Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krys, Iwett, Celt (w drugim wątku), dzięki za info, czekam na ostatnią wycenę w opcji biało-orzechowej, choć decyzja o wybraniu p.Michaliny właściwie zapadła. Skoczę jeszcze dziś obejrzec profile u konkurencji na żywo, a jutro popędzę do Gniezna jak dobrze pójdzie.

PS pochwalę sie, dziś ruszyło układanie więźby

Damon to zaczelismy wiezbe kłasc w tym samym czasi:):):) Zobaczymy kto kiedy skonczy:)

Damon to zaczelismy wiezbe kłasc w tym samym czasi:):):) Zobaczymy kto kiedy skonczy:)

Iwett,

jak u was?

Nasz domek nabrał już proporcji, dopiero teraz widzę jaki duży wyszedł a przede wszystkim ile udało się odzyskać powierzchni na poddaszu po podwyzszeniu, samą wieźbę dzis mają skończyć - stan na piątek w dzienniku :)

Na jaką wysokośc podnosiliście ściankę kolankową?

Damon, Iwett pod.laczam sie pod pytanie jaka wysokosc scianki i jakie odczucia po ulozeniu wiezby?

Sam czekam na ciesle i niepotrafie jakos tak sobie wyobrazic jak to wyjdzie fizycznie, nigdy nei mieszkałem w domu ze skosami - ostatnio u znajmomych mieli w srodku pomeiszczeń scianke 65 cm i było całkiem OK - szło to umeblować.

A wiezbe jak ukaldaliscie do skladowania ?

pozdrawiam

Pawlok

Moja scianka ma teraz chyba ok 120cm ale powiem dokładniej po poludniu bo pojade i zmierze:) . Ciesla powiedzial ze bardzo dobrze ze scianke podnieslismy bo jest o wiele lepiej teraz. Gdzies tam kładli taki sam dach jak my mamy ale na nizszej sciance i wyszedł kiepsko. Wczoraj mąż podszedł do scianki na dosłownie mały krok i dopiero dotknął głowa weizby. Wiec jest super! Maz ma 187cm wzrostu:) Wiezbe zrzucili mi na działke a ciesle sami sobie wciagali na góre...szczerze mowiac nie wiem jak to zrobili bo dechy oooogromne!

Tak o to dopytuję, bo niedługo sam muszę podjąć taką decyzję. Chodzę wiec po budowach i patrzę kto na ile cegieł wychodzi.

Na razie skłaniałem się do 3 cegiel + wieniec czyli +/- 1m Albo mam jakieś spatrzony wzrok, albo w mojej okolicy tak jest, że jak już ktoś buduje na 4cegły+wieniec to z domu robi się stodoła. Kompletnie traci on proporcje. Wiem, że można nadrobić trochę powiększając okap.

Muszę jeszcze raz zrobić sobie spacer. Mam nadzieję, że nie wezmą mnie za złodzieja :)

W sumie podnieśliśmy o 75 cm - 2 cegły + drugi wieniec. Nie wiem jak zrobimy ścianki wewnątrz, bo wg projektu murłata miała leżeć bezpośrednio na głównym wieńcu, a wysokość w środku czyli 90 cm miała byc wytyczona ścianką (miała być pustka między murłatą a ścianką wewn). Mozemy albo odzyskać sporo powierzchni, albo zrobić sobie dowolną kolankową. Jakby liczyć w tym miejscu gdzie miała byś kolankówka na 90 cm + 75 cm to wychodzi całkiem fajne 165 cm. Po za tym po podwyższeniu dostępne stały się części nad garażem i dużą sypialnią. Wg projektu - czesci nieużytkowe, a teraz będę miała spore powiększenie pralni i garderoby na piętrze oraz dodatkowy stryszek po drugiej stronie (mimo niepełnej wysokości - ale łącznie przybędzie z 20m2)

mikolayi - nie zmienialiśmy kątu nachylenia dachu, ani długości krokwi, dach po prostu jest wyżej, dłuższe o 75 cm były słupy podtrzymujące krokwie.

Baliśmy sie czy dom nie zamieni sie w stodołę, ale tak patrząc jak leży już więźba, to chyba będzie ok. A jak będzie jednak trochę stodołowato to trudno. Zaraz za naszą działką jest dom na skarpie, dlatego też wysokość naszego nie jest aż tak dominującą, tym bardziej że z drugiej strony są wysokie drzewa (widać w dzienniku).

A wiezbe jak ukaldaliscie do skladowania ?

pozdrawiam

Pawlok

Więźbę położyli na ziemi, ale za 2 dni zaczęła sie przenosić (jakims cudem :)) na dach, więc o jej przechowywaniu czy składowaniu nie zdążyliśmy pomyśleć.

Wczoraj przywieźli dachówki (a przynajmiej większość) i wrzucili od razu na piętro.

pomijam aspekt prawny, ale mam dwa pytania do podnoszących ścianki kolankowe

1) zmieniacie kąt połąci dachowej?

2) zmieniacie długość krokwi w stosunku do projektu ?

Wszystkiego pilnuje kierownik budowy i jesli on twierdzi ze ejst dobrze to ja mu wierze. Nie znam sie na tym wiec sie nie wypowiadam.

mam nadzieję, że podnosząc ściankę kolankową macie wszyscy świadomość, że jest to istotne odstępstow od zatwierdzonego projektu budowlanego. Trudno jest jednoznacznie orzec jak wpływ będzie mieć podniesienie ścianki na wyglad domu. Raczej dom nie wyglada korzystniej. Ale ja o gustach nie dyskutuję :)

pozdrawiam

mam nadzieję, że podnosząc ściankę kolankową macie wszyscy świadomość, że jest to istotne odstępstow od zatwierdzonego projektu budowlanego. Trudno jest jednoznacznie orzec jak wpływ będzie mieć podniesienie ścianki na wyglad domu. Raczej dom nie wyglada korzystniej. Ale ja o gustach nie dyskutuję :)

pozdrawiam

Fakt, że czasem trudno przewidzieć co wyjdzie, ale przede wszystkim dom jest do mieszkania, z zewnątrz w skrajnych przypadkach (zwłaszcza zimowo-deszczowych) ogląda się go 2 razy dziennie. Poza tym często dopiero z daleka widać zaburzenia bryły i z reguły przeszkadza to bardziej oglądaczom niż właścicielom. Wg mnie czasem warto pokierować się wygodą, a estetyka...projektanci zgadzają sie a nawet czasem zalecają podniesienie kolankówki jak zobaczą wybudowany dom, natomiast do projektu takie zmiany nie są wprowadzane. Więc wielu budujących eksperymentuje, wiadomo ze z różnym efektem.

A prawno - technicznie - podniesienie scianki kolankowej wpisuje kierbud do dziennika, taka zmiana nie musi być zawarta w projekcie przedstawianym do pozwolenia na budowę.

A prawno - technicznie - podniesienie scianki kolankowej wpisuje kierbud do dziennika, taka zmiana nie musi być zawarta w projekcie przedstawianym do pozwolenia na budowę.

trudno nanieść w projekcie skłądanym wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę informację o podnienieniu ścianki kolankowej, które zostanie wykonana dopiero podczas prac na wyraźne życzenie inwestora.

Podniesienie (jak również obnizenie) ścianki kolankowej w stosunku do jej wysokości podanej w zatwierdzonym projekcie bez uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę jest niezgodne z prawem. A wpisanie przez kierownika budowy w dziennik wykonania takiej zmiany pominę milczeniem

W sumie podnieśliśmy o 75 cm - 2 cegły + drugi wieniec. Nie wiem jak zrobimy ścianki wewnątrz, bo wg projektu murłata miała leżeć bezpośrednio na głównym wieńcu, a wysokość w środku czyli 90 cm miała byc wytyczona ścianką (miała być pustka między murłatą a ścianką wewn).

No to widze ze doszliscie do wysokosci która ja mam w projekcie +/- 75 na to murłata , tylko odejdzie ocieplenie i grubosc podlogi - ja nietety nie moglem podniesc kolankowej o jedna warstwe porotonu 25 cm bo i tak ledwo sie mieszcze z wysokoscią budynku dozwoloną w warunakch zabudowy :-(

I tak sie dogadałem po otrzymaniu warunków że stwierdzili oczywista omyłke w warunkach zabudowy o 20 m które brakowało między warunkami a projektem.

Pawlok

Więźbę położyli na ziemi, ale za 2 dni zaczęła sie przenosić (jakims cudem :)) na dach, więc o jej przechowywaniu czy składowaniu nie zdążyliśmy pomyśleć.

A mi dzis popoludniu przywoza a ciesla mam nadzieje ze wejdzie w najblizsyz poniedzialek z tygodniową obsuwą :-(

Tak sobie kombinuje by wykorzytsac palaty jako ruszt po wiezbe...

Pawlok