Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Dzięki, właśnie taką kwotę tzn 35-40 zł na m2 zaproponowali mi poleceni wykonawcy...?

A orientowałaś sie ile by wzieli bez ukłądania wełny tzn za płty gipsowo kartonowe?

Jakoś tak nie wierze by jakakolwiek ekipa zrobiłe ten etap naprawdę dobrze - wszyscy co by nie mówić robią na czas, a samemu człowiek sobie spokojnie samemu bardzo dokładnie poukłada warstwę wełny...

Pawlok

PS: czy naprawdę nikt nie robił/ nie robi posadzek - cały czas namiary na dobrą ekipę od posadzek maszynowych mile widziane...

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie skończyłam wyliczać zwrot Vat, niezła zabawa, mam nadzieję że nasz US załatwia sprawę szybciej niż w ustawowe 6 m-cy. Bardzo pomocne okazało się forum finanse i podatki i dobra dusza tam się udzielająca. Zobaczymy co na te wyliczenia US i czy będą się mocno przyczepiać.

Pawlok, nie pytałam o same płyty, bo niestety nie dysponujemy czasem żeby sami układać, a wełna będzie i tak na zakładkę więc mam nadzieję, że będzie ok.

Pozdrawiam przedświątecznie.

Witam serdeczne grono Budujących z WLKP!!!!!!!

Mam serdeczną prośbę do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów o namiary na ekipy budujące domy.

Dom parterowy, lokalizacja KAMIONKI pod Poznaniem. Bardzo będę wdzięczny za namiar na sprawdzona, godną polecenia FIRMĘ. Firma nie musi być z Poznania......

Z góry bardzo DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mICHAŁ

Właśnie skończyłam wyliczać zwrot Vat, niezła zabawa, mam nadzieję że nasz US załatwia sprawę szybciej niż w ustawowe 6 m-cy. Bardzo pomocne okazało się forum finanse i podatki i dobra dusza tam się udzielająca. Zobaczymy co na te wyliczenia US i czy będą się mocno przyczepiać.

Pawlok, nie pytałam o same płyty, bo niestety nie dysponujemy czasem żeby sami układać, a wełna będzie i tak na zakładkę więc mam nadzieję, że będzie ok.

Pozdrawiam przedświątecznie.

Ja zaniosłam dokumenty 6.10 na Chłapowskiego i powiedziano mi, że niestety ustawowe 6 m-cy będę musiała odczekać. Też wszystkie dokumenty wypełniałam sama ale z OGROMNĄ pomocą byszkaudzielającego sie na forum finanse VAT budowlany, jeszcze raz dzięki :wink:

Ja zaniosłam dokumenty 6.10 na Chłapowskiego i powiedziano mi, że niestety ustawowe 6 m-cy będę musiała odczekać. Też wszystkie dokumenty wypełniałam sama ale z OGROMNĄ pomocą byszkaudzielającego sie na forum finanse VAT budowlany, jeszcze raz dzięki :wink:

a do kiedy mozna składać te rozliczenia ?

jest jakiś termin ?

a do kiedy mozna składać te rozliczenia ?

jest jakiś termin ?

Narazie bezterminowo :)

Ale nie częściej niż raz w roku;)

Ja się raz jeszcze pochwalę, że w moim przypadku (US Śrem) zwrot dostałem po 3 miesiącach. Nic nie zakwestionowali, nie było żadnych błędów, a wszystko dzięki lekturze forum. Dla zainteresowanych polecam wątek o zwrocie VATu.

Teraz mamy akcję: poszukiwanie sezonowanego drewna bukowego na JUŻ.....

kontakty, telefony na priva poproszę :wink:

Kaju teraz to trudno o sezonowane drewno kominkowe.

Ale zawsze mozna kupic brykiet drewniany np. na Kasztelańskiej albo na Bukowskiej koło Ławicy w centrum ogrodniczym.

mam prośbę ogromną...wyjaśni mi ktoś jaki VAT zwraca US? czy chodzi o różnicę jedynie pomiędzy wykonawstwem a zakupem (z 22 na 7%?)...do tej pory to nie był mój problem bo wszystkie faktury brał wykonawca, ale teraz okna i system ogrzewania to już na naszej słabej głowie, może uda się choć trochę odzyskać...tyle,że u nas faktury z VAT 7%...czy to mnie też dotyczy?

..jaki VAT zwraca US? czy chodzi o różnicę jedynie pomiędzy wykonawstwem a zakupem (z 22 na 7%?)...?

Właśnie dziś wykańczamy VZMA.

Przysługuje ci zwrot róznicy podatku VAT pomiędzy 22 a 7 % na towary które przed wstąpieniem do UE były objęte 7% stawką, a dziś maja 22%. Wykaz grup owych artykułów z PWKiU zawarte są w wykazie ministerialnym.

UWAGA wniosek o zwrot możesz złożyć tylko raz w roku kalendarzowym!

Za błędy popełnione w takim wniosku nie opowiadsza prawnie, a US ma 6 miesiecy na zwrot kasy.

Jeżeli chodzi o wykonawstwo to zwrotu nie będziesz miał, często by nie przepłacać na dzień dobry można zamówić usługe z produktem np montaż okien wraz z ich zakupem i wtedy mamy 7% Vatu od razu.

Jeżeli coś pokręciłem to proszę innych grupowiczów o korekte.

Pawlok

mam prośbę ogromną...wyjaśni mi ktoś jaki VAT zwraca US? czy chodzi o różnicę jedynie pomiędzy wykonawstwem a zakupem (z 22 na 7%?)...do tej pory to nie był mój problem bo wszystkie faktury brał wykonawca, ale teraz okna i system ogrzewania to już na naszej słabej głowie, może uda się choć trochę odzyskać...tyle,że u nas faktury z VAT 7%...czy to mnie też dotyczy?

Polecam lekturę - stronę np. I Urzędu Skarbowego w Poznaniu

http://www.pus.poznan.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=73&Itemid=93

Ja tez po prośbie....

Gdzie mogę pooglądać na żywo drzwi?

Wiem o progresie na św. Michała - gdzie jeszcze warto podjechać?

I w ogóle zapytanie - budowaliscie na drzwiach tymczasowych, czy zamawialiście od razu docelowe?

Na co się zdecydowaliście i gdzie kupowaliście drzwi?

to znowu ja :wink:

Podobno na sw. Michała są trzy sklepy z drzwiami, ja tez znałam tylko Progres...

Co do tymczasowych kontra stałe to już przerobiłam:

- jak od razu dasz stałe, to będziesz drżeć, że kolejni wykonawcy Ci uszkodzą, a o winnego będzie oczywiście trudno

- jak dasz tymczasowe jak my, to jest problem z wykończeniem elewacji na gotowo, bo potem przy montażu drzwi obróbki mogą byc widoczne w tynku...dlatego my mamy jedną ścianę - tę z drzwiami tylko zagruntowaną a tynk będzie po drzwiach, czyli na wiosnę - podwójna robota

PS: czy naprawdę nikt nie robił/ nie robi posadzek - cały czas namiary na dobrą ekipę od posadzek maszynowych mile widziane...

Robiłem, byłem zadowolony - niestety do czasu. Ze względu na tryb budowy posadzki wylewałem etapami (strych, piętro i taras, parter, piwnica). O ile z większością nie było problemów to z piwnicą mnie przeczołgali parę miesięcy i nawydziwiali strasznie (a to piach nie ten a sami taki załatwili a to go było za mało itd.). Dwie największe powierzchnie pękły mimo zbrojenia włóknami (jedna dodatkowo zbrojona siatką).

Więc telefon 662 032 303 - jak będziesz zdesperowany.

Do równości, ustawienia poziomów itd. nie mam zastrzeżeń.

PS.

Stan posadzek mogę pokazać jakby ktoś chciał.

To mnie zmartwiłaś wykorzystaniem do oporu ustawowego terminu, bo kumpela składając w połowie roku, dostała zwrot z Chłapowskiego po 2 m-cach , my tez tam należymy, a zaniosę papiery dopiero w poniedziałek lub wtorek (mam nadzieję ze pracują normalnie), czyli zwrócą mi dopiero na .....meble. Bo w czerwcu to mamy zamiar finiszować.