Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan surowy otwarty (chyba tak się to nazywa :p ).

Tzn.: Bez drzwi i okien, bez tynków, za to mury zewnętrzne ocieplone wełną mineralną pokrytą siatką szklaną pod przyszły tynk, dach z pełnym deskowaniem a na nim dachówka ceramiczna (chyba "jesienny liść" Robena), ale bez ocieplenia i bez podbitki, wybetonowane tarasy (na razie bez płytek) i do tego ogólna niwelacja terenu... Myślę, że uda mi się to wszystko zrobić najpóźniej do końca października 8) .

Stan surowy otwarty (chyba tak się to nazywa :p ).

Tzn.: Bez drzwi i okien, bez tynków, za to mury zewnętrzne ocieplone wełną mineralną pokrytą siatką szklaną pod przyszły tynk, dach z pełnym deskowaniem a na nim dachówka ceramiczna (chyba "jesienny liść" Robena), ale bez ocieplenia i bez podbitki, wybetonowane tarasy (na razie bez płytek) i do tego ogólna niwelacja terenu... Myślę, że uda mi się to wszystko zrobić najpóźniej do końca października 8) .

O rany to chyba jakieś "Déj& vu" począwszy od impregnacji więżby poprzez kąpiel na "Jesiennym Liściu" skończywszy.... Tylko to pełne deskowanie nie pasuje... :wink:

Pozdrawiam

A jak chcesz wiedzieć co to jest klocek to zapytaj jakiegoś górnika... :lol:

Teraz, w dobie bloków z centralnym ogrzewaniem, klocek odchodzi w zapomnienie, ale są jeszcze górnicy posiadający ,,kachloki" i ci co palą węglem deputatowym w centralnym ogrzewaniu w domu...tym się klocek przydaje... :wink:

Stan surowy otwarty to coś mniej więcej tak jak ja mam teraz... :p

W październiku go ,,zamykam" a na wiosnę może dam rady zakończyć temat dachu .. dachówką (na razie pełne deckowanie kryte papą... :-? )

Szadam - wszystkiego najlepszego i kolejnych urodzin we własnym http://home.wanadoo.nl/de.animaties/home4.gif

Co do klocka to Krystian oczywiście ma rację. Dodam tylko, że kiedyś każdy górnik miał prawo po zakończonej "szychcie" zabrać obrzyn ze stempla do domu na własny użytek. Stąd to powiedzenie na zakończenie dnia pracy.

Dodam, że zawodowo z górnictwem nie mam nic wspólnego ale to powiedzonko było kiedyś dość popularne .