Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Przewód s-video to im dłuzszy sygnał tym gorsza jakość.

Juz lepiej sobie HDMI puścić.

A najlepiej złożyć jakiegos taniego i wydajnego małego kompa HTPC na 780G (mATX) z WIFi, z małą obudową np.

mam parę metrów zaledwie, wiec licze, że wystarczy

a ile taki HDMI kosztuje ? bo może faktycznie byłoby lepiej tak zrobić

bo osobny komp odpada, kszoszt, miejsce itd.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przewód s-video to im dłuzszy sygnał tym gorsza jakość.

Juz lepiej sobie HDMI puścić.

A najlepiej złożyć jakiegos taniego i wydajnego małego kompa HTPC na 780G (mATX) z WIFi, z małą obudową np.

mam parę metrów zaledwie, wiec licze, że wystarczy

a ile taki HDMI kosztuje ? bo może faktycznie byłoby lepiej tak zrobić

bo osobny komp odpada, kszoszt, miejsce itd.

HDMI to kilkadziesiąt złotych - tylko trzeba miec do czego taki kabel podłączyć :)

Głównym problemem posiadania kompa w sypialni i ogladania/sluchania na sprzecie w salonie jest to, że nie ma jak tym kompem sterować ;)

Pozostaje myszka i klawiatura na BT (drogie ale wygodne) albo ten sam zestaw na kilkumetrowych kablach (tanie ale upierdliwe i niewygodne).

A fajny zestaw HTPC z mozliwoscia odtwarzania FullHD w x/h264 złożysz ponizej 1000 zł.

Tinę satnowczo odradzam:

1. Ja zostałem OSZUKANY przez mało precyzyjnie spisane zamówienie - straciłem 1.200 zł które potrącili sobie za transport ale i tak sie cieszę że udało mi sie od nich wycofać gotówkę - opisywałem to wcześniej.....

Hej,

ponieważ ten temat wraca jak bumerang pozwolę sobie w końcu zareagować. Współpracę z TINA będę wspominał bardzo pozytywnie. Trafiłem do nich sfrustrowany działalnością innych dostawców i w pewnym okresie byli dla mnie prawdziwym wsparciem. Bardzo dobre ceny, nieosiągalne dla innych terminy dostaw, elastyczne terminy płatności, odbiór nadwyżek dowolnego towaru, super komunikacja- ludzie nie nadęci, nastawieni na współpracę.

Pamiętam wasz problem opisywany wcześniej i wcale mnie nie przekonał. Pisałeś (o ile dobrze pamiętam), że rzekomo zamówiłeś Porotherm a dostałeś Poroton. Po tym jak niezaakceptowałeś Poroton Tina odebrała go ale potrąciła za transport.

Wtrącam się ponieważ rozmawiałem (wcześniej) z Tiną na taki sam temat i nie miałem żadnych wątpliwości o jakim materiale mówimy- Porotonu nie wziąłem a Porothermu mi nie proponowali. Jaką cenę ofertową dostałeś na ten rzekomy Porotherm? Różnica w cenie pomiędzy obydwoma była wówczas ok. 2,5zł/szt (6zł za Poroton , 8,5zł. Porotherm czyli ponad 30% różnicy). Nie wzbudziło to żadnych wątpliwości? Czy też zamówiliście towar za powiedzmy 20k i tak po prostu przyjechał tańszy o 5k?

Mam takie przypuszczenie, że może Tina jednak dostarczyła to co zaoferowała i co zostało zamówione ale inwestorowi się coś innego zdawało. Po całym zamieszaniu zapytałem Maćka Powierzę o co chodziło i stwierdził, że to co było opisane a to co miało miejsce to dwie różne bajki. Nie mam wiedzy żeby to oceniać. Nie jestem też rzecznikiem prasowym Tiny ale przed takim czarnym PiaRem bardzo trudno się bronić.

Z życzeniami spokojnej refleksji

Witam,

czy moglibyscie mi powiedziec, jak placiliscie za strop? U mnie muraze dali mi na poczatku wycene i powiedzieli, ze za 1m2 stropu biora 40 PLN. Teraz okazuje sie, ze do tego 40 PLN dochodzi jeszcze koszt rozrzucenia betonu (po 60 PLN/m2) oraz zbrojenia 2 PLN/kg. Mnie wydaje sie to zbyt duzo, za 100m2 stropu chca wziac 6000 PLN, tak wiec jest to o wiele wiecej niz poczatkowe 40 PLN/m2.

Dzieki za info

Witam,

czy moglibyscie mi powiedziec, jak placiliscie za strop? U mnie muraze dali mi na poczatku wycene i powiedzieli, ze za 1m2 stropu biora 40 PLN. Teraz okazuje sie, ze do tego 40 PLN dochodzi jeszcze koszt rozrzucenia betonu (po 60 PLN/m2) oraz zbrojenia 2 PLN/kg. Mnie wydaje sie to zbyt duzo, za 100m2 stropu chca wziac 6000 PLN, tak wiec jest to o wiele wiecej niz poczatkowe 40 PLN/m2.

Dzieki za info

Za ułożenie terrivy, zazbrojenie i zalanie betonem (pompa) zapłaciłem w zeszłym roku za 110m2 stropu 3000,00 zł.

U Ciebie cena końcowa wychodzi 102zł/m2. Zależy też jaki rodzaj stropu ma być. Jeśli zbrojona płyta, to na pewno więcej pracy niż przy gęstożebrowym.

Witam,

Dzieki za info

Nasza ekpia wycenila strop terriva (wszystko razem z rozrzucaniem betonu z gruchy) na 6000 zł. mysle ze jest to standardowa :wink: cena strop ma pow. ok. 100 m2.

ja juz po rozmowach z instalatorami jestem

dla czesci z nich wszystko jedno czy po czy przed tynkami

ale jeden najrozsądniej gadał i na dodatek pokazał mi jak wyglądaja wczesniej wykonane instalacje co+wod+kan, juz po przejsciu ekipy tynkarskiej

widzialem na wlasne oczy na wykonywanej przez niego akurat inwestycji

poniszczone otuliny, zaprawa na wszystkim co sie da, także w końcówkach rur, mieszacza, zaworów itp

_

Po rozmowie z instalatorem potwierdzily sie moje zalozenie ze rury bedą klasc pod podloga w styropianie, pewnie was zdziwie ale tak zakladalem i na 100% tak zrobie na chudzialu izolacja + dwie warstwy styropianu po 10 cm - w tej górnej mogą sobie ukladac co chca i jak chca :-).

Teraz pytanie za jakimi kotłai gazowymi się rozglądacie ? - ów instalator przekonywał mnie do kondensacyjnego - pomimo tego ze nie bede mial podlogówki tylko tradycyjne grzejniki, sam zakladalem wczesniej moze nie kondensacyjny ale kociołek z zamknietą komorą spalania (

Pawlok

Teraz pytanie za jakimi kotłai gazowymi się rozglądacie ? - ów instalator przekonywał mnie do kondensacyjnego - pomimo tego ze nie bede mial podlogówki tylko tradycyjne grzejniki, sam zakladalem wczesniej moze nie kondensacyjny ale kociołek z zamknietą komorą spalania (

Pawlok

Od początku byłem za kotłem turbo. Ale w końcu sam się przekonałem do kondensata. Już nawet wybrałem.

Od początku byłem za kotłem turbo. Ale w końcu sam się przekonałem do kondensata. Już nawet wybrałem.

A konkretnie jaki i za ile o ile mozna wiedziec?

Przekonywal mnei ze wnowym dobrze ocieplonym domu to kondensacyjny ma sens...zaleta i kondensacyjnego i turbo to nei da sie ukryc brak rury zasysającej zimne powietrze z dworu...taka rura wbrew pozorom czasami mocno wyhcladza dane pomieszczenie..a wnszaj kotlowni ma takze pralnio-suszarnia:-)

Pawlok

Pawlok a masz moze linka do dyskusji o kotłach ale nie- gazowych?:)

Cos gdzies widzialem :-)

Sporo tego jest wejdz na wymiane doswiadczen:

http://forum.muratordom.pl/piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jest-co-wybrac,t138145.htm

http://forum.muratordom.pl/pytanie-dot-ogrzewania,t138317.htm

Ale tresci nie sledze gdyz WZ zakladały zastsowanei paliwa ekologicznego - otulina WPNu:-)

pozdro

Pawlok