kolasia 05.01.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 No właśnie, ja się tym zajmuję od jakiegoś czasu (od zawsze w podpisie ) i chciałbym zapytać czy w ogóle macie pojecie którędy ciepło ucieka? Ile przez ściany, ile przez dach? ile posadzką a ile oknami? No i ostatecznie przez wentylację? A możesz przybliżyć temat. Ja jestem początkująca i chętnie się dowiem którędy ucieka najwięcej ciepła i na co zwrócić uwagę. Jakich materiałów użyć do ocieplenia. Dzięki, pozdrawiam :lo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? Jak takie badania wyglądają? Kamera termiczna czy raczej na zasadzie brania danych technicznych z katalogów producentów np. cegieł? edit:Właśnie przeglądnąłem projekt. Mam w nim wydruk z programu Purmo OZC 3.0. Tylko jak ten wydruk czytać? http://kielany.pl/ozc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 06.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Mam dom parterowy 130 mMam juz zbudowany do stropu łacznie z wylanym stropem.Został mi do zrobienia dach dwuspadowy 200mPomieszczenia o wymiarachJedno pomieszczenia Kuchnio-salon 35mDrugie pokój 14mTrzecie pokój 11mCzwarte łazienka 6mPiate łazienka 2mSzóste kotłownia 9m. Właśnie zastanawiam się czy starczy mi na stan do zamieszkania z wykończeniem(standard panele, drzwi wew. w granicach 400zł od party itp) ocieplenie budynku kwota 150tyśJakie sa wasze opinie i czy stan jakaś kwota za metr która się przyjmuje w takich obliczeniach. P.S.Przy budowie domu od zera do atanu deweloperskiego firmy biorą rożnie np 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 o dokładnie o coś takiego chodzi Tylko że przedstawiłeś stronę tytułową z której możesz odczytać zapotrzebowanie na ciepło, na dalszych stronach powinny być zestawienia wszystkich przegród (ścian, okien itp) oraz zestawienia pomieszczeń. Wtedy widać że jak ucieka dachem to dajemy grubsza izolację na dach. Tu fragment "drugiej strony" http://img384.imageshack.us/img384/1751/4crlo3.jpg Z tego widać że warto zainwestować w cieplejszą bramę, bo na 2% powierzchni domu ucieka 11% ciepła. Potem okna - zawsze są słabym punktem domu - wiadomo. Dach ma już tak niski współczynnik (0,17) że nie ma sensu go poprawiać, natomiast można by jeszcze ruszyć ścianę zewnętrzną (SZ) bo ledwo łapię się na <0,25. Wszystko teraz zależny od decyzji klienta i zasobności portfela. Zaglądamy do ściany: http://img380.imageshack.us/img380/6614/19crsw4.jpg jak widać jest 15 cm wełny o oporze 3,57, możemy dać więcej. to tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Właśnie zastanawiam się czy starczy mi na stan do zamieszkania z wykończeniem(standard panele, drzwi wew. w granicach 400zł od party itp) ocieplenie budynku kwota 150tyś Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć standard. 150 tys starczy na minimum socjalne. Dach czym chcesz kryć? Bo na dachówkę tez sporo wydasz. Instalacje tez kosztują, wod-kan. Dach z dachówką to licz 50 tys. Instalacje jak zrobisz sam to materiał na elektryczną 4 tys. Materiał na wod-kan 10 tys (przy tanim kotle i bez bajerów) Ocieplenie - tu 20 tys chyba trzeba policzyć minimum. Gładzie własną siła zrobisz za kilkaset złotych, podobnie malowanie. Potem posadzki - wylewki jakies 3 tys i na to licz wykończenie tanie 50 pln/m2. Lampy gniazdka wtyczki tez kosztują. Łazienka - biała zabudowa - kolejne koszty ale to już wg własnego uznania - można wydac 10 k na łazienkę a mozna i 100 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 06.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ja jestem początkująca i chętnie się dowiem którędy ucieka najwięcej ciepła i na co zwrócić uwagę. Jakich materiałów użyć do ocieplenia. Dzięki, pozdrawiam :lo Przez niezaizolowane ściany fundamentów - baaaaaaardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 krys1 - czyli ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 o dokładnie o coś takiego chodzi Tylko że przedstawiłeś stronę tytułową z której możesz odczytać zapotrzebowanie na ciepło, na dalszych stronach powinny być zestawienia wszystkich przegród (ścian, okien itp) oraz zestawienia pomieszczeń. Niestety mam tylko tą stronę co powyżej i tą co poniżej. Nic więcej..... http://kielany.pl/zoska.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 o dokładnie o coś takiego chodzi Tylko że przedstawiłeś stronę tytułową z której możesz odczytać zapotrzebowanie na ciepło, na dalszych stronach powinny być zestawienia wszystkich przegród (ścian, okien itp) oraz zestawienia pomieszczeń. Niestety mam tylko tą stronę co powyżej i tą co poniżej. Nic więcej..... http://kielany.pl/zoska.jpg Ściągnąłem program Purmo OZC, ale kurde... maskarycznie dużo danych trzeba do niego wprowadzić :/ Przede wszystkim to muszę wziąć dalmierz do ręki i ściągnąć dokładnie wszystkie wymiary z domu. Dalej pozostaje kombinacja. Takie pytanie: jak program chce żeby podać "Rzędną terenu" to podać wysokość npm np. 90m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ale kurde... maskarycznie dużo danych trzeba do niego wprowadzić :/ hehe, witaj w klubie po co ci rzędna? nie zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.01.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 [PROJEKTY OZC i PODŁOGÓWKI - pisz na pw] Rozumiem, że nie robisz tego społecznie/naukowo - czyli za darmo Ile takie obliczenia szczegółowe dla budynku kosztują ? Jeżeli to tajemnica to może być info na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 06.01.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 to teraz się przyznać i bez bicia kto z was ma zrobiony projekt OZC? (obliczenia zapotrzebowania ciepła). Od 2009 jest to już wymóg. pozdrawiam Niestety będziemy musieli zapłacić za ten gadżet, tak naprawdę niepotrzebny Zrobionego przez osobę certyfikowana nie mam - coś na potrzeby wykonania instalacji co właśnie robi instalator, będę wyniki znał pod koniec stycznia. Z tego co kojarzę z literatury: największe straty mamy na 1)wentylacji grawitacyjnej - 30%, ale rekupertora nie będe miał bo po prostu nie wyobrażam sobie nieotwarcia okna np w taki mroźny dzień jak dziś, wybór świadomy 2) okna i teraz tu właśnie warto przemyśleć czy wybrać 25 cm styropianu na ścianę czy może szyby 0,7 a nie 1,0 + rolety ocieplane..bo co nam da ściana np 0,18 gdy na jej 5% powierzchni bedziemy mieli k=1 ? 3) dach 4) ściany 5) podłogi A u mnie planuje- podłogi 20 cm styropianu , ściany 18-20 cm, wełna na poddaszu 16 cmw krokwie + 10 pod...głeboko zastanawiam się nad oknami 0,7...na fundamencie ma 10 cm i nie żałuje... Kenji tu na forum napisał ze woli kupić dziś dvd...a ja bym zadał pytanie czy ma pewność ze zapłacenie w skali sezonu X% więcej za ogrzewanie nie będzie go bołało zawsze czy też za X lat sytuacja może się zmienić? Jednego możemy być pewni - ceny paliw w perspektywie długofalowej taniec nie będą No i jeszcze jedna sprawa nic nam nie dadzą dyskusje ile cm wełny na poddaszu - gdy będzie ona źle ułożona. W tym roku pomagałem koledze zdejmować nide gips i szukać przyczyny zimna w jednym pokoju na poddaszu, wszędzie ciepło a tam 3-4 stopnie mniej. Teściowie kolegi modernizowali domek za pomocą oczywiście polecanej ekipy - która w jednym z narożników styk murów i murłat położyła wełne tak że nie było jej tam założone 20 cm a góra 5 cm potem luka powietrzna i mur..nie było ciągłości izolacji..poprawiliśmy + dołożyliśmy jeszcze 5 cm na całym skosie...jeszcze u nich nie byłem ale podobno jest diametralna poprawa. I tak jak ocieplanie styropianem murów z zewnątrz jesteśmy wstanie okiem laika na wizytach na budowie dopilnować, tak jak ekipa zakryje wełne folią to już tego nie dopilnujemy Dlatego samo położenie wełny można zrobić samemu wolniej ale dokładnie. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 06.01.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Wygląda, że tak będą budowali wszyscy tylko że za 10 lat. Wyobraź sobie: teraz 25cm mur i 15cm ocieplenie. A co byś powiedział na odwrót: 18cm mur i 25cm ocieplenie? A jak sie czujecie w starych kamienicach gdzie ściany mają owe 50 cm ? Pracowałem w gmachu zbudowanym przez prusaków - mur 70-80 cm ..cieplutko w największe mrozy... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Rozumiem, że nie robisz tego społecznie/naukowo - czyli za darmo no niestety, tak dobrze nie ma na dzień dzisiejszy ponieważ nie mam jeszcze uprawnień na wystawianie świadectwa energetycznego (wkrótce będzie) mogę zaoferować jedynie obliczenia. Bardzo nie chciałbym ciągnąć dalej tego tematu na publicznym ponieważ zaraz mi tu ktoś napisze że się reklamuję choć nie taki był zamiar. Reklamować się będę dopiero jak uzyskam odpowiednie papiery. Na razie tylko projekt OZC do potrzeb uświadomienia co gdzie i którędy ucieka. Oczywiście można sobie samemu policzyć jak kenji próbuje (albo próbował) z tym że jest naprawdę dużo roboty no i w końcu też wiedzy jakiejś. Czyli gdyby ktoś chciał to zapraszam na pw. Myślę że ta kwestie wyjaśniłem. Jaki jest koszt certyfikatu to się wkrótce dowiemy, wymagany jest od wczoraj (nie licząc dni wolnych) więc o cenach usługi jest niewiele. Jedną cenę jaką znalazłem za świadectwo energetyczne to 1000 pln. Niestety każdego z nas będzie czekać kolejny wydatek. Jest na forum też wątek o tym wiec tam będzie się pewno rozmowa rozwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 06.01.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, czy kładł ktos z Was wełne isover Super Mata? I drugie pytanie: kto robi instalacje wew gazową jesli zakładamy gaz propan z butli? Bo z tego co sie dowiadywalismy to firma np shell załątwia wszystkie dokumenty i robi instalacje tylko teraz nie wiem czy wewnetrzna tez czy tylko doprowadzajkaca do domu? Bo z tego co przeczytałam pare postów wyzej ktos napisał ze inst gazowa wew kosztuje 3000zl-robocizna a ci z shella mówili o kwocie 500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.01.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, czy kładł ktos z Was wełne isover Super Mata?. Supermata jest droga, nie wiem jak w hurtowniach, ale na aledrogo sprzedają po 31zł za m2 grubość 150mm, a wskaźnik ma 0,033 W/mK Toprock Rockwoola grubości 150mm można kupić już za niecałe 18 zł za m2 a wskaźnik ma 0,035 W/mK. Czy za tą małą różnicę warto dopłacać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 06.01.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 witam szukam sprawdzonego zakładu stolarskiego, który wykona drzwi zewnetrzne do domu. Jezeli macie sprawdzone namiary do bardzo proszę - fotki równiez mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolasia 06.01.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Mam dom parterowy 130 m Mam juz zbudowany do stropu łacznie z wylanym stropem. Został mi do zrobienia dach dwuspadowy 200m Pomieszczenia o wymiarach Jedno pomieszczenia Kuchnio-salon 35m Drugie pokój 14m Trzecie pokój 11m Czwarte łazienka 6m Piate łazienka 2m Szóste kotłownia 9m. Właśnie zastanawiam się czy starczy mi na stan do zamieszkania z wykończeniem(standard panele, drzwi wew. w granicach 400zł od party itp) ocieplenie budynku kwota 150tyś Jakie sa wasze opinie i czy stan jakaś kwota za metr która się przyjmuje w takich obliczeniach. P.S.Przy budowie domu od zera do atanu deweloperskiego firmy biorą rożnie np 2500 Ja właśnie skończyłam dach 200m2 cieśla wziął 10000 (krokwie, deskowanie papa)+ 10000 materiał dekarz 6500 (rynny, dachówka, wróblówka itd) + materiał 13000 Za ocieplenie 210m2 styropian 12 wyszła robocizna z materiałem 11.000 Elektryka jakieś 6000 robota + sprzęt Tynki 400m2- 5000 (robota +materiał) Na takim etapie jestem, właśnie czekam na wycenę całej hydrauliki, jak dostanę to dam znać. Dom 100m2, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 06.01.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 U mnie dach 200m kopertowyCieśla materiał+ robocizna ok 11.000dekarz materiał+ robocizna ok 27 tyselektryka robocizna+mateiał ok7000ocieplenie dachu wełana 18 materiał+ robocizna 9000zl. nie mam jeszcze tynków i hydrauliki (hydraulika wstepnie obliczna ok30.000dom 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Elektryka jakieś 6000 robota + sprzęt 6k pln za robotę ??? Tak nieśmiało zapytam coś Ty w tym domu nakładła? pawlok - co do tego DVD to chodzi mi bardziej o zasygnalizowanie pewnego faktu: obojętnie ile byś nie wydał na docieplenie domu to i tak rosnące ceny energii nie pozwolą nam finansowo odetchnąć. Żeby nie było: wentylację będę miał mechaniczną (z uwagi na obecne problemy z wilgocią w docieplonym domu), na fundament dałem 10cm styropianu (chociaż w projekcie było 5), na podłogę wrzucę 15, chociaż do niedawna chciałem dać 10 (co i tak wydawało mi się sporą wartością). Na ścianę dam 15 ale jeszcze nie wiem czy styropianu czy wełny. Zależy od $$$$. Co do wełny na poddaszu to pewnie skończy się na 15+10. Zastanawiałem się jeszcze nad solarami, ale póki co położę tylko rury pod nie. Jak pojawi się jakaś opcja na dofinansowanie lub technologia potanieje to wtedy je zamontuje. Chyba że ktoś ma jakieś wyliczenia że instalacja solarna ma szansę się zwrócić w jakimś sensownym czasie. Foczki - program do OZC do prostych nie należy. Sama instrukcja "waży" 500 stron. A o rzędne domu program pyta już na pierwszej planszy. Tak z ciekawości zapytam: na bycie auditorem trzeba jakiś kurs skończyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts