Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rena, w drugiej połowie września będę miał górali do więźby, którzy współpracują z moją ekipą. Mają do postawienia dwie więźby (u mnie i w Ząbkowicach- tam moja ekipa stawia drugi dom, równolegle z moim). Zapytam majstra co się da zrobić w Twojej sprawie. Pytanko: Czy masz już drewno na więźbę???

Krystian, moja "kasa" topnieje w funkcji logarytmicznej w miarę liniowego postępu robót przy moim domu :cry: . Czasami obawiam się, abym na starcie nie dostał zadyszki, albo co gorsza "zawału serca". W życiu bywa różnie. Może być i tak, że "równo maszerujący" Krystian ostatecznie dotrze do wyznaczonego celu, a sprinter Grzegorz "wywali się" po drodze i zamiast na mecie wyląduje na rekonwalescencji... :wink:

No mili państwo w tym tępie zaraz będzie 6 strona!

Do Prudnika lato też wróciło.

Grzegorz - moja kasa już prawie stopniała. Powoli, ale skutecznie spowalnia to moje procesy budowlane, a co gorsza zaczynam powątpiewać w sens przeprowadzki w tym roku za tzw. wszelką cenę. Lista robót koniecznych do wykonania jest jeszcze do ziemi, lista robót wskazanych równie długa, a listą zachcianek wykonam ogrodzenie mojej 14arowej działki ( 2m wysokie).

Dla przykładu -gaz mam mieć wg. umowy 5 grudnia. Wg. tej samej umowie w innych paragrafach istnieje 101 powodów dla których dostawca może terminu nie dotrzymać :( Dla osłody dodam, że już wczoraj :o na działce był projektant :D )

Kiedyś myślałem o dwóch systemach - węglowym i gazowym. Ale życie jest brutalne i na dwa nie mam pieniędzy :(

....... itd .... itp

Zastanawiam się nad systemem ogrzewania mojego domu. Prawdopodobnie będę miał kocioł CO na węgiel Eko-Groszek z podajnikiem (przynajmniej do czasu, aż gazownia stwierdzi, że opłaca się jej doprowadzenie do mnie gazu). Ale sprawa kotła nie jest dla mnie obecnie tak istotna, jak sam system grzewczy. Popadam w różne skrajności. Od pomysłu systemu opartego wyłącznie na grzejnikach, poprzez system mieszany (podłogówka na parterze, grzejniki na poddaszu) a teraz coraz poważniej myślę o zainstalowaniu ogrzewania podłogowego w całym domu :-? . Jest tylko jedno "ale". Nie chciałbym zrezygnować z drewna na podłogach. Czy np. deska barlinecka nie będzie stanowiła przeszkody nie do pokonania dla ogrzewania podłogowego...? A może znacie jakieś inne materiały wykończone z wierzchu drewnem, nadające się do podłogówki?

Pozdrawiam

Znamy, znamy, bo muratora czytamy... :lol:

Murator. Numer specjalny ,,Czym ogrzewać dom"...z 2000 roku

(w tym roku chyba było wznowienie :roll: )....o ogrzewaniu podłogowym:

,,Możliwe jest również wykończenie drewnem. Większość firm zaleca stosowanie parkietu grubości do 10mm. W sprzedaży jest mozaika drewniana 8- i 10-milimetrowa.Typowa klepka grubości 22mm jest nieodpowiednia.Wilgotność użytego drewna powinna wynosić około 9%"

No to powodzenia. :wink: