Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moze ktos budujący sie na Pd od Poznania - ma troche niepotrebnych odpadów styropianu tudzież wełny?

Robie własnie skrzynie chroniąca licznik i zawór wodny w garazu przed zamarznieciem - garaz bedzie otwarty przez zime. Zostało mi trochę styropianu z fundamntów ale za mało - a szkoda jakos tak kupowac całą paczke przy tak małych potrzebach :-)

pozdrawiam

Pawlok

Moze ktos budujący sie na Pd od Poznania - ma troche niepotrebnych odpadów styropianu tudzież wełny?

Robie własnie skrzynie chroniąca licznik i zawór wodny w garazu przed zamarznieciem - garaz bedzie otwarty przez zime. Zostało mi trochę styropianu z fundamntów ale za mało - a szkoda jakos tak kupowac całą paczke przy tak małych potrzebach :-)

pozdrawiam

Pawlok

W CASTORAMIE i LEROYu możesz kupić styropian w pojedynczych arkuszach, nie trzeba kupować całej paczki. Nie wiem jak jest z wełną.

T.

Jeszcze o tynkach i posadzkach:

U mnie właśnie się robią tynki c-w za 15zł /m2 (miało być 14 ale doliczyli 1zł za gruntowanie) i nie wiem czy robić jeszcze posadzki - ekipa jest chętna, instalator też się znajdzie;) czy czekać do wiosny.

Mam jeszcze wątpliwości co do okien. Tynkarze twierdzą, że robienie posadzek bez drzwi tarasowych i zewnętrznych nie jest dobrym pomysłem ponieważ może okazać się później, że będę miał schodek przy wyjściu. Z kolei pan z Urzędowskiego cytuje warunki gwarancji, w których jest podobno zapisane, że wstawienie okien przed wykonaniem prac mokrych powoduje utratę tejże gwarancji. Okien na razie nie wstawię a posadzki chętnie zrobiłbym. Czy ktoś przerabiał taki scenariusz?

Lesheck 15 zł za tynki wewnetrzne? Kurde nam zawołali 26zl! Dobrze ze sie nie zgodziłam jeszcze:) W Twoim temacie niestety nie pooge bo wzsystko dopiero przede mna...daj znac co wybrałes.

Okna OKNOPLAST W Gnieźnie

Mam pytanko, w ofercie Pani Michaliny Walaszczyk z Gniezna jest opcja 100% wpłaty przy zamówieniu okien i w związku z tym dodatkowy rabat i gadzety typu termoramka, zatrzaski, klamki z przyciskiem gratis.

Czy ktoś korzystał z tej opcji???

Poza tym, które okna wybraliście - Koncept czy Platinum?

Czy ma sens tzw. "ciepły montaż" czyli pianka + taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne.

Nam o takim rabacie nie powiedziała;) My mamy wycene konceptu i na to 30% rabatu, w tym termoramka. Co do reszty nie wypowiem sie bo chyba nie bralismy tego pod uwage:) Dodam ze wycene mielismy robiona w sierpniu a podobno ceny zmienily sie we wrzesniu. Do tej pory jeszcze okien nie kupiłam:( czekam na kredy.

Witam,

czy ktoś przerabiał temat rolet montowanych pod nadprożami dla okien łukowych? Chodzi o to, by kaseta nie była widoczna z zewnątrz, ale umożliwiała pełen dostęp do rolety od wewnatrz domu (system BeClever) .

Pytałam w Oknoplaście, ale stanowczo odradzają stosowanie tego systemu dla okien łukowych ponieważ okno ma tylko w jednym punkcie styk z roletą i przez to całość jest mało sztywna, a kaseta będzię się z czasem obwieszać. :cry:

Czy są może żaluzje wewnętrzne dla okien łukowych?

Poniżej link do naszego dziennika budowy

http://forum.muratordom.pl/dziennik-budowy-gosi-i-michala,t140673.htm

Gość Gosc_gość
Witam,

czy ktoś przerabiał temat rolet montowanych pod nadprożami dla okien łukowych? Chodzi o to, by kaseta nie była widoczna z zewnątrz, ale umożliwiała pełen dostęp do rolety od wewnatrz domu (system BeClever) .

Pytałam w Oknoplaście, ale stanowczo odradzają stosowanie tego systemu dla okien łukowych ponieważ okno ma tylko w jednym punkcie styk z roletą i przez to całość jest mało sztywna, a kaseta będzię się z czasem obwieszać. :cry:

Czy są może żaluzje wewnętrzne dla okien łukowych?

Poniżej link do naszego dziennika budowy

http://forum.muratordom.pl/dziennik-budowy-gosi-i-michala,t140673.htm

Przerabiałem ten temat, nawet rozmawiałem z producentem, ale wymiękli.

Do mojego domku nie da się zrobić takich nadproży pod rolety - za mało miejsca.

Jakby ktoś miał więcej miejsca to polecam rozwiązania:

(strona po polsku)

http://www.zfe-ziegel.com/products.php

np takie:

http://www.zfe-ziegel.com/images/luk_odcinkowy_t.jpg

U mnie się nie zmieści dlatego zrezygnowałem i piętro będzie bez rolet :roll:

Krys, Iwett, Celt (w drugim wątku), dzięki za info, czekam na ostatnią wycenę w opcji biało-orzechowej, choć decyzja o wybraniu p.Michaliny właściwie zapadła. Skoczę jeszcze dziś obejrzec profile u konkurencji na żywo, a jutro popędzę do Gniezna jak dobrze pójdzie.

PS pochwalę sie, dziś ruszyło układanie więźby

Witam wszystkich . Proszę o przyjęcie do grona zaczynających w 2008 roku , mimo że rozpoczeliśmy z żoną walke budowlaną pod koniec sierpnia teraz dopiero znalazłem chwilę czasu na napisanie tego posta .

Na tą chwile mamy prawie skończony stan zerowy domu i garażu wolnostojącego , jakoś w zeszłym tygodniu enea postawiła nam w granicy działki skrzynkę prądową , dzis dostaliśmy pisemko z którego wynika że musimy postawić " rozdzielnice budowlaną " ( fachowo co nie ? ) , czy można prosić o wypowiedź fachowca od prądu jakie wymogi musi spełniać taka "rozdzielnica " ( głównie chodzi mi o to czy musi ona posiadać jakies zabezpieczenia różnicowe etc , ) . skrzynke do zamontowania jako pierwszy odbiornik mam używaną ale ma ona tylko kilka gniazd bezpiecznikowych , gniazda 230 i siłowe róznego typu , nie mam natomiast żadnych różnicówek ani tym podobnych urządzeń .

pozdrawiam gamońpoznań

Gość Gosc_gość
Witam wszystkich . Proszę o przyjęcie do grona zaczynających w 2008 roku , mimo że rozpoczeliśmy z żoną walke budowlaną pod koniec sierpnia teraz dopiero znalazłem chwilę czasu na napisanie tego posta .

Na tą chwile mamy prawie skończony stan zerowy domu i garażu wolnostojącego , jakoś w zeszłym tygodniu enea postawiła nam w granicy działki skrzynkę prądową , dzis dostaliśmy pisemko z którego wynika że musimy postawić " rozdzielnice budowlaną " ( fachowo co nie ? ) , czy można prosić o wypowiedź fachowca od prądu jakie wymogi musi spełniać taka "rozdzielnica " ( głównie chodzi mi o to czy musi ona posiadać jakies zabezpieczenia różnicowe etc , ) . skrzynke do zamontowania jako pierwszy odbiornik mam używaną ale ma ona tylko kilka gniazd bezpiecznikowych , gniazda 230 i siłowe róznego typu , nie mam natomiast żadnych różnicówek ani tym podobnych urządzeń .

pozdrawiam gamońpoznań

Witam prawie Sąsiada :wink: 8)

Tą skrzynkę to i tak Ci musi elektryk podłączyć to będzie wiedział co tam brakuje - może Ci powie, że wystarczy to co tam masz.

Witam, też poszukuję kierownika budowy i ekipy budowlanej , najlepiej z okolic Kórnika.

Pozdrawiam

To ja powitam mojego sąsiada. :) My też budujemy się w gminie Kórnik. Niestety ani kierownika, ani ekipy nie mogę polecić. :( Nie żeby źle pracowali, tylko to jest tak, że kierownika mamy takiego tylko od podpisów, który bardzo rzadko zagląda na budowę, ale też nam nie zależało na kierowniku z prawdziwego zdarzenia. A ekipę mieliśmy z dość daleka, zgodzili się do nas przyjeżdżać w drodze wyjątku. :wink:

Pozdrawiam