pawlok 02.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 misiak ,te twoje rachunki napawaja optymizmem do pieca gazowego ja bede mial ok. 450-500 m3 kubatury to moze nie bedzie tragedii z rachunkami tylko troche mam obawy co do cen gazu ruskie ciagle wszystkim groza i moze podniosa znow ceny bo bieda u nich ostatnio nieziemska no i koszt przylacza gazu z ulicy ile to teraz kosztuje? Właśnie otrzymałem rachunek z gazowni zw wykonanie przyłacza do granicy działki - 1744,60 zł... Co do kosztów gazy w domku parterowym bez piwnic z 79 roku w którym mieszkam ok 70m2 powierzchni ogrzewanej przy czym ocieplone tylko ściany (10cm styropianu) , a stropodach NIE (tu ucieka sporo). Koszty za gaz liczone od sierpnia do sierpnia (w tym gotowanie i przez cały rok +CWU): 2002/2003 -1830 zł; 2003/04 - 1435; 04/05 1538zł; 05/06 - 2090; 06/07 - 1895... 07/08 - 1813 zł...przy czym peirwszy sezon było grzne w nieocieplonym domu - tylko okna wymienione... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 02.01.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Kristoforus, wiesz czy robią takie rzeczy? pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Kristofuros, wiesz czy robią takie rzeczy? pozdrawiam noworocznie Niestety nie wiem, zadzwoń do Majstra to pewno Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Hej, w standardzie izolację i styropian pod posadzki układa ekipa od posadzek ale.... (na bazie moich doświadczeń) 1. papa- tu miałem problem, bo robiłem to już po tynkach c-w ale "zmusiłem" murarzy/tynkarzy żeby to zrobili i tak chyba powinno być 2. następnie pod podłogówką folię budowlaną, oraz matę styropianową z aluminium układał hydraulik od podłogówki 3. tam gdzie przechodziły rurki wod i co folię bud. pod rurami oraz styropian między nimi również układał hydraulik. Dzięki temu zadbał on o to żeby było porządnie i bez zniszczeń. Polecam. 4. na pozostałych powierzchniach posadzkarze Uwaga: był dylemat co pierwsze zgrzewanie papy czy układanie rur na podłodze. Ja ZDECYDOWANIE polecam najpierw położyć papę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Byłbym zapomniał. Ode mnie również Bardzo szczęśliwego, udanego w sprawach budowlanych i nie tylko 2009 roku dla wszystkich budujących Wielkopolan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 widzę, ze na tapecie temat grzewczy wiec sie podłaczę. Też decyduję sie na gaz (piec kondensacyjny z zasobnikiem) ale w połaczeniu z kominkiem z płaszczem wodnym. I tu mam kilka pytań: 1) jaki zasobnik zastosować dla 4 osobowej rodziny 2) jakiej firmy kominek z płaszczem moglibyście polecić (i jaką moc - powierzchnia grzewcza 254 m2) U mnie wygląda tak: na ca 900m3/5os. kocioł kondensat 18kW z zamkniętą komorą do tego zasobnik 150l Viessmann Vitodens do tego kominek z płaszczem wodnym Makroterm 18kW. Na razie mi się podoba ale doświadczeń za dużo jeszcze nie mam. ad1. Dla 4os. rodziny 120-150l zasobnika powinno wystarczyć. Uwaga: od ok. 160l zasobniki zaczynają więcej kosztować bo są mniej "typowe" z tego co zauważyłem. ad2. Co do marek kominków z płaszczem- wygląda że w Wielkopolsce są silne między innymi Lechma i Makroterm, prawdopodobnie porównywalne jakością i ceną. W Makrotermie więcej jest zintegrowane (inne rozwiązanie wymiennika). No i Makroterm jest z Zakopanego- sprawdzone (i udoskonalane jak czytałem na forum) od lat rozwiązania spod Tatr też są dla mnie rekomendacją. Kratek i innych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 PS: czy naprawdę nikt nie robił/ nie robi posadzek - cały czas namiary na dobrą ekipę od posadzek maszynowych mile widziane... firma Pana Artura Ignasiaka 0606760295. Wziąłem z polecenia na forum i ode mnie dostaną taką samą rekomendację: jakość bez zarzutu, współpraca również. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam, czy mieliscie kładszione w fundamenty bednarki (bednarówki)-zapomnialam jak dokladnie sie to nazywa:) Elektryk zadal mi to pytanie a ja zdebialam. Nasz kierownik mowi ze nie mamy tego. Czy musi to byc czy nie???? Jak nie ma to gorzej. Ja nie miałem. Elektryk oczywiście musiał pomarudzić, ale odkuł kawałek betonu i wbił 3m bednarki do ziemi. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 02.01.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Osobiście warstwę papy, na to warstwę folii, zamierzam położyć sam - potem instalator rurki w w otulinach (nie będe miał podłogówki) i na to styropian samodzielnie... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 02.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 firma Pana Artura Ignasiaka 0606760295. Wziąłem z polecenia na forum i ode mnie dostaną taką samą rekomendację: jakość bez zarzutu, współpraca również. THCX Zapisuje do poniedziałkowego dzwonienia Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 02.01.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. U mnie w większości pomieszczeń izolację z papy termozgrzewalnej robiła ekipa od posadzek. Zostawili tylko kotłownię i łazienki. Potem wszedł instalator i skończył łazienki i kotłownię a na papie kładł wszystkie przewody. Potem ponownie weszli panowie od posadzek położyli na wszystkim folię 2x. Na to styropian 5cm wycinany w miejscach gdzie szły rurki i ponownie krzyżowo 5cm styropianu. Trochę żałowałem, że nie dałem zrobić izolacji instalatorowi bo był trochę tańszy. A tak BTW u mnie nie będzie podłogówki. Pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 02.01.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dzieki tole. Ja mam do ogrzania jakieś 240 m2 (600 m3 - część podpiwniczona jest niższa). , dom dość dobrze ocieplony (15 cm styropian, użytkowe podpiwniczenie 10 cm, strop 30 cm wełna, podłoże 10 cm styropian). Rozważam Vaillanta eco -compact 27 kW. Co do kominka to własnie myślałem o LEchmie 19kW (choć nie wiem czy to wystarczy) lub markotermie. W przewaząjacej części planuję wykorzystywać kominek jako źródło ciepła. A te kominki z makrotermu mają wentylatorek? Słyszałem ze to urządzenie hałasuje. Mozesz coś powiedzieć na tn temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 02.01.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam, dla zainteresowanych zostało mi 6m2 wełny do ocieplenia zew 10 cm w płytach oraz skrzynka elektryczna budowlna. Cena do dogadania PS Wszystkiego dobrego wszystkim Budowinczym w 2009, a przede wszystkim zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dzieki tole. Ja mam do ogrzania jakieś 240 m2 (600 m3 - część podpiwniczona jest niższa). , dom dość dobrze ocieplony (15 cm styropian, użytkowe podpiwniczenie 10 cm, strop 30 cm wełna, podłoże 10 cm styropian). Rozważam Vaillanta eco -compact 27 kW. Co do kominka to własnie myślałem o LEchmie 19kW (choć nie wiem czy to wystarczy) lub markotermie. W przewaząjacej części planuję wykorzystywać kominek jako źródło ciepła. A te kominki z makrotermu mają wentylatorek? Słyszałem ze to urządzenie hałasuje. Mozesz coś powiedzieć na tn temat? Wentylatorek w Makrotermie- tak, jest wentylatorek i na pewno go słychać. Na razie wkład nie ma obudowy, więc nie wiem jak będzie po obudowaniu. Nie wiem też jakie są praktyki odnośnie wyłączania tego ustrojstwa. Na etapie budowy nie mogę powiedzieć czy to mi będzie przeszkadzało ale jest na pewno czynnikiem, który warto rozważyć. Piszesz 27kW- warto się zorientować przy doborze mocy. Z moich obliczeń (jako ignorantowi w temacie ciepła) wyszło, że Tobie potrzeba między 15 a 19kW. Gdzieś wyczytałem, że nie jest dobrze dać za dużą moc bo kocioł nie pracuje optymalnie/równomiernie czy coś takiego. Jest wątek o ogrzewaniu, tam dobrzy ludzie pomogą - niezależnie od instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 02.01.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. To ja polecam najpierw MASĘ BITUMICZNĄ z wiaderka a nie papę i na to styropiany, u mnie w dzienniku jest co i jak, kładłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 02.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Przed połozeniem podłogówki kładzie sie lepik i stropian i na to podłogówke??? Albo mi nie wspomniano albo nie brano tego pod uwage, bo ja nic nie wiem:) To jak maja ic te warstwy? Poki co mam goły beton.Pytanie nr2 ile kosztuje ociepleni dachu wełna mineralną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 02.01.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 oczywiście, to sie nazywa izolacja pozioma i masz to w projekcie. A teraz czy bedzie to papa czy lepik czy nawet z oszczędności zwykła czarna folia (oczywiście nie polecam) to wybór inwestora. Ja wychodzę z założenia ze to co najniżej zakopane powinno być najlepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 02.01.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie z innej beczkiMam wylany strop i chciałem wybudować poddasze.Ale z przyczyn finansowych muszę zakończyć na stropie (chcę strop ocieplić) i na nim zrobić skośny dach 2-spadowych.W związku z tym mam pytanie czy budowa takiego dachu będzie tańsza od dachu gdy bym miał budować poddasze i normalny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 03.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 oczywiście, to sie nazywa izolacja pozioma i masz to w projekcie. A teraz czy bedzie to papa czy lepik czy nawet z oszczędności zwykła czarna folia (oczywiście nie polecam) to wybór inwestora. Ja wychodzę z założenia ze to co najniżej zakopane powinno być najlepsze... OK, zrozumiałam i na pewno wykorzystam informacje:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 03.01.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Moze komus sie wyda smieszne to pytanie ale czy taryfa budowlana prądowa jest tansza czy drozsza od zwykłej??? Bedziemy kłasc tynki w najblizszym czasie i trzeba by było wstawic cos do grzania i wysuszenia tynków, chcielismy wstawic grzejniki elektryczne badz dmuchawy ale własnie jak to wyjdzie jesli chodzi o koszty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts