Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byłam, byłam

w jednej sorzedają całe komplety w zależności od szerokości cena zaczyba się od 1500 za metr bieżący - na to mnie nie stać

Long ma tylko malowanie - czyli jak dla mnie na tym etapie też nic nie ma - ale obskoczę pozostałe.

W tej chwili to tylko jedna myśl mi sie nasuwa czy ja kuna chata pijana byłam jak podjęłam decyzję o budowie i drugi raz jak robiłąm wyliczenia o wielkości potrzebnych środków. Z tego jeden morał wynika - wiecej nie pić = to głupot nie zrobię.

A gdzie tam koniec?

hej, (...)

ale mam problem z kominami.

(...)

Kominy wentylacyjne mam wymurowane ze zwyklej cegły pelnej (nad dachem z klinkierowej). Jedynie komin do kotła spalinowego mam systemowy z wkladem ceramicznym. Zapoatrzyłem sie w niego w firmie;

"Szatan" Jerzy Szatan

Siemianowice Śl.,

ul. Wyzwolenia 20,

tel. (032) 2288637

Niestety ja kupowalem komin trzy lata temu wiec nie podam ci aktualnych cen. Po jednym sezonie grzewczym jestem zadowolony. Żadnych klopotow czy wykwitów.

Przypomne jeszcze, że nalezy wlot spalin do komina umieścić dość wysoko gdyż od kotła gazowego musi wychodzic conajmniej 20 cm odcinek pionowy i dopiero za nim moze byc umieszczone kolanko.

Z tego jeden morał wynika - wiecej nie pić = to głupot nie zrobię.

Ale z drugiej strony to tez mowia

"Nie pijesz to nie myslisz" ;) ;) ;)

P.S.

Musze do Ciebie kiedys tam wpasc na "inspekcje".

Wezme psia i polece ktoregos wolnego dnia ;)

Tylko jak troche upaly sie zrobia mniejsze.Bo jak na razie to sie wykanczam przy tej temperaturze :(

RAZ

DWA

i TRZY :)

Adam, czy nie uważasz że to już nałóg :) :) - SPAMERstwo powinno zostać niedługo opisane jako nowa jednostka chorobowa :D

"Taka Działalność SPAM sie nazywa - kładę areszt na Waszeci" :-) [ Wieszcz ] :D :wink:

A poważnie to z obserwacji rzeki Czarnej Przemszy które codziennie czynię wynika, że jak jeszcze trochę wody Katarkowi napuszczą w tę dziurę to rzeka wyschnie :) :) Widać niski poziom - kiedy skończą to napełnianie ? za 2 lata ? czy może sie przłyszałem. Pozdrawiam.

Uff - gorąco - dzisiaj zanotowano 35 stopni - tylko piwo (zimne) może nas uratować.

Adam, czy nie uważasz że to już nałóg :) :) - SPAMERstwo powinno zostać niedługo opisane jako nowa jednostka chorobowa :D

"Taka Działalność SPAM sie nazywa - kładę areszt na Waszeci" :-) [ Wieszcz ] :D :wink:

Mam nadzieje ze moderator w swojej dobroci mnie nie zabanuje.Za ten niewielki spam ;)

A poważnie to z obserwacji rzeki Czarnej Przemszy które codziennie czynię wynika, że jak jeszcze trochę wody Katarkowi napuszczą w tę dziurę to rzeka wyschnie :) :) Widać niski poziom - kiedy skończą to napełnianie ? za 2 lata ? czy może sie przłyszałem

Z ta Przemsza to tak zle nie jest.Jak patrzalem niedawno na ten "przelew" to mniej wiecej 1/3 leci do nowej Pogorii.A pozostale 2/3 dalej do Przemszy :).

Jak bedzie calkiem zle to z Przeczyc troche upuszcza :)

Kiedy skoncza napelnianie to nie wiem.

Ale troche zejdzie.Skoro u mnie wody calkiem sporo.A z drugiej strony - od Pogorii III - jeszcze dno widac.

Chociaz podobno Pogorie III "tylko" rok napelniali :)

a więc wkład kominowy kupiony i jeszcze jakąś kamionkę musiałam kupić ale obskoczyłam wszystkie hurtownie. w jednej proponowali mi tylko rurę kwaso ale 130 a ja potzrebowałam 300 w drugiej tego nie ma a wełnę kupiłam w Liroju.

Adaśko oglądaj oglądaj już jest pod strop wymurowane.

Byłam dzisiaj w urzędzie zapytać jakie mają plany co do naszej dzielnicy. I tak:

planowana jest kanalizacja do 2010 ( a ja nie mam wody) i budowa drogi ale nie z tej strony.

Czyli dla mnie nic ciekawego.

jutro ostatni dzień na budowie murarzy przed zalaniem płyty - wstępnie liczyliśmy zapłatę i wyszło że mam 270 metrów ścian po 15 czyli wychodzi 4tpl plus za kominy - mam nadzieję że to norma cenowa ale już mam dość budowy

aldi, jak na razie to jesteś w fazie "widocznych efektów budowlanych za stosunkowo małą cenę" :wink: . Przynajmniej ja to tak widzę z perspektywy budowy swojego domu. Obecnie, przy "wykończeniówce" mojego domu czasami się zastanawiam, czy (może ze starości :o ) nie tracę chwilowo swojej świadomości i poczytalności i czy nie zakopuję, albo nie wydaję gdzieś pieniędzy o których potem zapominam odzyskując swoją normalną świadomość... No bo jak wytłumaczyć fakt, że mało co się zmienia w moim domu a kasa płynie jak woda??? :o Gdzie to wszystko wsiąka???

aldi, jak na razie to jesteś w fazie "widocznych efektów budowlanych za stosunkowo małą cenę" :wink: . Przynajmniej ja to tak widzę z perspektywy budowy swojego domu. Obecnie, przy "wykończeniówce" mojego domu czasami się zastanawiam, czy (może ze starości :o ) nie tracę chwilowo swojej świadomości i poczytalności i czy nie zakopuję, albo nie wydaję gdzieś pieniędzy o których potem zapominam odzyskując swoją normalną świadomość... No bo jak wytłumaczyć fakt, że mało co się zmienia w moim domu a kasa płynie jak woda??? :o Gdzie to wszystko wsiąka???

No tu musze sie z Grzegorzem zgodzic.

Jak w zeszlym roku - i wczesniej - bylo widac ze budowa idzie do przodu.

Tak teraz normalnie "nic" sie nie dzieje.

Zadnych efektow na zewnatrz ;)

Te auta co stoja przez pol dnia nieraz,to chyba tylko tak dla parady stoja ;)

Jedyna zmiana na zewnatrz ostatnio to sa postawione slupy pradowe :)

a nam już chyba jakoś opadł zapał budowlano- wykończeniowy... przed przeprowadzką każdą wolną chwilę spędzaliśmy w marketach budowlanych itp... a teraz już zwyczajnie mi się nie chce mimo że zostało jeszcze mnóstwo do wykończenia i to w dużej mierze drobiazgów... sterczące ze ściany kable w miejscach gdzie mają być gniazdka dopóki te gniazdka nie będą potrzebne pewnie będą sterczeć; obrazki i inne "ozdóbki" leżą sobie w pudełkach i czekają aż ktoś je wyciągnie i powiesi - a tu chętnych brak... a my tymczasem siedzimy na tarasie...