kenji 10.09.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 11.09.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Szukam elektryka, który podłaczy prąd budowlany ze słupa do skrzynki przy domu (trzeba zrobić chyba projekt takiego przyłacza). Polecicie kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 12.09.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 który skład budowlany/ sklep ma największy wybór kafli, kibli, umywalek, grzejników itp...?? bo my właśnie tego szukamy - przewaga kanadyjczyków nad murowanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 14.09.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Szukam elektryka, który podłaczy prąd budowlany ze słupa do skrzynki przy domu (trzeba zrobić chyba projekt takiego przyłacza). Polecicie kogoś? ??? Nie za bardzo wiem o co Tobie chodzi, energetyka w ramach umowy - wykonuje przyłącze doprowadzając prąd do skrzynki gdzie montują licznik. U mnie zajeło to od podpisania umowy prawie rok. I dopiero potem od skrzynii energytyki montujesz tymczasową skrzynke z gniazdami na budowe - ale to już bez projektu - każdy elektryk zrobi ... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 14.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Szukam elektryka, który podłaczy prąd budowlany ze słupa do skrzynki przy domu (trzeba zrobić chyba projekt takiego przyłacza). Polecicie kogoś? ??? Nie za bardzo wiem o co Tobie chodzi, energetyka w ramach umowy - wykonuje przyłącze doprowadzając prąd do skrzynki gdzie montują licznik. U mnie zajeło to od podpisania umowy prawie rok. I dopiero potem od skrzynii energytyki montujesz tymczasową skrzynke z gniazdami na budowe - ale to już bez projektu - każdy elektryk zrobi ... pozdrawiam Pawlok Problemem jest to ze nie mamy skrzynki z prądem na działce. Nie mamy więc przyłącza. Enea zgodziła sie na branie energii prosto ze słupa enrgetycznego, który jest ok 15 m od naszej działki. W umowie jest zapis o projekcie i wynika z niego ze mamy sami taki projekt dostarczyć. Rozglądam się więc za jakimś człowiekiem, który mogłby coś takiego zrobić. Może sie okaże, że Enea ma listę powiązanych firm (podobnie jak Aquanet) do zrobienia takich rzeczy. Jutro odsyłamy podpisane warunki i umowę. Moze sie w końcu coś wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 14.09.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Problemem jest to ze nie mamy skrzynki z prądem na działce. Nie mamy więc przyłącza. Enea zgodziła sie na branie energii prosto ze słupa enrgetycznego, który jest ok 15 m od naszej działki. W umowie jest zapis o projekcie i wynika z niego ze mamy sami taki projekt dostarczyć. Rozglądam się więc za jakimś człowiekiem, który mogłby coś takiego zrobić. Może sie okaże, że Enea ma listę powiązanych firm (podobnie jak Aquanet) do zrobienia takich rzeczy. Jutro odsyłamy podpisane warunki i umowę. Moze sie w końcu coś wyjaśni. Mi projekt i samo przyłącze elektryczne wykonywała firma Agena, http://www.agena.poznan.pl , ale robiła to na zlecenie ENEI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 14.09.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak możesz przepisz/przeskanuj dokładnie ten fragment umowy co mówi o tym przyłączu i miejscu z którego masz pobierac prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_P_2007 14.09.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam. Sprzedam blaszak 3m na 5m - odbiór w Komornikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 14.09.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak możesz przepisz/przeskanuj dokładnie ten fragment umowy co mówi o tym przyłączu i miejscu z którego masz pobierac prąd. A to do mnie czy do Damon-a ?? bo już żem zakręcony http://www.emotka.net/emots/h/pijaki.gif http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-259.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 14.09.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak możesz przepisz/przeskanuj dokładnie ten fragment umowy co mówi o tym przyłączu i miejscu z którego masz pobierac prąd. A to do mnie czy do Damon-a ?? bo już żem zakręcony http://www.emotka.net/emots/h/pijaki.gif http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-259.gif Tym razem do Damon-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 14.09.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Problemem jest to ze nie mamy skrzynki z prądem na działce. Tak samo miałem - przeciez to normalne... W umowie jest zapis o projekcie i wynika z niego ze mamy sami taki projekt dostarczyć. Rozglądam się więc za jakimś człowiekiem, który mogłby coś takiego zrobić. Jak wnioskuje Enea nie chce wam tego zrobic w ramach umowy ? Mi projekt robiła firma na ulicy Wołczyńskiej - barak za biurowcem Budimexu ale na zlecenei Enei, nazwy nie pamietam tylko raz u ich bylem wyrazic zgode na zakopanie kabla na mojej działce. Może sie okaże, że Enea ma listę powiązanych firm (podobnie jak Aquanet) do zrobienia takich rzeczy. Jutro odsyłamy podpisane warunki i umowę. Moze sie w końcu coś wyjaśni. Hmm a podlegacie tez pod Enee we Wrzesni? Bo jak widze procedura zupelnie inna - ja w Mosinie zapłaciłem niecałe dwa tysiące w dwóch ratach i niemusialem się o nic martwic (po za ciąglym poganianiem) ich projekt, wykonawca robót, geodeta, odbiór, monaż licznika... dziwną macie syuacje... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 15.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 poszukuje 50 mb desek szalunkowych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyholu 15.09.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam - możecie mi podac jakies namiary na architekta do adaptacji projektu i ceny jakie placiliscie za jakies drobne zmiany i projekt zagospodarowania dzialki Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.09.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 który skład budowlany/ sklep ma największy wybór kafli, kibli, umywalek, grzejników itp...?? bo my właśnie tego szukamy - przewaga kanadyjczyków nad murowanymi żeby pooglądać to najlepsze są Cermagi (np na Głogowskiej lub przy Bukowskiej) albo zwiedzenie ul Obornickiej. A co do kupowania to dobre ceny mozna uzyskać w Matadorze w Suchym Lesie lub w sklepach internetowych typu e-kafelki czy plusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 15.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam gdzie można kupić tanio szambo w okolicach Poznania? a najlepiej Swarzędza, żeby nie przepłacać za transport ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgia37 15.09.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Czy to prawda że teraz wiekszośc ludzi nie montuje instalacji odgromowej tak uważa mój wykonawca a co w momencie tragedii z ubezpieczeniem domu przeciez sie doczepią przy odszkodowaniu, że instalacji nie było.Ile taka instalacja kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 15.09.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 krzycholu - za kosmetyczne zmiany + zagospodarowanie działki płaciłem 800 zł georgia37 - przejedź się po osiedlach domków i zerknij sobie na ilu dachach sterczą druty od odgromówki. Kilka stron temu dyskutowaliśmy tutaj na temat instalacji odgromowej, były podane także ceny. Ja akurat będę ją u siebie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 15.09.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Czy to prawda że teraz wiekszośc ludzi nie montuje instalacji odgromowej tak uważa mój wykonawca a co w momencie tragedii z ubezpieczeniem domu przeciez sie doczepią przy odszkodowaniu, że instalacji nie było.Ile taka instalacja kosztuje? Zgodnie z polskim prawem w domach jednorodzinnych instlacja odgromowa nie jest wymagana (ogólniechyba do 3 kondygnacji). Zastanowilas sie o ilu przypadkach uderzenia piorunu w dom jednorodzinny szłyszałaś? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 15.09.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam gdzie można kupić tanio szambo w okolicach Poznania? a najlepiej Swarzędza, żeby nie przepłacać za transport ???? no właśnie porównuję ceny m-dzy tradycyjnymi sklepami a e-sklepami... i takk mnie czeka wycieczka do jakiegoś centrum budowlanego - kafelki pomacać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 15.09.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Czy to prawda że teraz wiekszośc ludzi nie montuje instalacji odgromowej tak uważa mój wykonawca a co w momencie tragedii z ubezpieczeniem domu przeciez sie doczepią przy odszkodowaniu, że instalacji nie było.Ile taka instalacja kosztuje? Zgodnie z polskim prawem w domach jednorodzinnych instlacja odgromowa nie jest wymagana (ogólniechyba do 3 kondygnacji). Zastanowilas sie o ilu przypadkach uderzenia piorunu w dom jednorodzinny szłyszałaś? pozdrawiam Pawlok Głupoty kolego gadasz. Przepraszam, ale zawsze mi się ciśnienie podnosi gdy ktoś ślepo patrzy w przepisy. Kupując nowy samochód też nie wykupujesz AC? Przecież przepisy go nie wymagają. Przede wszystkim nie zastanawiaj się o ilu przypadkach słyszałaś tylko rozglądnij się wokół swojej działki: zobacz jakie w pobliżu rosną drzewa (w sensie jak wysokie), czy są jakieś wysokie obiekty typu komin, maszt telefonii komórkowej albo napowietrzna linia energetyczna. Jeśli masz wokół siebie wyższe obiekty teoretycznie możesz znajdowac się w strefie ochronnej przez nie wyznaczonej. Domy budowane w pobliżu jezior czy rzek są bardziej narażone na ewentualne wyładowanie atmosferyczne. Podobnie jak te budowane na pagórkach czy też stojące samotnie po środku pola. Wtedy instalacja odgromowa jest zalecana. Ba! Zdrowy rozsądek wręcz nakazuje jej stosowanie. Skoro już o tych przepisach gdzieś tam wspomniałem to wg. normy, jeśli nie budujesz budynku użyteczności publicznej, budynku przemysłowego, jeśli Twój dom nie jest wyższy niż 15m, nie jest zbudowany z materiałów łatwopalnych i nie ma ponad 500m2 powierzchni to NIE MUSISZ zakładac instalacji odgromowej. Nie twierdzę że odgromówkę musisz u siebie zakładac. Zawsze te kilka tysięcy złotych (pewnie koło trzech) możesz na coś innego przeznaczyc. Szczególnie jeśli popatrzec na statystykę uderzeń wśród znajomych (ja tutaj jestem niemiarodajny), to faktycznie pawlok ma rację. Zanim jednak podejmiesz jakąś decyzję zrób mały wywiad środowiskowy. Na pewno to nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts