaczyzmy po rozmowach z fachowcem czy sie myle czy nie... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ... Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją.. ja juz po rozmowach z instalatorami jestem dla czesci z nich wszystko jedno czy po czy przed tynkami ale jeden najrozsądniej gadał i na dodatek pokazał mi jak wyglądaja wczesniej wykonane instalacje co+wod+kan, juz po przejsciu ekipy tynkarskiej widzialem na wlasne oczy na wykonywanej przez niego akurat inwestycji poniszczone otuliny, zaprawa na wszystkim co sie da, także w końcówkach rur, mieszacza, zaworów itp tak więc przekonał mnie, że lepiej te potrzebne niewielkie kawałki wykuc i zatynkowac na nowo niż naprawiać intsalacje po tynkarzach i jesze ryzykować że zaprawa wpadła gdzie nie powinna i bedzie zatykac itp wadą jest też to że trzeba uważać podczas wykonywania na przykryte tynkiem przewody elektryczne więc aby nie było niepotrzebnych szkód trzeba elektryke przed tynkami dobrze zdokumentować np. zdjęcia przewodów na ścianie z przyłozona miarą koniecznie no chyba ze ktos ma naprawde staranna i odpowiedzialna ekipe tynkarską to moze sie skusic na instalacje przed tynkami ja po tynkach zdecydowanie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 To tylko krótkie pytanie robią w scianei prawdziwe bruzdy pod kable? Ciekaw ile cie może towar wynieść? bez bruzdowania robią nie ma potrzeby pod tradycyjny tynk, który bez problemy kable przykryje bruzdować trzeba pod tynk cienkowarstwowy (grubosc kilka mm), a ztego ostatecznie zrezygnowałem z bruzdowaniem kosztowałoby 40 zł punkt z orientacyjnych informacji na początku to średnio materiał dla mojej wielkości domu (parter ok 140 m2 uzytkowej) to mówił że trzeba się spodziewać ok 3 tys zł (a punktów ok 180) pewnie wiecej wyjdzie bo pare dodatków w trakcie dołozyłem np. zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, podówjne okablowanie telefoniczno-komputerowe, okablowanie do anteny UKF wiec pewnie dojdzie troche licze tez na upust, bo to tez mam obiecane w zaleznosci ile wyjdzie za calosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 np. zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, podówjne okablowanie telefoniczno-komputerowe, okablowanie do anteny UKF wiec pewnie dojdzie troche licze tez na upust, bo to tez mam obiecane w zaleznosci ile wyjdzie za calosc przepięciówka to akurat wymóg w nowych instalacjach, a nie dodatek na jakiej aparaturze Tobie robi rozdzielnię? Legrand, Moeller, Hager ? nie daj sobie wcisnąc ETI lub innych dziwnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 przepięciówka to akurat wymóg w nowych instalacjach, a nie dodatek ups faktycznie, pojęcia nie miałem teraz doczytałem szybko (ładny dom ), ograniczniki klasy C są obowiązkowe a B i D już nie ponoć korzystnie wychodzą ograniczniki B+C w jednym dzieki, za uwage musze dogadac z elektrykiem co dokladnie mi zrobi na jakiej aparaturze Tobie robi rozdzielnię? Legrand, Moeller, Hager ? nie daj sobie wcisnąc ETI lub innych dziwnych firm. hm, chyba za słabo jestem w temacie jestem jeszcze, bo nie wiem co w wycenie mi proponowali dopiero etap wyboru wykonawcy jedno wiem, że c.o. na systemie TECE liczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ups faktycznie, pojęcia nie miałem teraz doczytałem szybko (ładny dom ), ograniczniki klasy C są obowiązkowe a B i D już nie ponoć korzystnie wychodzą ograniczniki B+C w jednym Nie pamiętam jak cenowo wychodzi taki ogranicznik kombinowany B+C; Byc może jest taniej. Często tak się daje, gdy nie ma możliwości zachowania odległości pomiędzy jednym a drugim stopniem (zabij mnie, ale nie pamiętam teraz ile to jest metrów przewodu). Stosowanie takiego aparatu jest poprawne, zgodne ze sztuką. Jednakże, gdy istnieje możliwośc to powinno się rozdzielic oba stopnie ochrony. Ograniczniki klasy B nie są obowiązkowe? Muszę sobie odświeżyc przepisy bo teraz sam nie wiem Na logikę biorąc ochrona przepięciowa ma sens wtedy, gdy jest kompletna tzn są zachowane wszystkie stopnie. Ogranicznik klasy B powinien byc zainstalowany w złączu kablowym; Klasy C w rozdzielni a klasy D możliwie blisko zabezpieczanego odbiornika. Nie musisz wszystkiego zabezpieczac ochronnikiem klasy D, wystarczy jak zabezpieczysz nimi najbardziej kosztowne i wrażliwe sprzęty np. LCD, komputer itp Skoro już tak o tych ochronnikach (ogranicznikach przepięc) sobie rozmawiamy to należy zwrócic uwagę na jeszcze inne źródła ewentualnych zniszczeń sprzętu - TV, kablówka, telefonia stacjonarna. Te linie też powinno się zabezpieczac. Podobnie jak w przypadku ochrony odgromowej tutaj też niech każdy sobie sam przeliczy co mu się bardziej opłaca. Zrobic absolutne minimum (zakładając, że wymagane są tylko ograniczniki klasy C, to koszt powinien się zamknąc w kwocie +/- 300zł) czy może max full-wypas (co i tak nie da 100% gwarancji że przy jakimś wyładowaniu atmosferycznym/przepięciu szlag nie trafi nam całego sprzętu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 pare dodatków w trakcie dołozyłem np. zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, podówjne okablowanie telefoniczno-komputerowe, okablowanie do anteny UKF robię tez taką niestandardową rzecz raczej, nie drogą a przydatną moze kogoś zainspiruje z miejsca gdzie będzie komputer (gabineto-sypialnia) do salonu, gdzie będzie sprzet do kina-domowego puszczam w scianie przewody s-video do przesyłania sygnałów video i audio aby móc na lepszym sprzecie w salonie puszczać z kompa np. mp3, jakieś filmiiki, radio internetowe, prezentacja zdjęć itp. które albo odtwarzacz kina nie obsługuje albo nie chce mi sie na płytke nagrywac i przenosić a w druga strone mozna wtedy np. tv na kompie nagrać co prawda mozna zawsze notebooka przenieść, lech w praktyce pewnie nie bedzie mi sie chciało ze sprzetem i kablami biegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 robię tez taką niestandardową rzecz raczej, nie drogą a przydatną moze kogoś zainspiruje Wybacz, że znów się Ciebię "czepiam". Po prostu póki co jesteś jedynym na tym etapie Robiąc tego typu instalacje zwróc uwagę na jedną drobną rzecz. Przewody sygnałowe (S-Video) nie powinny iśc w jednej wiązce z przewodami zasilającymi. Dodatkowo nie szczędź na przewodach. Raz, że gdy puszcza się różnego rodzaju sygnały w kablach idących w jednej wiązce powinno się stosowac kable ekranowane. Dodatkowo przy dłuższych odcinkach należy zadbac żeby przekrój przewodów był odpowiednio większy, z uwagi na opronośc elektryczną. Żeby nie było, że się tylko czepiam to dodam coś od siebie. Ja kładę okablowanie pod splitter. Może to "średnio-legalne" ale chciałbym miec możliwośc oglądania różnych kanałów Cyfry+ w różnych pokojach. Szczególnie wtedy gdy leci w TV jakiś mecz Ostatnio zacząłem też eksperymenty z automatyką w domu. Jako duży chłopiec muszę miec jakąś fajną zabawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Wybacz, że znów się Ciebię "czepiam". Po prostu póki co jesteś jedynym na tym etapie ... dla mnie to cenne uwagi, a te dot elektryki szczególnie więcej takich chętnie przyjmę jak ci cos do głowy wpadnie Ja kładę okablowanie pod splitter. Może to "średnio-legalne" ale chciałbym miec możliwośc oglądania różnych kanałów Cyfry+ w różnych pokojach. Szczególnie wtedy gdy leci w TV jakiś mecz proponowali mi zrobić to nie zdecydowałem się, bo tylko cyfra+ ponoć tak będzie działać a polsat cyfrowy i n-tv niestety nie a chciałbym mieć wybór i nie ograniczać się do jednej platformy choć w sumie ciekawe czy FTE (niezakodowane kanały) na własnym dekoderze cyfrowym bedą chodziły ? jeśli tak, to może jednak byłoby warto ten dodatkowy kabel położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 choć w sumie ciekawe czy FTE (niezakodowane kanały) na własnym dekoderze cyfrowym bedą chodziły ? jeśli tak, to może jednak byłoby warto ten dodatkowy kabel położyć powinny chodzic: TV Polonia, Polsat2, jakieś "araby" i "makaroniarze", ale czy o to Ci chodzi ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 powinny chodzic: TV Polonia, Polsat2, jakieś "araby" i "makaroniarze", ale czy o to Ci chodzi ? :) taaak, jest też viva i najwazniejsze eurosport (choc po niemiecku) i jeszcze pare mozliwych sie znajdzie cena gazu i kurs franka to wielka niewiadoma wiec nie wiem czy po opłłaceniu podstawowych kosztów utrzymania będzie mnie stać na takie luksusy jak abonament tv cyfrowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 24.08.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Hej, czy macie może jakiś namiar na sprawdzoną osobę, która będzie w stanie wyliczyć moc kotła gazowego do mojego domu?Jakoś mojemu instalatorowi nie wierzę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 24.08.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 z miejsca gdzie będzie komputer (gabineto-sypialnia) do salonu, gdzie będzie sprzet do kina-domowego puszczam w scianie przewody s-video do przesyłania sygnałów video i audio aby móc na lepszym sprzecie w salonie puszczać z kompa np. mp3, jakieś filmiiki, radio internetowe, prezentacja zdjęć itp. Średni pomysł. Przewód s-video to im dłuzszy sygnał tym gorsza jakość. Juz lepiej sobie HDMI puścić. A najlepiej złożyć jakiegos taniego i wydajnego małego kompa HTPC na 780G (mATX) z WIFi, z małą obudową np. http://img.nokaut.pl/p/c5/78/c5785bc2a03bf1476aa6c85bfc87bd74500x500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts